Bez kategorii

Lekkie, żytnie placuszki z borówkami

Na działce mamy wśród cukinii, pomidorów, porzeczek, malin i innych dobrodziejstw natury w sezonie letnim znalazły się również dorodne i liczne w tym roku borówki amerykańskie (chyba raczej Gliwickie!). Pierwsza miseczka czekała już na mnie w lodówce po powrocie z Sopotu, więc po szybkiej informacji, którą otrzymałam, że w ogródku nadchodzi borówkowy armagedon, postanowiłam od razu spożytkować pierwszą porcję i przygotować kolejny przepis na sezonowe placuszki. Chyba nie muszę Was przekonywać, że są pyszne.. 🙂

Lekkie, żytnie placuszki z borówkami

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 jajka (L)
  • 20 g mąki żytniej, razowej (1 spora łyżka) /jeżeli Twoje ciasto wyszło podejrzanie rzadkie - dodaj więcej mąki, szczególnie jeśli nie używasz małej patelni do placków/
  • 5 g wiórków kokosowych (1 płaska łyżka)
  • 10 g syropu klonowego (2 łyżeczki)
  • 50 g borówek lub jagód
  • 60 g jogurtu naturalnego (3 łyżki)
  • skórka z cytryny
  • 1 niepełna łyżeczka oleju rzepakowego lub kokosowego

Przgotowanie

1

Jajka roztrzepujemy z mąką, wiórkami, syropem (można użyć ksylitolu lub innego słodzidła) i łyżką jogurtu, następnie dodajemy borówki (kilka zostawiamy do posypania) i całość mieszamy łyżką.

2

Dobrze rozgrzaną patelnię skrapiamy tłuszczem (jeśli ktoś ma porządną patelnię to może być oczywiście bez), następnie rozprowadzamy go pędzelkiem.

3

Na patelni smażymy placuszki z obu stron, na talerzu polewamy odrobiną jogurtu, posypujemy świeżo startą skórką z cytryny oraz borówkami.

Nigdy nie zapominaj o śniadaniu! :-))

Może Ci się spodobać również

18 komentarzy

  • Odpowiedz
    Martha
    29 lipca 2015 o 11:42

    Cudowne placuszki! *.*
    Wyglądają bardzo apetycznie! 🙂

  • Odpowiedz
    Marysia
    29 lipca 2015 o 13:44

    Wygląda pysznie 🙂

    maryshealthystart.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Kinga
    29 lipca 2015 o 13:59

    Wygląda apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    Martyna
    29 lipca 2015 o 15:07

    Świetna opcja na zdrowe śniadanie;)

  • Odpowiedz
    Alexandra
    29 lipca 2015 o 16:28

    IDEALNE. Grzech nie spróbować!

  • Odpowiedz
    Kamciss
    29 lipca 2015 o 17:02

    Borówki i syrop klonowy- idealnie :>

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 lipca 2015 o 18:44

    Czy można dać mąkę orkiszową?

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      29 lipca 2015 o 19:49

      Podbijam pytanie 🙂

  • Odpowiedz
    Megi Grabo
    30 lipca 2015 o 10:16

    Zamiast jogurtu maślankę?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 lipca 2015 o 11:15

    pyszny i zdrowy przepis:)
    ja zapraszam Panie aby zdrowo i aktywnie spędzić weekend:
    http://www.bubblylife.pl/index.php?p=1_3_pozytywne-eventy

    Pozdrawiam wszystkich:)

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    30 lipca 2015 o 16:55

    Bardzo chętnie zjadłabym takie placuszki 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    31 lipca 2015 o 10:25

    Przeglądałam ostatnio wiele Pani przepisów i naszła mnie ochota na serek homogenizowany. W związku z tym mam pytanie: czy lepszy będzie taki,który ma 0% tluszczu i ok 5g węglowodanów, czy jednak 3,0-3,5% tłuszczu, zaś węglowodanów ok. 2,5g? Chodzi mi o wersję zdrowszą i bardziej dietetyczną 🙂 pozdrawiam

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    31 lipca 2015 o 10:28

    Pyszności 😀

  • Odpowiedz
    Pandora Kaze
    31 lipca 2015 o 18:48

    Jak zwykle wyszły rewelacyjne :).

  • Odpowiedz
    Kas P
    4 sierpnia 2015 o 08:58

    Moje ciasto wyszło bardzo płynne, bardziej naleśnikowe, przez co same placuszki są dosyć płaskie. Czy takie powinno być? Poza tym w smaku pyyyszne 🙂

  • Odpowiedz
    Maja Wierzbicka
    6 sierpnia 2015 o 05:44

    ale pysznie wyglądają.
    Zapraszam do mnie 🙂

  • Odpowiedz
    facehairbodycare
    8 sierpnia 2015 o 20:36

    Czy mogę zamiast żytniej razowej mąki dodać pszenną pełnoziarnistą?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 sierpnia 2015 o 07:40

    Właśnie sobie je wszamałam przy akopaniamencie deszczu za oknem i Indianą Jonesem na ekranie' idealny poranek 🙂 placuszki pycha!

  • Napisz komentarz