Bez kategorii

Domowa konfitura cytrynowo – cynamonowa

Kiedyś, już dość dawno temu dostałam w prezencie konfiturę cytrynową. Tak sobie stała i stała w szafce z innymi słoiczkami o różnorakiej zawartości i jakoś 2-3 tygodnie temu, kiedy zrobiło się chłodniej i przyszedł mój doroczny sezon na  wypijanie litrów herbaty - pomyślałam, że spróbuję. Szybko stwierdziłam, iż konfitura nie przetrwa dłużej niż do końca tygodnia, bo kompletnie uzależnia i że muszę wyprodukować jej domowy zapas, bo przecież idzie zima. Proces jej tworzenia jest prosty, aczkolwiek dość długi, ale warto czekać na efekt!

Konfitura cytrynowa z limonką i cynamonem

Drukuj przepis

Składniki

  • 4-5 dużych cytryn z cienką skórką (ok 650g)
  • 1 duża limonka
  • 600 ml wody
  • 500 g cukru trzcinowego
  • 100 g miodu
  • 2 laski cynamonu + 2 łyżeczki cynamonu

Przgotowanie

1

Cytryny wkładamy do miski lub dużego garnka i sparzamy wrzątkiem, następnie za pomocą szczoteczki każdą dokładnie szorujemy.

2

Wylewamy wodę, nalewamy nowej, zimnej i odstawiamy na 24 godziny.

3

Po upływie tego czasu po raz kolejny zmieniamy wodę i gotujemy cytryny około 30 minut, po czym wylewamy wodę, znów wlewamy świeżej i przez kolejną dobę moczymy.

4

Następnie w sporym garnku gotujemy wodę, dodajemy cukier oraz miód i co jakiś czas mieszając gotujemy na średnim ogniu kilka minut krojąc w międzyczasie cytryny i limonkę w kostkę.

5

Pokrojone owoce wraz z miąższem (oczyszczonym z pestek) wrzucamy do gotującej się wody wraz z cynamonem i gotujemy na małym ogniu aż konfitura zacznie gęstnieć a skórki zrobią się szkliste i wyraźnie miękkie.

6

Gotowy wyrób przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilak godzin.

7

Konfitura na początku jest dość rzadka, ale potem gęstnieje choć nie uzyskuje konsystencji np dżemu.

Kierując się stwierdzeniem „domowe wyroby nie psują wątroby” – 
czasem można sobie pozwolić na odrobinę takiej słodyczy! 🙂

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Odpowiedz
    gin
    30 października 2013 o 21:03

    Ależ to musi być pyszne! Oj, chyba sobie taką zrobię… 🙂

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    31 października 2013 o 04:16

    świetna! nutka kwaskowości i do tego cynamon 🙂 może sama spróbuję, bo czuję że na pewno będzie pyszna 🙂

  • Odpowiedz
    monika mimo-za
    31 października 2013 o 05:49

    Na słowo "cytryna" już mi pracują ślinianki. A jak połączyć to z miodem i cynamonem dołącza wyobraźnia. Nie psują wątroby, powiadasz?:)

  • Odpowiedz
    ettminutt
    31 października 2013 o 11:25

    super połączenie smaków… już sobie wyobrażam tę konfiturę na naleśnikach ;3

  • Odpowiedz
    Ania Gadula
    31 października 2013 o 18:13

    Wlasnie zaczelam proces tworzenia tego cuda!

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    1 listopada 2013 o 18:32

    Może i pracochłonne, ale po samodzielnym zrobieniu takiej konfitury musi ona smakować jeszcze lepiej 😉

  • Odpowiedz
    Ania Gadula
    2 listopada 2013 o 11:50

    Ile wody nalezy zagotować przed wrzuceniem pokrojonych cytry? I ile sloiczkow wyszlo Pani z tej ilosci?

    • Odpowiedz
      Agata
      2 listopada 2013 o 20:21

      Tak jak w przepisie – 600 ml 🙂
      Mnie wyszły 4 spore słoiczki.

  • Odpowiedz
    Gosia Polanowska
    4 grudnia 2013 o 14:07

    Czy cynamon należy zetrzeć przed włożeniem go do wody?

    • Odpowiedz
      Agata
      4 grudnia 2013 o 15:22

      Dodajemy całe laski cynamonu oraz dwie łyżeczki sproszkowanego – na końcu usuwamy laski przed przelaniem do słoików 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 kwietnia 2014 o 09:55

    Ile kalorii ma jedna łyżeczka, a ile jedna łyżka ? Próbowałam obliczyć,ale nie wiem czy dobrze mi wyszło :/

  • Odpowiedz
    Kreatornia Zmian
    30 października 2014 o 14:20

    Zakochałam się w tym przepisie 🙂
    Daria

  • Napisz komentarz