Bez kategorii

Chrupiące drożdżówki kardamonowe z jabłkiem

To chyba będzie nowy ulubiony smakołyk mamy, w prawdzie nie wyszło ich wiele, bo 8 sztuk, ale zniknęły w trybie ekspresowym. I słusznie - bo przecież jak zawsze powtarzam: Niezdrowe dla brzucha, gorące, świeże ciasto drożdżowe jest najpyszniejsze 🙂 Przez to, że były dobrze przypieczone i  dość cienkie, wyszły cudownie chrupiące. 

Kardamonowe drożdżówki z otrębami jabłkiem i cynamonem

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 8 dużych drożdżówek

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2 jaja
  • 35 g świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 80 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • 1,5 jabłka
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przgotowanie

1

Do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru oraz wkruszamy drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.

2

Rozczyn drożdżowy łączymy z mąką i otrębami, jajkami, cukrem, kardamonem, roztopionym masłem i zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć stopnia podstawowego maszyny do pieczenia chleba). Ciasto powinno wyrastać około 1,5 godziny.

3

Gdy będzie gotowe, rozwałkowujemy je na stolnicy podsypanej mąką i formujemy prostokąt  (w razie potrzeby ściąć boki, z których później można uformować 1 lub 2 drożdżówki). Tniemy go na równe części i układamy je na papierze do pieczenia, pozostawiając następnie na kolejne 30 minut do wyrastania.

4

Po upływie tego czasu ciasto smarujemy mlekiem przy użyciu pędzelka i układamy na wierzchu jabłka pokrojone w talarki (dość mocno dociskamy). Ozdabiamy skórką pomarańczową i cynamonem.

5

Drożdżówki pieką się około 20 minut w temp 180 stopni, a następnie jeśli nie są wystarczająco zarumienione kolejne 5 minut przy włączonym termoobiegu lub na wyższej półce piekarnika.

Najsmaczniejsze są świeże, gdy następnego dnia lekko stwardnieją – polecam wrzucić na 30 sekund do mikrofalówki i serwować na ciepło 🙂

Może Ci się spodobać również

14 komentarzy

  • Odpowiedz
    Angie
    27 marca 2012 o 07:21

    Z jabłkami i cynamonem to biorę w ciemno!

  • Odpowiedz
    Maggie
    27 marca 2012 o 07:52

    Az trudno uwierzyc, ze takie to proste!

  • Odpowiedz
    Dominika
    27 marca 2012 o 12:44

    coś wspaniałego!

  • Odpowiedz
    Ale babka i robi to co lubi
    27 marca 2012 o 14:15

    u Ciebie same doskonałe przepisy! uwielbiam Twój blog!

  • Odpowiedz
    LaLola
    27 marca 2012 o 14:38

    smakowitości;D
    jak jest cynamon, biorę w każdej ilości;D

    pozdrawiam

  • Odpowiedz
    slyvvia
    27 marca 2012 o 16:52

    Pyszności 🙂 Takie bułeczki zawsze jem od razu po wyciągnięciu z piekarnika 😀

  • Odpowiedz
    Dota
    27 marca 2012 o 17:36

    fajny przepis i dzieki za zdjecia z tych "krok po kroku":)

  • Odpowiedz
    Ewa
    27 marca 2012 o 17:50

    Bardzo pysznie wyglądają 🙂

  • Odpowiedz
    aga
    27 marca 2012 o 18:12

    pyszniaste:) juz siegam po jedna:)

  • Odpowiedz
    pees
    28 marca 2012 o 10:18

    kardamon jest cudowną przyprawą, chociaż gałkę rownie uwielbiam:)

  • Odpowiedz
    Oh.banty
    28 marca 2012 o 12:16

    Hej, wpadłam przypadkiem na bloga bo skusiło mnie zdjęcie ziemniaczanych kulek i postanowiłam przeszperać Twojego bloga. Ciastka, które opisujesz w tym poście wyglądają wyśmienicie, ale zastanawiam się nach ich kalorycznością bo w końcu dodajesz cukier i masło. To jak to z nimi jest?:) Pozdrawiam i będę odwiedzać.

  • Odpowiedz
    Oh.banty
    28 marca 2012 o 12:20

    Ha! O ja ślepa nie przeczytałam drobnym drukiem (jeszcze nie jestem gotowa by podpisywać umowy z bankami). Cofam to moje przedwczesne pytanie.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 stycznia 2013 o 22:28

    kardamon jest mocno wyczuwalny? można go czymś zamienić?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 stycznia 2014 o 19:42

    Tak smakowicie wyglądają, że chyba zacznę je robić do szkoły, na drugie śniadanie 🙂

  • Napisz komentarz