Bez kategorii

Kasza jaglana z jabłkiem i bakaliami

Dziś po sporej przerwie związanej z długo wyczekiwanymi wakacjami na (nie do końca) słonecznej Krecie mam dla Was kolejny śniadaniowy przepis, który ukazał się w nowym wydaniu magazynu Aktywni, z którym mam przyjemność współpracować od jakiegoś czasu. Znów moja ukochana kasza jaglana, znów problematyczne w tym roku jabłka.. 🙂 Tym razem na zimno, czyli z serii "ze słoika", ale oczywiście można przygotować ją też normalnie  na ciepło np w wysokiej szklance.

Kasza jaglana z jabłkiem i bakaliami

Drukuj przepis

Składniki

  • 40 g kaszy jaglanej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 2/3 łyżeczki soli do gotowania kaszy
  • 1 średnie jabłko
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 10 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżka rodzynek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przgotowanie

1

Kaszę jaglaną opłukujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie

2

10 minut na małym ogniu, po czym odstawiamy pod przykryciem i czekamy aż kasza

3

wchłonie resztę wody, odstawiamy do ostudzenia.

4

Do ugotowanej kaszy dodajemy kurkumę, miód i wiórki

5

kokosowe, dokładnie mieszamy.

6

Na małych oczkach tarki ucieramy jabłko na papkę, dodajemy

7

do niego rodzynki, pokruszone orzechy oraz cynamon.

8

Kaszę i jabłko z bakaliami układamy warstwowo, jako jedną z

9

ostatnich warstw nakładamy jogurt naturalny i wstawiamy na noc do lodówki (lub też nie 🙂 ).


Jak zawsze zachęcam do przeglądnięcia magazynu online! KLIK
 

Może Ci się spodobać również

16 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    7 października 2014 o 04:11

    apetycznie!

  • Odpowiedz
    Kasia Julia
    7 października 2014 o 04:58

    cud miód! 😀

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    7 października 2014 o 05:28

    Uwielbiam takie śniadania! Choć jakoś dawno nie łączyłam jaglanej z jabłkiem 😉

  • Odpowiedz
    dezemka
    7 października 2014 o 08:51

    Brzmi smacznie!

  • Odpowiedz
    Jula G.
    7 października 2014 o 12:05

    idealnie jesiennie!

  • Odpowiedz
    JoannaD
    7 października 2014 o 17:24

    Pięknie wygląda, smakuje zapewne rewelacyjnie:) Bardzo zdrowo.

  • Odpowiedz
    Kalina Nawrot
    9 października 2014 o 06:51

    brzmi i wygląda pysznie, muszę wypróbować 😉

  • Odpowiedz
    Małgorzata Górecka
    9 października 2014 o 10:19

    Ja zrobiłam to danie wczoraj. I albo przesadziłam z miodem albo z cynamonem bo dla mnie było zbyt słodkie.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 października 2014 o 15:47

    Super przepis, na pewno wypróbuję! I dodany w moje urodziny 🙂

  • Odpowiedz
    Ada
    16 października 2014 o 12:46

    ciekawe połączenie, chętnie wypróbuję 🙂

  • Odpowiedz
    karolina
    16 października 2014 o 20:01

    jaglanka jest świetna, jem zamiennie na śniadanie z owsiankami 🙂

  • Odpowiedz
    Aga w Piecu
    18 października 2014 o 23:29

    Wygląda zachęcająco, na pewno wypróbuję przepis:). Pozdrawiam (i zapraszam "do siebie")

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 października 2014 o 10:18

    Dziś na śniadanie już trzeci raz robiłam Twój przepis – kasza z twarogiem i wiśniami. Dążę do doskonałości 🙂 Czy jest jakiś sposób aby kasza jaglana pozostawała sypka i nie sklejała się w breję?

    Pozdrawiam,
    Natalia

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      9 stycznia 2018 o 01:51

      Nalezy ja uprazyc na suchej patelni (az poczuje sie lekko orzechowy zapach ) przed gotowaniem. Gotowac pod przykryciem nie mieszajac tylko 8 – 10 min .

  • Odpowiedz
    Magda
    17 września 2015 o 10:37

    Rewelacja, wciąż nie mogę wyjść z podziwu, że zdrowe i lekkie jedzenie może być tak pyszne. 🙂
    Na pewno jeszcze nie raz zagości u mnie na śniadanie ten słoiczek. 🙂

  • Odpowiedz
    Young Wife
    12 lutego 2016 o 21:40

    Ale cudeńko! 🙂

  • Napisz komentarz