Bez glutenu/ Desery

Dietetyczne lody bananowo cynamonowe

Ostatnio jak grzyby po deszczu wyrastają w moim mieście nowe lodziarnie. Takie wiecie - "lody rzemieślnicze". Zwiedzam oczywiście wszystkie po kolei, bo jestem lodożercą, czasem trafi się coś pysznego, czasem wielkie rozczarowanie.. postanowiłam więc zrobić jedno z moich ulubionych połączeń sama. Nie mam maszynki do lodów, tak jak pewnie większość z Was, więc mam nadzieję, że skorzystacie z tego na prawdę banalnego przepisu na lody bananowo cynamonowe!

Dietetyczne lody bananowo cynamonowe

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 2 nieduże porcje, jedna porcja dostarcza:

Wartości odżywcze

  • 128 Kalorie
  • 27g Węglowodany
  • 1,3g Tłuszcze
  • 2,5g Białko

Składniki

  • 2 dojrzałe, nieduże banany (180g)
  • płaska łyżeczka cynamonu (2g)
  • 70 g jogurtu naturalnego lub sojowego
  • 10 g rodzynek lub np. suszonych śliwek

Przgotowanie

1

Dojrzałe, pokrojone banany wkładamy w pudełeczku do zamrażalnika na minimum 2 godziny.

2

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po 15 minutach odlewamy wodę.

3

Gdy owoce będą już całkowicie zamarznięte wrzucamy je do blendera lub kubka.

4

Pozwalamy owocom lekko odtajać przez kilkanaście minut, następnie dodajemy jogurt i cynamon, blendujemy do uzyskania jednolitej masy (jak będzie ciężko szło to zostawiamy jeszcze na kilka minut). Pod koniec do masy dodajemy rodzynki i raz jeszcze blendujemy przez kilka chwil.

Fit lody bananowe
Najlepiej jednorazowo robić małą porcję lodów – zajmuje to tylko kilka chwil, a wsadzone do zamrażalnika będą się lekko krystalizować. Zdecydowanie najlepsze są świeże 🙂
Jeżeli nie lubicie rodzynek to w alternatywie świetnie sprawdzą się suszone śliwki lub daktyle!
Tutaj znajdziecie pozostałe przepisy na LODY 🙂

 

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    9 czerwca 2017 o 14:27

    Smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    Anulla
    9 czerwca 2017 o 17:25

    robię podobne 🙂 zarówno są świetne z cynamonem, jak i kakao lub masłem orzechowym 🙂 Czasami blenduję także z innymi owocami 🙂

  • Odpowiedz
    ChocoMonster
    11 czerwca 2017 o 20:31

    Planuję ukręcenie kokosowych już niedługo 😉

  • Odpowiedz
    Marcin Chmurzewski
    12 czerwca 2017 o 12:47

    I czemu te są akurat dietetyczne? Tzn wydawało mi się, że żadne z lodów nie tuczą, bo nie ma tak za wiele składników, które mogłyby tak wpływać. Ale może się mylę. Wyprowadźcie mnie z błędu! 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      12 czerwca 2017 o 17:18

      Zwykle lody mają bardzo dużo cukru dodanego, a w przypadku mlecznych lodów również tłuszczu 🙂 Nawet w lodziarniach z lodami rzemieślniczymi niestety dodają syropów 🙁

  • Odpowiedz
    trejdoo
    27 czerwca 2017 o 07:21

    najlepsze lody zawsze są domowe 🙂

  • Odpowiedz
    Alina
    23 maja 2018 o 11:42

    Przede wszystkim lody robione na jogurcie a nie na tłustej śmietanie można nazwać dietetyczne.

  • Napisz komentarz