Bez kategorii

Moja ulubiona „upieczona” zupa

Zrobiło się zdecydowanie zimno. Rano już nie chce mi się jeść zimnego jogurtu, płatków z mlekiem z lodówki.. Jestem strasznym zmarzluchem i czasem nawet chodzenie po domu w bluzie i polarowej koszuli wcale mi nie pomaga. Na to najlepsza jest gorąca zupa, ot co. Rano chętnie sięgam po owsiankę, a na obiad ulubiona zupa krem, koniecznie pikantna!

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 2 bardzo duże porcje zupy

Składniki

  • 600 ml wody
  • 2 duże papryki
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka utartego imbiru
  • 1 łyżka tymianku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g pestek z dyni
  • 100 g mozzarelli light
  • (opcjonalnie) 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 12%

Przgotowanie

1

Pomidory kroimy w plastry, a paprykę po wydrążeniu na mniejsze kawałki, które następnie układamy na papierze do pieczenia (paprykę skórką do góry).

2

Pomidory obficie posypujemy tymiankiem i bazylią, a następnie warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30-40 minut, aż skórka z papryki zacznie się wyraźnie marszczyć i spiekać.

3

W między czasie gotujemy wodę. Cebulę obieramy i siekamy, a następnie podsmażamy na oliwie.

4

Po wyjęciu blaszki z piekarnika czekamy aż warzywa przestygną, a następnie z papryki ściągamy skórę.

5

Podsmażoną cebulkę, paprykę, pomidory oraz imbir wrzucamy do wody i gotujemy pod przykryciem około 20 minut, a na końcu blenderujemy i stopniowo doprawiamy solą i chili.

6

Pestki dyni prażymy na gorącej patelni przez chwilę często mieszając.  Przed podaniem zupy, do miseczek wkładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę.

7

Krem posypujemy pestkami i opcjonalnie zabielamy jogurtem lub śmietaną.

 

Może Ci się spodobać również

18 komentarzy

  • Odpowiedz
    Agnieszka
    2 listopada 2012 o 00:12

    Jedna z moich ulubionych zup, na równi z kremem z dyni i marchewki. A pieczona papryka to mój przysmak:)

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    2 listopada 2012 o 04:26

    mniam , fajna rozgrzewająca zupka ;d

  • Odpowiedz
    Capacitier
    2 listopada 2012 o 05:54

    Nigdy takiej nie jadłam, ale wydaje się być fajna 🙂

  • Odpowiedz
    Malina
    2 listopada 2012 o 07:26

    Połączenie papryki i pomidorów jest super, w dodatku pieczonych, poezja smaku 🙂

  • Odpowiedz
    Amorek
    2 listopada 2012 o 07:52

    Uwielbiam zupe z pieczonych pomidorów i papryka.
    Dla mnie jedna z najlepszych.
    Pozdrawiam ciepło.

  • Odpowiedz
    Nietylkopasta.pl
    2 listopada 2012 o 09:22

    Zapraszam na mój nowy śniadaniowy konkurs. Wszystkie szczegóły na http://nietylkopasta.pl

  • Odpowiedz
    Brenia
    2 listopada 2012 o 09:39

    Muszę w końcu zrobić taką zupę bo chodzi za mną już jakiś czas 🙂 pycha

  • Odpowiedz
    MissAnifares
    2 listopada 2012 o 11:06

    Prosta w przygotowaniu czyli coś dla mnie, ja lubię tą zupę latem ale podaje ją wtedy zimną 🙂

  • Odpowiedz
    dybek
    2 listopada 2012 o 11:20

    Świetna zupa na jesienną porę!

  • Odpowiedz
    Madleine
    2 listopada 2012 o 16:12

    Widze,ze u nas dziś podobne klimaty 🙂

  • Odpowiedz
    monika mimo-za
    2 listopada 2012 o 19:03

    Zupka na śniadanie! A taka to już na pewno zapowiedzią dobrego dnia jest!:)))

  • Odpowiedz
    Kamila
    2 listopada 2012 o 20:06

    Uwielbiam zupy krem, zawsze jem na kolacje.

    Zapraszam także do siebie 🙂 http://www.makelifefit.pl/

  • Odpowiedz
    Arvén
    2 listopada 2012 o 22:03

    Właśnie została tu przy mnie wyrażona opinia, że mojej towarzyszce BARDZO się marzy taka zupa. Coś mi się wydaje, że nie mam innego wyjścia niż ją zrobić…:D

  • Odpowiedz
    Beatrice
    2 listopada 2012 o 22:27

    Pyszna zupa, muszę w końcu taka zrobić 🙂

  • Odpowiedz
    Marta
    2 listopada 2012 o 22:29

    chętnie wypróbuję przepis, pyszna jesienna zupka

  • Odpowiedz
    Justyna Bąk
    14 stycznia 2013 o 14:58

    pieczone pomidory dodają zupie fajnego aromatu, odmiana po zwykłej pomidorowej:)

  • Odpowiedz
    DELICIOUS SKINNY
    19 stycznia 2013 o 14:15

    Właśnie skończyłam ją robić. Tak pyszna, że zamiast czekać na wszystkich, wyjadam ją z garnka<3

  • Odpowiedz
    Monika Grobelna
    14 grudnia 2013 o 17:26

    Zupa przepyszna i mega rozgrzewająca – idealna na zimę i pełna smaku.

  • Napisz komentarz