Bez kategorii

Alkoholizacja na życzenie

"Wkręciłam" się ostatnio z mamą w tworzenie domowych likierów. Na pierwszy ogień poszedł likier kawowy, który znalazłam na blogu Just My Delicious ale powiedzmy że.. "nie stał długo", więc trzeba było pomyśleć nad czymś nowym. Ze mnie raczej słaby "pijak", a alkohol ani do zdrowych czy dietetycznych nie należy, ale na facebooku entuzjastycznie odnieśliście się do publikacji przepisu, więc oto i on!

Likier kokosowy z białą czekoladą

Drukuj przepis

Składniki

  • 300 ml białego rumu
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 tabliczki białej czekolady

Przgotowanie

1

Żółtka ubijamy z cukrem w między czasie podgrzewając w rondelku mleko kokosowe.

2

Gdy mleczko będzie już bardzo ciepłe (nie może się gotować) wlewamy do niego ubite żółtko i na bardzo małym ogniu mieszamy całość aż zacznie gęstnieć.

3

W następnej kolejności do rondelka wrzucamy pokruszoną czekoladę i wciąż intensywnie mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia, a następnie całość odstawiamy do ostygnięcia.

4

Gdy mieszanina się schłodzi dolewamy do niej rum i blenderujemy kilkanaście sekund (myślę, że mikser też by sobie poradził).

5

Likier przechowujemy w lodówce przez całą noc i przed zlaniem do butelki raz jeszcze miksujemy.

„Mmmm mamo, to pachnie jak malibu z mlekiem!..” —-

Mam prośbę!
Biorę udział w II etapie konkursu Kuchnia 24/7
Każdy kto zagłosuje w aplikacji https://apps.facebook.com/paczkomaty_kuchnia/ 
będzie mógł odebrać dla siebie paczuche od Winiary w najbliższym paczkomacie!:-)
Moje menu nosi nazwę „Całodniowo smacznie i zdrowo”, a po wpisaniu danych można zagłosować na każdy z pięciu przepisów.

Z góry bardzo Wam dziękuję, a nóż uda mi się wygrać warsztaty 🙂

Może Ci się spodobać również

35 komentarzy

  • Odpowiedz
    Justyna W.
    26 września 2012 o 22:41

    u mnie też by długo nie stał 😀

  • Odpowiedz
    Justyna W.
    26 września 2012 o 22:46

    iii.. gdzie studiujesz dietetykę?:D
    (też to studiuję ;P)

  • Odpowiedz
    B.
    26 września 2012 o 23:00

    Nadal czekam na zaproszenie ^^

  • Odpowiedz
    Karmel-itka.
    27 września 2012 o 04:10

    o kurczę, z białą czekoladą!
    aj, u mnie by nawet tygodnia nie postał! rewelacja!!

  • Odpowiedz
    Capacitier
    27 września 2012 o 04:43

    To musi być pyszne!

  • Odpowiedz
    whiness
    27 września 2012 o 05:00

    Taki likier to musi smakować… 🙂

  • Odpowiedz
    Ola
    27 września 2012 o 05:33

    ja mam wielkie trudności z nie wypiciem takiej słodkiej butelki na raz!

  • Odpowiedz
    Shiral Kucharzy
    27 września 2012 o 05:55

    Mmmm ale fajny ten Twój likierek, składowo i z wyglądu. Mniam!

  • Odpowiedz
    Marta
    27 września 2012 o 06:04

    To by dopiero był biało – kokosowy rusek z takiego likieru:)

  • Odpowiedz
    Dorota Ruzenka
    27 września 2012 o 06:45

    Mniam *.* 😉

  • Odpowiedz
    Madzialena
    27 września 2012 o 06:50

    O kurde, genialny przepis 🙂 Uwielbiam wszelkie likiery, zwłaszcza jesienią, a ta kompozycja smakowa jest świetna 🙂

  • Odpowiedz
    Aneta
    27 września 2012 o 07:13

    Ja też ostatnio robię domowe likiery;) Twój musi smakować wybornie, więc pewnie będzie kolejnym do wypróbowania;) Ja zapraszam do mnie na likier o smaku Nutelli: http://piekielnakuchniaanety.blox.pl/2012/09/Likier-Nutella.html 😉

  • Odpowiedz
    olala
    27 września 2012 o 07:40

    Apetyczny likier 🙂

  • Odpowiedz
    Veronica (springplate)
    27 września 2012 o 07:42

    Ja wole nie próbować, bo na pewno nie stałby za długo:)

  • Odpowiedz
    Iv
    27 września 2012 o 08:13

    wygląda smakowicie:D

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 września 2012 o 08:30

    uwielbiam domowe likiery, na pewno zrobię likier wg Twojego przepisu:) A.

  • Odpowiedz
    Asia
    27 września 2012 o 09:00

    A ja się nie zgadzam, że alkohol jest niezdrowy. W odpowiednich ilościach jest nawet bardzo zdrowy! W szczególności nalewki i wina.
    A przepis bardzo fajny. Jako wielbicielka Malibu myślę, że się skuszę na jego domowy odpowiednik. 😉
    Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Magda
    27 września 2012 o 09:18

    ojej .. polej mi! 😀

  • Odpowiedz
    Kamila
    27 września 2012 o 09:30

    świetny przepis 🙂
    musze go wypróbować, nada się idealnie na spotkania towarzyskie 🙂

  • Odpowiedz
    Maggie
    27 września 2012 o 10:23

    Likiery pijam rzadko, za slodkie toto dla mnie, ale od czasu do czasu najdzie mnie ochota na kieliszeczek. Ten wyglada idealnie!

  • Odpowiedz
    Tomek gotuje
    27 września 2012 o 11:43

    Ja podobnie jak Maggie rzadko pijam likiery, bo się nimi szybko przesładzam, ale kieliszeczek takiego domowego malibu z czekoladą bym z chęcią spróbował 🙂

  • Odpowiedz
    Gosia
    27 września 2012 o 13:40

    ja też wolę mniej słodkie alkohole, ale taki to na deser bym chętnie wypiła 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    27 września 2012 o 16:32

    Pyszności<3
    Zagłosowałam na FB, na penne z pomidorami i niebieskim serem, życzę powodzenia w konkursie 🙂
    A kiedy i jak można odebrać tą paczkę?

  • Odpowiedz
    szpulka:-)
    28 września 2012 o 07:05

    Likier zrobił na mnie piorunujące wrażenie:-)
    Agatko, od wczoraj Twój likier bez przerwy krąży mi po głowie:-)

  • Odpowiedz
    pasjonatka
    28 września 2012 o 20:22

    zapowiada sie bajecznie 😉

    ja uwielbiam kawowy.

  • Odpowiedz
    gin
    29 września 2012 o 18:01

    Wygląda wspaniale. Lubię robić tego typu rzeczy, tylko potem nie ma ich kto pić… 🙂

  • Odpowiedz
    zufik
    29 września 2012 o 20:10

    To musi być przysłowiowe "niebo w gębie"!:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 września 2012 o 10:57

    zrobiłam dzisiaj na imprezkę -hihi a mąż wylizywał miskę bo takie dobre 🙂

  • Odpowiedz
    Arvenka
    4 października 2012 o 08:47

    Świetny przepis! Dziś wlałam likier do butelek – jestem pewna, że zniknie w mgnieniu oka 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 października 2012 o 20:15

    U mnie tez pewnie zniknie w mgnieniu oka, ale ile moze on stac ?? i najlepiej w lodowce nie ???

    Z.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 października 2012 o 21:55

    aaa i czy ten likierek musi byc na rumie ?? nie moze byc na wodce ? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      5 października 2012 o 22:15

      Myślę, że może być na wódce, będzie trochę ostrzejszy 😉
      Likier nie musi być w lodówce, nie wiem ile dokładnie może stać.. mój chłopak zawsze mówi, że "alkohol się nie psuje" 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 października 2012 o 18:59

    Ojj ale taki slodki to chyba sie moze popsuc 🙂 wodki, whisky to moga stac ale juz wina otwarte i wlasnie takie likiery to nie bardzo 🙂 No ale i tak go zrobie 🙂

    Z.

  • Odpowiedz
    Agata Ziętarska
    9 października 2012 o 07:50

    ja to zrobię! nie postoi długo, bo malibu z mlekiem jest moim ulubionym drinkiem, ale przecież nie robi się takich rzeczy po to tylko, żeby stały 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 stycznia 2014 o 16:24

    konieczny będzie dodatek żółtka? 🙂

  • Napisz komentarz