Bez kategorii

Chipsy jabłkowe

Może mieliście już okazje spróbować zdrowszej wersji chipsów, czyli na przykład marchewkowych lub jabłkowych? Te drugie ostatnio zrobiłam w domu po raz pierwszy i bardzo byłam z siebie dumna, że nie spłonęły tak jak marchewkowe, do których kiedyś robiłam podejście i za długo zostawiłam je bez opieki w piekarniku. Oczywiście nie mogę sobie przywłaszczyć autorstwa do samego pomysłu na chipsy z jabłek, więc potraktuje to jako inspirację dla Was na zdrowsze podjaduchy wraz z krótką instrukcją obsługi 😉

Chipsy jabłkowe

Drukuj przepis

Składniki

  • jabłka
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • wanilia (opcjonalnie)

Przgotowanie

1

Jabłka myjemy i kroimy w cienkie plasterki (optymalna grubość to około 1,5-2 mm).

2

Do wysokiego talerza wyciskamy sok z połówki sparzonej wcześniej cytryny i wkładamy do niego krojone przez nas plastry owoców.

3

Dodatkowo, gdy nazbiera się nam już kilka warstw, skrapiamy jabłka sokiem z drugiej połówki cytryny, tak aby sumarycznie w miarę możliwości wszystkie plastry zostały "potraktowane cytryną".

4

Tak przygotowane jabłka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (mniej więcej 1 jabłko zajmuje jedną blaszkę). Plasterki posypujemy cynamonem i jeżeli mamy taką możliwość, to oprószamy je również mieloną wanilią.

5

Blaszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni (z włączonym termoobiegiem) na 120 minut (jeżeli plasterki są naprawdę bardzo cieniutkie, to wystarczy 100 minut). W połowie pieczenia obracamy chipsy na drugą stronę.

6

Po dwóch godzinach wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim blaszki z owocami na kolejne 30-40 minut, po tym czasie chipsy powinny już być chrupiące 🙂


Koniecznie po wystygnięciu przechowujemy je w szczelnie zamkniętych pojemnikach, ponieważ chłoną wodę z otoczenia i szybko robią się”gumiate” jeśli pozostawimy je na wierzchu.

Widoczna na zdjęciach ilość chipsów (średnia miseczka z kopką) powstała z 2 średnich jabłek.

 

Może Ci się spodobać również

29 komentarzy

  • Odpowiedz
    siankoo
    1 stycznia 2013 o 17:53

    o tak, takie chipsy powinnam teraz tylko jeść po tym obżarstwie świąteczno-sylwestrowym :)Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂

  • Odpowiedz
    Ela.M
    1 stycznia 2013 o 18:25

    Moja mama robi podobne są pyszne:)

  • Odpowiedz
    Dota|oneginetatopa
    1 stycznia 2013 o 18:26

    Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku! Sobie i Tobie życzę, żeby wpisy były coraz ciekawsze, przepisy smaczne!
    Pozdrawiam serdecznie
    Dota

  • Odpowiedz
    tuitu
    1 stycznia 2013 o 18:42

    Robię takie często. Nie dość że są pyszne to jakie zdrowe. ;P
    Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku !

  • Odpowiedz
    magda barcik
    1 stycznia 2013 o 19:31

    bajecznie proste i bajecznie smaczne!

    o zdrowiu nie wspomnę 😉

  • Odpowiedz
    Capacitier
    1 stycznia 2013 o 19:41

    Takie chipsy, w przeciwieństwie do tych kupnych ziemniaczanych, to ja lubię 😀

  • Odpowiedz
    Becia
    1 stycznia 2013 o 19:41

    zdrowe i pyszne, świetny pomysł!

  • Odpowiedz
    Marta
    1 stycznia 2013 o 19:42

    uwielbiam, ja tylko suszę w suszarce do owoców, Twoje jednak wyglądają na bardziej chrupkie, mniam

  • Odpowiedz
    Cudzoziemka
    1 stycznia 2013 o 19:51

    Cudowne ! Niby takie proste, ale nigdy bym na to nie wpadła. Chyba najlepiej skroić sobie jedno jabłko i zjeść od razu by faktycznie przy przechowywaniu nic się nie działo. Świetny przepis przy wielkiej ochocie na coś słodkiego, tylko przez te 100 minut trzeba wymyślić zajęcie i wygrana gwarantowana 😀 Może spróbujesz kiedyś chipsy z marchewki, chętnie się dowiem jak poszło i zmyślę 😛 pozdrawiam !

  • Odpowiedz
    monika mimo-za
    1 stycznia 2013 o 20:23

    Są świetne! W zeszłym roku pokroiliśmy jabłko w plasterki, na gazecie na kaloryferze suszyliśmy je, by powiesić zimą ptakom na dworze —- i zapomnieliśmy o nich —- znalezione przypadkiem schrupaliśmy sami (!), ze smakiem, mniam!:)))

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 stycznia 2013 o 20:46

    Jadłam 🙂 są przyszne 🙂

  • Odpowiedz
    ALB
    1 stycznia 2013 o 22:32

    kiedyś robiłam, są super! 🙂

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    2 stycznia 2013 o 04:25

    smaczna zdrowa przekąska ,super !

  • Odpowiedz
    dybka
    2 stycznia 2013 o 08:59

    Świetna przekąska!

  • Odpowiedz
    Magdalena B
    2 stycznia 2013 o 10:57

    Muszę zrobić! jeszcze nie miałam okazji spóbować czegoś takiego. Uwielbiam jabłka i cynamon, więc na pewno będą mi smakować. 🙂

  • Odpowiedz
    ALB
    2 stycznia 2013 o 19:16

    myślę, że może spodobać ci się ta akcja 🙂

    Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

  • Odpowiedz
    czarna-kocurka
    2 stycznia 2013 o 22:39

    Uwielbiam! Ale nigdy nie dodawałam do nich przypraw… Muszę spróbować następnym razem 🙂

  • Odpowiedz
    Kaś.
    2 stycznia 2013 o 22:41

    mmm uwielbiam je pyszne lekkie i chrupiące mmmmm
    + dodaje sie do obserwatorów i zapraszam do mnie na śniadanko 🙂
    simpy-way-to-heaven.blogspot.com

  • Odpowiedz
    ISON
    3 stycznia 2013 o 05:10

    Ostatnio czytałęm coś zupełnie innego.

  • Odpowiedz
    Purabi Naha
    3 stycznia 2013 o 07:29

    Agata, a very happy new year to you! How are you? These apple chips sound delicious!!!!

  • Odpowiedz
    kasiekw
    3 stycznia 2013 o 08:24

    uwielbiam chipsy jabłkowe… dobrze, że mi o nich przypomniałaś bo po świetach trzeba się jedzeniowo ogarnąć i skończyć z nadmiarem kalorii w diecie

  • Odpowiedz
    Madleine
    3 stycznia 2013 o 21:44

    ooo tak – chipsy jablkowe to idealna przekaska na poświateczny detoks 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 kwietnia 2013 o 05:44

    Skin experts are now recommending that people concerned about their skin health should
    take a dose of fish oil every day

    My weblog :: best fish oil

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 kwietnia 2013 o 06:19

    PPC campaigns can be extremely beneficial for your online business
    and generate higher ROI within the least possible time

    My webpage internet marketing

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 kwietnia 2013 o 14:08

    Always ensure you choose a method that is proven to remove skin tags without causing
    adverse effects and scarring. In order to reassure yourself that your moles
    are safe from cancer, you would have to reinforces your observation by a doctor's diagnosis. Those with sensitive skin should not use it as it can irritate.

    Also visit my web site :: How to remove skin tags

  • Odpowiedz
    Oczko
    23 marca 2014 o 12:39
  • Odpowiedz
    Aleksandra K
    29 marca 2014 o 08:39

    właśnie się pieką 🙂

  • Odpowiedz
    Beata
    19 października 2014 o 10:27

    Robię od kilku lat, ale w wersji na ostro. Pyszne i zdrowe!

  • Odpowiedz
    Kasia
    1 stycznia 2015 o 15:10

    U nas chipsy jabłkowe to hit nr 1! Moje dzieci mają pozwolenie objadania się nimi do woli 😉 Z cynamonem muszą być przepyszne.

  • Napisz komentarz