Lubię patrzeć na tarty jabłkowe. Są proste, klasyczne i zazwyczaj mają tak pięknie poukładane, cieniutkie plasterki jabłek.. Tak się złożyło, że narzeczony mojej siostry, który jest z Włoch, przywiózł w prezencie dla mojej mamy "jabłkowy kosz" pełen dorodnych, szarych renet.. pyszne! Było ich tak dużo, że nie mogąc pozwolić na ich zmarnowanie, szybko wzięłam się za debiutancką tartę jabłkową z małym różowym dodatkiem. Muszę powiedzieć, byłam mile zaskoczona, że jabłka dały aż taką słodycz. W całym cieście jest zaledwie 25 g cukru, a słodkie jak.. 🙂 Spód pod wpływem owoców i soku robi się miękki i wilgotny.. Na prawdę szczerze polecam to ciacho.
Pełnoziarnista tarta jabłkowa z granatem
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 1050 Kalorie
- 170g Węglowodany
- 39g Tłuszcze
- 25g Białko
Składniki
- Spód:
- 120 g mąki pszennej graham (1850)
- 25 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 35 g masła
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- Wypełnienie:
- 2 jabłka (użyłam szarych renet)
- 1/2 małego granata
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki dżemu np pomarańczowego lub brzoskwiniowego
- 2-3 łyżki białka jaja
- 2 łyżki mleka mleka
- 2 łyżki soku jabłkowego
- wanilia lub kilka kropel aromatu waniliowego
Przgotowanie
Na stolnicę wysypujemy mąkę z cukrem pudrem, w kopczyku robimy wgłębienie w którym umieszczamy żółtko i tłuszcz.
Margarynę początkowo siekamy nożem, a następnie przechodzimy do zagniatania. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą schładzamy w lodówce około 30-45 minut.
W między czasie obieramy jabłka i kroimy je w 2-3 mm talarki, które polewamy sokiem z cytryny.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy/blacie podsypanym mąką, ostrożnie przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dopasowujemy, a wystające fragmenty odcinamy nożem.
Ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu, a następnie układamy kawałki jabłek.
W kubeczku mieszamy białko jaja, mleko, sok i wanilię, a następnie pędzelkiem rozprowadzamy mieszaninę po wierzchu tarty. Na koniec całość posypujemy "ziarenkami" owocu granatu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Tartę pieczemy około 45-50 minut (piekarnik góra-dół, bez termoobiegu).
45 komentarzy
duzo sole
23 października 2012 o 23:07Wygląda jak piękna róża!
teenager ;)
24 października 2012 o 02:58lubie takie smakowite i zdrowe wypieki ;d
whiness
24 października 2012 o 04:20Jak ja uwielbiam te Twoje wypieki 🙂
Piękne zdjęcie 🙂
Zielaczek
24 października 2012 o 06:24Śliczne i na pewno przepyszne 🙂
lekki brzusio
24 października 2012 o 06:26a ja właśnie mam dużo jabłek i poszukuję inspiracji co z nimi zrobić
anpapi
24 października 2012 o 06:29wygląda pięknie! i do tego jaka zdrowa:) koniecznie do zrobienia!
Beata
24 października 2012 o 06:50Bardzo "reprezentacyjna" jest ta Twoja tarta! Zrobię ją kiedyś na pewno (ach, gdyby koniec świata miał naprawdę nastąpić w grudniu, to chyba bym teraz tylko piekła i organizowała imprezy… 🙂
Wiola
24 października 2012 o 06:55Uwielbiam tarty, niestety ich słodycz momentami mnie zniecheca. Z gromna przyjemnością upieke ta z twojego przepisu, wygląda bosko jak cudnej urody kwiat! Pozdrawiam!
Kasia
24 października 2012 o 06:57ohh,tak z rana takie obrazki pysznosciowe <3
Pola
24 października 2012 o 07:00Wygląda przepięknie! super pomysł!
ankawell
24 października 2012 o 07:17pięknie ułożone owoce , bardzo plastycznie – cieszą oczy … a pełnoziarnista mąka w cieście to świetne usprawiedliwienie dla mojego dzisiejszego apetytu na coś słodkiego 🙂
Basia
24 października 2012 o 07:57Uwielbiam pełnoziarniste wypieki i takich przepisów szukam 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Brenia
24 października 2012 o 07:58Fantastyczna!
GrowingUp
24 października 2012 o 08:06Śliczna:D
Anonimowy
24 października 2012 o 08:14hej 😉 czy mogę użyć do jej pieczenia formy sylikonowej ?
Chodzi mi głównie o to czy dam radę ją później wyciągnąć żeby nie trzeba było kroić w foremce ? ;]
Agata
29 października 2012 o 21:18Przepraszam, za późną odpowiedź 🙂
Oczywiście jak najbardziej silikonowa foremka jest wskazana! 🙂
Anonimowy
24 października 2012 o 08:32ale pyszności, tarta wygląda świetnie:) A.
kuchenny bałagan
24 października 2012 o 08:32Jest cudowna, dodatek granata to świetny pomysł 🙂
mordoklejka838
24 października 2012 o 09:09Pięknie to wygląda… i na pewno równie dobrze smakuje 🙂
Droczilka
24 października 2012 o 09:28Świetne połączenie smaków. Tarta pychota!
Maggie
24 października 2012 o 10:40Wyglada niesamowicie…
Nena
24 października 2012 o 14:13Wygląda bardzo smakowicie 🙂
Dusia
24 października 2012 o 14:35jaka apetyczna
ugotujmyto.pl
24 października 2012 o 16:40To nie tarta….to dzieło sztuki:)!Pozdrawiam!
Beatrice
24 października 2012 o 18:02wygląda pięknie!
blogmenow
24 października 2012 o 19:48wygląda obłędnie!
często odwiedzam Twój blog w poszukiwaniu inspiracji, dodałam Cię do ulubionych na moim blogu,pozdrawiam. 🙂
Veronica
25 października 2012 o 06:01baardzo ładna, granat dodał jej trochę rumieńców:) ja ostatnio robiłam podobną, ale bez granata.
Alina
25 października 2012 o 14:23Wygląda baaardzo efektownie:) Jestem nią oczarowana.
Aga
26 października 2012 o 06:01Piękna! Koniecznie do wypróbowania:)
gin
28 października 2012 o 00:30Pięknie wygląda z tymi różowymi ziarenkami 🙂
Gosia
28 października 2012 o 15:29Wow, wygląda rewelacyjnie i pysznie, robiłam ostatnio jabłkową tartę tatin wg Pascala(kuchnia lidla), również pyszna, ale tak ładnie nie wyglądała:)
ada110
28 października 2012 o 18:34a zeby bylo bardziej dietetycznie, zamiast masla/margaryny do ciasta daje jogurt naturalny. smakuje rownie dobrze 🙂
Wera
9 kwietnia 2013 o 15:35Zrobiłam! Wyszła mega pyszna, moja pierwsza tarta i udana! Następnym razem dodam jednak więcej jabłek. Dziękuję za przepis 🙂
speak@vp.pl
11 sierpnia 2013 o 09:08jestes niesamowita z tymi przepisami! 😀 :O
Anonimowy
22 sierpnia 2013 o 11:57Zrobiłam dziś tartę, dokładnie według przepisu. Wyszła rewelacyjna! Odpowiednio słodka, z pysznym, kruchym ciastem. Świetny przepis :).
Anonimowy
4 września 2013 o 08:29Czy może być mąka owsiana? 😉
Anonimowy
17 stycznia 2014 o 20:21Witam 🙂 czy może być mąka pszenna razowa typ 2000 firmy bio planet? 🙂 i ile to jest 35g masła? bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 uwielbiam cały blog!!! 😀
Anonimowy
17 grudnia 2014 o 14:04Hej, ile taka smakowita tarta może mieć kalorii? :))
Maria C
19 grudnia 2014 o 08:27"podczepiam" się do pytania 🙂
Anonimowy
2 stycznia 2015 o 12:03a czy ciasto przed posmarowaniem dżemem i wyłożeniem jabłek trzeba lekko podpiec? bo na zdjeciu wyglada na zarumienione:) prosilabym o szybka odpowiedz, ponieważ dzisiaj sa urodzizny mojej Mamy a chaialbym zdążyć przed jej przyjsciem wieczorem:) dziękuję!
Agata
2 stycznia 2015 o 20:43Niestety nie mogłam wcześniej 🙁 ciasto smarowałam surowe!
Anonimowy
3 stycznia 2015 o 09:11tak też zrobiłam i wyszło przepyszne 🙂 mama wzruszona, misja zakończona sukcesem 😀 dziękuję! 🙂
Maria C
4 stycznia 2015 o 22:51zrobiłam! Przepyszna! Zniknęła w minutę 🙂 Już chciałam się wcześniej dowiedzieć ile mniej więcej może mieć kcal?? 🙂 Pozdrawiaaam
Piotr Szczepanek
13 lutego 2016 o 21:02Jaka jest kaloryczność takiej tarty?
Anonimowy
10 kwietnia 2017 o 21:08A nie lepiej posypać już upieczoną tartę granatem? Szkoda witamin 🙂