Bez kategorii

Cytrynowe babeczki jaglane

Z cyklu eksperymentów z babeczkami, jeszcze przed wyjazdem upiekłam małe, cytrynowe jaglanki, wyszły bardzo smaczne, choć zupełnie nie przypominają w strukturze muffinek, nawet tych z fasoli. Są ciężkie, wilgotne i możemy jeść je na 2 sposoby - łyżeczką prosto z foremki, na ciepło, lub po ostygnięciu wyjmujemy je z łatwością z silikonowych foremek uzyskując babeczki. Jutro idę złowić jakieś pyszne owoce na nowe koktajle - postaram się używać głównie tych, które są jakkolwiek dostępne na polskim rynku, także polujcie na mango, a może nawet liczi  w dużych marketach 🙂

Cytrynowe babeczki jaglane

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 10 babeczek

Składniki

  • 200 ml wody + 100 ml mleka
  • 110 g kaszy jaglanej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 20 g miodu
  • 15 g brązowego cukru + 5 g cukru waniliowego
  • sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
  • odrobina aromatu cytrynowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta prawdziwej wanilii

Przgotowanie

1

Kaszę zlewamy na sitku wrzątkiem, a następnie wkładamy do rondelka, wlewamy wodę i mleko, dodajemy odrobinę soli i gotujemy kilka minut pod przykryciem, po czym odstawiamy aby napęczniała i wchłonęła resztę płynu.

2

Po ostygnięciu przekładamy kaszę do wysokiego naczynia np bardzo dużego kubka, dodajemy resztę składników i blendujemy całość na gładką masę, którą przekładamy do silikonowych foremek.

3

Babeczki pieczemy w 180'C przez 40 minut i wyciągamy je z foremek dopiero po ostygnięciu,  inaczej będą się rwały

—–

Może Ci się spodobać również

36 komentarzy

  • Odpowiedz
    Dzikowiec
    2 lipca 2013 o 14:29

    Fajny pomysł! Muszę spróbować 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 lipca 2013 o 14:30

    Nie no, genialne! 😀

  • Odpowiedz
    duzo sole
    2 lipca 2013 o 14:31

    Mniam swietnie wygladaja 🙂

  • Odpowiedz
    *D
    2 lipca 2013 o 14:41

    Ale piękne 🙂 Dodatek kaszy jaglanej jest u mnie jak najbardziej poządany 🙂

  • Odpowiedz
    Magda
    2 lipca 2013 o 14:45

    Jaglane brzmią pysznie! Koniecznie: do zrobienia 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 lipca 2013 o 16:08

    super pomyslowe;-)

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    2 lipca 2013 o 16:13

    Świetny pomysł na jaglaną inaczej!

  • Odpowiedz
    Kamciss
    2 lipca 2013 o 16:15

    Bardzo fajny pomysł 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    2 lipca 2013 o 18:23

    Hmm… chyba wybieram jednak wersję na zimno 😉

  • Odpowiedz
    kcaudrey2011
    2 lipca 2013 o 19:00

    Piękne i na pewno pyszne, bo z kaszy jaglanej – mojej ulubionej

  • Odpowiedz
    Justyna W.
    2 lipca 2013 o 20:12

    mniam <3

  • Odpowiedz
    Nesja
    3 lipca 2013 o 11:57

    Genialny pomysł. Kaszę jaglaną trzeba jeść, ale sama mi jakoś nie wchodzi, więc rzadko ją jadam. Muszę koniecznie pokombinować z tym przepisem. A czuć tu tę charakterystyczną goryczkę kaszy?

  • Odpowiedz
    pigeon
    3 lipca 2013 o 13:57

    :O nie do ogarniecia dla mnie to jest, babeczka z kaszy jaglanej 😀 jutro bede roic po pacy, juz zagospodarowalam czas, zamykam sie w kuchni i bede eksperymentować ;> wrzuciłaś już ten przepis na Przepisy dietetyczne Figury na facebooku? nadaje sie perfecto

  • Odpowiedz
    blaubeere
    4 lipca 2013 o 09:20

    cytrynowe jaglanki- super pomysl
    -musze wyprobowac – ciekawe czy mi posmakuja:)))))

  • Odpowiedz
    whiness
    5 lipca 2013 o 16:16

    Aaa, zapisuję! Wyglądają świetnie, a cytryna to zdecydowanie moje smaki 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 lipca 2013 o 17:28

    naprawdę świetne! są pyszne! kocham te babeczki! Extra !

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 lipca 2013 o 09:09

    Bardzo dobre! Zrobione w niedzielę i dzisiaj już czekają w pojemniczku w pracy 🙂 Szybkie i smaczne, a smak oryginalny.

  • Odpowiedz
    Evela
    16 lipca 2013 o 18:33

    u mnie powstały z opcją bananową, na razie czekam aż ostygną bo aż mi ślinka cieknie 🙂

  • Odpowiedz
    Ulalala
    4 sierpnia 2013 o 13:23

    Jeszcze 14 min 🙂 i je wyjmuje. Zrobiłam tak jak napisałaś,ale dodałam troszkę musli.Na początku myślałam że mi nie urosną (bo niby bez męki) ale nie! troszkę urosły ^^

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 września 2013 o 18:26

    super przepis !!! 🙂

  • Odpowiedz
    ButtercupThe
    3 września 2013 o 20:06

    a ile to jest 20g miodu? 🙂

  • Odpowiedz
    Julia Blaszczyk
    8 września 2013 o 12:42

    Łyżka 🙂
    Czy one mają być takie miękkie w środku, czy mi coś nie wyszło? W sensie – smak mają super, i surowe na pewno nie są, tylko zastanawiam się czy nie powinnam była porobić ich trochę dłużej.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 września 2013 o 10:30

    czy mozna je zamrazac?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 listopada 2013 o 12:20

    czy można upiec nie w silikonowych foremkach bo takowych nie posiadam, lecz w papierowych jednorazowych? :))

  • Odpowiedz
    Kalina Rukat
    24 lutego 2014 o 20:39

    Wspaniałe babeczki!! Jedną porcję upiekłam według przepisu, drugą już modyfikowałam, by babeczki były kakaowe. DZIĘKUJĘ ZA WSPANIAŁY PRZEPIS <3

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 marca 2014 o 11:18

    świetny przepis! 🙂 a czy mogłabym zastąpić cukier miodem, bądź stewią? Jeśli tak, to w jakiej ilości miałabym ich dać? 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 sierpnia 2014 o 07:41

    Wypróbowałam. Wyjść – wyszło, ale smaczne to to nie jest :-/

  • Odpowiedz
    Joanna Pol
    21 października 2014 o 06:46

    Zrobiłam te babeczki (miód i cukier musiałam zastąpić stevią) i muszę napisać, że są świetne. W smaku i konsystencji przypominają sernik. Proste w wykonaniu i posmakowały dzieciom.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 października 2014 o 21:24

    Czemu dodajesz i miod i cukier brazowy i waniliowy? Czy sam miod nie wystarczy?

  • Odpowiedz
    Eliza
    22 sierpnia 2015 o 15:06

    Zrobiłam dziś 🙂 Są pyszne, smak cytryny zdecydowanie pasuje do kaszy!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 października 2015 o 18:57

    ile babeczek wychodzi z podanych składników?;)

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      16 października 2015 o 19:08

      aaaah już doczytałam, przepis jest na 10 babeczek, gdyby ktoś jak ja nie czytał małym druczkiem;))

  • Odpowiedz
    Weronika Wielądek
    24 marca 2016 o 10:15

    ile tak mniej więcej ugotowanej kaszy jaglanej z tego wychodzi? bo gotuję do różnych ciast i nie wiem, ile do nich odłożyć 😉

    • Odpowiedz
      Spe Ak
      15 kwietnia 2016 o 12:32

      ze 100g suchej kaszy jaglanej wychodzi 320g kaszy po ugotowaniu

  • Odpowiedz
    Unknown
    7 grudnia 2016 o 11:45

    Te babeczki są genialne w smaku.;)
    Ile ma kcl jedna, bo mi się nie wyświetla…?

  • Napisz komentarz