Dzisiaj za oknem było tak paskudnie, że dziękowałam Bogu, że nigdzie nie muszę wychodzić. Jedynym pozytywnym aspektem było kilka pięknych, mokrych liści na moim parapecie. W jesiennej aurze też trzeba się doszukiwać pozytywów! Tak czy siak, przyszedł sezon na ciepłe śniadania, czyli moje ulubione owsiankowo - kaszowe wariacje. Szkoda tylko, że wybór owoców niestety znów niewielki, już tęsknie za letnimi straganami z sezonowymi skarbami. Tym razem moja propozycja skierowana będzie do fanów kaszy gryczanej, a wiem, że jest Was tu wielu 🙂 Dajcie odpocząć płatkom owsianym i spróbujcie gryczanki!
Gryczanka z kiwi i prażonym słonecznikiem
Drukuj przepisSkładniki
- 40g kaszy gryczanej, użyłam niepalonej
- 1 płaska łyżka ciemnego kakao
- 100 ml mleka 2%, zamiennie roślinne
- 1/2 dużego, dojrzałego banana
- 10 g nasion słonecznika
- 1 małe kiwi
- szczypta soli
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu
Przgotowanie
Ugotowaną w lekko osolonej wodzie kaszę odcedzamy, blendujemy na mus z bananem, ciepłym mlekiem, ciemnym kakao i opcjonalnie cynamonem (jeżeli lubisz bardzo słodkie śniadania - użyj całego banana).
Słonecznik wsypujemy na suchą rozgrzaną patelnię, prażymy aż zacznie lekko strzelać i się rumienić.
Przygotowany mus podajemy z plasterkami kiwi i przygotowanymi nasionami.
18 komentarzy
Weronika B.
21 października 2015 o 18:52Jesienna aura ma swój urok, jest jedyna w swoim rodzaju 😉 A zmniejszający się wybór owoców to rzeczywiście wada zbliżającej się zimy, ale zawsze dostępne owoce egzotyczne skutecznie uzupełniają witaminy w tym okresie. Podoba mi się propozycja takiej gryczanki, a zwłaszcza podanej w takim ładnym naczynku 🙂
Aleksandra.
21 października 2015 o 19:32Wygląda fajnie 😉
Panna Złośnica
21 października 2015 o 20:20A palonej kaszy tez mozna uzyc?
juliemichele
2 listopada 2015 o 20:52podłączam się pod pytanie!
Agata
2 listopada 2015 o 21:24Można 🙂
Kamciss
21 października 2015 o 20:33Pysznie i jesiennie :>
Aleksandra Fic
21 października 2015 o 20:52Ale mi narobiłaś ochotę na gryczankę! 🙂
Magdalena Uba
22 października 2015 o 12:50U mnie gryczanka w takim zestawie pojawia się na śniadanie baaardzo często, ale w wersji z płatkami gryczanymi. Twoja wersja wygląda mega apetycznie, więc następnym razem spróbuję ugotować z kaszą i zblendować 🙂 Myślę, że taką wersję można nawet zostawić na noc w lodówce, jak ktoś ma mało czasu rano 🙂
Anonimowy
25 października 2015 o 07:24Dzisiaj wypróbowane na śniadanie – pyyyyyyyyycha!
Stakato.pl
28 października 2015 o 13:31Bajeczna *.*
Magda
6 listopada 2015 o 13:25Rewelacyjne śniadanie! Moje ulubione! <3
Gabriela Grębska
7 listopada 2015 o 08:35Jest cudowne!!!
aneczkus91
24 listopada 2015 o 07:18Pyszna propozycja na śniadanie! Właśnie
Anonimowy
24 listopada 2015 o 19:51Witam. Kasza gryczana to 40 g po ugotowaniu ma byc czy surowej?
Agata
24 listopada 2015 o 19:5940 g surowej kaszy 🙂
Milena
25 listopada 2015 o 12:50Zapowiada się bardzo dobrze, muszę spróbować!
Monika Wrona
4 maja 2017 o 16:00Czy można ją zrobić dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc? 🙂
Agata
4 maja 2017 o 21:21Tak, tylko kiwi dodaj na świeżo! 🙂