Bez kategorii

Chlebek ziołowy z kminkiem

Chlebek z kminkiem to najnowszy "kanapkowy" przysmak moich rodziców. W prawdzie jest dość zobowiązującym wypiekiem, bo nie nadaje się do spożycia  ze słodkimi smarowidłami (choć chyba już żadne połączenie smaków mnie nie zdziwi), ale jest bardzo aromatyczną odmianą od zwykłego chleba. Zbliżają się święta (hurra po raz drugi), więc liczę na to, że każdy z Was skusi się na domowe wypieki, które będą towarzyszyły przy uroczystych śniadaniach 🙂 

Chlebek ziołowy z kminkiem 

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej (270g)
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej (140g)
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 2 łyżeczki kminku
  • odrobina żółtka i mleka do posmarowania chleba

Przgotowanie

1

Do miseczki wlewamy ciepłą wodę i mleko, dodajemy łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże oraz łyżeczkę mąki o odstawiamy na kilka minut aż całość zacznie się pienić.

2

W osobnym naczyniu łączymy obie mąki z otrębami i przyprawami, po zamieszaniu wysypujemy na stolnicę i stopniowo dolewając wcześniej przygotowany rozczyn zagniatamy elastyczne ciasto,

3

które wkładamy do sporej miski (możemy użyć naczynia, w którym mieszaliśmy suche składniki), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (po 60 minutach odgazowujemy ciasto przebijając je jednokrotnie palcami).

4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a foremkę (klasyczną keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia.

5

Gotowe ciasto formujemy w wałek, wkładamy do foremki i wierzch smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, po czym przykrywamy foremkę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

6

Gdy ostatecznie ciasto wyrośnie w foremce wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.

—-

Może Ci się spodobać również

13 komentarzy

  • Odpowiedz
    Travelling Milady
    12 marca 2013 o 18:37

    Muszę koniecznie zrobić!Ostatnio dodaję kminek do wszystkiego, a on wygląda tak apetycznie,że tylko schrupać.

  • Odpowiedz
    dżags
    12 marca 2013 o 19:23

    do tej pory upiekłam tylko jeden chleb, nie urósł ; ) muszę podjąć drugą próbę!

  • Odpowiedz
    Kamciss
    12 marca 2013 o 19:32

    Mmm domowe pieczywo..pycha 🙂

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    13 marca 2013 o 03:55

    domowy chlebek z pewnością pyszniejszy i zdrowszy – mniam !

  • Odpowiedz
    kinga
    13 marca 2013 o 08:36

    wlasnie czekam az mi wyrosnie, nie moge sie doczekac!! niecierpliwosc to zla cecha w kuchni :<< uwielbiam takie przepisy, idealny dla mnie tzn przeczytalam i od razu lece po drozdze 🙂

  • Odpowiedz
    Olcik
    13 marca 2013 o 16:59

    Pychota!

  • Odpowiedz
    Roz Airad
    13 marca 2013 o 20:27

    bajeczny ;D

  • Odpowiedz
    Zrzuć Brzuch!!!
    14 marca 2013 o 00:49

    Własny domowy chleb to podstawa 🙂 To co nam teraz oferują w sklepach to jakaś kpina , dlatego najlepiej robić swój 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 marca 2013 o 15:43

    Kminek fuuuuuj. : P

  • Odpowiedz
    Weronika Andrzejewska
    22 kwietnia 2013 o 22:04

    dziś upiekłam 🙂 nie wyszedł tak wyrośnięty jak na Twoich zdjęciach ale spróbowałam już jeszcze ciepłą "piętkę" i jest pyszny 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 września 2013 o 18:47

    Witam serdecznie! Mam pytanie:czy zamiast swiezych drozdzy moge uzyc w proszku?Jesli tak,to ile ? Dziekuje z gory!

    • Odpowiedz
      Agata
      21 września 2013 o 14:55

      Można – jedno opakowanie wystarczy 🙂 (7g)

    Napisz komentarz