Bez kategorii

Dietetyczne muffiny marchewkowe

Ciasto marchewkowe zdecydowanie zalicza się do moich ulubionych, a że w formie muffinki jest wygodniej to czemu by nie? Wypiek również można dodać do dość niskokalorycznych a babeczki. A w środku oczywiście same zdrowe rzeczy - pełnoziarnista mąka, suszone owoce, marchew - jednym słowem dużo błonnika.

Dietetyczne muffiny marchewkowe

Drukuj przepis

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 60 g cukru brązowego
  • 10 g cukru waniliowego
  • 180 g utartej marchwi
  • 50 g rodzynek
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 ml mleka
  • 35 ml oleju roślinnego
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 

Przgotowanie

1

Ten przepis zalicza się do kategorii "w jednej misce" - czyli począwszy od przesiania mąki, wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, następnie dodajemy płyny, utartą marchew.

2

Wszystko razem łączymy łyżką i nakładamy po jednej dużej łyżce ciasta do foremek.

3

Dietetyczne muffiny marchewkowe pieczemy w temperaturze 180 'C przez 30 minut, następnie wyciągamy z foremek/papilotek i pozostawiamy do ostygnięcia na kratce.

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Odpowiedz
    Saratelka
    2 stycznia 2012 o 23:17

    Pycha! Uwielbiam takie ciacho marchewkowe(robię dość podobne, też z dodatkiem kakao), jest proste i smakowite! Torcik uroczy, ale ja i tak wolę patrzeć na muffinki, ładnie im z tą chmurką śmietankową! 😀

  • Odpowiedz
    Siaśka
    2 stycznia 2012 o 23:17

    jutro idę kupić frmę na muffiny 😀 pewne upeikę 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 stycznia 2012 o 05:33

    Zdrowe, małe przyjemności. 😉 Już chyba mam pomysł na moje marchewki…

    savouringme.blogspot.com

  • Odpowiedz
    use imagination
    3 stycznia 2012 o 06:16

    Uwielbiam ciasto marchewkowe! A tutaj jeszcze serek śmietankowy kusi, mmm..

  • Odpowiedz
    slyvvia
    3 stycznia 2012 o 15:29

    Marchewkowe ciasta uwielbiam. Muffinów z jej dodatkiem jeszcze nie próbowałam, ale wyglądają przepysznie 🙂

  • Odpowiedz
    Monisia
    4 stycznia 2012 o 07:47

    Świetny pomysł na użycie marchewko do słodkości;)
    Pozdrawiam!
    M.

  • Odpowiedz
    Evela
    4 lipca 2013 o 16:52

    już w piecu! Ciekawe co będzie, odstawiłam jedynie rodzynki i skórkę bo nie miałam, ale wsypałam słonecznik zobaczymy co będzie.

    JEstem blogiem zachwycona!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 lipca 2013 o 20:20

    Sama wymyślasz te wszystkie przepisy na słodkości? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      23 lipca 2013 o 01:16

      Tak, wszystkie przepisy są mojego autorstwa, no może oprócz jednego czy dwóch, ale jest to wtedy zaznaczone w treści 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 maja 2015 o 07:37

    Wyszły przepyszne!!! 🙂

  • Napisz komentarz