Wegańskie/ Zupy

Potrawka grzybowa z soczewicą

Już przed Świętami miałam przygotować jakąś wigilijną grzybową, ale jak to mówią - starałam się jak nigdy, wyszło jak zawsze.

Dzisiejszy przepis na potrawkę grzybową jest właściwie wegański, ja na swój użytek dodałam zwykły jogurt naturalny, ale możecie pominąć ten element lub użyć np. sojowego. Przyznaje się bez bicia - musiałam go trochę dodać, bo przesadziłam z ilością chili.. 🙂

Do tego jednogarnkowca na pewno sprawdzą się Wam także inne grzyby, także jeśli macie jakieś mrożone lub suszone zapasy po grzybowym oblężeniu 2017 to śmiało eksperymentujcie!

Potrawka grzybowa z soczewicą

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 2 duże miski potrawki, jedna porcja dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 235 Kalorie
  • 35g Węglowodany
  • 4,5g Tłuszcze
  • 13,5g Białko

Składniki

  • 650 ml wody
  • 150 g pieczarek
  • 15 g suszonych podgrzybków
  • 5 g masła (dla wersji wegańskiej 2 łyżeczki oleju rzepakowego)
  • 60 g czerwonej soczewicy
  • 1 mały ziemniak (80g)
  • 70 g marchwi
  • 70 g pietruszki
  • 1 mała cebula
  • płaska łyżeczka soli
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (dla wersji wegańskiej jogurt roślinny)

Przgotowanie

1

W garnku gotujemy wodę.

2

Ziemniaki kroimy w kostkę, włoszczyznę w talarki i na połówki, cebulę w piórka.

3

Suszone grzyby kroimyć na mniejsze kawałki, razem z ziemniakami i włoszczyzną wrzucamy do gotującej się wody, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut.

4

Pokrojone w grubą kostkę pieczarki i przygotowaną cebulę podsmażamy na maśle lub oleju, gdy lekko się zarumienią dodajemy do reszty składników.

5

Po około 30 minutach gotowania wsypujemy dobrze opłukaną, czerwoną soczewicę, dodajemy również sól i posiekane chili, pozostawiamy na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.

6

Po rozlaniu do miseczek zabielamy jogurtem i dodajemy natkę pietruszki lub garść świeżych ziół np. oregano lub kolendry. Opcjonalnie posypujemy prażonymi nasionami słonecznika lub pestkami dyni.

fit zupa grzybowa
Czuję wenę na grzybowe przepisy, chyba czas na wege pasztet w tych klimatach!
 Napiszcie w komentarzu jakie są Wasze ulubione jednogarnkowce 🙂
 

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Odpowiedz
    Kinga
    11 stycznia 2018 o 18:56

    Wygląda apetycznie! 😉

  • Odpowiedz
    Kobiecymokiem.pl
    12 stycznia 2018 o 21:16

    Świetny blog. Bardzo lubię blogi o tematyce zdrowia. Jestem pod wrażeniem i na pewno będę tutaj częściej zaglądać. Nie mogę się doczekać nowych wpisów.

  • Odpowiedz
    Pitou
    13 stycznia 2018 o 19:43

    Wygląda pysznie. Przepis zapisany do wypróbowania 😀

  • Odpowiedz
    dlazdrowia24.pl
    31 stycznia 2018 o 11:57

    Taka potrawka to super zdrowe danie nie tylko na święta, ale też na zwykłe dni 🙂

  • Napisz komentarz