Desery

Fit tarta bez pieczenia

Tarta bez pieczenia.. niech będzie tartą studencką - ukłon w stronę kubków smakowych smutnych nie-posiadaczy piekarnika - trzeba sobie radzić! Tylko mi nie mówcie, że nie macie blendera. Powiem Wam tak - to nie jest najpiękniejszy wypiek mojego życia. Prawdopodobnie nie nadaje się na pierwsze spotkanie z przyszłą teściową. Prawdopodobnie troszkę się przyklei, może lekko zsunie się masa serowa przy nakładaniu kawałka.. Ale Panie i Panowie - jakie to dobre, jakie to dobre! To się nazywa totalnie wyważony deser - spód ulepek - dosłownie i w przenośni, nic innego z daktyli powstać nie mogło, następnie podwójnie kwaśna masa serowa, a potem to już sezonowe szaleństwo - co tam lubicie najbardziej, myślę, że z malinami z ogródka byłby już totalny odjazd.

Fit tarta bez pieczenia

Drukuj przepis
Porcje: cała tarta dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 1760 Kalorie
  • 210g Węglowodany
  • 72g Tłuszcze
  • 67g Białko

Składniki

  • spód:
  • 150 g daktyli
  • 30 g płatków jaglanych lub zmielonych płatków owsianych
  • 30 g siemienia lnianego
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 30 ml wrzątku
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki oleju kokosowego
  • masa serowa:
  • 300 g serka 0% (Maluta, Emilki)
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • kilka listków bazylii
  • 25g nasion chia
  • 50 g ksylitolu/erytrolu/cukru trzcinowego
  • owoce na wierzch:
  • 50 g borówek lub jagód
  • 100 g truskawek

Przgotowanie

1

Ciasto przygotowujemy wieczorem, dzień przed planowanym spożyciem.

2

Daktyle zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na minimum 45 minut.

3

Siemie lniane zalewamy odrobiną wrzątku, mieszamy łyżeczką, również odstawiamy.

4

Nasiona słonecznika i pestki dyni mielimy na "proszek" w blenderze, to samo robimy z płatkami jeśli używamy owsianych lub orkiszowych/żytnich.

5

Po 45 minutach odlewamy wodę z daktyli (powinny być całkowicie miękkie), do namoczonych owoców przelewamy kleik z siemienia lnianego, dodajemy szczyptę soli oraz cynamon - mielimy razem do otrzymania kleistej masy, do której następnie wsypujemy zmielone płatki i nasiona, całość zagniatamy otrzymując lepkie "ciasto".

6

Małą foremkę na tartę (średnica 21-24 cm, moja ma 22) wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo bardzo delikatnie natłuszczamy olejem kokosowym.

7

Do środka wkładamy przygotowaną masę i za pomocą dłoni, a następnie łyżki rozprowadzamy masę i formujemy ją wzdłuż ścianek foremki tworząc spód, wkładamy do lodówki na całą noc.

8

W między czasie blendujemy serek z nasionami chia, sokiem z limonki, bazylią oraz słodzidłem (u mnie erytrol), przygotowaną masę również zostawiamy na noc w lodówce.

9

Rano przygotowany spód wyciągamy z foremki (najlepiej obrócić całość na chwilę do góry nogami, następnie odkleić delikatnie papier do pieczenia i przełożyć spód na paterę/płaski duży talerz).

10

Jeśli nie wyjmiemy ciasta z formy to później będzie jeszcze trudniej każdy kawałeczek odklejać od papieru.

11

Do naszego spodu przekładamy zgęstniały już serek limonkowo-bazyliowy, rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę, tuż przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.

Raw tarta
Ciasto bezwzględnie przechowujemy w lodówce, nie zostawiamy go na stole na godzinę po ukrojeniu sobie kawałka, bo troszkę się nam rozpłynie.
Dużo prostszą wersją tego ciasta byłyby mini „tartaletki” przygotowane w silikonowych foremkach, wtedy nic nie trzeba kroić serek nie ucieka, całość jest bardziej podzielna.
Czuje, że to nie będzie moja ostatnia tarta bez pieczenia – jestem zakochana 🙂 
 

Może Ci się spodobać również

22 komentarze

  • Odpowiedz
    Kinga
    21 czerwca 2017 o 04:53

    Świetny pomysł! 🙂

  • Odpowiedz
    Lena
    21 czerwca 2017 o 08:00

    Pysznie wygląda 🙂

  • Odpowiedz
    ClaudiaMorningstar
    21 czerwca 2017 o 11:14

    Genialna ta tarta <3

  • Odpowiedz
    ChocoMonster
    21 czerwca 2017 o 11:34

    Wygląda naprawdę obłędnie!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 czerwca 2017 o 21:00

    A gdybyśmy byli posiadaczami piekarnika, czy spod można upiec??

    • Odpowiedz
      Agata
      21 czerwca 2017 o 21:44

      Można podpiec, ale szkoda mikroelementów i witamin z nasion 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 czerwca 2017 o 07:56

    A moze byc bieluch do tego ciasta?

    • Odpowiedz
      Agata
      22 czerwca 2017 o 08:39

      Będzie idealny!

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      22 czerwca 2017 o 08:53

      Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 😉 Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 czerwca 2017 o 20:41

    a jakby masę serową zagęścić żelatyną?

  • Odpowiedz
    TMS
    27 czerwca 2017 o 07:33

    o kurcze ale prosty przepis, będę musiała spróbować!

  • Odpowiedz
    Artro-Med
    27 czerwca 2017 o 18:32

    Przepis i wykonanie banalnie prosty, a tarta wygląda nieziemsko 🙂 A jakby ten przepisy trochę zmodyfikować.. ? 🙂

  • Odpowiedz
    Mensa Home
    28 czerwca 2017 o 12:09

    Przepięknie udekorowana tarta, uwielbiam połączenie borówek i truskawek. Ja ostatnio zakupiłam zupełnie nowe naczynia ceramiczne do tarty i efekty są powalające. Nic nie przywiera i pięknie wychodzi ciasto. Dlatego poleca wszystkim, którzy napotykają na problem przywierającej tarty.

  • Odpowiedz
    Poziomka
    3 lipca 2017 o 18:09

    Tarta bez pieczenia, a jaka piękna 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 lipca 2017 o 02:27

    A mozna uzyc normalnego poltlustego twarogu? Tylko zmiksowac go z jogurtem naturalnym? Tylko wtedy w jakiej proporcji?

    • Odpowiedz
      Agata
      9 lipca 2017 o 10:43

      To już troche metoda prób i błędów, bo jak wiadomo konsystencje twarogów i jogurtów są tak różne, że na pewno będzie miało to znaczenie. Myślę, że gęsty, delikatny jogurt + dobrze zmielony twaróg (nie kruszący się klinek) mogłyby dać radę w konfiguracji 1:1 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 lipca 2017 o 07:59

    Przepyszna! <3 Robiłam wczoraj <3

  • Odpowiedz
    szukamdietetyka
    7 lipca 2017 o 11:14

    zainspirowałaś mnie ! Chyba dzisiaj zrobię sobie taką tartę 😀

  • Odpowiedz
    pablo80
    9 lipca 2017 o 10:03

    Wygląda bardzo pysznie i soczyście 🙂

  • Odpowiedz
    Fit Zone
    25 maja 2018 o 10:34

    mega ciekawy pomysł na obiad. jutro kupię składniki będziemy próbować

  • Odpowiedz
    soczewki24
    28 maja 2018 o 13:57

    super przepis 🙂 u nas często robię tartę z pieczoną cukinią i papryka – moja ulubiona!

  • Napisz komentarz