Bez glutenu/ Bez nabiału/ Śniadania/ Wegańskie/ Wegetariańskie

Gryczanka z kiwi i prażonym słonecznikiem

Dzisiaj za oknem było tak paskudnie, że dziękowałam Bogu, że nigdzie nie muszę wychodzić. Jedynym pozytywnym aspektem było kilka pięknych, mokrych liści na moim parapecie. W jesiennej aurze też trzeba się doszukiwać pozytywów! Tak czy siak, przyszedł sezon na ciepłe śniadania, czyli moje ulubione owsiankowo - kaszowe wariacje. Szkoda tylko, że wybór owoców niestety znów niewielki, już tęsknie za letnimi straganami z sezonowymi skarbami. Tym razem moja propozycja skierowana będzie do fanów kaszy gryczanej, a wiem, że jest Was tu wielu 🙂 Dajcie odpocząć płatkom owsianym i spróbujcie gryczanki!

Gryczanka z kiwi i prażonym słonecznikiem

Drukuj przepis

Składniki

  • 40g kaszy gryczanej, użyłam niepalonej
  • 1 płaska łyżka ciemnego kakao
  • 100 ml mleka 2%, zamiennie roślinne
  • 1/2 dużego, dojrzałego banana
  • 10 g nasion słonecznika
  • 1 małe kiwi
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu

Przgotowanie

1

Ugotowaną w lekko osolonej wodzie kaszę odcedzamy, blendujemy na mus z bananem, ciepłym mlekiem, ciemnym kakao i opcjonalnie cynamonem (jeżeli lubisz bardzo słodkie śniadania - użyj całego banana).

2

Słonecznik wsypujemy na suchą rozgrzaną patelnię, prażymy aż zacznie lekko strzelać i się rumienić.

3

Przygotowany mus podajemy z plasterkami kiwi i przygotowanymi nasionami.

Cud, ugotowałam coś bez dyni! 🙂
Po jesienne zaloty zapraszam na instagram:
https://instagram.com/dietetyczne_fanaberie/

 

Może Ci się spodobać również

19 komentarzy

  • Odpowiedz
    Weronika B.
    21 października 2015 o 18:52

    Jesienna aura ma swój urok, jest jedyna w swoim rodzaju 😉 A zmniejszający się wybór owoców to rzeczywiście wada zbliżającej się zimy, ale zawsze dostępne owoce egzotyczne skutecznie uzupełniają witaminy w tym okresie. Podoba mi się propozycja takiej gryczanki, a zwłaszcza podanej w takim ładnym naczynku 🙂

  • Odpowiedz
    Aleksandra.
    21 października 2015 o 19:32

    Wygląda fajnie 😉

  • Odpowiedz
    Panna Złośnica
    21 października 2015 o 20:20

    A palonej kaszy tez mozna uzyc?

  • Odpowiedz
    Kamciss
    21 października 2015 o 20:33

    Pysznie i jesiennie :>

  • Odpowiedz
    Aleksandra Fic
    21 października 2015 o 20:52

    Ale mi narobiłaś ochotę na gryczankę! 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena Uba
    22 października 2015 o 12:50

    U mnie gryczanka w takim zestawie pojawia się na śniadanie baaardzo często, ale w wersji z płatkami gryczanymi. Twoja wersja wygląda mega apetycznie, więc następnym razem spróbuję ugotować z kaszą i zblendować 🙂 Myślę, że taką wersję można nawet zostawić na noc w lodówce, jak ktoś ma mało czasu rano 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    25 października 2015 o 07:24

    Dzisiaj wypróbowane na śniadanie – pyyyyyyyyycha!

  • Odpowiedz
    Stakato.pl
    28 października 2015 o 13:31

    Bajeczna *.*

  • Odpowiedz
    Magda
    6 listopada 2015 o 13:25

    Rewelacyjne śniadanie! Moje ulubione! <3

  • Odpowiedz
    Gabriela Grębska
    7 listopada 2015 o 08:35

    Jest cudowne!!!

  • Odpowiedz
    aneczkus91
    24 listopada 2015 o 07:18

    Pyszna propozycja na śniadanie! Właśnie

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 listopada 2015 o 19:51

    Witam. Kasza gryczana to 40 g po ugotowaniu ma byc czy surowej?

  • Odpowiedz
    Milena
    25 listopada 2015 o 12:50

    Zapowiada się bardzo dobrze, muszę spróbować!

  • Odpowiedz
    Monika Wrona
    4 maja 2017 o 16:00

    Czy można ją zrobić dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      4 maja 2017 o 21:21

      Tak, tylko kiwi dodaj na świeżo! 🙂

  • Odpowiedz
    TanieSianie
    21 czerwca 2019 o 09:25

    fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog – polecam ! 🙂

  • Napisz komentarz