Korzystając z zaopatrzonej na zielono lodówki, zrobiłam sobie szybkościową zapiekankę. Dużo różnych, dobrych rzeczy, wszystkiego po trochu i wyszło pysznie 🙂 Danie jest bardzo proste i wierzę, że większość znajdzie składniki w lodówce, a najdalej w pobliskim sklepiku, więc nic tylko zorganizować naczynko do zapiekania i zabierać się do roboty. Jak najbardziej polecam pomnożenie składników i skonsumowanie w miłym towarzystwie!
Zapiekanka brokułowa z camembertem
Drukuj przepisSkładniki
- 100 g brokułów
- 50 g cukinii
- 30 g żytniego makaronu razowego
- 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 jajko
- 1 łyżka chudego serka kanapkowego lub homogenizowanego
- 1 łyżka utartego sera typu camembert (użyłam sera o niskiej zawartości tłuszczu)
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta soli + sól do gotowania
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Przgotowanie
Brokuły wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy przez 4 minuty. Makaron gotujemy aldente.
Cukinie kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, cebule siekamy w kostkę.
Warzywa oraz makaron łączymy razem i wkładamy do naczynia żaroodpornego, następnie w kubeczku roztrzepujemy jajko z serkiem, przyprawami oraz utartym camembertem, dodajemy również utarta na dużych oczkach tarki czerwoną paprykę i całość wylewamy na wcześniej włożoną do naczynia zawartość.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
33 komentarze
witchqueen
18 marca 2013 o 10:25Super tera tylko muszę poszukać brokuła w sklepie:)
favcook
18 marca 2013 o 10:32pycha!:)
ASH ISS
18 marca 2013 o 10:58jaj, pyszneee na bank! dodałaś wszystkie składniki które uwielbiam ;))) chyba jutro sobie taką zrobie ;))
pozdrawiaaaam
przecinkowa
18 marca 2013 o 11:09Wszystko co lubię 🙂
Zielaczek
18 marca 2013 o 11:51Cudowny obiadek, właśnie na coś takiego mam dziś ochotę 🙂
Malwinka
18 marca 2013 o 12:00Wygląda super!
whiness
18 marca 2013 o 14:25Musi być pyszna 🙂 Brokuły, camembert i makaron to iście niezawodne połączenie.
teenager ;)
18 marca 2013 o 14:34mmm pycha, zdrowa i kolorowa 😉 cudowna ;D
Misia
18 marca 2013 o 16:21Pychota! Przepis koniecznie do wypróbowania 🙂
Ściskam cieplutko!
Ida
18 marca 2013 o 18:23Uwielbiam takie zestawienia!
Kamciss
18 marca 2013 o 18:48Coś pysznego! 🙂
Kulinarny Zenit
18 marca 2013 o 18:52Uwielbiam takie zapiekanki! Są boskie, zdrowe i zawsze dodają mi dobrego humoru 😀
Ela Stokrotka
18 marca 2013 o 19:29Mniam…
bomby cherry
18 marca 2013 o 20:54Wygląda pysznie! Niedługo wypróbuję 🙂
Marta Ostrowska
19 marca 2013 o 07:25Pięknie wygląda ta zapiekanka. ; )
I z moim ulubionym brokułem!
Olka
19 marca 2013 o 08:52Uwielbiam zapiekanki warzywne. A brokuł zawsze się sprawdza jako składnik.
Marta
19 marca 2013 o 14:48Obiecuję sobie, że taką zapiekankę przyrządzę w weekend!
Zrzuć Brzuch!!!
19 marca 2013 o 21:09Super przepis 🙂 Uwielbiam tego typu zapiekanki 🙂
youcanbeperfekt
20 marca 2013 o 11:26JAK ZIELONO U CIEBIE 😉
niedawno zaczelam prowadzic bloga, dodaje cie do moich inspiracji na blogu 🙂 i zapraaszam do siebie.
http://pastawithapplepie.blogspot.com/
Anonimowy
20 marca 2013 o 17:03zrobilam dzisiaj,ale dodoalam serek mascarpone=jajko i wyszlo rewelacyjnie!!!jest strasznie syte!polecam;) i smacznego!
wykrywacz smaku
20 marca 2013 o 17:21jaka kolorowa! 🙂 dziękujemy za zdjęcie!
Una
20 marca 2013 o 22:26Wygląda super! Uwielbiam brokuły i camembert, a takiego zestawienia jeszcze nie próbowałam.
Alice
21 marca 2013 o 18:40Wygląda przepysznie, muszę wypróbować 😉
Krysia BloodyGoodFood
23 marca 2013 o 11:14Fantastyczna alternatywa to ciężkich zapiekanek. Po wielkim zimowym obżarstwie właśnie na takie rzeczy mam ochotę!
mrs.skinny
25 marca 2013 o 17:26Kolorowa i zdrowa 🙂 Wygląda smacznie, więc muszę wypróbować 🙂
anusiaaa
28 marca 2013 o 12:49Jem w tej chwili…jest pyszna 🙂
Anonimowy
24 kwietnia 2013 o 17:19Co myślisz, jeśli zamiast jajka z tymi serami, wymieszam warzywa z serkiem wiejskim light i zapiekę. Powinno się udać.
Anonimowy
13 lipca 2013 o 15:02Niestety ale jest niedobra, mdła i praktycznie bez smaku. Zrobiłam dokąłdnie wg przepisu, dodalam troche oregano i bazylii (szczyptę). Zmarnowane pieniądze i czas. Lepiej zjeść pajdę chleba razowego z masłem.
Anonimowy
27 sierpnia 2013 o 08:17Osobiście wolę pokrojoną papryczkę wymieszaną z makaronem i innymi warzywami :)Ale takie warzywne zapiekanki są zawsze na TAK tylko trzeba dobrze je doprawić 🙂
Anonimowy
10 listopada 2013 o 10:48mnie cos nie wyszlo ;/ moze ze przykrylam zapiekane i ten ser z jajkiem jakby sie zwazyly? wyglada;o to tak zwarzona zupa w smietanie ;/ a moze nie powinnam przykrywac? prosze o porade 😉
Monika69
29 października 2014 o 10:30Zrobiłam, wyszła pyszna! Polecam 🙂
Natalia
21 sierpnia 2015 o 12:32Mam pytanie, czy zapiekankę trzeba przykrywać?
Agata
21 sierpnia 2015 o 13:48Nie trzeba przykrywać 🙂