Bez kategorii

Dietetyczne pierniczki

Zdezerterowałam dzisiaj z siłowni przed południem, zrobiłam zakupy i zasiadłam do robienia obiecanych Wam pierniczków! Na dwa sposoby z jednego przepisu 🙂 Nie wiem jeszcze jak będą się zachowywały po kilku dniach, ale jak to dietetyczne ciastka, najlepsze są świeże, więc nie porywajcie się lepiej na jakieś hurtowe porcje 😉 Moim zdaniem lepsze są nadziewane, a pomysł z suszoną śliwką w środku oszczędzi Wam brudnej roboty i przyspieszy produkcję pierników! Zamiast śliwek możecie tam włożyć rodzynki, morele, albo domowe powidła jak wolicie.

Dietetyczne pierniczki

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na +/- 30 sztuk zależnie od wielkości foremek

Składniki

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania
  • 20 g otrębów pszennych
  • 15 g ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 80 ml chudego mleka
  • 1 mały, dojrzały banan
  • 20 g masła
  • 60 g miodu
  • 10 g brązowego cukru
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • po 1 łyżeczce: cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • + opcjonalnie - suszone śliwki lub powidła

Przgotowanie

1

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem i wlewamy do osobnej miseczki.

2

Kawałki banana blendujemy z mlekiem i jajkiem (jeżeli nie posiadamy blendera to roztrzepujemy jajko z mlekiem i dodajemy utartego na papkę banana).

3

Gdy masło z miodem nie będą już gorące, przelewamy do nich mieszankę mleka z bananem i jajkiem, po czym dodajemy również skarmelizowany na patelni cukier (podgrzewamy aż się rozpuści).

4

Wszystkie płynne składniki mieszamy z suchymi i zagniatamy ciasto, dość lepkie, będzie się rwało.

5

Blat lub stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na ok 0,5 cm placek (lub dwa cieńsze placki przy wersji z nadzieniem) i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blaszce z papierem do pieczenia.

6

Jeżeli chcemy nadziewać nasze pierniczki, to na pierwszym placku układamy suszone śliwki lub po łyżeczce powideł w odległościach około 2-3 cm od siebie, po czym delikatnie przykrywamy drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta i wykrawamy okrągłe kawałki.

7

Ciasteczka przed włożeniem do piekarnika smarujemy lekko mlekiem z rozpuszczoną łyżeczką miodu - przy pomocy pędzelka. Pieczemy w 175'C przez 20 minut.

 Dam znać jak się zachowują po paru dniach w szczelnym zamknięciu! 🙂
Kaloryczność jest podana dla ciasteczek bez nadziewania.

Może Ci się spodobać również

30 komentarzy

  • Odpowiedz
    Natalie
    12 grudnia 2013 o 15:25

    No proszę ! Wszystko można zrobić w lżejszej wersji 🙂

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    12 grudnia 2013 o 15:31

    Takie pierniczki mi się zdecydowanie bardziej podobają od tych tradycyjnych 😀

  • Odpowiedz
    Karolina
    12 grudnia 2013 o 15:34

    chyba nie ma nic lepszego niż dietetyczne ciasteczka 🙂
    pozdrawiam i zapraszam d siebie przyprawzyciekoloramil.bogspot.com

  • Odpowiedz
    Jey
    12 grudnia 2013 o 15:48

    fajny i efektowny przepis! 🙂 może skorzystam? jak tylko będę miała czas.

  • Odpowiedz
    rękodzieło-art Wioleta Śnietka
    12 grudnia 2013 o 16:38

    cudowne! szkoda, że już się napierniczyłam…

  • Odpowiedz
    Patrycja T
    12 grudnia 2013 o 17:17

    Nie podejrzewałam pierniczków o to, że mogą być dietetyczne 😀 No proszę to mnie zaskoczyły i jeszcze tak smakowicie wyglądają 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 grudnia 2013 o 17:43

    Witaj,
    mam dwa pytanka: myślisz że można te pierniczki nadziewane śliwką zanurzyć w roztopionej gorzkiej czekoladzie, tak żeby miały polewę? I jak myślisz jeśli upiekę je 19.12 to dotrwają do świąt?

    • Odpowiedz
      Agata
      12 grudnia 2013 o 21:52

      Zanurzyć w czekoladzie można na pewno, do świąt pewnie też przetrwają, ale tak jak pisałam, nie wiem jaką będą miały fakturę po paru dniach bo robiłam je pierwszy raz.
      Zamknęłam w puszce i zobaczę jakie będą za kilka dni 🙂

  • Odpowiedz
    Anna Tabas
    12 grudnia 2013 o 18:34

    Jak to jest z tym pieczeniem. Musi być konkretna temperatura? Bo chciałabym upiec w bradurze pieca kaflowego i nie wiem jak to zrobić 🙂 bo tam nie ma termometra.

  • Odpowiedz
    keepfitandbebeauty.blogspot.com/
    12 grudnia 2013 o 18:45

    wyglądają przepysznie 🙂

  • Odpowiedz
    Małgorzata Z
    12 grudnia 2013 o 19:14

    Porcja 100g to ile szt.?
    Poza tym świetne te nadziewane, pysznie wyglądają 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      12 grudnia 2013 o 21:51

      Około 5 sztuk – ale tak jak mówię, wychodziła mi różna grubość, robiłam z małych i dużych foremek, także ciężko sprecyzować ile waży 1 pierniczek 🙂
      Przy podziale na 30 ciastek jedno ma około 47 kalorii 🙂

  • Odpowiedz
    ZyjFit
    12 grudnia 2013 o 19:19

    Dziś kiedy odwiedziłem rodziców mama z siostrą właśnie piekły pierniczki ale mamusiowe na pewno nie były w wersji light i smarowane były grubą warstwą lukru 😛

  • Odpowiedz
    Marlena S.
    12 grudnia 2013 o 20:46

    Dziękuję za wysłuchanie mej prośby! <3

  • Odpowiedz
    Jula G.
    12 grudnia 2013 o 21:54

    jakie fajne, nadziane 😉

  • Odpowiedz
    beata286
    13 grudnia 2013 o 19:01

    Nie mogę się zdecydować czy najpierw pierniczki, czy piernik z fasoli… Co tobie osobiście bardziej przypadło do gustu? 😉

    • Odpowiedz
      Agata
      15 grudnia 2013 o 15:43

      Sama nie wiem, chyba te nadziewane pierniczki… chociaż przełożony powidłami piernik też był super 🙂

  • Odpowiedz
    CornerWithRecipes
    13 grudnia 2013 o 21:14

    Super pomysł na pierniczki, w przyszłym tygodniu wypróbuję 🙂

  • Odpowiedz
    Mary Emily
    14 grudnia 2013 o 11:28

    Szukałam takiego przepisu i akurat u Ciebie jest-dziękuję 🙂

  • Odpowiedz
    lightandpleasant
    14 grudnia 2013 o 18:54

    ooo bardzo fajny przepis!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 grudnia 2013 o 15:23

    Ciekawy przepis! 🙂 Czym mogę zastąpić banana, żeby pierniczki się udały?

    • Odpowiedz
      Agata
      15 grudnia 2013 o 15:43

      Możesz go pominąć, tylko dodaj dodatkowo 3-4 łyżki mleka i 10g miodu 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      17 grudnia 2013 o 11:35

      Dzięki za odpowiedź! 🙂

  • Odpowiedz
    Lidia Hałas
    19 grudnia 2013 o 16:58

    Zrobiłam dziś i wyszły super:) Niektóre nadziałam migdałami ….są pyszne,a jak pomyślę,że jeszcze wcale tak nie tuczą to smakują jeszcze lepiej!

  • Odpowiedz
    Maria Czerniak
    2 grudnia 2014 o 14:01

    Mam pytanko, czy one jakoś stwardniały po kilku dniach? kiedy najlepiej je upiec? ;D

    • Odpowiedz
      Agata
      11 grudnia 2014 o 18:18

      Ja piekłam w zeszłym roku tak 2 tyg przed świętami, potem trzymałam w puszce i na święta były miękkie 🙂
      Jak było w Japonii Marysiu?! 🙂

    • Odpowiedz
      Maria C
      17 grudnia 2014 o 19:58

      Teraz się dopiero za nie zabiorę 🙂
      W Japonii bylo cudownie! Z resztą jak rok temu 🙂 Jesli ktoś bedzie miał okazję tam być to bez zastanowień radzę lecieć !

  • Odpowiedz
    Unknown
    2 grudnia 2015 o 19:11

    Nie potrafię rozpuścić cukru – skarmelizować go ponieważ po wystygnięciu cukier jest twardy jak cukierek.Moze coś doradzicie ja zamiast niego dałam więcej miodu ale zobaczymy.

  • Odpowiedz
    Ksenia Kolanko
    20 grudnia 2016 o 19:03

    Jak te pierniczki się zachowują po kilku dniach?

    • Odpowiedz
      Agata
      20 grudnia 2016 o 19:41

      Trzymane w pudełku/puszce są miękkie 🙂

    Napisz komentarz