Bez kategorii

Wegańska pasta cytrynowo – bazyliowa z groszku i awokado

Od jakiegoś już czasu przymierzałam się do zrobienia pasty z groszku i awokado. Okazało się, że groszek mrożony to chyba jakiś towar deficytowy w ostatnich czasach,  bo dopiero na zakupach w Tesco udało mi się go kupić, szperałam wcześniej w 4 sklepach i nic! Nawet w pewnym momencie przyszła mi do głowy desperacka myśl zakupienia marchewki z groszkiem i oddzielenia jednego od drugiego niczym ten kopciuszek, ale ostatecznie puknęłam się w głowę i stwierdziłam, że może w jakimś hipermarkecie się z nim w końcu zejdę. Pewnie większość z Was zna wersję czosnkową rzeczonej pasty. Kocham czosnek, nie przeszkadza mi bycie czosnkiem w zaciszu własnego domostwa przez pół dnia, ale pomyślałam, że jednak miło by było zmiksować jakąś łagodniejszą wersję, którą możemy też ze spokojem zabrać do pracy.. 🙂 Cytryna przeszła moje najśmielsze oczekiwania.. koniecznie spróbujcie!

Wegańska pasta cytrynowo - bazyliowa z groszku i awokado

Drukuj przepis
Porcje: przepis na około 250 g pasty

Składniki

  • 100 g mrożonego groszku
  • 60 g awokado
  • 70 g cukinii
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz

Przgotowanie

1

Do gotującej się wody wrzucamy groszek oraz plastry cukinii, gotujemy około 5 minut, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

2

Do ugotowanych warzyw dodajemy kawałki awokado (koniecznie dojrzałego, miękkiego), świeżą bazylię, sok, oraz skórkę z cytryny, doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu.

3

Całość blendujemy dokładnie na gładką pastę.

Pasta nadaje się zarówno do kanapek jak i np do makaronu, świetnie udaje też hummus 🙂

Może Ci się spodobać również

22 komentarze

  • Odpowiedz
    youngwildfree
    15 kwietnia 2015 o 17:30

    Kolor ma przecudowny 🙂 Koniecznie muszę wypróbować.

  • Odpowiedz
    http://keepfitandbebeauty.blogspot.com/
    15 kwietnia 2015 o 17:39

    przepięknie się prezentuję:) zapraszam również do mnie na pastę z rzeżuchy 🙂

  • Odpowiedz
    Asia FitBlog
    15 kwietnia 2015 o 17:58

    groszek i awokado :D? woow, fajne połaczenie 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 kwietnia 2015 o 18:03

    mozna zastapic groszek mrozony groszkiem z puszki?: )

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      16 kwietnia 2015 o 21:14

      halo 🙁

    • Odpowiedz
      Agata
      17 kwietnia 2015 o 08:49

      Można, ale kolor nie będzie już taki ładny 🙂
      Tylko opłucz i odcedź dobrze! 🙂

  • Odpowiedz
    Daria
    16 kwietnia 2015 o 04:29

    świetna pasta! z przyjemnością wypróbuję – te połączenie smaków musi być bombowe! 😀

  • Odpowiedz
    Alexandra
    16 kwietnia 2015 o 07:23

    Uwielbiam pastę z awokado i w takim wydaniu na pewno by mi posmakowała. Mam plany na groszek, z tego też na pewno skorzystam 🙂

  • Odpowiedz
    Adam Wykja
    16 kwietnia 2015 o 09:07

    Jeju, to jest idealne 🙂

  • Odpowiedz
    Ada
    16 kwietnia 2015 o 09:09

    Z chęcią spróbuję jutro 🙂

  • Odpowiedz
    Ania Mii - CulinaryIsland
    16 kwietnia 2015 o 18:01

    piękny wiosenny kolor 🙂 musiało być pyszne!

  • Odpowiedz
    Kaśka
    20 kwietnia 2015 o 12:21

    Wygląda wspaniale!

  • Odpowiedz
    Plotki
    22 kwietnia 2015 o 08:08

    Wygląda bardzo smacznie!

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    22 kwietnia 2015 o 18:29

    Ale piękny kolor 😀 Do śniadaniowej kanapki idealny 🙂 🙂

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    24 kwietnia 2015 o 16:52

    Uwielbiam tę pastę, kolor jest nieziemski 🙂
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Magdalena
    29 kwietnia 2015 o 13:41

    Pasta wygląda przepysznie i pewnie tak samo smakuje. Zestawienie smaków bardzo mi odpowiada, więc jutro zagości na pewno na moim stole:)

  • Odpowiedz
    Karolina Luka
    29 kwietnia 2015 o 19:17

    Bardzo ciekawy pomysł. Ja kremy z awokado robię zazwyczaj na słodko, a to byłaby miła odmiana;)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 maja 2015 o 08:39

    Mam dziwne pytanie… Jakie są w tej paście witaminy? Makro- i mikroelementy? Pasta wygląda przepysznie, ale właśnie potrzebuję tych danych i byłabym za nie baaaardzo wdzięczna 🙂

    • Odpowiedz
      Katarzyna eM
      21 lipca 2015 o 14:54

      sprawdź ile ma awokado i groszek, proste? no bardzo proste 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 października 2017 o 12:57

    Witam, pasta naprawde wyglada bardzo zachecajaco, ja rowniez mialabym ochote ja zrobic, ale czy jest koniecznosc gotowania groszku ? mozna dac surowy ? (chce pominac cukinie) bardzo prosze o odpowiedz 🙂
    pozdrawiam-Weronika

    • Odpowiedz
      Agata
      23 października 2017 o 17:42

      Nie do końca rozumiem koncepcję 🙂 chodzi o rozmrożenie groszku, czy użycie groszku z puszki? Przy pominięciu cukinii oraz braku gotowania groszku pasta na 100% będzie "za sucha", żeby ładnie się zblendowała 🙁

  • Odpowiedz
    Ania Wiśniewska
    21 lutego 2018 o 20:01

    Ta pasta jest pycha! Zbierałam się do niej dobre kilka miesięcy (tylko dlatego,że za bardzo lubię mus czekoladowy z awokado i banana), ale w końcu spróbowałam i bardzo mi smakuje:) dzięki za przepis!:*

  • Napisz komentarz