Jakoś tak niewiele u mnie przepisów na wytrawne babeczki, więc koniecznie trzeba to zmienić, bo dobra muffinka bez tłuszczu, z warzywami i twarogiem zawsze może się przydać za równo "na wynos" jak i na zdrową przekąskę w domu. Dziś padło na cukinię i paprykę w towarzystwie czosnku - z mąką żytnią i sodą wyszły brązowe jak czekoladki 😉
Dietetyczne muffiny z warzywami i czosnkiem
Drukuj przepisSkładniki
- 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 50 g chudego twarogu
- 100 ml mleka
- 100 ml wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 100 g cukinii
- 50 g marchwi
- 1/3 średniej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przgotowanie
Do miski ucieramy na dużych oczkach tarki marchew, cukinię oraz paprykę.
Jeżeli jest taka potrzeba to odciskamy wodę z cukinii.
W drugiej misce roztrzepujemy jajko z przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem, pokruszonym twarogiem oraz przyprawami, po czym dolewamy mleko i wodę.
Do naczynia z mokrymi składnikami wrzucamy mąkę oraz przygotowane warzywa i wszystko dokładnie mieszamy na stosunkowo gęste ciasto (nie powinno spływać z łyżki).
Masę przekładamy do 12 silikonowych foremek, układamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy 30 minut.
27 komentarzy
Anonimowy
14 listopada 2013 o 16:13A co z twarogiem? 🙂
Agata
14 listopada 2013 o 16:19Oj, faktycznie się zgubił, jeż poprawiam! 🙂
Anonimowy
14 listopada 2013 o 16:32a z czym najlepiej wcinamy? 😀
-california
Natalie
14 listopada 2013 o 16:45Najlepiej wcinać z warzywkami ! 🙂
Pycha propozycja na śniadanie/kolację 🙂
whiness
14 listopada 2013 o 16:48Pychota 😀 Idealne do lunchboxu albo na taką wykwintną kolację.
Iwona
14 listopada 2013 o 17:20Przepis koniecznie do wypróbowania 🙂
Hanna
14 listopada 2013 o 18:46Zapisuję przepis! Muffiny do zrobienia w najbliższym czasie 🙂
Jula G.
14 listopada 2013 o 19:13a właśnie siostra spytała kiedy wreszcie zrobię muffiny wytrawne. take może zrobić nawet taki słodyczoholik jak ja! 😉
Na zdrowie
14 listopada 2013 o 20:07Tata zjadł 4?
Ja zjadłbym 8!
Przynajmniej tak mi się wydaje patrząc na te muffiny.
Kamciss
14 listopada 2013 o 21:31Pycha pomysł! Porywam muffinę 🙂 U mnie dzisiaj nieco słodsze 😉
teenager ;)
15 listopada 2013 o 04:24super pomysł! na wynos np. do szkoły czy pracy wręcz idealny 🙂
Olka
15 listopada 2013 o 09:36Jakoś ciągle się nie mogę przełamać i zrobić muffinów na wytrawnie, ale podziwiam sobie u innych. Wyglądają świetnie 🙂
zapaLov
15 listopada 2013 o 10:03Zawsze brakowało mi blogów z przepisami i ich kalorycznością, cieszę się , że twój odkryłam. z apetytem cie obserwuję.
***
http://www.zapalov.blogspot.com – blog o moim projektowaniu mody
Jey
15 listopada 2013 o 10:43jeszcze nigdy nie próbowałam muffinek na słono. ciekawe to 🙂
Do Su
15 listopada 2013 o 14:48Oh chyba będę musiała zrobić je 🙂 Uwielbiam eksperymentować w kuchni …
dosu-i-wlosy.blogspot.com
kuchcikOla
15 listopada 2013 o 21:36już raz robiłam muffiny na wytrawnie i bardzo mi smakowały 🙂 te z twarogiem zapowiadają się pysznie 🙂
Anonimowy
15 listopada 2013 o 23:29Hmm zawsze mam z tym problem- mąka pełnoziarnista=mąka razowa? 😀
Anonimowy
7 grudnia 2013 o 21:08są genialne!robię je właśnie drugi raz:) alina
Anonimowy
30 stycznia 2014 o 15:18mi nie wyszły niestety, ale pewnie jeszcze kiedyś spróbuję, może się uda 🙂
Anonimowy
18 lutego 2014 o 09:02Zrobione, są pycha!:) W sam raz do pracy:)
Tylko mam pytanie: pół godziny w piekarniku im nie wystarczyło, były niedopieczone, potrzymałam je łącznie 50min, a i tak są wilgotne w środku. Wasze też są takie? Może miałam złą proporcję mąki to reszty składników?
Agata
18 lutego 2014 o 20:22Muffiny bądź co bądź składają się w bardzo dużym % z warzyw, stąd ich wilgotność : )
Oczywiście gdyby dodać więcej mąki to konsystencja byłyby inna, ale wtedy nie byłyby aż takie "dietetyczne" :- )
Anonimowy
1 kwietnia 2014 o 19:13Najgorsze muffiny jakie w życiu zrobiłam… W środku były całkiem mokre, a ciasto wyszło gumowate. W dodatku strasznie śmierdziały. Zastanawiam się czy to nie wina mąki, bo nieraz piekłam wytrawne muffiny i były bardzo smaczne. Użyłam mąki pszennej razowej Melvit.
Justyna
4 maja 2014 o 15:11Agatko, jak myślisz czy można użyć mąki gryczanej zamiast żytniej?
Anonimowy
8 maja 2014 o 19:49a ile kalorii ma jedna taka muffifnka?
Agata
9 maja 2014 o 07:4370 kalorii, tak ja pokazuje tabela 😉
Anonimowy
28 listopada 2014 o 14:46Bardzo smaczne, wyszła chrupiąca skórka i lekko płynny środek, trochę jak w puddingu, pasuje do nich jogurtowy sos. 🙂
Magdalena W
12 września 2015 o 08:42Jesteś świetna, masz świetne przepisy i Cię uwielbiam. Już zrobiłam zdjęcie składników dokupię czego nie mam i z pewnością do szkoły zabiorę w poniedziałek na drugie śniadanie. 😀