Dziś po sporej przerwie związanej z długo wyczekiwanymi wakacjami na (nie do końca) słonecznej Krecie mam dla Was kolejny śniadaniowy przepis, który ukazał się w nowym wydaniu magazynu Aktywni, z którym mam przyjemność współpracować od jakiegoś czasu. Znów moja ukochana kasza jaglana, znów problematyczne w tym roku jabłka.. 🙂 Tym razem na zimno, czyli z serii "ze słoika", ale oczywiście można przygotować ją też normalnie na ciepło np w wysokiej szklance.
Kasza jaglana z jabłkiem i bakaliami
Drukuj przepisSkładniki
- 40 g kaszy jaglanej
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 2/3 łyżeczki soli do gotowania kaszy
- 1 średnie jabłko
- ½ łyżeczki cynamonu
- 10 g orzechów nerkowca
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przgotowanie
Kaszę jaglaną opłukujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie
10 minut na małym ogniu, po czym odstawiamy pod przykryciem i czekamy aż kasza
wchłonie resztę wody, odstawiamy do ostudzenia.
Do ugotowanej kaszy dodajemy kurkumę, miód i wiórki
kokosowe, dokładnie mieszamy.
Na małych oczkach tarki ucieramy jabłko na papkę, dodajemy
do niego rodzynki, pokruszone orzechy oraz cynamon.
Kaszę i jabłko z bakaliami układamy warstwowo, jako jedną z
ostatnich warstw nakładamy jogurt naturalny i wstawiamy na noc do lodówki (lub też nie 🙂 ).
16 komentarzy
Kinga Łucja
7 października 2014 o 04:11apetycznie!
Kasia Julia
7 października 2014 o 04:58cud miód! 😀
Kinga Kornacka
7 października 2014 o 05:28Uwielbiam takie śniadania! Choć jakoś dawno nie łączyłam jaglanej z jabłkiem 😉
dezemka
7 października 2014 o 08:51Brzmi smacznie!
Jula G.
7 października 2014 o 12:05idealnie jesiennie!
JoannaD
7 października 2014 o 17:24Pięknie wygląda, smakuje zapewne rewelacyjnie:) Bardzo zdrowo.
Kalina Nawrot
9 października 2014 o 06:51brzmi i wygląda pysznie, muszę wypróbować 😉
Małgorzata Górecka
9 października 2014 o 10:19Ja zrobiłam to danie wczoraj. I albo przesadziłam z miodem albo z cynamonem bo dla mnie było zbyt słodkie.
Anonimowy
11 października 2014 o 15:47Super przepis, na pewno wypróbuję! I dodany w moje urodziny 🙂
Ada
16 października 2014 o 12:46ciekawe połączenie, chętnie wypróbuję 🙂
karolina
16 października 2014 o 20:01jaglanka jest świetna, jem zamiennie na śniadanie z owsiankami 🙂
Aga w Piecu
18 października 2014 o 23:29Wygląda zachęcająco, na pewno wypróbuję przepis:). Pozdrawiam (i zapraszam "do siebie")
Anonimowy
26 października 2014 o 10:18Dziś na śniadanie już trzeci raz robiłam Twój przepis – kasza z twarogiem i wiśniami. Dążę do doskonałości 🙂 Czy jest jakiś sposób aby kasza jaglana pozostawała sypka i nie sklejała się w breję?
Pozdrawiam,
Natalia
Anonimowy
9 stycznia 2018 o 01:51Nalezy ja uprazyc na suchej patelni (az poczuje sie lekko orzechowy zapach ) przed gotowaniem. Gotowac pod przykryciem nie mieszajac tylko 8 – 10 min .
Magda
17 września 2015 o 10:37Rewelacja, wciąż nie mogę wyjść z podziwu, że zdrowe i lekkie jedzenie może być tak pyszne. 🙂
Na pewno jeszcze nie raz zagości u mnie na śniadanie ten słoiczek. 🙂
Young Wife
12 lutego 2016 o 21:40Ale cudeńko! 🙂