Na działce mamy wśród cukinii, pomidorów, porzeczek, malin i innych dobrodziejstw natury w sezonie letnim znalazły się również dorodne i liczne w tym roku borówki amerykańskie (chyba raczej Gliwickie!). Pierwsza miseczka czekała już na mnie w lodówce po powrocie z Sopotu, więc po szybkiej informacji, którą otrzymałam, że w ogródku nadchodzi borówkowy armagedon, postanowiłam od razu spożytkować pierwszą porcję i przygotować kolejny przepis na sezonowe placuszki. Chyba nie muszę Was przekonywać, że są pyszne.. 🙂
Lekkie, żytnie placuszki z borówkami
Drukuj przepisSkładniki
- 2 jajka (L)
- 20 g mąki żytniej, razowej (1 spora łyżka) /jeżeli Twoje ciasto wyszło podejrzanie rzadkie - dodaj więcej mąki, szczególnie jeśli nie używasz małej patelni do placków/
- 5 g wiórków kokosowych (1 płaska łyżka)
- 10 g syropu klonowego (2 łyżeczki)
- 50 g borówek lub jagód
- 60 g jogurtu naturalnego (3 łyżki)
- skórka z cytryny
- 1 niepełna łyżeczka oleju rzepakowego lub kokosowego
Przgotowanie
Jajka roztrzepujemy z mąką, wiórkami, syropem (można użyć ksylitolu lub innego słodzidła) i łyżką jogurtu, następnie dodajemy borówki (kilka zostawiamy do posypania) i całość mieszamy łyżką.
Dobrze rozgrzaną patelnię skrapiamy tłuszczem (jeśli ktoś ma porządną patelnię to może być oczywiście bez), następnie rozprowadzamy go pędzelkiem.
Na patelni smażymy placuszki z obu stron, na talerzu polewamy odrobiną jogurtu, posypujemy świeżo startą skórką z cytryny oraz borówkami.
18 komentarzy
Martha
29 lipca 2015 o 11:42Cudowne placuszki! *.*
Wyglądają bardzo apetycznie! 🙂
Marysia
29 lipca 2015 o 13:44Wygląda pysznie 🙂
maryshealthystart.blogspot.com
Kinga
29 lipca 2015 o 13:59Wygląda apetycznie 🙂
Martyna
29 lipca 2015 o 15:07Świetna opcja na zdrowe śniadanie;)
Alexandra
29 lipca 2015 o 16:28IDEALNE. Grzech nie spróbować!
Kamciss
29 lipca 2015 o 17:02Borówki i syrop klonowy- idealnie :>
Anonimowy
29 lipca 2015 o 18:44Czy można dać mąkę orkiszową?
Anonimowy
29 lipca 2015 o 19:49Podbijam pytanie 🙂
Megi Grabo
30 lipca 2015 o 10:16Zamiast jogurtu maślankę?
Anonimowy
30 lipca 2015 o 11:15pyszny i zdrowy przepis:)
ja zapraszam Panie aby zdrowo i aktywnie spędzić weekend:
http://www.bubblylife.pl/index.php?p=1_3_pozytywne-eventy
Pozdrawiam wszystkich:)
FitHealthyLife
30 lipca 2015 o 16:55Bardzo chętnie zjadłabym takie placuszki 🙂
Anonimowy
31 lipca 2015 o 10:25Przeglądałam ostatnio wiele Pani przepisów i naszła mnie ochota na serek homogenizowany. W związku z tym mam pytanie: czy lepszy będzie taki,który ma 0% tluszczu i ok 5g węglowodanów, czy jednak 3,0-3,5% tłuszczu, zaś węglowodanów ok. 2,5g? Chodzi mi o wersję zdrowszą i bardziej dietetyczną 🙂 pozdrawiam
studentka_na_diecie
31 lipca 2015 o 10:28Pyszności 😀
Pandora Kaze
31 lipca 2015 o 18:48Jak zwykle wyszły rewelacyjne :).
Kas P
4 sierpnia 2015 o 08:58Moje ciasto wyszło bardzo płynne, bardziej naleśnikowe, przez co same placuszki są dosyć płaskie. Czy takie powinno być? Poza tym w smaku pyyyszne 🙂
Maja Wierzbicka
6 sierpnia 2015 o 05:44ale pysznie wyglądają.
Zapraszam do mnie 🙂
facehairbodycare
8 sierpnia 2015 o 20:36Czy mogę zamiast żytniej razowej mąki dodać pszenną pełnoziarnistą?
Anonimowy
28 sierpnia 2015 o 07:40Właśnie sobie je wszamałam przy akopaniamencie deszczu za oknem i Indianą Jonesem na ekranie' idealny poranek 🙂 placuszki pycha!