Bez kategorii

Jabłkowa jesień z piekarnika, coś pysznego!

Pieczone jabłka pamiętałam "jak przez mgłę". Do dzisiejszego poranka. Kiedyś jako dziecko na ognisku opiekałam jabłka, potem czasem na grillu,  ale zazwyczaj płonęły pozostawione bez opieki.. Tak czy inaczej, od paru dni zbierałam się do upieczenia sobie takiego pysznego śniadania, bo coś totalnie jesienny nastrój mnie złapał w kuchni.. Powiem tak - tego mi było trzeba - PYCHA!

Pieczone jabłka z twarożkiem i rodzynkami

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 2 porcje

Składniki

  • 2 średniej wielkości słodkie jabłka
  • 150 g chudego twarogu
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • 60 ml jogurtu naturalnego (użyłam activii)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka świeżego utartego imbiru
  • goździki
  • 2 łyżeczki miodu lub stewii (opcjonalnie)

Przgotowanie

1

Jabłka myjemy i odcinamy górę (ok 2-3 centymetrowej grubości "daszek").

2

Dolną część drążymy tak, aby pozostawić mniej więcej 1,5-2 cm ścianki jabłka.

3

W miseczce łączymy twaróg z jogurtem, przyprawami, rodzynkami i imbirem, ewentualnie dosładzamy, a następnie dzielimy go na 2 porcje i "faszerujemy" wcześniej przygotowane jabłka - po wypełnieniu otworu tworzymy centymetrową warstwę serka pomiędzy dwoma częściami owocu.

4

"Daszek" naszego jabłka nakłuwamy goździkami i od wewnętrznej strony posypujemy dodatkową porcją cynamonu zanim położymy go na serek.

5

Tak przygotowane jabłka kładziemy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

6

Pieczemy przez 25-30 minut zależnie od wielkości jabłka, po czym kolejne 5 przy włączonym termoobiegu.

 
*** Pieczone jabłka są bardzo słodkie, więc serek tak na dobra sprawę nie musi być bardzo dosładzany.
Przed zjedzeniem oczywiście usuwamy z jabłka goździki, które już nadały mu ten cudowny aromat.. 🙂

Może Ci się spodobać również

13 komentarzy

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    18 października 2012 o 02:56

    bardzo lubię jabłuszka ,twarożek ,więc ten przepis od razu zapisuję <3

  • Odpowiedz
    whiness
    18 października 2012 o 03:36

    Coś wspaniałego! Takie jabłka to muszą smakować.. 🙂

  • Odpowiedz
    Aneta Wojciechowska
    18 października 2012 o 04:51

    o tak, uwielbiam ten smak 🙂

  • Odpowiedz
    Madzia B
    18 października 2012 o 06:15

    Haaa, a mój mężczyzna ostatnio mi opowiadał, jak to jego mama robiła im kiedyś pieczone jabłka:D Już wiem czym go zaskoczę w weekend. Sama chętnie spróbuję co to:)

  • Odpowiedz
    Basia
    18 października 2012 o 07:54

    Agato, To pieczone jabłko wygląda obłędnie i baaardzo apetycznie! I te goździki!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 października 2012 o 09:01

    uwielbiam takie przepisy, jabłuszko wygląda bardzo smacznie:) A.

  • Odpowiedz
    All4Beauty
    19 października 2012 o 10:05

    o jejku,wyglada mega apetycznie!!

  • Odpowiedz
    Weronika Król
    19 października 2012 o 13:23

    Ja to musi pachnieć, i jak smakować !
    Kremowy serek zamknięty w aromatycznym jabłuszku ; ) Bomba <3

  • Odpowiedz
    ugotujmyto.pl
    19 października 2012 o 13:55

    Super smaczny pomysł:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 listopada 2012 o 19:11

    Jabłuszka wypróbowane i były pyszne! Ja osobiście nie miałam ani imbiru ani goździków (jak na studentkę przystało) ale wyszły super;)

  • Odpowiedz
    Magdalena P.
    26 marca 2013 o 17:33

    Właśnie się pieką!! 🙂

    • Odpowiedz
      Magdalena P.
      26 marca 2013 o 18:26

      Choć czekam na wiosne to pieczone jabłuszko baaardzo mi smakowało. Na pewno wróce jeszcze do tego przepisu jesienią

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 marca 2014 o 18:27

    Zmieniłam trochę, bo nie dodałam imbiru, kardamonu i goździków, bo ich po prostu nie miałam xD Ale i tak wyszło pycha. Dziękuje Ci za ten przepis, zrobie te jabłuszka jeszcze nie raz 😀

  • Napisz komentarz