Desery/ Wegańskie

Wyzwanie roślinne 4/7 – krem czekoladowy i rabat do eko sklepu!

Ten przepis skradnie Wasze serca. Wiem, że receptury na dietetyczne wyroby a'la znana wszystkim nutella przewijały się już na wielu blogach, ale moja jest bardzo prosta i nie zawiera ani cukru, ani miodu, ani substancji słodzących - 100 % naturalny, wegański i boski krem czekoladowy na bazie nerkowców! Oprócz przepisu na krem mam dla Was zniżkę do sklepu ekologicznego EDENA który prowadzi prawdziwa pasjonatka zdrowego żywienia - Agnieszka. Po jej sklepie stacjonarnym dziś mamy premierę witryny online, więc teraz wszyscy możecie korzystać z bardzo szerokiej gamy produktów - nie tylko spożywczych! A do końca tygodnia moi czytelnicy cieszą się zniżką 10%, szczegóły na dole 🙂

Wegańska, dietetyczna nutella

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 duży, dojrzały banan (120g)
  • 1/2 dojrzałego awokado (70g)
  • 3 daktyle bez pestek
  • 40 g orzechów nerkowca
  • 10 g ciemnego kakao
  • 25 g mleczka kokosowego
  • opcjonalnie przyprawy korzenne

Przgotowanie

1

Orzechy oraz daktyle zalewamy wodą (w kubku lub miseczce), odstawiamy na około 2 godziny aby zmiękły.

2

Do kubka/blendera wkładamy dojrzałe awokado, kawałki banana, a następnie namoczone bakalie, na końcu wsypujemy kakao i wlewamy mleczko kokosowe (można pominąć!).

3

Całość dokładnie blendujemy przez kilka minut do uzyskania możliwie jak najbardziej jednolitej konsystencji kremu, bez większych kawałków orzechów.

4

Opcjonalnie przed zblendowaniem można dodać do składników korzenne przyprawy.

Jak widzicie – przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, a jak to łatwo przemycić w pyszny sposób zdrowe tłuszcze z awokado?:-)

Wracając jednak do rabatu, który przygotowała dla Was Agnieszka – poniżej wszystkie szczegóły!

Dajcie też teamowi EDENA kciuka w górę na facebooku  – trzeba wspierać ludzi z pasją! 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Odpowiedz
    Kinga
    1 listopada 2016 o 07:08

    Smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    podolodzy.pl
    4 listopada 2016 o 16:16

    wygląda pysznie!

  • Odpowiedz
    Julia
    4 listopada 2016 o 18:39

    Juz tyle mialam przepisow,na krem z awokado,ale ten bije wszelkie rekordy. Zrobilam i jest mega smaczny. Swietny sklad i jeszcze lepszy smak :-).

  • Odpowiedz
    Cafla
    10 listopada 2016 o 20:26

    Nigdy nie rozważałam bycia weganką czy chociażby wegetarianką, ale mam problemy ze słodyczami i innymi niezdrowymi rzeczami, więc spróbowałam zrobić ten krem jako zdrowszy zamiennik typowej czekolady.
    Jest faktycznie dobry, chociaż fajerwerków dla mnie nie było – zwalam winę na dwie rzeczy: a) mam o wiele częstszy kontakt z typowymi wyrobami czekoladowymi, do których po prostu przywykłam, tak samo jak dla typowej dla nich ekstremalnej słodkości; ten krem podpada pod Nutellę z gorzkiej czekolady; b) moje awokado nie było zbyt dojrzałe, bo chociaż mam z nim do czynienia drugi raz w życiu to wiem, że było zdecydowanie zbyt twarde, zamiast dawać kroić się jak masło; próbując go trochę zauważyłam, że jest nawet trochę gorzkie…
    Jedną rzecz mogę dosyć szybko obalić, tylko nie wiem jak dobierać awokado. Czy to z ciemną skórką jest lepsze? A może w ogóle jest to właśnie to właściwe? Jeśli zielone jest ok, to muszę tylko wiedzieć, jak następnym razem wybrać to dobre.

  • Napisz komentarz