Bez kategorii

Owsiane placuszki z jabłkami

Dawno nie robiłam placuszków. Przydałaby mi się taka patelnia z 3 wgłębieniami, bo na jednej małej patelni do pancakes to wieeeeki mijają zanim je usmażę. Dziś jednak jak zwykle zamiast sprzątać przed świętami robiłam wszystko inne, więc między pieczeniem spodów do tortu makowego i innych  przygotowań kuchennych zrobiłam te owsiane okrąglaczki z jabłkami.

Owsiane placuszki z jabłkami i cynamonem

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 1 porcję - 4 placuszki

Składniki

  • 25 g płatków owsianych
  • 25 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 5 g mielonego lnu
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu/stewii
  • 1/2 jabłka
  • 10 g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Przgotowanie

1

Mleko gotujemy w rondelku, dodajemy płatki owsiane, len i miód/słodzik i gotujemy chwilę mieszając, a następnie odstawiamy na 5 minut pod przykryciem.

2

W między czasie obieramy jabłko i kroimy w cienkie plasterki, a następnie posypujemy cynamonem.

3

Gdy płatki lekko napęcznieją i mleko przestygnie, dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy łyżką lub trzepaczką.

4

Jabłka dzielimy na 4 części, każdorazowo plasterki układamy na rozgrzanej patelni i zalewamy 3-4 łyżkami wcześniej przygotowanego ciasta.

5

Podczas smażenia patelnie przykrywamy pokrywką, by wierzch szybciej się ściął.

6

Po 1-2 minutach obracamy nasz placek na drugą stronę (można przerzucić go na drugą, dużą rozgrzaną patelnię, a do małej nałożyć kolejną porcję jabłek i ciasta - tak będzie sprawniej) i smażymy kolejne 2 minuty.

7

Z przepisu powinny wyjść 4 placuszki.

Może Ci się spodobać również

31 komentarzy

  • Odpowiedz
    Capacitier
    22 grudnia 2012 o 18:54

    Chcę takie jutro na śniadanie 😀

  • Odpowiedz
    cathfashion
    22 grudnia 2012 o 19:01

    Zjadłabym! Pyszności 😉

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    22 grudnia 2012 o 19:11

    Jakie urocze, w sam raz na przerwę w przygotowaniach Świątecznych 🙂

  • Odpowiedz
    siostraelwa
    22 grudnia 2012 o 19:40

    Super, na pewno wypróbuję 🙂 mam tez kilka swoich podobnych przepisów – zapraszam do obejrzenia 🙂

    Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 grudnia 2012 o 19:42

    wyglądają pysznie, na pewno wypróbuję:) A.

  • Odpowiedz
    Marie
    22 grudnia 2012 o 20:19

    ja lubie jablko do pacuszkow zetrzec, przyprawic jeszcze imbirem i gałka muszkatołowa 🙂

  • Odpowiedz
    Kamciss
    22 grudnia 2012 o 20:41

    Kradnę przepis na przyszłość 🙂

  • Odpowiedz
    Miss Disorderly
    22 grudnia 2012 o 21:09

    Widzę, że nie żartowałaś z tymi placuszkami 😀

  • Odpowiedz
    Jey
    22 grudnia 2012 o 21:14

    Mmm, chcę, chcę!

  • Odpowiedz
    Klaudia P.
    22 grudnia 2012 o 21:49

    mniam! *.* aż ślinka leci

  • Odpowiedz
    pasjonatka
    22 grudnia 2012 o 23:21

    te wtpione jablka sa piekne 😉

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    23 grudnia 2012 o 04:26

    mmm lubię twoje placuszki ,zawsze takie piękne i smaczne !

  • Odpowiedz
    OwsianaKraina
    23 grudnia 2012 o 07:21

    Witaj,

    powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne – A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem – uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa – Owsiankowie!

    Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone 🙂

    Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu – owsianakraina.blogspot.com

    Z owsianym pozdrowieniem,
    Grupa Owsiankowych Smakoszy

  • Odpowiedz
    mignonnet
    23 grudnia 2012 o 07:22

    Można pominąć len, bo akurat nie mam .. ?

    • Odpowiedz
      Agata
      23 grudnia 2012 o 09:14

      Tak, dodaj troszkę więcej mąki jeżeli ciasto będzie za rzadkie.

  • Odpowiedz
    monika mimo-za
    23 grudnia 2012 o 08:30

    Bardzo mi się podoba taka zdrowsza wersja amerykańskich placuszków. Może uda mi się namówić dzieci na takie właśnie??? Wszystkich pozdrawiam świątecznie.

  • Odpowiedz
    alt
    23 grudnia 2012 o 09:07

    pyszności, myślami już jestem w kuchni i przyrządzam te placuszki, a zajadałbym się nimi jak zwierzę! 🙂

    blog bardzo mi się podoba, cała wizja i dietetyczne przepisy wraz z podanymi kaloriami i innymi wartościami odżywczymi to naprawdę super sprawa. czekam na więcej przepisów!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 grudnia 2012 o 18:54

    Ja także zakochałam się w Twoim blogu od pierwszego wejrzenia!
    Wypróbowałam już większość przepisów na muffinki.
    U mnie dzisiaj też jabłka- dopiero zaczynam, zajrzysz? http://fruitioon.blogspot.com/ 🙂

  • Odpowiedz
    kaczodajnia.blogspot.com
    23 grudnia 2012 o 22:41

    Mnie też by się przydała taka patelnia.
    Wesołych i Zdrowych Świąt dla Ciebie i całej rodziny 🙂

  • Odpowiedz
    qwert123
    24 grudnia 2012 o 12:41

    Wesołych i Spokojnych świąt!:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 lutego 2013 o 21:26

    A len…?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 lutego 2013 o 21:28

    I rodzynki?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 maja 2013 o 08:11

    Trochę urozmaiciłam przepis zamiast rodzynek dałam suszone poziomki, dodałam zarodków pszennych a miód miałam eukaliptusowy. Na wierzchu posypałam świeżymi borówkami wyszły cudowne i BARDZO SYTE:)

  • Odpowiedz
    ButtercupThe
    11 czerwca 2013 o 14:31

    czy moge pominąc mleko i dać wodę? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      11 czerwca 2013 o 22:30

      Nigdy nie próbowałam, ale myślę, że wyjdą 🙂

  • Odpowiedz
    ButtercupThe
    12 czerwca 2013 o 09:25

    dzisiaj wypróbuje 🙂

  • Odpowiedz
    gggg
    5 sierpnia 2013 o 06:51

    boze one sa pyszne *,* ja polalam placuszki jogurtem wisniowym i pokroilam kiwi na nie. niebo w gebie <3 ale jakies dziwne te placuszki wyszly dobre ale jakies sklejone.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 sierpnia 2013 o 11:22

    Właśnie zrobiłam, wyszły pyszne! Bardzo sycące, jak to pełne ziarna, najadłam się połową porcji z łychą serka wiejskiego. Fajnie, że mleko najpierw jest podgrzane, mogłam spokojnie użyć stewii w tabletkach (rozpuściła się łatwo).

  • Odpowiedz
    Anvariel
    27 sierpnia 2014 o 15:07

    Przepyszne!!!

  • Odpowiedz
    Magdalena B
    7 lutego 2015 o 12:13

    ostatnio eksperymentuję z różnego rodzaju placuszkami…chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 kwietnia 2015 o 08:39

    jestem niepełnosprawna jeśli chodzi o gotowanie, dlatego zapewne placuszki spaliły mi się z obu stron 🙁 no ale nic to, następnym razem może wyjdzie mi lepiej^^

  • Napisz komentarz