Desery/ Śniadania

Pieczona owsianka z gruszką, bez cukru

Nie wiedziałam, że kiedyś nastąpi taki dzień, w którym powiem "nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam owsiankę".. a jednak, to właśnie dzisiaj. Przeglądałam wczoraj leniwie instagram, ciocia Zielenina zainspirowała mnie tam swoim zdjęciem pieczonej owsianki. Przypomniało mi się, jak bardzo je lubiłam, a że ostatnimi czasy nie budzę się głodna, wręcz przeciwnie - spokojnie mogę poczekać aż coś wyjdzie z piekarnika.

Nie planowałam robić dzisiaj żadnego "przepisu", nie mam do tego głowy w ostatnich tygodniach, żyję z pustą lodówką i żywię się czekoladą, bo na nic nie mam czasu (remont już w fazie końcowej na szczęście..) skleciłam coś więc z tego co miałam w szafkach i połączyłam z dogorywającą gruszką. Tak więc jak widzicie - przepis jak zwykle banalny i nie musicie daleko szukać składników 🙂

Owsianka wyszła zaskakująco dobra jak na prowizorkę oraz wbrew pozorom jest wyjątkowo słodka.

Pieczona owsianka z gruszką, bez cukru

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jedną porcję, która dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 370 Kalorie
  • 55g Węglowodany
  • 10,5g Tłuszcze
  • 12,5g Białko

Składniki

  • 35 g płatków owsianych lub mixu płatków różnych zbóż
  • 50 ml wrzątku
  • 1 duża, bardzo dojrzała gruszka (200g)
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych (5g)
  • kilka orzechów nerkowca (10g)
  • 1 białko jaja kurzego
  • 2 śliski suszone (10g)
  • spora szczypta soli

Przgotowanie

1

Płatki owsiane, sól oraz wiórki zalewamy odrobiną wrzątku, mieszamy, odstawiamy na 2-3 minuty.

2

Gruszkę kroimy w kostkę, orzechy i suszone śliwki siekamy, razem z białkiem jaja dodajemy do płatków, mieszamy dokładnie i przekładamy masę do niewielkiego naczynka do zapiekania.

3

Owsiankę pieczemy w 200'C przez 20 minut.

Pieczona owsianka z gruszką
Owsianka wbrew pozorom jest dość treściwa, ale w wersji „bogatszej” w kalorie i białko będzie idealna, jak po wyjęciu z piekarnika nałożycie na nią 2-3 łyżki serka wiejskiego!

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    20 maja 2017 o 17:45

    Smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    Biowitalni
    22 maja 2017 o 22:13

    Uwielbiam owsianki i ta też wygląda i brzmi pysznie!

  • Odpowiedz
    ChocoMonster
    23 maja 2017 o 08:17

    Owsianki w wersji pieczonej jeszcze nie próbowałam!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 maja 2017 o 07:24

    Dzień dobry, gorąca prośba o wypełnienie ankiety konsumenckiej dotyczącej suplementów diety wspomagających odchudzanie. Ankieta posłuży jako element badawczy pracy dyplomowej. dziękuję serdecznie. Miłego dnia! https://www.ankietka.pl/ankieta/277217/analiza-rynku-suplementow-diety-wspomagajacych-odchudzanie.html

  • Odpowiedz
    Ula Zawada
    27 maja 2017 o 17:34

    Jaką pojemność ma to naczynko? 🙂

  • Odpowiedz
    Żyj Zdrowiej
    25 września 2017 o 18:19

    Robiłam w zeszłym tygodniu, bardzo przyjemne danie. Lekkie, mało kaloryczne.

  • Napisz komentarz