Z cyklu eksperymentów z babeczkami, jeszcze przed wyjazdem upiekłam małe, cytrynowe jaglanki, wyszły bardzo smaczne, choć zupełnie nie przypominają w strukturze muffinek, nawet tych z fasoli. Są ciężkie, wilgotne i możemy jeść je na 2 sposoby - łyżeczką prosto z foremki, na ciepło, lub po ostygnięciu wyjmujemy je z łatwością z silikonowych foremek uzyskując babeczki. Jutro idę złowić jakieś pyszne owoce na nowe koktajle - postaram się używać głównie tych, które są jakkolwiek dostępne na polskim rynku, także polujcie na mango, a może nawet liczi w dużych marketach 🙂
Cytrynowe babeczki jaglane
Drukuj przepisSkładniki
- 200 ml wody + 100 ml mleka
- 110 g kaszy jaglanej
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 20 g miodu
- 15 g brązowego cukru + 5 g cukru waniliowego
- sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
- odrobina aromatu cytrynowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta prawdziwej wanilii
Przgotowanie
Kaszę zlewamy na sitku wrzątkiem, a następnie wkładamy do rondelka, wlewamy wodę i mleko, dodajemy odrobinę soli i gotujemy kilka minut pod przykryciem, po czym odstawiamy aby napęczniała i wchłonęła resztę płynu.
Po ostygnięciu przekładamy kaszę do wysokiego naczynia np bardzo dużego kubka, dodajemy resztę składników i blendujemy całość na gładką masę, którą przekładamy do silikonowych foremek.
Babeczki pieczemy w 180'C przez 40 minut i wyciągamy je z foremek dopiero po ostygnięciu, inaczej będą się rwały
36 komentarzy
Dzikowiec
2 lipca 2013 o 14:29Fajny pomysł! Muszę spróbować 🙂
Anonimowy
2 lipca 2013 o 14:30Nie no, genialne! 😀
duzo sole
2 lipca 2013 o 14:31Mniam swietnie wygladaja 🙂
*D
2 lipca 2013 o 14:41Ale piękne 🙂 Dodatek kaszy jaglanej jest u mnie jak najbardziej poządany 🙂
Magda
2 lipca 2013 o 14:45Jaglane brzmią pysznie! Koniecznie: do zrobienia 🙂
Anonimowy
2 lipca 2013 o 16:08super pomyslowe;-)
Magdalena M
2 lipca 2013 o 16:13Świetny pomysł na jaglaną inaczej!
Kamciss
2 lipca 2013 o 16:15Bardzo fajny pomysł 🙂
Kinga Kornacka
2 lipca 2013 o 18:23Hmm… chyba wybieram jednak wersję na zimno 😉
kcaudrey2011
2 lipca 2013 o 19:00Piękne i na pewno pyszne, bo z kaszy jaglanej – mojej ulubionej
Justyna W.
2 lipca 2013 o 20:12mniam <3
Nesja
3 lipca 2013 o 11:57Genialny pomysł. Kaszę jaglaną trzeba jeść, ale sama mi jakoś nie wchodzi, więc rzadko ją jadam. Muszę koniecznie pokombinować z tym przepisem. A czuć tu tę charakterystyczną goryczkę kaszy?
pigeon
3 lipca 2013 o 13:57:O nie do ogarniecia dla mnie to jest, babeczka z kaszy jaglanej 😀 jutro bede roic po pacy, juz zagospodarowalam czas, zamykam sie w kuchni i bede eksperymentować ;> wrzuciłaś już ten przepis na Przepisy dietetyczne Figury na facebooku? nadaje sie perfecto
blaubeere
4 lipca 2013 o 09:20cytrynowe jaglanki- super pomysl
-musze wyprobowac – ciekawe czy mi posmakuja:)))))
whiness
5 lipca 2013 o 16:16Aaa, zapisuję! Wyglądają świetnie, a cytryna to zdecydowanie moje smaki 🙂
Anonimowy
6 lipca 2013 o 17:28naprawdę świetne! są pyszne! kocham te babeczki! Extra !
Timemimi 當代迷你倉
11 lipca 2013 o 07:28雲主機 idc 獨立主機 服務器 網頁
Anonimowy
15 lipca 2013 o 09:09Bardzo dobre! Zrobione w niedzielę i dzisiaj już czekają w pojemniczku w pracy 🙂 Szybkie i smaczne, a smak oryginalny.
Evela
16 lipca 2013 o 18:33u mnie powstały z opcją bananową, na razie czekam aż ostygną bo aż mi ślinka cieknie 🙂
Ulalala
4 sierpnia 2013 o 13:23Jeszcze 14 min 🙂 i je wyjmuje. Zrobiłam tak jak napisałaś,ale dodałam troszkę musli.Na początku myślałam że mi nie urosną (bo niby bez męki) ale nie! troszkę urosły ^^
Anonimowy
3 września 2013 o 18:26super przepis !!! 🙂
ButtercupThe
3 września 2013 o 20:06a ile to jest 20g miodu? 🙂
Julia Blaszczyk
8 września 2013 o 12:42Łyżka 🙂
Czy one mają być takie miękkie w środku, czy mi coś nie wyszło? W sensie – smak mają super, i surowe na pewno nie są, tylko zastanawiam się czy nie powinnam była porobić ich trochę dłużej.
Anonimowy
21 września 2013 o 10:30czy mozna je zamrazac?
Anonimowy
3 listopada 2013 o 12:20czy można upiec nie w silikonowych foremkach bo takowych nie posiadam, lecz w papierowych jednorazowych? :))
Kalina Rukat
24 lutego 2014 o 20:39Wspaniałe babeczki!! Jedną porcję upiekłam według przepisu, drugą już modyfikowałam, by babeczki były kakaowe. DZIĘKUJĘ ZA WSPANIAŁY PRZEPIS <3
Anonimowy
22 marca 2014 o 11:18świetny przepis! 🙂 a czy mogłabym zastąpić cukier miodem, bądź stewią? Jeśli tak, to w jakiej ilości miałabym ich dać? 🙂
Anonimowy
20 sierpnia 2014 o 07:41Wypróbowałam. Wyjść – wyszło, ale smaczne to to nie jest :-/
Joanna Pol
21 października 2014 o 06:46Zrobiłam te babeczki (miód i cukier musiałam zastąpić stevią) i muszę napisać, że są świetne. W smaku i konsystencji przypominają sernik. Proste w wykonaniu i posmakowały dzieciom.
Anonimowy
21 października 2014 o 21:24Czemu dodajesz i miod i cukier brazowy i waniliowy? Czy sam miod nie wystarczy?
Eliza
22 sierpnia 2015 o 15:06Zrobiłam dziś 🙂 Są pyszne, smak cytryny zdecydowanie pasuje do kaszy!
Anonimowy
16 października 2015 o 18:57ile babeczek wychodzi z podanych składników?;)
Anonimowy
16 października 2015 o 19:08aaaah już doczytałam, przepis jest na 10 babeczek, gdyby ktoś jak ja nie czytał małym druczkiem;))
Weronika Wielądek
24 marca 2016 o 10:15ile tak mniej więcej ugotowanej kaszy jaglanej z tego wychodzi? bo gotuję do różnych ciast i nie wiem, ile do nich odłożyć 😉
Spe Ak
15 kwietnia 2016 o 12:32ze 100g suchej kaszy jaglanej wychodzi 320g kaszy po ugotowaniu
Unknown
7 grudnia 2016 o 11:45Te babeczki są genialne w smaku.;)
Ile ma kcl jedna, bo mi się nie wyświetla…?