Uwielbiam kalafior. W pojedynku drzewek kalafior - brokuły, zielona wersja odpada w przedbiegach. Kalafior, fasolka szparagowa, jajko sadzone i kefir to jeden z moich ulubionych letnich zestawów. Jako że nastała już jesień, która krzyczy do nas z każdej strony, to mam dzisiaj dla Was kolorystycznie dobraną propozycje na uniwersalne kalafiorki, których możecie użyć jako dodatek do mięsa, do sałatek, zapiekanek, zjeść jako przekąskę i.. a to już w następnym przepisie będzie.. 🙂
Jesienne kalafiorki z piekarnika
Drukuj przepisSkładniki
- 250 g kalafiora
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli ziołowej
- 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (opcjonalnie, lub zastąpić odrobiną curry)
Przgotowanie
Kalafior rozdzielamy na małe różyczki i podgotowujemy w osolonej wodzie około 6-7 minut (wrzucamy na gotującą się wodę).
W między czasie do plastikowego pudełka spożywczego wsypujemy wszystkie przyprawy.
Podgotowany kalafior odcedzamy i wrzucamy do pudełka, które zamykamy i potrząsamy kilkanaście sekund tak, aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się po różyczkach.
Tak przygotowane kawałki rozmieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 10 minut po czym kolejne 5 przy włączonym termoobiegu.
36 komentarzy
Maja i Kamila
25 października 2012 o 23:25Wybieram jako przekąskę:)
teenager ;)
26 października 2012 o 03:25mmm , uwielbiam kalafior , świetny pomysł na jego podanie ;*
whiness
26 października 2012 o 04:14Pycha 🙂 Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw
Anonimowy
26 października 2012 o 05:40A jeśli nie mam termoobiegu to jak piec?
Agata
26 października 2012 o 11:37Całe 15 minut w nieco wyższej temperaturze, wystarczy 180 stopni 🙂
Anonimowy
26 października 2012 o 06:21na pewno wypróbuję ten przepis, uwielbiam kalafior, ale w takiej postaci go jeszcze nie jadłam:) A.
Zielaczek
26 października 2012 o 06:22Pycha. Akurat z lodówki kalafior się do mnie uśmiecha 🙂
Aneta
26 października 2012 o 06:36też uwielbiam kalafiora;) Na pewno spróbuję tą niebanalną wersję tych pyszności;)
Aspartate
26 października 2012 o 07:00Nigdy nie robiłam w piekarniku, bo jadam na surowo. Koniecznie spróbuję !
aSHa
26 października 2012 o 08:11lubię kalafior 🙂 muszę kiedyś wypróbować ten przepis
Madleine
26 października 2012 o 09:19uwielbiam kalafior!! takiego pieczonego jeszcze nie jadlam 🙂
Sophii
26 października 2012 o 11:57Mmm,dziś wypróbuję na mrożonym kalafiorze 🙂
dora
26 października 2012 o 12:11Wow, jaki prosty a jednocześnie rewelacyjny pomysł,z pewnością wykorzystam!
Pozdrawiam:)
asia:)
26 października 2012 o 14:16ja mam odwrotnie dużo bardziej wolę brokuły. a kalafior tylo bez żadnych dodatków:)
Pan Deserek :)
26 października 2012 o 15:08Jakie proste a jakie smaczne 🙂 Super pomysł 🙂
Capacitier
26 października 2012 o 16:35Świetna przekąska! Podoba mi się ten pomysł!
ellae
27 października 2012 o 10:22wow, w takiej formie nie miałam jeszcze okazji jeść kalafiora, koniecznie do wypróbowania !!
Magdalena M
27 października 2012 o 13:36Szybko, prosto i smacznie, myślę, że brokuł też się nada;p
sunshine12153
27 października 2012 o 17:12uwielbiam! 😀
Zuza
27 października 2012 o 17:15świetne 🙂 zapisuję sobie 🙂
Kamila
27 października 2012 o 17:36świetny pomysł 🙂
Magda
27 października 2012 o 18:07Zdarza się, że robię kalafiora panierowanego w bułce tartej (czasami z dodatkiem parmezanu), ale na taki niskokaloryczny sposób nie wpadłam! Na pewno wypróbuję.
Z pamiętnika młodej kucharki
27 października 2012 o 20:57Kalafior jest przepyszny. Jak dobrze, że ktoś odkrył to warzyo. A Twój przepis świetny:)
ugotujmyto.pl
28 października 2012 o 17:26Super pomysł:)
junewitch
28 października 2012 o 19:51wyglądają zachęcająco 🙂
klaudi23a
28 października 2012 o 20:03świetny pomysł! muszę koniecznie spróbować 😉
Magda
30 października 2012 o 08:22Doskonały pomysł. Bedzie nam smakował. Często wsuwamy kalafiora na surowo z sosem koktajlowym.
smaki życia
2 listopada 2012 o 07:47jakie proste, smaczne i bardzo słoneczne – koniecznie muszę je przyrzadzić- wygladaja bardzo apetycznie
Russell van Kraayenburg
3 listopada 2012 o 23:40Yum! This looks fantastic!
Muhammad Farhan
4 listopada 2012 o 19:15There are long lasting ways to get the amazing middle you crave. These genius tips
Will help you shed inches and pounds, banish the bloat, And feel even more gorgeous.
we have very best advice for quickly shrinking your tummy. Here are the surprising
5 Tips to a flat stomach
Hello, skinny jeans! Stop making these 5 Major mistakes and you will finally lose your stubborn belly fat
http://juicyabs.com
http://www.facebook.com/5TipsToAFlatStomach?skip_nax_wizard=true
Muhammad Farhan
9 listopada 2012 o 13:2909
There are long lasting ways to get the amazing middle you crave. These genius tips
Will help you shed inches and pounds, banish the bloat, And feel even more gorgeous.
we have very best advice for quickly shrinking your tummy. Here are the surprising
5 Tips to a flat stomach
Hello, skinny jeans! Stop making these 5 Major mistakes and you will finally lose your stubborn belly fat
http://juicyabs.com
http://www.facebook.com/5TipsToAFlatStomach?skip_nax_wizard=true
Missimo
13 listopada 2012 o 21:09Jestem po prostu zakochana w tych kalafiorkach. Mogę je jeść bez przerwy 😉 Dzięki za ten świetny przepis.
Anonimowy
11 maja 2013 o 10:26A jak się przedstawia kaloryczność w owej porcji?
Btw cieszę się, że prowadzisz tego bloga, obserwuję na bieżąco i jestem nim wręcz zafascynowana. Dziękuję za przepisy, których często próbuję i sprawdzają się perfekcyjnie! Pozdrawiam! 🙂
Anonimowy
3 grudnia 2013 o 20:28Lubie kalafiora, jego smak i aromat. Zrobiłem wg przepisu. to jest profanacja
Miseczka Zdrowia
11 kwietnia 2014 o 06:29Zachęcające i to bardzo, z pewnością niedługo spróbuję 🙂
Anonimowy
15 lipca 2016 o 11:46A taki kalafior z przyprawami ile ma ma kalori?;))