Oczywiście, że pomagam mamie lepić pierogi na wigilię.
Ale czy kiedyś robiłam je sama? Zdecydowanie nie.
Jakoś tak na co dzień chyba nikt nie ma u nas czasu żeby je przygotować,
dlatego stały się iście świąteczną potrawą, a szkoda, bo lubiłam domowe ruskie,
te wigilijne z kapustą i grzybami to jakoś nie moje ulubione smaki.
Tak czy inaczej sobota nastroiła mnie do rozłożenia się ze stolnicą w kuchni
i pod nieobecność rodziców korzystających na działce z ostatnich dni pięknej polskiej jesieni
wzięłam się do roboty i powstały.. całe 22 sztuki!
Sama nie chce wiedzieć ile czasu zajęłoby mi zrobienie 60 czy 80.. : )
Choćbym jednak robiła je cały dzień, warto było żeby zebrać za nie takie pochwały!
Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem, czosnkiem i fetą
Drukuj przepisSkładniki
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypywania
- 180 ml bardzo cieplej wody
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka oliwy
- Na wypełnienie
- 500 g mrożonego szpinaku
- 5 dużych ząbków czosnku
- 30 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
- 80 g chudego, mielonego twarogu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Przgotowanie
Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Rozmrażamy szpinak i bardzo dokładnie odciskamy go z wody (najlepiej porcje brać w dłonie i mocno ściskać do uzyskania względnie suchych, zbitych kulek). Do szpinaku dodajemy przyprawy, twaróg oraz wciskamy czosnek. Całość mieszamy dokładnie, a na końcu dodajemy pokruszony ser feta.
Gdy nadzienie jest już gotowe, możemy przejść do zagniatania ciasta. Na stolnicę wysypujemy pełnoziarnistą mąkę i tymianek, stopniowo dodajemy bardzo ciepłą wodę a na końcu odrobinę oliwy i zagniatamy ciasto, powinny być raczej luźne.
Przed rozwałkowaniem stolnicę należy porządnie podsypać mąką - można użyć oczywiście zwykłej mąki pszennej.
Ciasto rozwałkowujemy na 2-3 mm placek i sporą szklanką wycinamy koła, na które nakładamy porcje szpinakowego nadzienia.
I teraz najtrudniejsze - zlepianie 🙂 Warto przygotować sobie ściereczkę lub papierowe ręczniki, ponieważ za każdym razem po styczności z farszem musimy przetrzeć dłonie - ponieważ wilgotnymi palcami ciężko jest skleić dwa końce, bo wszystko się lepi i rozpada 🙂
Gotowe pierożki układamy na ściereczce lub posypanej mąką stolnicy.
Gotujemy dosłownie 5 minut w osolonej wodzie (wrzucone na wrzątek).
Co do dodatków – oczywiście pierogi z dużą ilością czosnku same sobie w smaku nie są „nudne” ale myślę, że w wersji „light” bardzo smaczne byłyby polane jogurtowym sosem czosnkowym, a w wersji mniej dietetycznej (taka dostała się rodzicom) można podsmażyć 2 ząbki czosnku na łyżeczce masła, ugotowane pierogi wrzucić na patelnię i wszystko razem zasmażać kilka chwil.
61 komentarzy
przecinkowa
21 października 2012 o 22:15Koniecznie muszę wypróbować z takim ciastem 🙂
Weronika Król
21 października 2012 o 22:22Masz z czego być dumna ! To chyba będą pierwsze pierogi jakie samodzielnie zrobię: )
justka2712
21 października 2012 o 22:23Są piękne! 🙂 Ja bym chętnie je zjadła z jakimś czosnkowym sosem) Niekoniecznie zdrowym, ale o tym cicho sza 😀
teenager ;)
22 października 2012 o 03:26musze takie kiedyś zrobić ,szczególnie zdrowej wersji ,wszyły cudnie !
whiness
22 października 2012 o 04:55Zjadłoby się 🙂 Jadłam takie pierogi, niestety w wersji zupełnie niedietetycznej 😉
kuchcikOla
22 października 2012 o 05:16uwielbiam takie połączenie smaków! 🙂 muszę spróbować w takiej zdrowej wersji 🙂
Madzialena
22 października 2012 o 05:37Piękne te pierożki, zwłaszcza jak na pierwszy samodzielny raz 🙂 A nadzienie to chyba jedno z moich ulubionych połączeń smakowych 🙂
the byk
22 października 2012 o 05:44te pierożki to fanaberia;)) cudne
anpapi
22 października 2012 o 06:03nie jadłam jeszcze nigdy pełnoziarnistych, a z takim farszem to niebo w gębie musiało byc:)
Anonimowy
22 października 2012 o 07:11uwielbiam pierogi, ale pełnoziarnistych nie jadłam. Wyglądają bardzo smakowicie;) A.
Madleine
22 października 2012 o 07:52o kurcze muszą być obłędne…ale mi smaka narobilas 🙂
Justin&Dorothy
22 października 2012 o 07:54Uwielbiam takie pierogi, są przepyszne !! 🙂
kaczodajnia
22 października 2012 o 08:27Gratulacje Agata! 🙂 Lepienie pierogów to sama przyjemność.
Ja gdy się za nie zabieram robię od razu na dwa dni lub mrożę bo wychodzi ok 150, ale my bardzo lubimy 😉
Gosia
22 października 2012 o 08:40wspaniałe pierogi 🙂
Anonimowy
22 października 2012 o 08:46myślałam, że nie da rady ulepić ciasta bez jajka
Agata
22 października 2012 o 08:50A jednak : ) U mnie robi się obie wersje, ale najczęściej jednak bez jajek.
Anonimowy
24 października 2012 o 15:17Jajka są jednak bardziej odżywcze niż oliwa. I zdaje się mniej kaloryczne
Agata
24 października 2012 o 15:36To nie jest kwestia kaloryczności w tym przypadku tylko tego jaką kto strukturę ciasta lubi. Choć i tak się mylisz, bo łyżeczka oliwy z oliwek to około 25 kalorii, natomiast 1 jajko około 80 🙂
Anonimowy
4 stycznia 2015 o 23:21łyżeczka ma 5 gramów a 1 g tłuszczu 9kcal, więc wychodzi 45 kcal, pozdrawiam 🙂
Brenia
22 października 2012 o 09:08Rewelacyjne!
Ola
22 października 2012 o 09:26koleżanko, farsz jest rewelacyjny natomiast osobiście najbardziej urzekło mnie to ciasto 🙂 zapisuję!
SmaKokosa
22 października 2012 o 10:25Robiłam jakiś czas temu podobne, przepis u mnie. 😉 Muszę przyznać, że są one bardzo smaczne. 😉
Ola Este
22 października 2012 o 12:56uwielbiam pierogi ze szpinakiem, a twoje prezentują się pięknie 🙂
Ale babka i robi to co lubi
22 października 2012 o 13:53pyszne! ja lubię robić pierogi ale z maki pełnoziarnistej nie robiła jeszcze:)
ugotujmyto.pl
22 października 2012 o 14:38Muszę koniecznie zrobić ze szpinakiem…:)!
kuchenny bałagan
22 października 2012 o 17:31Piękne Ci wyszły i super nadziane! Ja też pierogi robię zawsze z mamą, ja wyrabiam ciasto, wałkuję, wykrawam koła, a mama zalepia i gotuje, bo zalepianie to moja pięta achillesowa 😉 samodzielny wyjątek robię dla pieczonych pierogów, pozdrawiam
ilovebake.pl
22 października 2012 o 18:25Kiedyś robiłam podobne, ale mało efektowne mi wyszły 😉
Ewa
22 października 2012 o 19:00wspaniały blog! wszysko wyglada apetycznie 🙂
+dodaje do obserwowanych
Jedyną rzeczą, którą bym zmieniła to wielkośc zdjęc- czytałoby sie jeszcze lepiej 🙂
Anonimowy
22 października 2012 o 19:03Idealne, zapisuję przepis! 🙂 Dziękuję ;*
katie
23 października 2012 o 00:12chcę! OMG pięknie to wygląda! A jak musza smakować! Boskie 🙂
Meg
23 października 2012 o 09:16Też uwielbiam wersję ze szpinakiem, a najbardziej i najmniej dietetycznie – podsmażane na masełku, takie lekko chrupiące 😉
Marta
25 października 2012 o 21:10Super przepis! Myślałam, że nie udałoby się zrobić pierogów w 100% z pełnoziarnistej mąki, a jednak! Na pewno wypróbuję! Pozdrawiam 🙂
Aleksandra Świtaj
27 października 2012 o 10:02Zrobiłam i wyszły przepyszne 🙂 Świetny przepis!
Pozdrawiam .
gin
27 października 2012 o 15:10Rewelacyjnie wyglądają z tym zielonym nadzieniem 🙂
Uwielbiam pierogi, ale też nie za bardzo mam czas je przygotowywać. Bo to jednak czasochłonne zajęcie jest…
Anonimowy
28 października 2012 o 09:07Nie wiem czy to tylko u mnie, ale nie wyświetla się tabela z kaloriami przy żadnym przepisie:(
Agata
28 października 2012 o 09:13Portach chwilowo (mam nadzieję) nie działa, dlatego nie widać tabelek 🙁
Anonimowy
28 października 2012 o 10:29Mam nadzieję, że szybko wróci do normy, gratululę bloga 🙂
junewitch
28 października 2012 o 19:52absolutnie przepis dla mnie! dopisuje do listy "must do" 🙂
Muhammad Farhan
12 listopada 2012 o 14:38There are long lasting ways to get the amazing middle you crave. These genius tips
Will help you shed inches and pounds, banish the bloat, And feel even more gorgeous.
we have very best advice for quickly shrinking your tummy. Here are the surprising
5 Tips to a flat stomach
Hello, skinny jeans! Stop making these 5 Major mistakes and you will finally lose your stubborn belly fat
http://juicyabs.com
http://www.facebook.com/5TipsToAFlatStomach?skip_nax_wizard=true
Anonimowy
27 maja 2013 o 21:33I've been surfing on-line greater than three hours as of late, but I never discovered any interesting article like yours. It is lovely worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made excellent content as you did, the net will likely be much more useful than ever before.
Here is my web site – Aloe Vera Gel
Anonimowy
20 czerwca 2013 o 21:56Jutro zamierzam zrobić coś podobnego:) Pewnie umieszczę rezultaty:) A Twoje wyglądają świetnie
Anonimowy
11 stycznia 2014 o 15:09Właśnie zrobiliśmy na obiad pierogi według Twojego przepisu, choć użyliśmy mąki razowej. Są obłędne! Świetny farsz, choć radzilibyśmy zrobić od razu podwójną porcję, gdyż che się je jeść i jeść, a nie wychodzi ich wcale tak dużo… :))
Dwa zakochane łasuchy pozdrawiają!
Anonimowy
29 lipca 2014 o 05:09Można całkowicie zastąpić ser feta zwykłym twarogiem albo odsączonym serkiem wiejskim (też ma słonawy smak)?
Pyrcia
29 marca 2015 o 16:19Jak tylko będę miała kilka dni wolnego, spróbuję je przygotować, bo zapowiada się super-smacznie 🙂 Przy okazji zapraszam do siebie: http://choosesimplelife.blogspot.com/ 😀
Lip Ton
20 kwietnia 2015 o 16:11Koleżanka przyjeżdża do mnie na weekend i mamy zamiar we dwie zabrać się za zrobienie tych pierogów. Coś czuję, że wyjdą przepyszne.! 🙂
dietetyk.pw
15 września 2015 o 21:41LIFEHACK
Lewą ręką bierzesz wycięty krążek do ręki, prawą łyżeczką nabierasz szpinak, nakładasz na krążek ciasta trzymany w ręce, przyklepujesz łyżeczką, odkładasz łyżeczkę, zlepiasz. Ręce suche 😉 Powtarzasz do zużycia krążków 🙂
Unknown
24 stycznia 2016 o 16:43wow, wspaniale :))) wlasnie zrobilam 😀 moglabym zjesc 20 naraz 😀 pyszne!
Unknown
7 lutego 2016 o 18:56dobry przepis, posmakowały mi bardzo 🙂
Anonimowy
28 marca 2016 o 18:49A czy pierogi można zamrozić? 🙂
Agata
28 marca 2016 o 21:19Oczywiście, najlepiej na jakiejś płaskiej powierzchni (np rozłożone na tacy z folią spożywczą), żeby potem się nie rozrywały jak się "posklejają" podczas mrożenia 🙂
Malwina Golenia
12 kwietnia 2016 o 17:03Rewelacja!
Malwina Golenia
12 kwietnia 2016 o 17:03Rewelacja!
Alicja
16 listopada 2016 o 11:21Cudowne pierożki 🙂 Niedługo będą na moim stole;) Czy mogłabym prosić o podanie k alorycznosci jednego pierozka bo nie wyświetla mi się tabelka…
sonia antosz
4 grudnia 2016 o 13:44Pytanko: Mam świeży szpinak baby , mam go najpierw podsmażyć czy inaczej ? 🙂
Anonimowy
20 grudnia 2016 o 19:37Czy mąkę pełnoziarnistą mogę zastąpić owsianą?
Agata
18 stycznia 2017 o 19:50Obawiam się, że sama owsiana niestety nie da rady 🙁
Anonimowy
18 stycznia 2017 o 19:38czy mąka żytnia pełnoziarnista może byc?
Agata
18 stycznia 2017 o 19:50Drobno mielona typ 1850 może być 🙂
Anonimowy
19 stycznia 2017 o 12:39mam typ 2000 , nie będzie?
Agusto
9 stycznia 2018 o 04:22Duma jest całkowicie uzasadniona. Wyglądają przepięknie. I wyjątkowo smakowicie 🙂
Anonimowy
12 czerwca 2018 o 14:14nie wyświetla mi się tabela kalorii 🙁 mógłby ktoś napisać jaka jest kaloryczność?