Bez kategorii

Kurczak curry z marchwią, cukinią i jajkiem

Nie wiele ciężkich rzeczy miałam okazje przywieźć ze sobą ze szwedzkich second handów, ale złowiłam cudne naczynka do zapiekania i już dziś udało  mi się z nich skorzystać podczas robienia obiadu. W domu niestety wciąż trwa remont i w korytarzu muszę przedzierać się przez różnego typu folie, że o mgle nie wspomnę, ale całe szczęście kuchnia jest po drugiej stronie mieszkania w stosunku do odnawianej łazienki, więc nie zostałam odcięta od mojego ulubionego pomieszczenia 🙂 A właśnie, od wczoraj do moich dietetycznych posiłków dołącza też mama, która ma misję pozbycia się zbędnych 3 kilogramów celem dopasowania się  do zakupionej już sukienki na weselę mojej siostry, trzymajcie kciuki! 🙂

Kurczak curry z marchewką, cukinią i jajkiem

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 2 porcje - naczynka mają około 13 cm średnicy i 4 cm głębokości

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka (ok 250g)
  • 2/3 łyżeczki curry
  • płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • odrobina cynamonu
  • 1 duża marchew
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 typowej kuli mozzarelli (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 2 jajka
  • świeżo zmielony pieprz

Przgotowanie

1

Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę i nacieramy solą, papryką, curry oraz bazylią, dodajemy też odrobinę cynamonu, choć jest to opcjonalny składnik, jeśli ktoś nie przepada.

2

Mięso wkładamy do lodówki na 2-3 godziny aby przeszło aromatem przypraw.

3

Przygotowanego kurczaka podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy utartą marchew, przecier oraz pokrojonego w kostkę pomidora, całość dusimy pod przykryciem kilka minut, a następnie odparowujemy nadmiar wody z warzyw.

4

Cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki, to samo w przypadku mozzarelli, całość łączymy w naczyniu wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku.

5

Do miseczek nakładamy zawartość patelni, a na nią warstwę cukinii, po czym na sam wierzch wbijamy jajko i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

6

Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-20 minut, zależnie od tego jaki poziom ścięcia żółtka preferujemy 🙂

—-

Może Ci się spodobać również

25 komentarzy

  • Odpowiedz
    Dzikowiec
    23 maja 2013 o 13:35

    Danie prezentuje się fenomenalnie!

  • Odpowiedz
    Jey
    23 maja 2013 o 13:49

    kurczak curry, cukinia, marchew… jeszcze to jajko na wierzchu, nie no, czytasz w moich smakach 😀

  • Odpowiedz
    JuicyBeige
    23 maja 2013 o 13:56

    Wygląda rewelacyjnie:)

  • Odpowiedz
    ABC PLASTIC SURGERY IN EUROPE
    23 maja 2013 o 13:56

    Jaką średnicę i wysokość mają miseczki

    • Odpowiedz
      Agata
      23 maja 2013 o 14:14

      naczynka mają około 13 cm średnicy i 4 cm głębokości 🙂

  • Odpowiedz
    Olcik
    23 maja 2013 o 14:11

    świetne te naczynka!:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 maja 2013 o 14:33

    Nie wiem czemu, ale nigdy nie wyświetlają mi się wartości odżywcze u Ciebie 🙁 Da się coś na to poradzić?

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    23 maja 2013 o 14:34

    pychotka, chętnie bym zjadła takie kurczakowe danie na obiadek 😉 więc zapisuję ;p

  • Odpowiedz
    Kamciss
    23 maja 2013 o 18:21

    Jakie pyszności i piękne kolory dzisiaj u Ciebie 🙂

  • Odpowiedz
    setterka
    23 maja 2013 o 19:01

    Świetny przepis:) Koniecznie wypróbuję:)

  • Odpowiedz
    Justyna W.
    23 maja 2013 o 19:52

    tylko jedno: wooooooooooooooooooooooow ! 😀

  • Odpowiedz
    Capacitier
    24 maja 2013 o 05:59

    Bardzo fajny pomysł, i w dodatku jak efektownie wygląda! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 maja 2013 o 08:02

    Danie po prostu rewelacyjne w swojej prostocie. Zabieram się do roboty 🙂 użyję po prostu naczynia żaroodpornego, ale myślę że danie nic nie straci 🙂

  • Odpowiedz
    Basia
    24 maja 2013 o 15:52

    Jejku, jak ja się cieszę, że znalazłam Twój blog! Napewno wykrozystam Twoje przepisy w swojej diecie bo są mega. No i bez mąki. 🙂

    Dodaje siebie do obserwowanych 😉

  • Odpowiedz
    kimek
    24 maja 2013 o 16:46

    Jak świetnie się prezentuje! Zapraszam do mnie – o curry
    Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    madscar
    25 maja 2013 o 09:16

    Love it! Thanks for recipe 🙂

  • Odpowiedz
    zufik
    26 maja 2013 o 08:34

    Brzmi świetnie, muszę wytestować 😉

  • Odpowiedz
    pinkyyy
    26 maja 2013 o 18:08

    Nie miałam kurczaka, więc starłam trochę pieczarek zamiast. I tak wyszło przepyszne! Jutro zrobię dokładnie wg Twojego przepisu i myślę, że będzie jeszcze lepsze (chociaż o to będzie trudno ;p). Dziękuję za wspaniały przepis 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    31 maja 2013 o 14:55

    Pycha, robiłam dzisiaj 😀 Proste, szybkie i super się prezentuje 🙂

  • Odpowiedz
    MasterofDisaster
    31 maja 2013 o 17:00

    Fajny pomysł na obiad!
    Bardzo twarzowe naczynka do zapiekania! 😉

  • Odpowiedz
    Edyta Hołdyńska
    24 czerwca 2013 o 14:04

    Właśnie wypróbowałam! Pyyychota! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 czerwca 2013 o 15:58

    Danie rewelacja!!! A można wiedzieć skąd są te równie rewelacyjne miseczki???

  • Odpowiedz
    Barbara Florianowicz
    24 sierpnia 2013 o 13:47

    włąsnie zrobilam i zjadłam:):)PRZEPYSZNE 🙂

  • Odpowiedz
    Aleksandra Łapaj
    19 grudnia 2013 o 14:06

    Dzisiaj robiłam to chyba już 10 raz w tym miesiącu! Uwielbiam to danie jak i całą resztę przepysznych przepisów. Dzisiaj dołożyłam jeszcze bakłażana do tego i również pysznie smakowało.
    Uwielbiam twoja stronę i od kilku miesięcy codziennie u mnie w domu na stole goszczą Twoje potrawy. Super 😉

  • Odpowiedz
    Magda
    16 września 2015 o 13:29

    Danie jest rewelacyjne! Przepyszne, a do tego wygląda obłędnie. 🙂 Najadłam się do syta, zachwyciłam smakiem i ciągle nie mogę uwierzyć, że mimo to est to danie tak lekkie. 🙂
    Polecam! 🙂

  • Napisz komentarz