Soki i koktaile/ Wegańskie

Zimowy, rozgrzewający kompot bez cukru

Są pewne stałe elementy, które towarzyszą mi każdej jesieni i zimy. Uwielbiam je, dlatego też ostatnie miesiące roku mają swoje specjalne miejsce w moim sercu.

Jak na zmarzlucha przystało wszystko kręci się w ogół gorących płynów. Kompletnie tracę ochotę na kawę, mimo to czajnik chodzi non stop. Wypijam wraz z mężem hektolitry herbat, poprawiam je wrzątkiem z imbirem, cytryną i miodem,  a czasami również jak mamy wolny wieczór to sączę swoje ukochane, grzane wino.

Skupiając się zatem na tym ostatnim, w poszukiwaniu bezalkoholowej i zdrowszej alternatywy - ugotowałam kilka dni temu bajeczny kompot. Korzenny, z dodatkiem imbiru i goździków następnego dnia szczypał delikatnie w język  - grzaniec bezalkoholowy? Bardzo proszę!

Jego przygotowanie to chwila moment (poza okresem gotowania oczywiście), mimo, że przepadam za słodkim smakiem - jak dla mnie kompot zupełnie nie wymaga dodatku cukru czy miodu 🙂 Gdybyście jednak chcieli mieć pewność - dodajcie do niego jeszcze jedną, dojrzałą gruszkę!

Zimowy, rozgrzewający kompot bez cukru 

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 2 litry kompotu

Składniki

  • 2 litry wody
  • 300 g dojrzałych, słodkich śliwek
  • 1 duże jabłko (200g)
  • 20 g świeżego imbiru
  • 2 laski cynamonu
  • łyżka goździków
  • łyżka soku z cytryny 

Przgotowanie

1

W sporym garnku gotujemy wodę. 

2

Śliwki i jabłka kroimy w kostkę, imbir w plastry (niczego nie musimy obierać).

3

Owoce wrzucamy do gotującej się wody, dodajemy laski cynamonu i goździki, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut.

4

Pod koniec do kompotu dodajemy sok z cytryny, po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.

grzaniec bezlakoholowy
kompot ze śliwek
Jeśli nie lubicie kompotu z suszu, to ten lekko wytrawny napój, w wersji schłodzonej 
idealnie  sprawdzi się również na stole wigilijnym!
 

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Odpowiedz
    Kinga
    13 listopada 2017 o 06:08

    Świetny pomysł! 🙂

  • Odpowiedz
    Madzia Rębowiecka
    13 listopada 2017 o 08:12

    Super przepis, muszę wypróbować 🙂

  • Odpowiedz
    blogerzaby
    13 listopada 2017 o 11:19

    Świetny, muszę zrobić 😛

  • Odpowiedz
    Health Architect
    14 listopada 2017 o 13:03

    Koniecznie spróbuje tego przepisu, są tam moje ulubione składniki !
    Ja zachęcam do odwiedzenia mojego bloga, na którym pisze o zdrowym odżywianiu,
    https://bezcukrowelove.blogspot.ch/
    Miłego dnia 🙂

  • Napisz komentarz