Bez kategorii

Pszenno żytnie, z otrębami i w ogóle jakieś takie wieloziarniste

Kiedy myślę o cieście drożdżowym to zdecydowanie przed oczami mam to ze śliwkami, które zawsze w "sezonie" robiła mama i wciąż jeszcze gorące kawałki popijałyśmy z siostrą herbatą. Czasem, jak miałam szczęście to wyszedł zakalec! Dziś czas na moją wersję pachnącą amaretto.

Placek drożdżowy ze śliwkami i nutką amaretto

Drukuj przepis

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej typ 750
  • 20 g otrębów pszennych
  • 20 g otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • 170 ml mleka + 2 łyżki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 25 g masła
  • 60 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400 g śliwek
  • 3 łyżki syropu amaretto

Przgotowanie

1

Do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru, sól i pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut aż zacznie się pienić.

2

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy otręby oraz cukier i tworzymy wgłębienie w kopczyku. Do mąki dodajemy jajko, miękkie masło oraz przygotowany rozczyn i zagniatamy ciasto, które następnie przekładamy do dużego naczynia i przykrywamy ściereczką.

3

Ciasto powinno wyrastać około 2 godzin. W między czasie przekrawamy śliwki i usuwamy pestki.

4

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie dodajemy śliwki, które porządnie dociskamy do ciasta aby nie zostały wypchnięte podczas pieczenia.

5

Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy około 45 minut, aż zacznie wyraźnie brązowieć.

6

Syrop amaretto mieszamy z dwoma łyżkami mleka i zaraz po upieczeniu pędzelkiem rozprowadzamy go po wierzchu ciasta.


ps. Syrop amaretto, tak jak i np waniliowy i parę innych smaków można znaleźć np w tesco, lub simply na dziale z alkoholami w całkiem zresztą przystępnej cenie niecałych 16 zł 🙂

 

Może Ci się spodobać również

24 komentarze

  • Odpowiedz
    duzo sole
    2 września 2012 o 22:32

    Witam,
    od dawna obserwuje Twojego bloga. Jest świetny. Ja też lubię zdrowe i lekkie przepisy. Na pewno wypróbuję to ciasto, wygląda pysznie.
    Ja dzisiaj również założyłam bloga, zapraszam.
    http://www.duzosole.blogspot.com
    pozdrawiam
    Agnieszka 🙂

  • Odpowiedz
    SmaKokosa
    2 września 2012 o 22:34

    O superowo :)kolejne fajne danie:)

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    3 września 2012 o 03:23

    czyli jednym słowem – zdrowe !

  • Odpowiedz
    Capacitier
    3 września 2012 o 05:02

    O, chętnie bym zjadła takie wieloziarniste ciasto drożdżowe :).

  • Odpowiedz
    Elexis
    3 września 2012 o 05:33

    Zakalec jest najlepszy, moja babcia nigdy tego nie mogła zrozumieć i zawsze chciała wyrzucać:))) Twoje ciacho wygląda przepysznie, pomyśleć, że w tym roku nie jadłam jeszcze ciasta drożdżowego! W ogóle jakoś tak w te wakacje nie robiłam tego co zawsze…

  • Odpowiedz
    anpapi
    3 września 2012 o 06:16

    uwielbiam ciasto drożdżowe, a ze śliwkami to obowiązkowy element każdej jesieni! w tym roku zrobię z Twojego przepisu:)

  • Odpowiedz
    Dota
    3 września 2012 o 06:32

    super przepis:) ja dalej nie pieke ale ciesze sie czytajac smaczne propozycje:)

  • Odpowiedz
    Justyna Pokrzywnicka
    3 września 2012 o 07:24

    Super przepis, narobiłaś mi smaka, chyba dziś skorzystam z Twojego przepisu.

  • Odpowiedz
    Madzialena
    3 września 2012 o 08:12

    Zdrowe drożdżowe i do tego amarettto? Zdecydowanie biorę! Przepis z pewnością do wypróbowania, genialny 🙂

  • Odpowiedz
    ann
    3 września 2012 o 09:57

    uprzejmie informuję że nominowałam CIĘ na moim blogu: http://meals-a.blogspot.com/2012/09/o.html

  • Odpowiedz
    sniadankomania
    3 września 2012 o 14:59

    przepysznie i zdrowo 🙂
    moje drożdżowe ze śliwkami właśnie się piecze 🙂

  • Odpowiedz
    Kamciss
    3 września 2012 o 18:24

    Śliczne, wzięłabym kawałeczek na jutro do szkoły 🙂

  • Odpowiedz
    CARUNIA
    3 września 2012 o 18:58

    Wygląda świetnie to wieloziarniste!:) Dawno nie jadłam drożdżowego niestety 🙁

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    3 września 2012 o 20:00

    Uwielbiam drożdżowe, moje ulubione ciasto<3 a ze śliwkami to już w ogóle,a tu taka zdrowa wersja do wypróbowania, Super.
    Pozdrawiam gorąco:*

    P.S.Uwielbiam Twojego bloga<3

  • Odpowiedz
    Bez Mąki i Cukru/Rękowyczyny
    3 września 2012 o 20:21

    wspaniałości pyszności ;)kiedyś zrobię

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 września 2012 o 06:34

    Agato,
    a czy można to ciasto zostawić na noc w lodówce do wyrośnięcia i upiec rano? no oczywiście zabrać ciepłe do pracy 🙂
    Iza

    • Odpowiedz
      Agata
      4 września 2012 o 15:48

      Ciasto musi wyrastac w cieple, ale mysle, ze wyrosniete moze stac w lodowce do rana 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 września 2012 o 06:34

    A na jaką formę są te proporcje?
    Iza

    • Odpowiedz
      Agata
      4 września 2012 o 15:50

      Okrągła ok 20-25 cm srednicy 🙂

  • Odpowiedz
    Magda
    4 września 2012 o 15:23

    podoba mi sie Twoj przepis! wykorzystam, na pewno 🙂

  • Odpowiedz
    malwa
    6 września 2012 o 14:02

    jakie wielkie śliwy 😀 mm ♥

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 października 2012 o 17:04

    hey!
    a jakiej funkcji piekarnika używamy? pieczenie od dołu/ og góry i dołu? termoobieg?

    • Odpowiedz
      Agata
      6 października 2012 o 17:05

      Pieczeni od góry i od dołu bez termoobiegu

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      6 października 2012 o 21:35

      dziękuję! jutro wypróbuje 🙂

    Napisz komentarz