Bez kategorii

Chlebek bananowy z anyżem i jagodami goji

Zainspirowana po raz kolejny chlebkiem bananowym, który w wersji bezglutenowej miałam ostatnio okazję robić na ćwiczeniach, postanowiłam zrobić kolejne podejście do bananowego wypieku, bo jakoś nie miałam do nich szczęścia, ciasto bananowe wiecznie wychodziło mi jakieś gumiate. Ale nie tym razem! Muszę Was zachęcić (przynajmniej tych, którzy nie reagują przeciągłym "fuuuj" na myśl o anyżu) - jest to jedno z najpyszniejszych ciast jakie mi wyszło! W środku różne dobre rzeczy w tym jagody goji, które idealnie się komponują.

Chlebek bananowy z anyżem i jagodami goji

Drukuj przepis
Porcje: Całe ciasto dostarcza około:

Wartości odżywcze

  • 1440 Kalorie

Składniki

  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej typ 550
  • 1 duży banan
  • 1 średnie jabłko
  • 30 g owoców goji
  • 30 g suszonych daktyli
  • 30 g płatków migdałowych
  • 1 duża łyżka miodu (25g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu

Przgotowanie

1

Jagody goji wrzucamy do szklanki i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut.

2

Obieramy banan i jabłko i oba owoce ucieramy do sporej miski na dużych oczkach tarki.

3

Dodajemy jajko, miód, jogurt i mieszamy do połączenia się składników.

4

Następnie wsypujemy obie mąki, kardamon i anyż, posiekane daktyle, płatki migdałowe oraz owoce goji z których wcześniej odlewamy wodę.

5

Całość mieszamy na jednolitą, gęstą masę i przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut.

7

Po upieczeniu wyjmujemy z foremki, ściągamy papier i studzimy na kratce.

 

 

Koniecznie wypróbujcie, może zastąpi Wam świąteczną babkę 🙂

Może Ci się spodobać również

23 komentarze

  • Odpowiedz
    Ania
    15 marca 2013 o 10:24

    muszę wreszcie spróbować tych owoców goji. Szkoda, że nie są ciut tańsze… 😛 a ten chlebek musi być pyszny. Chyba wypróbuje, jeśli zdołam kupić wszystkie produkty 🙂

  • Odpowiedz
    Joanna Jamróz
    15 marca 2013 o 10:33

    pycha! 🙂

  • Odpowiedz
    Agabi
    15 marca 2013 o 10:45

    jeszcze nie jadłam, ale uwielbiam anyż więc to moje smaki:)

  • Odpowiedz
    Fitness Food: Żywność zdrowa i ekologiczna
    15 marca 2013 o 10:59

    Ania jak by dobrze poszukać to można dostać jagody goji w całkiem dobrej cenie. Sprawdź u nas na przykład 😉

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    15 marca 2013 o 12:04

    Wygląda bosko!

  • Odpowiedz
    whiness
    15 marca 2013 o 12:17

    Pięknie się prezentuje… 🙂 Już sam chlebek bananowy smakuje wspaniale, a te jagody muszą dodawać kolejnych smakowych doznań 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 marca 2013 o 12:23

    chlebek wygląda baaaardzo apetycznie:) A.

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    15 marca 2013 o 14:10

    dawno już nei jadłam tak dobrego chlebka bananowego -pyszny u ciebie ;D

  • Odpowiedz
    femmefatale
    15 marca 2013 o 14:44

    super ten chlebuś 🙂 a jaki zdrowy 😀

  • Odpowiedz
    Rodzynka1989
    15 marca 2013 o 15:25

    Przepis już zanotowany. Kiedyś wykorzystam – to pewne, bo brzmi i wygląda bardzo smakowicie! 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena
    15 marca 2013 o 18:12

    Gratuluję wspaniałego bloga! Wypróbowałam już kilka przepisów od Ciebie, wszystkie bardzo mi smakowały 🙂 I byłam święcie przekonana, że dołączyłaś do listy Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl, ale niestety tak nie jest 🙁 Dlatego zapraszam Cię serdecznie, bo szkoda by było by tak ciekawy blog tam się nie znalazł!
    Pozdrawiam i życzę miłego weekednu!

  • Odpowiedz
    MartynCia ^^
    15 marca 2013 o 19:41

    nigdzie nie moge kupić jagód goi.. nie wiem czemu ;x Wrocław duże miasto a jednak nie wszystko mozna znaleźć 🙁

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      15 marca 2013 o 22:06

      MartynCiu spróbuj w sklepach społem, dzisiaj sama tam kupiłam. Poza tym na pewno są też w feniksie na rynku 😉 Pozdrawiam!

    • Odpowiedz
      Fitness Food: Żywność zdrowa i ekologiczna
      18 marca 2013 o 18:55

      Albo w Internecie 😉 Tanio i bez wychodzenia z domu 🙂

  • Odpowiedz
    Beatrice
    15 marca 2013 o 22:17

    Pyszny chlebek z pysznymi dodatkami 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 marca 2013 o 16:52

    czy można ominąć miód?

    • Odpowiedz
      Agata
      16 marca 2013 o 16:56

      Można zastąpić go cukrem lub słodzikiem nadającym się do pieczenia. Jeśli pominiesz dosładzanie całkowicie, to ciasto wciąż będzie bardzo smaczne, ale ciężko będzie stwierdzić, że jest słodkie 🙂

  • Odpowiedz
    gin
    17 marca 2013 o 18:08

    Mam opakowanie jagód goji i ciągle się zastanawiam, do czego je wykorzystać… Twój chlebek kusi ogromnie 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 kwietnia 2013 o 10:13

    Nie potrzeba w ogóle proszku do pieczenia?

    • Odpowiedz
      Agata
      6 kwietnia 2013 o 10:28

      Dziękuję za uwagę, oczywiście pominęłam w liście ten ważny składnik! Do ciasta dodajemy łyżeczką proszku – już dopisuję 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      6 kwietnia 2013 o 11:36

      Dziękuję za odpowiedź:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 maja 2013 o 15:41

    Mi się nie udało. Ciasto wyszlo jak zakalec (pewnie nim jest), mokre i zbite. Ponadto, jest gorzkie (nie jest to wina zbyt dużej układu proszku do pieczenia). Zawiodłam się…

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 grudnia 2013 o 05:50

    przepis wygląda smakowicie 🙂 Agato, czy myślisz, że można upiec na bazie tego cista muffiny? wszystko tak samo, tylko ciasto zamiast do keksówki wsadzić do silikonowych muffinowych foremek?

  • Napisz komentarz