Bez kategorii

Dietetyczne muffiny z warzywami i czosnkiem

Jakoś tak niewiele u mnie przepisów na wytrawne babeczki, więc koniecznie trzeba to zmienić, bo dobra muffinka bez tłuszczu, z warzywami i twarogiem zawsze może się przydać za równo "na wynos" jak i na zdrową przekąskę w domu. Dziś padło na cukinię i paprykę w towarzystwie czosnku - z mąką żytnią i sodą wyszły brązowe jak czekoladki 😉

Dietetyczne muffiny z warzywami i czosnkiem

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 12 babeczek

Składniki

  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 50 g chudego twarogu
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cukinii
  • 50 g marchwi
  • 1/3 średniej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przgotowanie

1

Do miski ucieramy na dużych oczkach tarki marchew, cukinię oraz paprykę.

2

Jeżeli jest taka potrzeba to odciskamy wodę z cukinii.

3

W drugiej misce roztrzepujemy jajko z przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem, pokruszonym twarogiem oraz przyprawami, po czym dolewamy mleko i wodę.

4

Do naczynia z mokrymi składnikami wrzucamy mąkę oraz przygotowane warzywa i wszystko dokładnie mieszamy na stosunkowo gęste ciasto (nie powinno spływać z łyżki).

5

Masę przekładamy do 12 silikonowych foremek, układamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy 30 minut.

—–

Może Ci się spodobać również

27 komentarzy

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 listopada 2013 o 16:13

    A co z twarogiem? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      14 listopada 2013 o 16:19

      Oj, faktycznie się zgubił, jeż poprawiam! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 listopada 2013 o 16:32

    a z czym najlepiej wcinamy? 😀
    -california

  • Odpowiedz
    Natalie
    14 listopada 2013 o 16:45

    Najlepiej wcinać z warzywkami ! 🙂
    Pycha propozycja na śniadanie/kolację 🙂

  • Odpowiedz
    whiness
    14 listopada 2013 o 16:48

    Pychota 😀 Idealne do lunchboxu albo na taką wykwintną kolację.

  • Odpowiedz
    Iwona
    14 listopada 2013 o 17:20

    Przepis koniecznie do wypróbowania 🙂

  • Odpowiedz
    Hanna
    14 listopada 2013 o 18:46

    Zapisuję przepis! Muffiny do zrobienia w najbliższym czasie 🙂

  • Odpowiedz
    Jula G.
    14 listopada 2013 o 19:13

    a właśnie siostra spytała kiedy wreszcie zrobię muffiny wytrawne. take może zrobić nawet taki słodyczoholik jak ja! 😉

  • Odpowiedz
    Na zdrowie
    14 listopada 2013 o 20:07

    Tata zjadł 4?
    Ja zjadłbym 8!
    Przynajmniej tak mi się wydaje patrząc na te muffiny.

  • Odpowiedz
    Kamciss
    14 listopada 2013 o 21:31

    Pycha pomysł! Porywam muffinę 🙂 U mnie dzisiaj nieco słodsze 😉

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    15 listopada 2013 o 04:24

    super pomysł! na wynos np. do szkoły czy pracy wręcz idealny 🙂

  • Odpowiedz
    Olka
    15 listopada 2013 o 09:36

    Jakoś ciągle się nie mogę przełamać i zrobić muffinów na wytrawnie, ale podziwiam sobie u innych. Wyglądają świetnie 🙂

  • Odpowiedz
    zapaLov
    15 listopada 2013 o 10:03

    Zawsze brakowało mi blogów z przepisami i ich kalorycznością, cieszę się , że twój odkryłam. z apetytem cie obserwuję.
    ***
    http://www.zapalov.blogspot.com – blog o moim projektowaniu mody

  • Odpowiedz
    Jey
    15 listopada 2013 o 10:43

    jeszcze nigdy nie próbowałam muffinek na słono. ciekawe to 🙂

  • Odpowiedz
    Do Su
    15 listopada 2013 o 14:48

    Oh chyba będę musiała zrobić je 🙂 Uwielbiam eksperymentować w kuchni …

    dosu-i-wlosy.blogspot.com

  • Odpowiedz
    kuchcikOla
    15 listopada 2013 o 21:36

    już raz robiłam muffiny na wytrawnie i bardzo mi smakowały 🙂 te z twarogiem zapowiadają się pysznie 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 listopada 2013 o 23:29

    Hmm zawsze mam z tym problem- mąka pełnoziarnista=mąka razowa? 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 grudnia 2013 o 21:08

    są genialne!robię je właśnie drugi raz:) alina

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 stycznia 2014 o 15:18

    mi nie wyszły niestety, ale pewnie jeszcze kiedyś spróbuję, może się uda 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 lutego 2014 o 09:02

    Zrobione, są pycha!:) W sam raz do pracy:)
    Tylko mam pytanie: pół godziny w piekarniku im nie wystarczyło, były niedopieczone, potrzymałam je łącznie 50min, a i tak są wilgotne w środku. Wasze też są takie? Może miałam złą proporcję mąki to reszty składników?

    • Odpowiedz
      Agata
      18 lutego 2014 o 20:22

      Muffiny bądź co bądź składają się w bardzo dużym % z warzyw, stąd ich wilgotność : )
      Oczywiście gdyby dodać więcej mąki to konsystencja byłyby inna, ale wtedy nie byłyby aż takie "dietetyczne" :- )

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 kwietnia 2014 o 19:13

    Najgorsze muffiny jakie w życiu zrobiłam… W środku były całkiem mokre, a ciasto wyszło gumowate. W dodatku strasznie śmierdziały. Zastanawiam się czy to nie wina mąki, bo nieraz piekłam wytrawne muffiny i były bardzo smaczne. Użyłam mąki pszennej razowej Melvit.

  • Odpowiedz
    Justyna
    4 maja 2014 o 15:11

    Agatko, jak myślisz czy można użyć mąki gryczanej zamiast żytniej?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 maja 2014 o 19:49

    a ile kalorii ma jedna taka muffifnka?

    • Odpowiedz
      Agata
      9 maja 2014 o 07:43

      70 kalorii, tak ja pokazuje tabela 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 listopada 2014 o 14:46

    Bardzo smaczne, wyszła chrupiąca skórka i lekko płynny środek, trochę jak w puddingu, pasuje do nich jogurtowy sos. 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena W
    12 września 2015 o 08:42

    Jesteś świetna, masz świetne przepisy i Cię uwielbiam. Już zrobiłam zdjęcie składników dokupię czego nie mam i z pewnością do szkoły zabiorę w poniedziałek na drugie śniadanie. 😀

  • Napisz komentarz