Bez kategorii

Lekka zapiekanka brokułowa z camembertem

Korzystając z zaopatrzonej na zielono lodówki, zrobiłam sobie szybkościową zapiekankę. Dużo różnych, dobrych rzeczy, wszystkiego po trochu i wyszło pysznie 🙂 Danie jest bardzo proste i wierzę, że większość znajdzie składniki w lodówce, a najdalej w pobliskim sklepiku, więc nic tylko zorganizować naczynko do zapiekania i zabierać się do roboty. Jak najbardziej polecam pomnożenie składników i skonsumowanie w miłym towarzystwie!

Zapiekanka brokułowa z camembertem

Drukuj przepis

Składniki

  • 100 g brokułów
  • 50 g cukinii
  • 30 g żytniego makaronu razowego
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka chudego serka kanapkowego lub homogenizowanego
  • 1 łyżka utartego sera typu camembert (użyłam sera o niskiej zawartości tłuszczu)
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta soli + sól do gotowania
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Przgotowanie

1

Brokuły wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy przez 4 minuty. Makaron gotujemy aldente.

2

Cukinie kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, cebule siekamy w kostkę.

3

Warzywa oraz makaron łączymy razem i wkładamy do naczynia żaroodpornego, następnie w kubeczku roztrzepujemy jajko z serkiem, przyprawami oraz utartym camembertem, dodajemy również utarta na dużych oczkach tarki czerwoną paprykę i całość wylewamy na wcześniej włożoną do naczynia zawartość.

4

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Przygotowaliście już świąteczne menu? 
Bo ja jeszcze nawet nie wiem na pewno gdzie spędzę Wielkanoc..
Ale i tak już odliczam dni!

Może Ci się spodobać również

33 komentarze

  • Odpowiedz
    witchqueen
    18 marca 2013 o 10:25

    Super tera tylko muszę poszukać brokuła w sklepie:)

  • Odpowiedz
    favcook
    18 marca 2013 o 10:32

    pycha!:)

  • Odpowiedz
    ASH ISS
    18 marca 2013 o 10:58

    jaj, pyszneee na bank! dodałaś wszystkie składniki które uwielbiam ;))) chyba jutro sobie taką zrobie ;))

    pozdrawiaaaam

  • Odpowiedz
    przecinkowa
    18 marca 2013 o 11:09

    Wszystko co lubię 🙂

  • Odpowiedz
    Zielaczek
    18 marca 2013 o 11:51

    Cudowny obiadek, właśnie na coś takiego mam dziś ochotę 🙂

  • Odpowiedz
    Malwinka
    18 marca 2013 o 12:00

    Wygląda super!

  • Odpowiedz
    whiness
    18 marca 2013 o 14:25

    Musi być pyszna 🙂 Brokuły, camembert i makaron to iście niezawodne połączenie.

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    18 marca 2013 o 14:34

    mmm pycha, zdrowa i kolorowa 😉 cudowna ;D

  • Odpowiedz
    Misia
    18 marca 2013 o 16:21

    Pychota! Przepis koniecznie do wypróbowania 🙂

    Ściskam cieplutko!

  • Odpowiedz
    Ida
    18 marca 2013 o 18:23

    Uwielbiam takie zestawienia!

  • Odpowiedz
    Kamciss
    18 marca 2013 o 18:48

    Coś pysznego! 🙂

  • Odpowiedz
    Kulinarny Zenit
    18 marca 2013 o 18:52

    Uwielbiam takie zapiekanki! Są boskie, zdrowe i zawsze dodają mi dobrego humoru 😀

  • Odpowiedz
    Ela Stokrotka
    18 marca 2013 o 19:29

    Mniam…

  • Odpowiedz
    bomby cherry
    18 marca 2013 o 20:54

    Wygląda pysznie! Niedługo wypróbuję 🙂

  • Odpowiedz
    Marta Ostrowska
    19 marca 2013 o 07:25

    Pięknie wygląda ta zapiekanka. ; )
    I z moim ulubionym brokułem!

  • Odpowiedz
    Olka
    19 marca 2013 o 08:52

    Uwielbiam zapiekanki warzywne. A brokuł zawsze się sprawdza jako składnik.

  • Odpowiedz
    Marta
    19 marca 2013 o 14:48

    Obiecuję sobie, że taką zapiekankę przyrządzę w weekend!

  • Odpowiedz
    Zrzuć Brzuch!!!
    19 marca 2013 o 21:09

    Super przepis 🙂 Uwielbiam tego typu zapiekanki 🙂

  • Odpowiedz
    youcanbeperfekt
    20 marca 2013 o 11:26

    JAK ZIELONO U CIEBIE 😉

    niedawno zaczelam prowadzic bloga, dodaje cie do moich inspiracji na blogu 🙂 i zapraaszam do siebie.

    http://pastawithapplepie.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 marca 2013 o 17:03

    zrobilam dzisiaj,ale dodoalam serek mascarpone=jajko i wyszlo rewelacyjnie!!!jest strasznie syte!polecam;) i smacznego!

  • Odpowiedz
    wykrywacz smaku
    20 marca 2013 o 17:21

    jaka kolorowa! 🙂 dziękujemy za zdjęcie!

  • Odpowiedz
    Una
    20 marca 2013 o 22:26

    Wygląda super! Uwielbiam brokuły i camembert, a takiego zestawienia jeszcze nie próbowałam.

  • Odpowiedz
    Alice
    21 marca 2013 o 18:40

    Wygląda przepysznie, muszę wypróbować 😉

  • Odpowiedz
    Krysia BloodyGoodFood
    23 marca 2013 o 11:14

    Fantastyczna alternatywa to ciężkich zapiekanek. Po wielkim zimowym obżarstwie właśnie na takie rzeczy mam ochotę!

  • Odpowiedz
    mrs.skinny
    25 marca 2013 o 17:26

    Kolorowa i zdrowa 🙂 Wygląda smacznie, więc muszę wypróbować 🙂

  • Odpowiedz
    anusiaaa
    28 marca 2013 o 12:49

    Jem w tej chwili…jest pyszna 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 kwietnia 2013 o 17:19

    Co myślisz, jeśli zamiast jajka z tymi serami, wymieszam warzywa z serkiem wiejskim light i zapiekę. Powinno się udać.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 lipca 2013 o 15:02

    Niestety ale jest niedobra, mdła i praktycznie bez smaku. Zrobiłam dokąłdnie wg przepisu, dodalam troche oregano i bazylii (szczyptę). Zmarnowane pieniądze i czas. Lepiej zjeść pajdę chleba razowego z masłem.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 sierpnia 2013 o 08:17

    Osobiście wolę pokrojoną papryczkę wymieszaną z makaronem i innymi warzywami :)Ale takie warzywne zapiekanki są zawsze na TAK tylko trzeba dobrze je doprawić 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 listopada 2013 o 10:48

    mnie cos nie wyszlo ;/ moze ze przykrylam zapiekane i ten ser z jajkiem jakby sie zwazyly? wyglada;o to tak zwarzona zupa w smietanie ;/ a moze nie powinnam przykrywac? prosze o porade 😉

  • Odpowiedz
    Monika69
    29 października 2014 o 10:30

    Zrobiłam, wyszła pyszna! Polecam 🙂

  • Odpowiedz
    Natalia
    21 sierpnia 2015 o 12:32

    Mam pytanie, czy zapiekankę trzeba przykrywać?

  • Napisz komentarz