Bez kategorii

Biscotti w prezencie

.. dla Dorki i Czarka. Dorota obecnie mieszka we Włoszech, skąd zresztą przyplątało się jej kilka jedzeniowych nawyków czyli np makaron jest dobry na każdą okazję, czy właśnie one.. ciastka śniadaniowe. Dlatego też w prezencie do jej nowego mieszkania kupiłam słoiczek na ciasteczka, no i przecież nie mogłam go oddać takiego pustego.. Może upieczecie na sylwestra 🙂

Biscotti z migdałami i żurawiną

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na około 30 ciasteczek

Składniki

  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 120 g mąki pszennej zwykłej
  • 2 małe jajka (łącznie 80g po wbiciu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 40 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 30 g migdałów
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 25 g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przgotowanie

1

W misce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli.

2

Do jajek dodajemy mąkę, bakalie oraz resztę składników i zagniatamy ciasto.

3

Gotową masę (która będzie dość twarda) formujemy w długi wałek szerokości około 7 cm i mniej więcej 2 cm grubości, kładziemy go na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25 minut.

4

Po upływie tego czasu wyciągamy blaszkę i studzimy ciasto, które następnie kroimy w talarki o grubości około 0,7 - 1 cm, po czym rozkładamy je na płasko na papierze i wkładamy ponownie do piekarnika na 5 minut po czym obracamy ciasteczka i pieczemy kolejne 5 z drugiej strony.

5

Przed schowaniem ciastek do puszki lub słoika należy pozwolić im całkowicie wystygnąć.

ps. Jeszcze Wam nie pożyczyłam Wesołych Świąt! 🙂

Może Ci się spodobać również

21 komentarzy

  • Odpowiedz
    whiness
    26 grudnia 2012 o 12:55

    Słodki prezent 🙂 Dosłownie i w przenośni.

  • Odpowiedz
    Capacitier
    26 grudnia 2012 o 13:02

    Ładny słoiczek z równie fajną zawartością 🙂

  • Odpowiedz
    SUMMMMMER
    26 grudnia 2012 o 13:38

    Wyglądają cudownie! Te ciasteczka są kruche czy miękkie?

  • Odpowiedz
    Sonn.
    26 grudnia 2012 o 13:42

    uwielbiam te ciasteczka i robilam juz ich kakaowa wersje z Twojego bloga 🙂 i dziękuję za przeliczanie wszystkiego na kcal! : )

  • Odpowiedz
    primrosesfield
    26 grudnia 2012 o 16:00

    szczerze mówiąc nigdy nie jadłam takich ciasteczek. ale ostatnio widzę coraz więcej przepisów, muszą być smaczne 🙂

  • Odpowiedz
    italia od kuchni
    26 grudnia 2012 o 16:21

    Włosi na śniadania jadają najzwyklejsze ciastka ze sklepu. Ten rodzaj, który tu przedstawiłaś robi się rzadko, właściwie od święta i to tylko w niektórych regionach. Zauważyłam, że bardziej popularne są ostatnio w Polsce 🙂
    Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz
    DarkANGELika
    26 grudnia 2012 o 19:26

    Takie miniaturki biscotti, bardzo fajnie się prezentują;)

  • Odpowiedz
    aleglodomorek
    26 grudnia 2012 o 19:53

    Idealny prezent, sama z przyjemnością przygarnęłabym taki słoiczek z zawartością. Mnie biscotti do siebie nigdy nie przekonały, ale w takiej wersji może bym je polubiła 🙂

  • Odpowiedz
    Iwona Rafał Bortniczuk
    26 grudnia 2012 o 20:02

    Ślicznie, uroczo – i biszkopty, i opakowanie prezentu 🙂

  • Odpowiedz
    Klaudia P.
    26 grudnia 2012 o 20:42

    Ale świetnie się prezentują 😀

  • Odpowiedz
    Kamciss
    26 grudnia 2012 o 21:17

    Świetny prezent! Z chęcią bym pochrupała 🙂

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    27 grudnia 2012 o 04:54

    super , idealne na prezent , choć ja bym sama zjadła hehe ;d

  • Odpowiedz
    AZgotuj!
    27 grudnia 2012 o 14:26

    mam takie na stole:)

  • Odpowiedz
    Tarzynka
    27 grudnia 2012 o 22:11

    Bardzo smakowity i malowniczy prezent. Dzięki za udział w akcji 🙂

  • Odpowiedz
    HEALTHYSPORTLIFE
    28 grudnia 2012 o 10:14

    najlepsze , najsmaczniejsze, najzdrowsze ciasteczka na swiecie! Uwielbiam ! 🙂 i polecam wszsytkim!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 grudnia 2012 o 20:28

    Jeny Dziewczyno, od kilku godzin przeglądam Twojego bloga (za szybko się skończył 😀 )i normalnie mam nieprzerwany ślinotok 🙂
    Jutro na pierwszy ogień idą serowe paluchy a to dopiero początek 🙂
    Dzięki za świetne przepisy, będę wracać i korzystać 🙂

  • Odpowiedz
    Fate B.
    29 grudnia 2012 o 07:47

    Wspaniały prezent! Nigdy nie robiłam tych ciasteczek, ale kiedyś zrobię na pewno. Pyszności 😉

    http://kulinarne-zmagania-fate.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    deserowo
    29 grudnia 2012 o 10:20

    o pyszności! uwielbiam je 🙂

  • Odpowiedz
    asieja
    29 grudnia 2012 o 11:47

    nie wiem czy piękniejsze są ciasteczka czy słoik
    marzę o jednym i drugim

  • Odpowiedz
    TheElatha
    25 stycznia 2013 o 14:16

    Wczoraj znalazalam Twoj blog a dzis zrobilam te ciasteczka. Zmodyfikowalam przepis, ale tylko dlatego, ze nie chcialo mi sie isc do sklepu a bardzo chcialam je miec teraz zaraz. Wyszly pyszne i nastepnym razem zrobie z podwojnej porcji:P Zamiast migdalow dalam orzechy wloskie, a zamiast zurawiny marmolade. Jesli chcecie je upiec a nie macie wszystkiego pod reka to kabinujcie i do roboty bo sa pyszne, latwe i szybkie w przyrzadzeni:)

  • Odpowiedz
    TheElatha
    25 stycznia 2013 o 22:12

    PS Na zyczenie Lubego musialam upiec je jeszcze raz twgo samego dnia!!!:P Tym raze z podwojnej porcji, ale cukru dalam przez roztargnienie tyle co na jedna. Mniej slodkie, ale za to bardziej czuc slodycz bakalii i orzechy:)

  • Napisz komentarz