Wegańskie/ Zupy

Soczewicowa zupa z imbirem, szpinakiem i marchewką

Odkopuję jedną z moich ulubionych zup! Przepis był już kiedyś na blogu, troszkę go zmodyfikowałam i przygotowałam w innych proporcjach.

Właściwie uradowana moim nowym, przepięknym garnkiem z serii Infinite Chef od marki Electrolux chciałam ugotować sobie duży zapas i zawekować kilka słoików, ale jak zwykle okazało się, że mam za mało pomidorów i wyszło jej "tylko" 2,5 litra, które zginęło na dnie 🙂 Tak czy inaczej jestem bardzo dumna z mojej nowej kuchennej "ozdoby" -  jeśli też trzymacie na stałe garnki i patelnie na swojej kuchence, bo nie ma sensu ich chować to wiecie o czym piszę! 

Poza swoim fajnym designem naczynia z serii Infinite Chef  są bardzo energooszczędne - na płycie indukcyjnej bardzo szybko się nagrzewają ze względu na swoją budowę, w dodatku idealnie płaskie dno zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła.

Zauważyłam, że garnek również bardzo długo utrzymuje temperaturę - jeśli macie mały rozstrzał czasowy jeśli chodzi o spożywanie posiłków przez domowników, to jest to duży plus.

Dalej nie zmobilizowałam się jeszcze do obfotografowania mojej nowej kuchni, żeby Was oprowadzić, ale wszystko przed nami, mały przedsmak już widoczny na pojedynczych zdjęciach w nowych wpisach.. 🙂

Soczewicowa zupa z imbirem, szpinakiem i marchewką

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 2,5 L zupy, 100g dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 37 Kalorie
  • 6g Węglowodany
  • 0,5g Tłuszcze
  • 2,5g Białko

Składniki

  • 2 litry wody
  • 1 puszka pomidorów
  • 150 g świeżych pomidorów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 200 g marchwi
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 100 g cebuli
  • 3 łyżeczki otartego imbiru
  • płaska łyżka soli
  • 2/3 łyżeczki ostrej papryki

Przgotowanie

1

W sporym garnku gotujemy wodę, dodajemy dwukrotnie opłukaną soczewicę oraz drobno pokrojoną marchew (ja swoją rozdrabniam w blenderze) oraz posiekaną cebulę.

2

Pozostawiamy pod przykryciem na około 20 minut.

3

Do podgotowanych składników dodajemy zblendowane pomidory z puszki (lub domowej roboty pulpę pomidorową) oraz koncentrat i pokrojone w kostkę świeże pomidory - możemy wcześniej usunąć z nich skórkę, ale nie jest to konieczne.

4

W tym momencie dodajemy również szpinak (można użyć świeżego, przed dodaniem do zupy należy go wtedy posiekać) i gotujemy kolejne 10 minut.

5

Pod koniec zupę doprawiamy ostrą papryką, solą oraz konkretną porcją otartego imbiru.

Zupa soczewicowa
miarka w garnku to mega wygoda! bardzo ułatwia liczenie kalorii w 100 g zupy, 
ponieważ widzę ile dokładnie jej zostało objętościowo po odparowaniu 🙂
Smak zupy oczywiście perfekcyjnie dopełnia dodatek jogurtu naturalnego, możecie też zafundować sobie porcję zdrowych tłuszczów w postaci nasion słonecznika lub pestek dyni do posypania.
Pamiętajcie, że zupy tego typu możecie spokojnie mrozić lub wekować 
i trzymać w lodówce całkiem długi czas!

Może Ci się spodobać również

13 komentarzy

  • Odpowiedz
    dishdogz
    25 lipca 2017 o 12:09

    Soczewica + szpinak + marchewka = <3

  • Odpowiedz
    Artio z Poznania
    25 lipca 2017 o 18:20

    Ja wręcz uwielbiam szpinak 😀

  • Odpowiedz
    Dominika Nowak
    26 lipca 2017 o 19:35

    To musi być dobre…
    Btw co kiedy trzyma się garnki na kuchence (szumnie powiedziane) bo nie ma się miejsca w szafie? 😀

  • Odpowiedz
    Karolina
    27 lipca 2017 o 08:24

    Świetne garnuszki. Bardzo eleganckie. Mam podobne w swojej kuchni ( aczkolwiek z innej firmy). Dobrze się w nich gotuje oraz dobrze czyści ( a i trzymam je często na kuchence nie z braku miejsca w szafce ale z wygody – mam je od razu pod ręka).

    Zupka wygląda na bardzo apetyczną. Postaram sie ją przygotować na dniach 🙂

  • Odpowiedz
    DarDade
    28 lipca 2017 o 18:49

    Wygląda naprawdę pysznie 😉

  • Odpowiedz
    Podolodzy.pl
    28 lipca 2017 o 20:37

    Nigdy nie miałam okazji próbować zupy soczewicowej w takim wydaniu. Muszę kiedyś przyrządzić bo na pewno jest bardzo zdrowa i pożywna 🙂

  • Odpowiedz
    Princess Academy
    7 sierpnia 2017 o 21:45

    Bardzo podobają mi się te zdjęcia. Muszę równiez się przekonać jak będą smakować takie ciasteczka. Uwielbiam eksperymenty w kuchni więc na pewno wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 sierpnia 2017 o 08:41

    A można wykorzystać mrożony szpinak brykiet?

  • Odpowiedz
    Natalia
    16 sierpnia 2017 o 00:37

    Super przepis. Mam tylko jedno pytanie, ta jedna puszka pomidorów, ile ma gram?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 grudnia 2017 o 10:44

    Przepis na tę zupę to na ile około porcji?

    • Odpowiedz
      Agata
      4 grudnia 2017 o 20:13

      Przepis jest na 2,5 litra zupy – czyli na około 5-6 dużych porcji 🙂

    Napisz komentarz