Bez kategorii

Naleśnilla!

Już od bardzo dawna zabierałam się do tego przepisu. Obalanie fastfoodowych mitów to moje ulubione zajęcie jeśli chodzi o kuchenne eksperymenty, także dziś po powrocie z uczelni stwierdziłam, że mam wszystkie składniki i mogę działać! O czym mowa? No o tortilli oczywiście. U mnie dziś będzie naleśnilla, bo placek jest czymś raczej przypominającym grubszy, razowy naleśnik lub omlet. Rzeczona podróbka tortilli została powyginana, pognieciona, nie rozpadła się, więc zdała test! Chciałam dodać jeszcze więcej warzyw, ale niestety nie należy w tym przypadku aż tak bardzo szaleć, bo trzeba brać pod uwagę realne możliwości zawinięcia i trzymania naleśnilli. Wbrew pozorom nic trudnego, a danie faktycznie jest bardzo "fast"! 🙂

Dietetyczna tortilla czyli "naleśnilla" z kurczakiem i papryką

Drukuj przepis

Składniki

  • naleśnilla:
  • 1 jajko
  • 50 ml wody
  • 5 g mielonego lnu
  • 20 g razowej mąki pszennej lub żytniej
  • 1 łyżka oregano
  • świeżo zmielony pieprz
  • spora szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
  • wypełnienie:
  • 2 garści posiekanej kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki jogurtowego sosu czosnkowego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • czerwona papryka
  • 100 g kurczaka
  • odrobina soli, curry, ostra papryka

Przgotowanie

1

Patelnię skropić odrobiną oleju rzepakowego, dobrze (!) rozgrzać.

2

Wszystkie składniki na ciasto roztrzepać, wylać na patelnię i smażyć po ok 1-2 minuty z obu stron, a następnie ściągnąć na talerz.

3

Kurczaka pokroić w paski, natrzeć solą, ostra papryką i curry, podsmażyć na suchej patelni.

4

Przygotowany placek posmarować sosem czosnkowym, nałożyć posiekaną kapustę pekińską oraz bazylię, następnie kurczaka, a na końcu pokrojoną w paski paprykę.

5

Dodatki ułożyć możliwie jak najwyżej, mniej więcej tak aby dolna połowa naleśnika była pokryta tylko kapustą. Placek zawijamy połową do góry, a następnie boki do środka. Dół można owinąć folią aluminiową, żeby łatwiej było trzymać całość.

Wiosna w końcu nadeszła, czekamy na półki zasypane warzywami! :-))

Może Ci się spodobać również

39 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    12 kwietnia 2015 o 17:56

    Pychotka 😉

  • Odpowiedz
    whipped cream
    12 kwietnia 2015 o 18:05

    Super pomysł na lekki lunch. Do włączenia do diety!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 kwietnia 2015 o 18:39

    Ile porcji wychodzi z tej ilości składników?

  • Odpowiedz
    Daria Kowalska
    12 kwietnia 2015 o 19:17

    Gdzie znajde jakiekolwiek informacje na temat rozstrzygnięcia konkursu ??

    • Odpowiedz
      Agata
      12 kwietnia 2015 o 19:35

      Tam gdzie był konkurs, czyli na facebooku 🙂 Zwycięzcy zostali oznaczeni pod zdjęciem konkursowym.

  • Odpowiedz
    Bellaws
    12 kwietnia 2015 o 19:50

    Czy mielony len jest niezbędny? Jeśli tak, to czym go mogę zamienić?
    A czy z mąką owsianą też wyjdzie, czy nie bardzo?

    • Odpowiedz
      Agata
      13 kwietnia 2015 o 20:22

      Powinno wyjść z mąką owsianą, jak chcesz pominąć siemię to dodaj więcej mąki 🙂

  • Odpowiedz
    Asa_6niebo
    12 kwietnia 2015 o 20:10

    pięknie nazwane:)

  • Odpowiedz
    Aneta Wojciechowska
    12 kwietnia 2015 o 20:21

    Bardzo lubię takie wrapy! Domowa, kolorowa wersja kusi o wiele bardziej niż fast foody 🙂

  • Odpowiedz
    Rarity
    12 kwietnia 2015 o 20:56

    *_* jezu to jest idealne dla mnie! naleśnilla teraz będzie u mnie cały czas!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 kwietnia 2015 o 21:40

    ile kalorii ma całość ?

  • Odpowiedz
    Ania Antul
    13 kwietnia 2015 o 00:26

    yum yum jak smacznie wyglada :))

    Ania, http://pandaoverseas.com/

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 kwietnia 2015 o 15:37

    A czy można użyć mąki owsianej ? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      13 kwietnia 2015 o 20:20

      Myślę, że tak choć na 101% nie obiecuję, bo nie próbowałam 🙂

  • Odpowiedz
    Alexandra
    13 kwietnia 2015 o 19:52

    Robiłam już, pycha! Zdrowa alternatywa – slow food w pełnym wydaniu.

  • Odpowiedz
    Kamciss
    13 kwietnia 2015 o 21:38

    Zdrowszą wersję zawsze chętnie wezmę :>

  • Odpowiedz
    Marek Dykas
    14 kwietnia 2015 o 06:46

    siter robi taką samą. jest pyszna, polecam 😉

  • Odpowiedz
    Asia FitBlog
    14 kwietnia 2015 o 15:16

    Aż mi ślinka cieknie!!! 😮

  • Odpowiedz
    Ala Zajdel
    14 kwietnia 2015 o 18:18

    Uwielbiam takie zdrowe wersje fastfoodów!
    Z pewnością wypróbuję ten przepis 🙂

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    14 kwietnia 2015 o 19:20

    Świetnia nazwa 😀 Super alternatywa dla tradycyjnej tortilli i znacznie łatwiejsza i szybsza w wykonaniu 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 kwietnia 2015 o 21:04

    Będzie przepis na zdrową pizze/burgery? <3 bezglutenowe?

  • Odpowiedz
    Eos
    15 kwietnia 2015 o 07:34

    Pycha, wygląda świetnie. Chyba sama zrobię taki obiad u siebie w domu 😀
    http://bspelniona.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    bajka
    15 kwietnia 2015 o 12:28

    Co musiałam zrobić źle z ciastem, że mimo ścisłego przestrzegania przepisu (mąką razowa żytnia) wyszedł mi wodnisty omlet?

    • Odpowiedz
      Agata
      15 kwietnia 2015 o 13:35

      Ale wyszedł (nie taki jak się spodziewałaś) czy nie wyszedł (rozpadł się, porwał itp)?

    • Odpowiedz
      bajka
      15 kwietnia 2015 o 13:38

      rozpadl sie zupelnie.

    • Odpowiedz
      Agata
      15 kwietnia 2015 o 13:45

      A wlałaś ciasto na bardzo mocno (około 2 minut) rozgrzaną patelnie, wcześniej lekko natłuszczoną?:(

  • Odpowiedz
    bajka
    15 kwietnia 2015 o 13:53

    tak. no nic, bede dalej probowac. dzieki! ;))

    • Odpowiedz
      Agata
      15 kwietnia 2015 o 14:09

      Kurcze, aż poszłam usmażyć jeszcze raz, lol będzie na kolację 😀 W prawdzie ja użyłam mąki razowej pszennej, ale smażyłam już wielokrotnie na żytniej 1850 i było ok. Tak czy siak nawet w misce ciasto nie jest wodniste.. powiedziałabym że nawet dość gęste, nie rozprowadza się po patelni jak naleśnikowe, właśnie bardziej przypomina omlet.
      Nie wiem o co chodzi, mam nadzieję, że następnym razem się uda 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 kwietnia 2015 o 15:48

    wiem, że to już nie to samo, ale czy mogłaby być zwykła mąka pszenna?? albo żytnia typ 720?

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    24 kwietnia 2015 o 16:54

    Ubóstwiam zdrowe tortille 🙂 Moja ciocia robi taką najlepszą na świecie 🙂
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Fresh Raspberry
    6 maja 2015 o 21:32

    Uwielbiam twoje przepisy! "Naleśnillę" muszę koniecznie zrobić! 🙂 Zapraszam też "do siebie" http://fresh-raspberry.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    zyrraffka
    18 maja 2015 o 14:57

    Jaka jest kaloryczność?

  • Odpowiedz
    Ania J
    18 maja 2015 o 17:52

    Świetny na lunch box! 😀 Ja zrobiłam inną wersję z serem feta, kurczakiem curry, sałatą, papryką i musztardą <3 pyszne

  • Odpowiedz
    Magda
    24 września 2015 o 15:14

    Przepyszne! 🙂 Taki genialny, a taki lekki obiad! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 lutego 2016 o 20:01

    A czy z ryżowej wyjdzie taki naleśnik :)?

    • Odpowiedz
      Agata
      28 lutego 2016 o 21:08

      Nie próbowałam, ale z bezglutenowych czytelniczka pisała, że robi z gryczanej i kukurydzianej 🙂 Z mixu różnych bezglutenowych mąk na pewno wyjdzie!

  • Odpowiedz
    Taste Therapy
    28 lutego 2016 o 20:09

    rewelacja 🙂

  • Napisz komentarz