Wszystko popsułam i w ogóle nie wyszło tak ładnie jak chciałam. Ale co najważniejsze a) wiem dlaczego i b) w 100% nadrabia smakiem! O czym mowa? Gęsty "smoothie" z avocado, bananem, miętą i.. no właśnie. Matcha - japońska zielona herbata, barwi nam pięknie i nieszkodliwie dla zdrowia różne dobre rzeczy. A w czym błąd? A w dodatku jabłka, które najpierw trzeba było skropić cytrynką, żeby się nie zrobiło brązowe.. każdemu się zdarzy zapomnieć. Swoją drogą proces ten nazywamy "brunatnieniem enzymatycznym" i prawie oblałam na tym egzamin, przygotowana na blachę z "brunatnienia nieenzymatycznego", które było znacznie bardziej skomplikowane.
Gęsty koktajl mleczny z avocado i miętą
Drukuj przepisSkładniki
- 1 dojrzałe avocado ( obrane i bez pestki ok 80g)
- 1 średni banan (ok 100g )
- 1 średnie jabłko (obrane, utarte ok 120g)
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonej mięty (lub kilka listków świeżej)
- 1 łyżka zielonej herbaty matcha
- 200 ml mleka 0,5%
Przgotowanie
Avocado i banana obieramy ze skóry, lekko rozdrabniamy i wrzucamy do kielicha blendera, lub wysokiego naczynia jeśli używamy ręcznego blendera.
Jabłko obieramy i ucieramy na papkę, następnie dolewamy soku z cytryny i mieszamy z musem, który następnie dodajemy do pozostałych owoców.
Dolewamy chude mleko, wsypujemy miętę oraz herbatę i całość miksujemy na jednolity, gęsty koktajl.
Przepis na śniadanie w akcji Kuchnia 24/7 - koktajle owocowe to u mnie codzienność, są szybkie, smaczne, zdrowe i możemy przebierać w kompozycjach do woli.
Taki koktajl zawsze możemy przelać do butelki i.. w drogę!
17 komentarzy
B.
18 września 2012 o 22:07Ach ten egzamin z technologii 🙂 Ale ważne, że wynosisz z tego nauki na przyszłość 😀
teenager ;)
19 września 2012 o 03:24pyszny i pożywny 😉
Szatja
19 września 2012 o 04:25Taa, bo jak wiadomo niektóre pyszne rzeczy jak np. owsianka z otrębami,masłem orzechowym i miodem, choć nie wyglądają szczególnie apetycznie, mają rewelacyjny smak! 😀
Capacitier
19 września 2012 o 04:43Nawet kolor mnie nie zniechęca 😀
whiness
19 września 2012 o 05:17Nigdy nie jadłam awokado, ale ten koktajl mi się podoba 🙂
anpapi
19 września 2012 o 06:21mało apetycznie wyglądające rzeczy zwykle smakują najlepiej:D
Siaśka
19 września 2012 o 07:32ahhh te brunatnienia 😀 psują wiele rzeczy! też tego nie lubiłam 😀
notabene gdzie i na którym roku studiujesz koleżanko po fachu
xD
Ola
19 września 2012 o 09:52oj tam, po prostu apetyczne błotko 😀
Nat
19 września 2012 o 11:54Studiujesz dietetykę ? Bardzo mnie interesuje ta dziedzina i myślę nad pójściem w tym kierunku 😉 Polecasz?
Mogłybyście wejść na tego bloga – http://freeze-the-moment.blogspot.com/ ? Nie pożałujecie, a bardzo pomożecie rozwijającej się fotograf 😉
Pat
20 września 2012 o 19:38Nie wiedziałam ze mozna kupic suszoną mięte 😡
Agata
20 września 2012 o 20:09Ja też nie, ale kiedyś się natknęłam i stwierdziłam, że na pewno się przyda 🙂
"Otarta suszona mięta" z kotanyi – oni maja takie różne "inne" rzeczy 🙂
Elficzna
20 września 2012 o 22:22bardzo fajne połączenie smaków…rewelacja
Anonimowy
21 września 2012 o 11:18Świetny koktajl! Mój chłopak średnio zachwycony, ale dla mnie rewelacja! 🙂
Powiedz tylko, ile taki koktajl mam kalorii?
Pozdrawiam, Ola.
Agata
21 września 2012 o 11:31Mój chłopak też nie lubi awokado 🙂
Tabelka już dodana, pozdrawiam!
Anonimowy
25 września 2012 o 23:13haj gdzie można kupić tę herbatę matcha?
Agata
26 września 2012 o 07:27Ja swoją zamawiałam na allegro (kosztuje grosze i można zamówić dowolną ilość saszetek po 3g), nie spotkałam się z nią nigdy w sklepach, ale może w "Kuchniach świata" lub innych tego typu przybytkach można dostać 🙂
Aleksandra
28 września 2012 o 23:120widzę, że używasz mleka 0,5%, a jesteś dietetyczką, od dłuższego czasu szukam informacji na temat właśnie jego działalności na zdrowie – czy właśnie w tym 0,5% (nie 0,0) witaminy się jeszcze rozpuszczają, czy to mleko jest już bezwartościowe?