Bez kategorii

Pierogi z których jestem dumna!

Oczywiście, że pomagam mamie lepić pierogi na wigilię. Ale czy kiedyś robiłam je sama? Zdecydowanie nie. Jakoś tak na co dzień chyba nikt nie ma u nas czasu żeby je przygotować, dlatego stały się iście świąteczną potrawą, a szkoda, bo lubiłam domowe ruskie, te wigilijne z kapustą i grzybami to jakoś nie moje ulubione smaki.

Tak czy inaczej sobota nastroiła mnie do rozłożenia się ze stolnicą w kuchni i pod nieobecność rodziców korzystających na działce z ostatnich dni pięknej polskiej jesieni wzięłam się do roboty i powstały.. całe 22 sztuki! Sama nie chce wiedzieć ile czasu zajęłoby mi zrobienie 60 czy 80.. : ) Choćbym jednak robiła je cały dzień, warto było żeby zebrać za nie takie pochwały!

Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem, czosnkiem i fetą

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na porcję dla 2-3 osób, 22 spore pierogi

Składniki

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypywania
  • 180 ml bardzo cieplej wody
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Na wypełnienie
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 30 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 80 g chudego, mielonego twarogu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Przgotowanie

1

Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Rozmrażamy szpinak i bardzo dokładnie odciskamy go z wody (najlepiej porcje brać w dłonie i mocno ściskać do uzyskania względnie suchych, zbitych kulek). Do szpinaku dodajemy przyprawy, twaróg oraz wciskamy czosnek. Całość mieszamy dokładnie, a na końcu dodajemy pokruszony ser feta.

2

Gdy nadzienie jest już gotowe, możemy przejść do zagniatania ciasta. Na stolnicę wysypujemy pełnoziarnistą mąkę i tymianek, stopniowo dodajemy bardzo ciepłą wodę a na końcu odrobinę oliwy i zagniatamy ciasto, powinny być raczej luźne.

3

Przed rozwałkowaniem stolnicę należy porządnie podsypać mąką - można użyć oczywiście zwykłej mąki pszennej.

4

Ciasto rozwałkowujemy na 2-3 mm placek i sporą szklanką wycinamy koła, na które nakładamy porcje szpinakowego nadzienia.

5

I teraz najtrudniejsze - zlepianie 🙂 Warto przygotować sobie ściereczkę lub papierowe ręczniki, ponieważ za każdym razem po styczności z farszem musimy przetrzeć dłonie - ponieważ wilgotnymi palcami ciężko jest skleić dwa końce, bo wszystko się lepi i rozpada 🙂

6

Gotowe pierożki układamy na ściereczce lub posypanej mąką stolnicy.

7

Gotujemy dosłownie 5 minut w osolonej wodzie (wrzucone na wrzątek).

Co do dodatków – oczywiście pierogi z dużą ilością czosnku same sobie w smaku nie są „nudne” ale myślę, że w wersji „light” bardzo smaczne byłyby polane jogurtowym sosem czosnkowym, a w wersji mniej dietetycznej (taka dostała się rodzicom) można podsmażyć 2 ząbki czosnku na łyżeczce masła, ugotowane pierogi wrzucić na patelnię i wszystko razem zasmażać kilka chwil.

Może Ci się spodobać również

61 komentarzy

  • Odpowiedz
    przecinkowa
    21 października 2012 o 22:15

    Koniecznie muszę wypróbować z takim ciastem 🙂

  • Odpowiedz
    Weronika Król
    21 października 2012 o 22:22

    Masz z czego być dumna ! To chyba będą pierwsze pierogi jakie samodzielnie zrobię: )

  • Odpowiedz
    justka2712
    21 października 2012 o 22:23

    Są piękne! 🙂 Ja bym chętnie je zjadła z jakimś czosnkowym sosem) Niekoniecznie zdrowym, ale o tym cicho sza 😀

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    22 października 2012 o 03:26

    musze takie kiedyś zrobić ,szczególnie zdrowej wersji ,wszyły cudnie !

  • Odpowiedz
    whiness
    22 października 2012 o 04:55

    Zjadłoby się 🙂 Jadłam takie pierogi, niestety w wersji zupełnie niedietetycznej 😉

  • Odpowiedz
    kuchcikOla
    22 października 2012 o 05:16

    uwielbiam takie połączenie smaków! 🙂 muszę spróbować w takiej zdrowej wersji 🙂

  • Odpowiedz
    Madzialena
    22 października 2012 o 05:37

    Piękne te pierożki, zwłaszcza jak na pierwszy samodzielny raz 🙂 A nadzienie to chyba jedno z moich ulubionych połączeń smakowych 🙂

  • Odpowiedz
    the byk
    22 października 2012 o 05:44

    te pierożki to fanaberia;)) cudne

  • Odpowiedz
    anpapi
    22 października 2012 o 06:03

    nie jadłam jeszcze nigdy pełnoziarnistych, a z takim farszem to niebo w gębie musiało byc:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 października 2012 o 07:11

    uwielbiam pierogi, ale pełnoziarnistych nie jadłam. Wyglądają bardzo smakowicie;) A.

  • Odpowiedz
    Madleine
    22 października 2012 o 07:52

    o kurcze muszą być obłędne…ale mi smaka narobilas 🙂

  • Odpowiedz
    Justin&Dorothy
    22 października 2012 o 07:54

    Uwielbiam takie pierogi, są przepyszne !! 🙂

  • Odpowiedz
    kaczodajnia
    22 października 2012 o 08:27

    Gratulacje Agata! 🙂 Lepienie pierogów to sama przyjemność.
    Ja gdy się za nie zabieram robię od razu na dwa dni lub mrożę bo wychodzi ok 150, ale my bardzo lubimy 😉

  • Odpowiedz
    Gosia
    22 października 2012 o 08:40

    wspaniałe pierogi 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 października 2012 o 08:46

    myślałam, że nie da rady ulepić ciasta bez jajka

    • Odpowiedz
      Agata
      22 października 2012 o 08:50

      A jednak : ) U mnie robi się obie wersje, ale najczęściej jednak bez jajek.

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      24 października 2012 o 15:17

      Jajka są jednak bardziej odżywcze niż oliwa. I zdaje się mniej kaloryczne

    • Odpowiedz
      Agata
      24 października 2012 o 15:36

      To nie jest kwestia kaloryczności w tym przypadku tylko tego jaką kto strukturę ciasta lubi. Choć i tak się mylisz, bo łyżeczka oliwy z oliwek to około 25 kalorii, natomiast 1 jajko około 80 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      4 stycznia 2015 o 23:21

      łyżeczka ma 5 gramów a 1 g tłuszczu 9kcal, więc wychodzi 45 kcal, pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz
    Brenia
    22 października 2012 o 09:08

    Rewelacyjne!

  • Odpowiedz
    Ola
    22 października 2012 o 09:26

    koleżanko, farsz jest rewelacyjny natomiast osobiście najbardziej urzekło mnie to ciasto 🙂 zapisuję!

  • Odpowiedz
    SmaKokosa
    22 października 2012 o 10:25

    Robiłam jakiś czas temu podobne, przepis u mnie. 😉 Muszę przyznać, że są one bardzo smaczne. 😉

  • Odpowiedz
    Ola Este
    22 października 2012 o 12:56

    uwielbiam pierogi ze szpinakiem, a twoje prezentują się pięknie 🙂

  • Odpowiedz
    Ale babka i robi to co lubi
    22 października 2012 o 13:53

    pyszne! ja lubię robić pierogi ale z maki pełnoziarnistej nie robiła jeszcze:)

  • Odpowiedz
    ugotujmyto.pl
    22 października 2012 o 14:38

    Muszę koniecznie zrobić ze szpinakiem…:)!

  • Odpowiedz
    kuchenny bałagan
    22 października 2012 o 17:31

    Piękne Ci wyszły i super nadziane! Ja też pierogi robię zawsze z mamą, ja wyrabiam ciasto, wałkuję, wykrawam koła, a mama zalepia i gotuje, bo zalepianie to moja pięta achillesowa 😉 samodzielny wyjątek robię dla pieczonych pierogów, pozdrawiam

  • Odpowiedz
    ilovebake.pl
    22 października 2012 o 18:25

    Kiedyś robiłam podobne, ale mało efektowne mi wyszły 😉

  • Odpowiedz
    Ewa
    22 października 2012 o 19:00

    wspaniały blog! wszysko wyglada apetycznie 🙂
    +dodaje do obserwowanych

    Jedyną rzeczą, którą bym zmieniła to wielkośc zdjęc- czytałoby sie jeszcze lepiej 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 października 2012 o 19:03

    Idealne, zapisuję przepis! 🙂 Dziękuję ;*

  • Odpowiedz
    katie
    23 października 2012 o 00:12

    chcę! OMG pięknie to wygląda! A jak musza smakować! Boskie 🙂

  • Odpowiedz
    Meg
    23 października 2012 o 09:16

    Też uwielbiam wersję ze szpinakiem, a najbardziej i najmniej dietetycznie – podsmażane na masełku, takie lekko chrupiące 😉

  • Odpowiedz
    Marta
    25 października 2012 o 21:10

    Super przepis! Myślałam, że nie udałoby się zrobić pierogów w 100% z pełnoziarnistej mąki, a jednak! Na pewno wypróbuję! Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz
    Aleksandra Świtaj
    27 października 2012 o 10:02

    Zrobiłam i wyszły przepyszne 🙂 Świetny przepis!
    Pozdrawiam .

  • Odpowiedz
    gin
    27 października 2012 o 15:10

    Rewelacyjnie wyglądają z tym zielonym nadzieniem 🙂
    Uwielbiam pierogi, ale też nie za bardzo mam czas je przygotowywać. Bo to jednak czasochłonne zajęcie jest…

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 października 2012 o 09:07

    Nie wiem czy to tylko u mnie, ale nie wyświetla się tabela z kaloriami przy żadnym przepisie:(

    • Odpowiedz
      Agata
      28 października 2012 o 09:13

      Portach chwilowo (mam nadzieję) nie działa, dlatego nie widać tabelek 🙁

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      28 października 2012 o 10:29

      Mam nadzieję, że szybko wróci do normy, gratululę bloga 🙂

  • Odpowiedz
    junewitch
    28 października 2012 o 19:52

    absolutnie przepis dla mnie! dopisuje do listy "must do" 🙂

  • Odpowiedz
    Muhammad Farhan
    12 listopada 2012 o 14:38

    There are long lasting ways to get the amazing middle you crave. These genius tips
    Will help you shed inches and pounds, banish the bloat, And feel even more gorgeous.
    we have very best advice for quickly shrinking your tummy. Here are the surprising

    5 Tips to a flat stomach

    Hello, skinny jeans! Stop making these 5 Major mistakes and you will finally lose your stubborn belly fat
    http://juicyabs.com
    http://www.facebook.com/5TipsToAFlatStomach?skip_nax_wizard=true

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 maja 2013 o 21:33

    I've been surfing on-line greater than three hours as of late, but I never discovered any interesting article like yours. It is lovely worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made excellent content as you did, the net will likely be much more useful than ever before.

    Here is my web site – Aloe Vera Gel

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 czerwca 2013 o 21:56

    Jutro zamierzam zrobić coś podobnego:) Pewnie umieszczę rezultaty:) A Twoje wyglądają świetnie

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 stycznia 2014 o 15:09

    Właśnie zrobiliśmy na obiad pierogi według Twojego przepisu, choć użyliśmy mąki razowej. Są obłędne! Świetny farsz, choć radzilibyśmy zrobić od razu podwójną porcję, gdyż che się je jeść i jeść, a nie wychodzi ich wcale tak dużo… :))

    Dwa zakochane łasuchy pozdrawiają!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 lipca 2014 o 05:09

    Można całkowicie zastąpić ser feta zwykłym twarogiem albo odsączonym serkiem wiejskim (też ma słonawy smak)?

  • Odpowiedz
    Pyrcia
    29 marca 2015 o 16:19

    Jak tylko będę miała kilka dni wolnego, spróbuję je przygotować, bo zapowiada się super-smacznie 🙂 Przy okazji zapraszam do siebie: http://choosesimplelife.blogspot.com/ 😀

  • Odpowiedz
    Lip Ton
    20 kwietnia 2015 o 16:11

    Koleżanka przyjeżdża do mnie na weekend i mamy zamiar we dwie zabrać się za zrobienie tych pierogów. Coś czuję, że wyjdą przepyszne.! 🙂

  • Odpowiedz
    dietetyk.pw
    15 września 2015 o 21:41

    LIFEHACK
    Lewą ręką bierzesz wycięty krążek do ręki, prawą łyżeczką nabierasz szpinak, nakładasz na krążek ciasta trzymany w ręce, przyklepujesz łyżeczką, odkładasz łyżeczkę, zlepiasz. Ręce suche 😉 Powtarzasz do zużycia krążków 🙂

  • Odpowiedz
    Unknown
    24 stycznia 2016 o 16:43

    wow, wspaniale :))) wlasnie zrobilam 😀 moglabym zjesc 20 naraz 😀 pyszne!

  • Odpowiedz
    Unknown
    7 lutego 2016 o 18:56

    dobry przepis, posmakowały mi bardzo 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 marca 2016 o 18:49

    A czy pierogi można zamrozić? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      28 marca 2016 o 21:19

      Oczywiście, najlepiej na jakiejś płaskiej powierzchni (np rozłożone na tacy z folią spożywczą), żeby potem się nie rozrywały jak się "posklejają" podczas mrożenia 🙂

  • Odpowiedz
    Malwina Golenia
    12 kwietnia 2016 o 17:03

    Rewelacja!

  • Odpowiedz
    Malwina Golenia
    12 kwietnia 2016 o 17:03

    Rewelacja!

  • Odpowiedz
    Alicja
    16 listopada 2016 o 11:21

    Cudowne pierożki 🙂 Niedługo będą na moim stole;) Czy mogłabym prosić o podanie k alorycznosci jednego pierozka bo nie wyświetla mi się tabelka…

  • Odpowiedz
    sonia antosz
    4 grudnia 2016 o 13:44

    Pytanko: Mam świeży szpinak baby , mam go najpierw podsmażyć czy inaczej ? 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 grudnia 2016 o 19:37

    Czy mąkę pełnoziarnistą mogę zastąpić owsianą?

    • Odpowiedz
      Agata
      18 stycznia 2017 o 19:50

      Obawiam się, że sama owsiana niestety nie da rady 🙁

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 stycznia 2017 o 19:38

    czy mąka żytnia pełnoziarnista może byc?

    • Odpowiedz
      Agata
      18 stycznia 2017 o 19:50

      Drobno mielona typ 1850 może być 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      19 stycznia 2017 o 12:39

      mam typ 2000 , nie będzie?

  • Odpowiedz
    Agusto
    9 stycznia 2018 o 04:22

    Duma jest całkowicie uzasadniona. Wyglądają przepięknie. I wyjątkowo smakowicie 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 czerwca 2018 o 14:14

    nie wyświetla mi się tabela kalorii 🙁 mógłby ktoś napisać jaka jest kaloryczność?

  • Napisz komentarz