Tydzień temu zakończyłam swój cukrowy detoks. Przez 2 tygodnie nie stosowałam cukru, miodu, substancji słodzących i słodzików. Jedyne co pozostało w moim jadłospisie to owoce. Kto mnie zna ten wie, że jestem paskudnym ciasteczkoholikiem, więc prędzej czy później musiałam upiec ciastka słodzone samymi owocami, które towarzyszyły mi przy mojej smutnej, gorzkiej kawie. Oczywiście raczyłam się również lodami bananowymi i innymi bakaliami, więc nie było aż tak strasznie 🙂 Dobrze tak czasem zresetować swoje słodkie smaki - dzięki temu już lekko słodkie produkty/potrawy/ciasta wydają się dużo słodsze niż kiedyś i każde ciastko lepiej smakuje!
Ciasteczka owsiane bez mąki i cukru
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 118 Kalorie
- 16g Węglowodany
- 4,5g Tłuszcze
- 3,5g Białko
Składniki
- 125 g płatków owsianych
- 25 g płatków jaglanych
- 1 jajko
- 1 duży, bardzo dojrzały banan
- 50 g suszonych śliwek
- 40 g wrzątku
- 15 g siemienia lnianego
- 15 g nasion słonecznika
- 15 g wiórków kokosowych
- 5 g oleju kokosowego
Przgotowanie
Suszone śliwki zalewamy odrobiną wrzątku, odstawiamy na 30 minut.
Do namoczonych śliwek (razem z wodą) dodajemy jajko, olej kokosowy i dojrzałego banana - całość blendujemy na jednolitą masę.
W misce łączymy suche składniki - płatki, wiórki, słonecznik i siemię, następnie wlewamy przygotowany mix mokrych składników, całość dokładnie mieszamy.
Przygotowaną masę nakładamy łyżką na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy okrągłe, spore ciastka. Pieczemy w 180'C przez 15 minut, a następnie kolejne 3-4 minuty przy włączonym termoobiegu.
Ciasteczka pozostają świeże przez około dwa dni.
11 komentarzy
Kamciss
6 sierpnia 2017 o 06:35Muszą być bardzo smaczne 🙂
Kinga
7 sierpnia 2017 o 12:44Wygląda apetyczni! 🙂
Szmaragdowa
10 sierpnia 2017 o 12:51Ja znam podobny przepis, tyle że słodzikiem jest mus z jabłek 🙂
Meble ogrodowe z palet
12 sierpnia 2017 o 13:28No no, przepis jest bardzo inspirujący 😀
Basia
14 sierpnia 2017 o 13:51A jeśli nie mój piekarnik nie posiada termoobiegu to o ile wydłużyć czas pieczenia? Dzięki za odpowiedź pozdrawiam 🙂🙂🙂🙂
Agata
21 sierpnia 2017 o 09:225-7 minut 🙂
bazanciarnia
15 sierpnia 2017 o 15:37Uwielbiam przepisy na słodkości z użyciem rozmaitych płatków. Czuć wtedy samo zdrowie przy nieziemsko dobrym smaku!
Grygus77
22 sierpnia 2017 o 10:54Świetnie to wygląda 🙂 I pewnie tak samo smakuje ;D
Anonimowy
15 września 2017 o 06:35Czy płatki owsiane mogę zastąpić płatkami gryczanymi? Te akurat kupiłam z Pl a te które są w opisie są niedostępne tu gdzie mieszkam… A ciasteczka wyglądają obłędnie ��
Agata
18 września 2017 o 08:37Zdecydowanie tak 🙂
Anonimowy
11 grudnia 2017 o 12:44A czym zastąpić suszone śliwki?Może żurawiną?:)