Bez kategorii

Kalafiorki „nienudne i uniwersalne”

Uwielbiam kalafior. W pojedynku drzewek kalafior - brokuły, zielona wersja odpada w przedbiegach. Kalafior, fasolka szparagowa, jajko sadzone i kefir to jeden z moich ulubionych letnich zestawów. Jako że nastała już jesień, która krzyczy do nas z każdej strony,  to mam dzisiaj dla Was kolorystycznie dobraną propozycje na  uniwersalne kalafiorki, których możecie użyć jako dodatek do mięsa,  do sałatek, zapiekanek, zjeść jako przekąskę i.. a to już w następnym przepisie będzie.. 🙂

Jesienne kalafiorki z piekarnika

Drukuj przepis

Składniki

  • 250 g kalafiora
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (opcjonalnie, lub zastąpić odrobiną curry)

Przgotowanie

1

Kalafior rozdzielamy na małe różyczki i podgotowujemy w osolonej wodzie około 6-7 minut (wrzucamy na gotującą się wodę).

2

W między czasie do plastikowego pudełka spożywczego wsypujemy wszystkie przyprawy.

3

Podgotowany kalafior odcedzamy i wrzucamy do pudełka, które zamykamy i potrząsamy kilkanaście sekund tak, aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się po różyczkach.

4

Tak przygotowane kawałki rozmieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 10 minut po czym kolejne 5 przy włączonym termoobiegu.

 

Może Ci się spodobać również

36 komentarzy

  • Odpowiedz
    Maja i Kamila
    25 października 2012 o 23:25

    Wybieram jako przekąskę:)

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    26 października 2012 o 03:25

    mmm , uwielbiam kalafior , świetny pomysł na jego podanie ;*

  • Odpowiedz
    whiness
    26 października 2012 o 04:14

    Pycha 🙂 Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 października 2012 o 05:40

    A jeśli nie mam termoobiegu to jak piec?

    • Odpowiedz
      Agata
      26 października 2012 o 11:37

      Całe 15 minut w nieco wyższej temperaturze, wystarczy 180 stopni 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 października 2012 o 06:21

    na pewno wypróbuję ten przepis, uwielbiam kalafior, ale w takiej postaci go jeszcze nie jadłam:) A.

  • Odpowiedz
    Zielaczek
    26 października 2012 o 06:22

    Pycha. Akurat z lodówki kalafior się do mnie uśmiecha 🙂

  • Odpowiedz
    Aneta
    26 października 2012 o 06:36

    też uwielbiam kalafiora;) Na pewno spróbuję tą niebanalną wersję tych pyszności;)

  • Odpowiedz
    Aspartate
    26 października 2012 o 07:00

    Nigdy nie robiłam w piekarniku, bo jadam na surowo. Koniecznie spróbuję !

  • Odpowiedz
    aSHa
    26 października 2012 o 08:11

    lubię kalafior 🙂 muszę kiedyś wypróbować ten przepis

  • Odpowiedz
    Madleine
    26 października 2012 o 09:19

    uwielbiam kalafior!! takiego pieczonego jeszcze nie jadlam 🙂

  • Odpowiedz
    Sophii
    26 października 2012 o 11:57

    Mmm,dziś wypróbuję na mrożonym kalafiorze 🙂

  • Odpowiedz
    dora
    26 października 2012 o 12:11

    Wow, jaki prosty a jednocześnie rewelacyjny pomysł,z pewnością wykorzystam!
    Pozdrawiam:)

  • Odpowiedz
    asia:)
    26 października 2012 o 14:16

    ja mam odwrotnie dużo bardziej wolę brokuły. a kalafior tylo bez żadnych dodatków:)

  • Odpowiedz
    Pan Deserek :)
    26 października 2012 o 15:08

    Jakie proste a jakie smaczne 🙂 Super pomysł 🙂

  • Odpowiedz
    Capacitier
    26 października 2012 o 16:35

    Świetna przekąska! Podoba mi się ten pomysł!

  • Odpowiedz
    ellae
    27 października 2012 o 10:22

    wow, w takiej formie nie miałam jeszcze okazji jeść kalafiora, koniecznie do wypróbowania !!

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    27 października 2012 o 13:36

    Szybko, prosto i smacznie, myślę, że brokuł też się nada;p

  • Odpowiedz
    sunshine12153
    27 października 2012 o 17:12

    uwielbiam! 😀

  • Odpowiedz
    Zuza
    27 października 2012 o 17:15

    świetne 🙂 zapisuję sobie 🙂

  • Odpowiedz
    Kamila
    27 października 2012 o 17:36

    świetny pomysł 🙂

  • Odpowiedz
    Magda
    27 października 2012 o 18:07

    Zdarza się, że robię kalafiora panierowanego w bułce tartej (czasami z dodatkiem parmezanu), ale na taki niskokaloryczny sposób nie wpadłam! Na pewno wypróbuję.

  • Odpowiedz
    Z pamiętnika młodej kucharki
    27 października 2012 o 20:57

    Kalafior jest przepyszny. Jak dobrze, że ktoś odkrył to warzyo. A Twój przepis świetny:)

  • Odpowiedz
    ugotujmyto.pl
    28 października 2012 o 17:26

    Super pomysł:)

  • Odpowiedz
    junewitch
    28 października 2012 o 19:51

    wyglądają zachęcająco 🙂

  • Odpowiedz
    klaudi23a
    28 października 2012 o 20:03

    świetny pomysł! muszę koniecznie spróbować 😉

  • Odpowiedz
    Magda
    30 października 2012 o 08:22

    Doskonały pomysł. Bedzie nam smakował. Często wsuwamy kalafiora na surowo z sosem koktajlowym.

  • Odpowiedz
    smaki życia
    2 listopada 2012 o 07:47

    jakie proste, smaczne i bardzo słoneczne – koniecznie muszę je przyrzadzić- wygladaja bardzo apetycznie

  • Odpowiedz
    Russell van Kraayenburg
    3 listopada 2012 o 23:40

    Yum! This looks fantastic!

  • Odpowiedz
    Muhammad Farhan
    4 listopada 2012 o 19:15

    There are long lasting ways to get the amazing middle you crave. These genius tips
    Will help you shed inches and pounds, banish the bloat, And feel even more gorgeous.
    we have very best advice for quickly shrinking your tummy. Here are the surprising

    5 Tips to a flat stomach

    Hello, skinny jeans! Stop making these 5 Major mistakes and you will finally lose your stubborn belly fat
    http://juicyabs.com
    http://www.facebook.com/5TipsToAFlatStomach?skip_nax_wizard=true

  • Odpowiedz
    Muhammad Farhan
    9 listopada 2012 o 13:29

    09
    There are long lasting ways to get the amazing middle you crave. These genius tips
    Will help you shed inches and pounds, banish the bloat, And feel even more gorgeous.
    we have very best advice for quickly shrinking your tummy. Here are the surprising

    5 Tips to a flat stomach

    Hello, skinny jeans! Stop making these 5 Major mistakes and you will finally lose your stubborn belly fat
    http://juicyabs.com
    http://www.facebook.com/5TipsToAFlatStomach?skip_nax_wizard=true

  • Odpowiedz
    Missimo
    13 listopada 2012 o 21:09

    Jestem po prostu zakochana w tych kalafiorkach. Mogę je jeść bez przerwy 😉 Dzięki za ten świetny przepis.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 maja 2013 o 10:26

    A jak się przedstawia kaloryczność w owej porcji?
    Btw cieszę się, że prowadzisz tego bloga, obserwuję na bieżąco i jestem nim wręcz zafascynowana. Dziękuję za przepisy, których często próbuję i sprawdzają się perfekcyjnie! Pozdrawiam! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 grudnia 2013 o 20:28

    Lubie kalafiora, jego smak i aromat. Zrobiłem wg przepisu. to jest profanacja

  • Odpowiedz
    Miseczka Zdrowia
    11 kwietnia 2014 o 06:29

    Zachęcające i to bardzo, z pewnością niedługo spróbuję 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 lipca 2016 o 11:46

    A taki kalafior z przyprawami ile ma ma kalori?;))

  • Napisz komentarz