Śniadania/ Wegetariańskie

Wegetariański pasztet z soczewicy

Myślicie, że pasztet, szczególnie wegetariański to kulinarne wyzwanie? Nic z tych rzeczy! Czas na pierwszy, banalnie prosty przepis na wege pasztet na moim blogu. Post miał się pojawić już przed Świętami, ale przerósł mnie nadmiar przygotowań i szaleństwo w pracy. Jednym słowem typowy grudzień, choć z roku na rok każdy wydaje się jeszcze bardziej zakręcony 🙂 Całe szczęście dobrze wyposażona kuchnia, którą mogliście zobaczyć w moim ostatnim wpisie zdecydowanie ułatwiła mi kuchenne wojaże. Nie wiem, jak żyłam wcześniej bez robota kuchennego?

Wegetariański pasztet z soczewicy

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na małą keksówkę

Składniki

  • 150 g soczewicy
  • 3 średnie marchewki (200g)
  • 1 mała pietruszka (60g)
  • kawałek selera (100g)
  • 10 cm kawałek pora
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 kopiasta łyżka mąki ryżowej
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 cm kawałek imbiru
  • płaska łyżeczka soli
  • ostra papryka, mielony imbir, pieprz (ilości wedle preferencji)

Przgotowanie

1

Soczewicę opłukujemy dokładnie na sitku, wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy przez 8 minut. Odcedzamy na sitku i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Jednocześnie w sporym garnku gotujemy do miękkości jarzyny wraz z listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Po ugotowaniu również odstawiamy do ostygnięcia.

2

Przygotowane składniki dwukrotnie mielimy, dodajemy również 3 suszone pomidory.Ja użyłam mojego robota kuchennego Electrolux Assistent Pro z końcówką do mielenia, wybrałam drobniejsze sitko z dwóch dostępnych w zestawie. Przystawka do mielenia jest tą najczęściej przeze mnie używaną, zaraz obok tej do ucierania. Chociaż biorąc pod uwagę najbliższe dni, to do łask wrócą wszystkie elementy wspomagające przygotowywanie ciast 🙂

3

Do zmielonych składników dodajemy przyprawy, jajko oraz mąkę, dokładnie mieszamy i przekładamy do silikonowej foremki (mała keksówka) lub metalowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe suszone pomidory siekamy i nakładamy na wierzch masy.Pasztet wkładamy do nagrzanego piekarnika (170'C) i pieczemy 50 minut.

4

Studzimy przed spożyciem, przechowujemy w lodówce do 4 dni.

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    16 stycznia 2019 o 05:48

    Wygląda apetycznie! 🙂

    Zapraszam na mojego bloga! 🙂

  • Odpowiedz
    Milka
    17 stycznia 2019 o 19:03

    Po raz pierwszy pasztet soczewicy jadłam u teściowej. A w zasadzie spróbowałam go z grzeczności bo z góry założyłam, że będzie niedobry.. bo jak to? pasztet z soczewicy? Jednak okazało się, że jest wyśmienity. Sama nauczyłam go się go robić. Polecam

  • Odpowiedz
    ClaudiaMorningstar
    24 stycznia 2019 o 17:43

    Nigdy nie robiłam pasztetu z soczewicy ;D

  • Odpowiedz
    Jula
    12 maja 2019 o 10:07

    Powtarzam pytanie, które już wcześniej było zadane: czy liść laurowy i ziele angielskie zemleć z ugotowanymi warzywami?

  • Odpowiedz
    justynamroz
    11 sierpnia 2019 o 16:22

    Swietna odmiana od kanapek z szynką 😀

  • Napisz komentarz