Bez kategorii

Lekka, pełnoziarnista tarta z jabłkami i granatem

Lubię patrzeć na tarty jabłkowe. Są proste, klasyczne i zazwyczaj mają tak pięknie poukładane, cieniutkie plasterki jabłek.. Tak się złożyło, że narzeczony mojej siostry, który jest z Włoch, przywiózł w prezencie dla mojej mamy "jabłkowy kosz" pełen dorodnych, szarych renet.. pyszne! Było ich tak dużo, że nie mogąc pozwolić na ich zmarnowanie, szybko wzięłam się za debiutancką tartę jabłkową z małym różowym dodatkiem. Muszę powiedzieć, byłam mile zaskoczona, że jabłka dały aż taką słodycz. W całym cieście jest zaledwie 25 g cukru, a słodkie jak.. 🙂 Spód pod wpływem owoców i soku robi się miękki i wilgotny.. Na prawdę szczerze polecam to ciacho.

Pełnoziarnista tarta jabłkowa z granatem

Drukuj przepis
Porcje: (średnica 20 cm)

Wartości odżywcze

  • 1050 Kalorie
  • 170g Węglowodany
  • 39g Tłuszcze
  • 25g Białko

Składniki

  • Spód:
  • 120 g mąki pszennej graham (1850)
  • 25 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 35 g masła
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Wypełnienie:
  • 2 jabłka (użyłam szarych renet)
  • 1/2 małego granata
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki dżemu np pomarańczowego lub brzoskwiniowego
  • 2-3 łyżki białka jaja
  • 2 łyżki mleka mleka
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • wanilia lub kilka kropel aromatu waniliowego

Przgotowanie

1

Na stolnicę wysypujemy mąkę z cukrem pudrem, w kopczyku robimy wgłębienie w którym umieszczamy żółtko i tłuszcz.

2

Margarynę początkowo siekamy nożem, a następnie przechodzimy do zagniatania. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą schładzamy w lodówce około 30-45 minut.

3

W między czasie obieramy jabłka i kroimy je w 2-3 mm talarki, które polewamy sokiem z cytryny.

4

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy/blacie podsypanym mąką, ostrożnie przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dopasowujemy, a wystające fragmenty odcinamy nożem.

5

Ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu, a następnie układamy kawałki jabłek.

6

W kubeczku mieszamy białko jaja, mleko, sok i wanilię, a następnie pędzelkiem rozprowadzamy mieszaninę po wierzchu tarty. Na koniec całość posypujemy "ziarenkami" owocu granatu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

7

Tartę pieczemy około 45-50 minut (piekarnik góra-dół, bez termoobiegu).

Może Ci się spodobać również

45 komentarzy

  • Odpowiedz
    duzo sole
    23 października 2012 o 23:07

    Wygląda jak piękna róża!

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    24 października 2012 o 02:58

    lubie takie smakowite i zdrowe wypieki ;d

  • Odpowiedz
    whiness
    24 października 2012 o 04:20

    Jak ja uwielbiam te Twoje wypieki 🙂
    Piękne zdjęcie 🙂

  • Odpowiedz
    Zielaczek
    24 października 2012 o 06:24

    Śliczne i na pewno przepyszne 🙂

  • Odpowiedz
    lekki brzusio
    24 października 2012 o 06:26

    a ja właśnie mam dużo jabłek i poszukuję inspiracji co z nimi zrobić

  • Odpowiedz
    anpapi
    24 października 2012 o 06:29

    wygląda pięknie! i do tego jaka zdrowa:) koniecznie do zrobienia!

  • Odpowiedz
    Beata
    24 października 2012 o 06:50

    Bardzo "reprezentacyjna" jest ta Twoja tarta! Zrobię ją kiedyś na pewno (ach, gdyby koniec świata miał naprawdę nastąpić w grudniu, to chyba bym teraz tylko piekła i organizowała imprezy… 🙂

  • Odpowiedz
    Wiola
    24 października 2012 o 06:55

    Uwielbiam tarty, niestety ich słodycz momentami mnie zniecheca. Z gromna przyjemnością upieke ta z twojego przepisu, wygląda bosko jak cudnej urody kwiat! Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Kasia
    24 października 2012 o 06:57

    ohh,tak z rana takie obrazki pysznosciowe <3

  • Odpowiedz
    Pola
    24 października 2012 o 07:00

    Wygląda przepięknie! super pomysł!

  • Odpowiedz
    ankawell
    24 października 2012 o 07:17

    pięknie ułożone owoce , bardzo plastycznie – cieszą oczy … a pełnoziarnista mąka w cieście to świetne usprawiedliwienie dla mojego dzisiejszego apetytu na coś słodkiego 🙂

  • Odpowiedz
    Basia
    24 października 2012 o 07:57

    Uwielbiam pełnoziarniste wypieki i takich przepisów szukam 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  • Odpowiedz
    Brenia
    24 października 2012 o 07:58

    Fantastyczna!

  • Odpowiedz
    GrowingUp
    24 października 2012 o 08:06

    Śliczna:D

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 października 2012 o 08:14

    hej 😉 czy mogę użyć do jej pieczenia formy sylikonowej ?
    Chodzi mi głównie o to czy dam radę ją później wyciągnąć żeby nie trzeba było kroić w foremce ? ;]

    • Odpowiedz
      Agata
      29 października 2012 o 21:18

      Przepraszam, za późną odpowiedź 🙂
      Oczywiście jak najbardziej silikonowa foremka jest wskazana! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 października 2012 o 08:32

    ale pyszności, tarta wygląda świetnie:) A.

  • Odpowiedz
    kuchenny bałagan
    24 października 2012 o 08:32

    Jest cudowna, dodatek granata to świetny pomysł 🙂

  • Odpowiedz
    mordoklejka838
    24 października 2012 o 09:09

    Pięknie to wygląda… i na pewno równie dobrze smakuje 🙂

  • Odpowiedz
    Droczilka
    24 października 2012 o 09:28

    Świetne połączenie smaków. Tarta pychota!

  • Odpowiedz
    Maggie
    24 października 2012 o 10:40

    Wyglada niesamowicie…

  • Odpowiedz
    Nena
    24 października 2012 o 14:13

    Wygląda bardzo smakowicie 🙂

  • Odpowiedz
    Dusia
    24 października 2012 o 14:35

    jaka apetyczna

  • Odpowiedz
    ugotujmyto.pl
    24 października 2012 o 16:40

    To nie tarta….to dzieło sztuki:)!Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Beatrice
    24 października 2012 o 18:02

    wygląda pięknie!

  • Odpowiedz
    blogmenow
    24 października 2012 o 19:48

    wygląda obłędnie!
    często odwiedzam Twój blog w poszukiwaniu inspiracji, dodałam Cię do ulubionych na moim blogu,pozdrawiam. 🙂

  • Odpowiedz
    Veronica
    25 października 2012 o 06:01

    baardzo ładna, granat dodał jej trochę rumieńców:) ja ostatnio robiłam podobną, ale bez granata.

  • Odpowiedz
    Alina
    25 października 2012 o 14:23

    Wygląda baaardzo efektownie:) Jestem nią oczarowana.

  • Odpowiedz
    Aga
    26 października 2012 o 06:01

    Piękna! Koniecznie do wypróbowania:)

  • Odpowiedz
    gin
    28 października 2012 o 00:30

    Pięknie wygląda z tymi różowymi ziarenkami 🙂

  • Odpowiedz
    Gosia
    28 października 2012 o 15:29

    Wow, wygląda rewelacyjnie i pysznie, robiłam ostatnio jabłkową tartę tatin wg Pascala(kuchnia lidla), również pyszna, ale tak ładnie nie wyglądała:)

  • Odpowiedz
    ada110
    28 października 2012 o 18:34

    a zeby bylo bardziej dietetycznie, zamiast masla/margaryny do ciasta daje jogurt naturalny. smakuje rownie dobrze 🙂

  • Odpowiedz
    Wera
    9 kwietnia 2013 o 15:35

    Zrobiłam! Wyszła mega pyszna, moja pierwsza tarta i udana! Następnym razem dodam jednak więcej jabłek. Dziękuję za przepis 🙂

  • Odpowiedz
    speak@vp.pl
    11 sierpnia 2013 o 09:08

    jestes niesamowita z tymi przepisami! 😀 :O

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 sierpnia 2013 o 11:57

    Zrobiłam dziś tartę, dokładnie według przepisu. Wyszła rewelacyjna! Odpowiednio słodka, z pysznym, kruchym ciastem. Świetny przepis :).

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 września 2013 o 08:29

    Czy może być mąka owsiana? 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 stycznia 2014 o 20:21

    Witam 🙂 czy może być mąka pszenna razowa typ 2000 firmy bio planet? 🙂 i ile to jest 35g masła? bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 uwielbiam cały blog!!! 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 grudnia 2014 o 14:04

    Hej, ile taka smakowita tarta może mieć kalorii? :))

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 stycznia 2015 o 12:03

    a czy ciasto przed posmarowaniem dżemem i wyłożeniem jabłek trzeba lekko podpiec? bo na zdjeciu wyglada na zarumienione:) prosilabym o szybka odpowiedz, ponieważ dzisiaj sa urodzizny mojej Mamy a chaialbym zdążyć przed jej przyjsciem wieczorem:) dziękuję!

    • Odpowiedz
      Agata
      2 stycznia 2015 o 20:43

      Niestety nie mogłam wcześniej 🙁 ciasto smarowałam surowe!

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      3 stycznia 2015 o 09:11

      tak też zrobiłam i wyszło przepyszne 🙂 mama wzruszona, misja zakończona sukcesem 😀 dziękuję! 🙂

  • Odpowiedz
    Maria C
    4 stycznia 2015 o 22:51

    zrobiłam! Przepyszna! Zniknęła w minutę 🙂 Już chciałam się wcześniej dowiedzieć ile mniej więcej może mieć kcal?? 🙂 Pozdrawiaaam

  • Odpowiedz
    Piotr Szczepanek
    13 lutego 2016 o 21:02

    Jaka jest kaloryczność takiej tarty?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 kwietnia 2017 o 21:08

    A nie lepiej posypać już upieczoną tartę granatem? Szkoda witamin 🙂

  • Napisz komentarz