Bez kategorii

Świąteczny, lekki sernik orzechowo kawowy

Co roku na święta od kiedy pamiętam były 2 torty - makowy i orzechowy. Niestety od kiedy nasz wigilijny skład nieco się uszczuplił i wszyscy jakoś mniej jedzą, to zrezygnowałyśmy w tym roku z (mojego ukochanego) tortu orzechowego, a w zamian zrobiłam niewielki orzechowo kawowy serniczek. Powiedzmy, że domownicy nie zawsze pałają optymizmem do moich odchudzonych wypieków, szczególnie w takich okresach jak świąteczny, ale ów sernik został przyjęty bardzo pozytywnie, więc mogę z czystym sumieniem zachęcić! 🙂

Lekki sernik orzechowo kawowy

Drukuj przepis
Porcje: Około 14 porcji

Składniki

  • Spód:
  • 45 g herbatników
  • 40 g orzechów włoskich
  • Masa serowa:
  • 650 g mielonego twarogu 0%
  • 100 g miodu
  • 4 jajka (L)
  • 80 ml mleka
  • 30 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g kaszy manny
  • aromat waniliowy 
  • szczypta soli

Przgotowanie

1

Przed przygotowaniem sernika włączamy piekarnik i nagrzewamy do 170 stopni.

2

Formę (użyłam małej tortownicy 23 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia.

3

Spód tworzymy z drobno pokruszonych herbatników i zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich - mieszamy razem te składniki i wysypujemy do przygotowanej formy równomiernie rozkładając je na spodzie.

4

W dużej misce miksujemy ser z żółtkami i miodem, dodajemy odrobinę aromatu waniliowego, mleko oraz kaszę mannę. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka jaj dodając szczyptę soli.

5

Pianę dodajemy do reszty składników i miksujemy całość razem przez krótką chwilę na niskich obrotach miksera.

6

Następnie masę dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy zmielone orzechy, a do drugiej kawę i kakao. Po wymieszaniu zawartość obu misek wlewamy naprzemiennie do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 50 minut.

Przed podaniem dobrze ostudzić i trzymać ciasto w chłodnym miejscu! 🙂

 

Może Ci się spodobać również

29 komentarzy

  • Odpowiedz
    asieja
    29 grudnia 2012 o 10:53

    od tortów zdecydowanie bardziej lubię serniki, więc mi taka zmiana sie bardzo podoba ;))

  • Odpowiedz
    tuitu
    29 grudnia 2012 o 11:05

    Wygląda wybornie! Smakuje na pewno jeszcze lepiej. Szkoda, że już po świętach, bo na pewno znalazł by się na moim stole. 😉
    Pozdrawiam !

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    29 grudnia 2012 o 11:10

    pyszny przepis na genialny lekki serniczek ;d hehe ! zjadłabym to cudo 😉

  • Odpowiedz
    Crispy Biscuits
    29 grudnia 2012 o 11:36

    Jestem wielką miłośniczką serników! Sama upiekłam na święta sernik orzechowy, ale chętnie upiekłabym Twój w wersji odchudzonej z dodatkiem kawy, którą uwielbiam 🙂 Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Miss Disorderly
    29 grudnia 2012 o 11:53

    Dzisiaj mamy sernikowy dzień 🙂
    Twój też bym chętnie zjadła, wygląda pysznie.

  • Odpowiedz
    Justin&Dorothy
    29 grudnia 2012 o 11:58

    Smakowicie się prezentuje! Zapraszamy do konkursu, do wygrania książka kucharska Roberta Makłowicza wraz z autografem! http://domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 grudnia 2012 o 12:19

    bardzo apetycznie wygląda, uwielbiam sernik:) A.

  • Odpowiedz
    Capacitier
    29 grudnia 2012 o 12:39

    Szczerze mówiąc, mi taka odmiana by się bardzo spodobała 😉

  • Odpowiedz
    ALB
    29 grudnia 2012 o 13:45

    miód, orzechy i kawa 🙂 to musi być zniewalające połączenie..

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    29 grudnia 2012 o 14:46

    Tort czy sernik? Zdecydowanie wybrałabym sernik, wygląda super:)

  • Odpowiedz
    qwert123
    29 grudnia 2012 o 15:21

    wygląda obłędnie:) z chęcią wprosiłabym się na kawkę i kawałek sernika

  • Odpowiedz
    Agga
    29 grudnia 2012 o 16:30

    ale mi zrobiłaś smaka, przepadłam! orzechy + kawa uwielbiam takie połącznie 🙂
    Pozdrawiam
    Agga

  • Odpowiedz
    Nat
    29 grudnia 2012 o 16:40

    Ale pycha! I orzechy, i kawa, i wszystko inne… Matko, poezja *.*

  • Odpowiedz
    Sunny Lizard
    29 grudnia 2012 o 17:44

    Z natury nie lubię serników, ale ten bym zjadła cały na raz chyba! Cos czuje ze niedługo będzie się piekl :3

  • Odpowiedz
    barabella
    29 grudnia 2012 o 19:57

    wygląda bardzo apetycznie

  • Odpowiedz
    veronika
    31 grudnia 2012 o 10:40

    U mnie co roku jest sernik i japoniec. Mama raczej nie przepada z a wersją odchudzoną:)
    Udanej zabawy i szczęśliwości w Nowym Roku Agatko!

  • Odpowiedz
    Ania
    31 grudnia 2012 o 10:54

    Dziękuję za nominację do VBA. Również Cię nominuję 🙂
    Życzę udanej zabawy sylwestrowej w dresach i pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    gin
    2 stycznia 2013 o 18:43

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    Kuulkaa
    3 stycznia 2013 o 19:42

    Na pewno upiekę :)Zresztą nie tylko sernik ! 🙂 http://trzymam-forme.blogspot.com/ Zapraszam 🙂

  • Odpowiedz
    Magda bez
    3 stycznia 2013 o 20:52

    Czy miód jest obowiązkowym składnikiem pięknego sernika czy można go pominąć lub zastąpić czymś innym ? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      3 stycznia 2013 o 20:57

      Można zastąpić go cukrem (najlepiej pudrem) lub np słodzikiem, którego można używać do pieczenia czyli między innymi Stevią : )

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 marca 2013 o 12:56

    A czy można użyć fistaszków zamiast orzechów włoskich? Co myślisz o takim połączeniu? I np zastąpić kaszę budyniem czekoladowym?

  • Odpowiedz
    Gosia Polanowska
    1 kwietnia 2013 o 15:15

    wyszedł boski:)

  • Odpowiedz
    studentka na diecie.
    1 czerwca 2013 o 23:56

    Mam słabość do orzechowych przysmaków, więc w najbliższym czasie pewnie wypróbuje ten przepis 🙂 Tym bardziej, że jest to serniczek bez spodu.
    Ogólnie bardzo fajny masz tytuł bloga – moi rodzice identycznie nazywają moją dietę 😛

  • Odpowiedz
    Izabela Krzyżanowska
    12 września 2013 o 15:18

    Sernik smakuje jeszcze lepiej niż wygląda!!

  • Odpowiedz
    Basia
    10 lutego 2014 o 22:33

    Droga Agato 😉 Właśnie zrobiłam Twój sernik i mam pytanie. Masa, którą zrobiłam wyszła mi trochę za rzadka i w związku z tym nie udało mi się utworzyć takich ładnych warstw jak Tobie. Warstwy wymieszały się i tort wygląda jak taka marmurkowa babka, co nie zmienia faktu, że jest bardzo smaczny. Jedynymi odstępstwami jakie zastosowałam od Twojego przepisu są jajka – wzięłam cztery takie trochę mniejsze niż L i twaróg mam z tłuszczem (7%), bo odtłuszczonego nie było, reszta składników dokładnie wg przepisu.
    Zastanawiam się co powinnam zrobić, żeby masa nie była tak rzadka? Myślałam też, że może większa ilość twarogu załatwiłaby sprawę? Pozdrawiam serdecznie 😉

    • Odpowiedz
      Agata
      15 lutego 2014 o 11:07

      Myślę, że to mogła być kwesta sera – nawet nie chodzi o to, że był z tłuszczem, ale może po prostu źle trafiłaś – ja też nie raz natnę się przy robieniu serników na jakąś felerną firmę i sernik wychodzi totalną klapą : (
      Może następnym razem pomiń dodawanie mleka, bo jeszcze bardziej rozrzedza masę 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 listopada 2014 o 11:45

    Najpyszniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam! 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 czerwca 2016 o 18:22

    A czy spód "trzyma sie kupy" mimo braku dodatku masła? Pytam, ponieważ w przepisach na sernik spód z pokruszonych ciastek zazwyczaj zawiera też masło 🙂

  • Napisz komentarz