Co roku na święta od kiedy pamiętam były 2 torty - makowy i orzechowy. Niestety od kiedy nasz wigilijny skład nieco się uszczuplił i wszyscy jakoś mniej jedzą, to zrezygnowałyśmy w tym roku z (mojego ukochanego) tortu orzechowego, a w zamian zrobiłam niewielki orzechowo kawowy serniczek. Powiedzmy, że domownicy nie zawsze pałają optymizmem do moich odchudzonych wypieków, szczególnie w takich okresach jak świąteczny, ale ów sernik został przyjęty bardzo pozytywnie, więc mogę z czystym sumieniem zachęcić! 🙂
Lekki sernik orzechowo kawowy
Drukuj przepisSkładniki
- Spód:
- 45 g herbatników
- 40 g orzechów włoskich
- Masa serowa:
- 650 g mielonego twarogu 0%
- 100 g miodu
- 4 jajka (L)
- 80 ml mleka
- 30 g mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka kakao
- 50 g kaszy manny
- aromat waniliowy
- szczypta soli
Przgotowanie
Przed przygotowaniem sernika włączamy piekarnik i nagrzewamy do 170 stopni.
Formę (użyłam małej tortownicy 23 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia.
Spód tworzymy z drobno pokruszonych herbatników i zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich - mieszamy razem te składniki i wysypujemy do przygotowanej formy równomiernie rozkładając je na spodzie.
W dużej misce miksujemy ser z żółtkami i miodem, dodajemy odrobinę aromatu waniliowego, mleko oraz kaszę mannę. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka jaj dodając szczyptę soli.
Pianę dodajemy do reszty składników i miksujemy całość razem przez krótką chwilę na niskich obrotach miksera.
Następnie masę dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy zmielone orzechy, a do drugiej kawę i kakao. Po wymieszaniu zawartość obu misek wlewamy naprzemiennie do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 50 minut.
29 komentarzy
asieja
29 grudnia 2012 o 10:53od tortów zdecydowanie bardziej lubię serniki, więc mi taka zmiana sie bardzo podoba ;))
tuitu
29 grudnia 2012 o 11:05Wygląda wybornie! Smakuje na pewno jeszcze lepiej. Szkoda, że już po świętach, bo na pewno znalazł by się na moim stole. 😉
Pozdrawiam !
teenager ;)
29 grudnia 2012 o 11:10pyszny przepis na genialny lekki serniczek ;d hehe ! zjadłabym to cudo 😉
Crispy Biscuits
29 grudnia 2012 o 11:36Jestem wielką miłośniczką serników! Sama upiekłam na święta sernik orzechowy, ale chętnie upiekłabym Twój w wersji odchudzonej z dodatkiem kawy, którą uwielbiam 🙂 Pozdrawiam!
Miss Disorderly
29 grudnia 2012 o 11:53Dzisiaj mamy sernikowy dzień 🙂
Twój też bym chętnie zjadła, wygląda pysznie.
Justin&Dorothy
29 grudnia 2012 o 11:58Smakowicie się prezentuje! Zapraszamy do konkursu, do wygrania książka kucharska Roberta Makłowicza wraz z autografem! http://domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html
Anonimowy
29 grudnia 2012 o 12:19bardzo apetycznie wygląda, uwielbiam sernik:) A.
Capacitier
29 grudnia 2012 o 12:39Szczerze mówiąc, mi taka odmiana by się bardzo spodobała 😉
ALB
29 grudnia 2012 o 13:45miód, orzechy i kawa 🙂 to musi być zniewalające połączenie..
Magdalena M
29 grudnia 2012 o 14:46Tort czy sernik? Zdecydowanie wybrałabym sernik, wygląda super:)
qwert123
29 grudnia 2012 o 15:21wygląda obłędnie:) z chęcią wprosiłabym się na kawkę i kawałek sernika
Agga
29 grudnia 2012 o 16:30ale mi zrobiłaś smaka, przepadłam! orzechy + kawa uwielbiam takie połącznie 🙂
Pozdrawiam
Agga
Nat
29 grudnia 2012 o 16:40Ale pycha! I orzechy, i kawa, i wszystko inne… Matko, poezja *.*
Sunny Lizard
29 grudnia 2012 o 17:44Z natury nie lubię serników, ale ten bym zjadła cały na raz chyba! Cos czuje ze niedługo będzie się piekl :3
barabella
29 grudnia 2012 o 19:57wygląda bardzo apetycznie
veronika
31 grudnia 2012 o 10:40U mnie co roku jest sernik i japoniec. Mama raczej nie przepada z a wersją odchudzoną:)
Udanej zabawy i szczęśliwości w Nowym Roku Agatko!
Ania
31 grudnia 2012 o 10:54Dziękuję za nominację do VBA. Również Cię nominuję 🙂
Życzę udanej zabawy sylwestrowej w dresach i pozdrawiam!
gin
2 stycznia 2013 o 18:43Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Kuulkaa
3 stycznia 2013 o 19:42Na pewno upiekę :)Zresztą nie tylko sernik ! 🙂 http://trzymam-forme.blogspot.com/ Zapraszam 🙂
Magda bez
3 stycznia 2013 o 20:52Czy miód jest obowiązkowym składnikiem pięknego sernika czy można go pominąć lub zastąpić czymś innym ? 🙂
Agata
3 stycznia 2013 o 20:57Można zastąpić go cukrem (najlepiej pudrem) lub np słodzikiem, którego można używać do pieczenia czyli między innymi Stevią : )
Anonimowy
26 marca 2013 o 12:56A czy można użyć fistaszków zamiast orzechów włoskich? Co myślisz o takim połączeniu? I np zastąpić kaszę budyniem czekoladowym?
Gosia Polanowska
1 kwietnia 2013 o 15:15wyszedł boski:)
studentka na diecie.
1 czerwca 2013 o 23:56Mam słabość do orzechowych przysmaków, więc w najbliższym czasie pewnie wypróbuje ten przepis 🙂 Tym bardziej, że jest to serniczek bez spodu.
Ogólnie bardzo fajny masz tytuł bloga – moi rodzice identycznie nazywają moją dietę 😛
Izabela Krzyżanowska
12 września 2013 o 15:18Sernik smakuje jeszcze lepiej niż wygląda!!
Basia
10 lutego 2014 o 22:33Droga Agato 😉 Właśnie zrobiłam Twój sernik i mam pytanie. Masa, którą zrobiłam wyszła mi trochę za rzadka i w związku z tym nie udało mi się utworzyć takich ładnych warstw jak Tobie. Warstwy wymieszały się i tort wygląda jak taka marmurkowa babka, co nie zmienia faktu, że jest bardzo smaczny. Jedynymi odstępstwami jakie zastosowałam od Twojego przepisu są jajka – wzięłam cztery takie trochę mniejsze niż L i twaróg mam z tłuszczem (7%), bo odtłuszczonego nie było, reszta składników dokładnie wg przepisu.
Zastanawiam się co powinnam zrobić, żeby masa nie była tak rzadka? Myślałam też, że może większa ilość twarogu załatwiłaby sprawę? Pozdrawiam serdecznie 😉
Agata
15 lutego 2014 o 11:07Myślę, że to mogła być kwesta sera – nawet nie chodzi o to, że był z tłuszczem, ale może po prostu źle trafiłaś – ja też nie raz natnę się przy robieniu serników na jakąś felerną firmę i sernik wychodzi totalną klapą : (
Może następnym razem pomiń dodawanie mleka, bo jeszcze bardziej rozrzedza masę 🙂
Anonimowy
30 listopada 2014 o 11:45Najpyszniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam! 😀
Anonimowy
24 czerwca 2016 o 18:22A czy spód "trzyma sie kupy" mimo braku dodatku masła? Pytam, ponieważ w przepisach na sernik spód z pokruszonych ciastek zazwyczaj zawiera też masło 🙂