Pieczone jabłka pamiętałam "jak przez mgłę". Do dzisiejszego poranka. Kiedyś jako dziecko na ognisku opiekałam jabłka, potem czasem na grillu, ale zazwyczaj płonęły pozostawione bez opieki.. Tak czy inaczej, od paru dni zbierałam się do upieczenia sobie takiego pysznego śniadania, bo coś totalnie jesienny nastrój mnie złapał w kuchni.. Powiem tak - tego mi było trzeba - PYCHA!
Pieczone jabłka z twarożkiem i rodzynkami
Drukuj przepisSkładniki
- 2 średniej wielkości słodkie jabłka
- 150 g chudego twarogu
- 2 łyżeczki rodzynek
- 60 ml jogurtu naturalnego (użyłam activii)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka świeżego utartego imbiru
- goździki
- 2 łyżeczki miodu lub stewii (opcjonalnie)
Przgotowanie
Jabłka myjemy i odcinamy górę (ok 2-3 centymetrowej grubości "daszek").
Dolną część drążymy tak, aby pozostawić mniej więcej 1,5-2 cm ścianki jabłka.
W miseczce łączymy twaróg z jogurtem, przyprawami, rodzynkami i imbirem, ewentualnie dosładzamy, a następnie dzielimy go na 2 porcje i "faszerujemy" wcześniej przygotowane jabłka - po wypełnieniu otworu tworzymy centymetrową warstwę serka pomiędzy dwoma częściami owocu.
"Daszek" naszego jabłka nakłuwamy goździkami i od wewnętrznej strony posypujemy dodatkową porcją cynamonu zanim położymy go na serek.
Tak przygotowane jabłka kładziemy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy przez 25-30 minut zależnie od wielkości jabłka, po czym kolejne 5 przy włączonym termoobiegu.
13 komentarzy
teenager ;)
18 października 2012 o 02:56bardzo lubię jabłuszka ,twarożek ,więc ten przepis od razu zapisuję <3
whiness
18 października 2012 o 03:36Coś wspaniałego! Takie jabłka to muszą smakować.. 🙂
Aneta Wojciechowska
18 października 2012 o 04:51o tak, uwielbiam ten smak 🙂
Madzia B
18 października 2012 o 06:15Haaa, a mój mężczyzna ostatnio mi opowiadał, jak to jego mama robiła im kiedyś pieczone jabłka:D Już wiem czym go zaskoczę w weekend. Sama chętnie spróbuję co to:)
Basia
18 października 2012 o 07:54Agato, To pieczone jabłko wygląda obłędnie i baaardzo apetycznie! I te goździki!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Anonimowy
18 października 2012 o 09:01uwielbiam takie przepisy, jabłuszko wygląda bardzo smacznie:) A.
All4Beauty
19 października 2012 o 10:05o jejku,wyglada mega apetycznie!!
Weronika Król
19 października 2012 o 13:23Ja to musi pachnieć, i jak smakować !
Kremowy serek zamknięty w aromatycznym jabłuszku ; ) Bomba <3
ugotujmyto.pl
19 października 2012 o 13:55Super smaczny pomysł:)
Anonimowy
10 listopada 2012 o 19:11Jabłuszka wypróbowane i były pyszne! Ja osobiście nie miałam ani imbiru ani goździków (jak na studentkę przystało) ale wyszły super;)
Magdalena P.
26 marca 2013 o 17:33Właśnie się pieką!! 🙂
Magdalena P.
26 marca 2013 o 18:26Choć czekam na wiosne to pieczone jabłuszko baaardzo mi smakowało. Na pewno wróce jeszcze do tego przepisu jesienią
Anonimowy
12 marca 2014 o 18:27Zmieniłam trochę, bo nie dodałam imbiru, kardamonu i goździków, bo ich po prostu nie miałam xD Ale i tak wyszło pycha. Dziękuje Ci za ten przepis, zrobie te jabłuszka jeszcze nie raz 😀