Zrobiło się zdecydowanie zimno. Rano już nie chce mi się jeść zimnego jogurtu, płatków z mlekiem z lodówki.. Jestem strasznym zmarzluchem i czasem nawet chodzenie po domu w bluzie i polarowej koszuli wcale mi nie pomaga. Na to najlepsza jest gorąca zupa, ot co. Rano chętnie sięgam po owsiankę, a na obiad ulubiona zupa krem, koniecznie pikantna!
Krem z pieczonej papryki i pomidorów
Drukuj przepisSkładniki
- 600 ml wody
- 2 duże papryki
- 2 duże pomidory
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka utartego imbiru
- 1 łyżka tymianku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka soli
- 20 g pestek z dyni
- 100 g mozzarelli light
- (opcjonalnie) 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 12%
Przgotowanie
Pomidory kroimy w plastry, a paprykę po wydrążeniu na mniejsze kawałki, które następnie układamy na papierze do pieczenia (paprykę skórką do góry).
Pomidory obficie posypujemy tymiankiem i bazylią, a następnie warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30-40 minut, aż skórka z papryki zacznie się wyraźnie marszczyć i spiekać.
W między czasie gotujemy wodę. Cebulę obieramy i siekamy, a następnie podsmażamy na oliwie.
Po wyjęciu blaszki z piekarnika czekamy aż warzywa przestygną, a następnie z papryki ściągamy skórę.
Podsmażoną cebulkę, paprykę, pomidory oraz imbir wrzucamy do wody i gotujemy pod przykryciem około 20 minut, a na końcu blenderujemy i stopniowo doprawiamy solą i chili.
Pestki dyni prażymy na gorącej patelni przez chwilę często mieszając. Przed podaniem zupy, do miseczek wkładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Krem posypujemy pestkami i opcjonalnie zabielamy jogurtem lub śmietaną.
18 komentarzy
Agnieszka
2 listopada 2012 o 00:12Jedna z moich ulubionych zup, na równi z kremem z dyni i marchewki. A pieczona papryka to mój przysmak:)
teenager ;)
2 listopada 2012 o 04:26mniam , fajna rozgrzewająca zupka ;d
Capacitier
2 listopada 2012 o 05:54Nigdy takiej nie jadłam, ale wydaje się być fajna 🙂
Malina
2 listopada 2012 o 07:26Połączenie papryki i pomidorów jest super, w dodatku pieczonych, poezja smaku 🙂
Amorek
2 listopada 2012 o 07:52Uwielbiam zupe z pieczonych pomidorów i papryka.
Dla mnie jedna z najlepszych.
Pozdrawiam ciepło.
Nietylkopasta.pl
2 listopada 2012 o 09:22Zapraszam na mój nowy śniadaniowy konkurs. Wszystkie szczegóły na http://nietylkopasta.pl
Brenia
2 listopada 2012 o 09:39Muszę w końcu zrobić taką zupę bo chodzi za mną już jakiś czas 🙂 pycha
MissAnifares
2 listopada 2012 o 11:06Prosta w przygotowaniu czyli coś dla mnie, ja lubię tą zupę latem ale podaje ją wtedy zimną 🙂
dybek
2 listopada 2012 o 11:20Świetna zupa na jesienną porę!
Madleine
2 listopada 2012 o 16:12Widze,ze u nas dziś podobne klimaty 🙂
monika mimo-za
2 listopada 2012 o 19:03Zupka na śniadanie! A taka to już na pewno zapowiedzią dobrego dnia jest!:)))
Kamila
2 listopada 2012 o 20:06Uwielbiam zupy krem, zawsze jem na kolacje.
Zapraszam także do siebie 🙂 http://www.makelifefit.pl/
Arvén
2 listopada 2012 o 22:03Właśnie została tu przy mnie wyrażona opinia, że mojej towarzyszce BARDZO się marzy taka zupa. Coś mi się wydaje, że nie mam innego wyjścia niż ją zrobić…:D
Beatrice
2 listopada 2012 o 22:27Pyszna zupa, muszę w końcu taka zrobić 🙂
Marta
2 listopada 2012 o 22:29chętnie wypróbuję przepis, pyszna jesienna zupka
Justyna Bąk
14 stycznia 2013 o 14:58pieczone pomidory dodają zupie fajnego aromatu, odmiana po zwykłej pomidorowej:)
DELICIOUS SKINNY
19 stycznia 2013 o 14:15Właśnie skończyłam ją robić. Tak pyszna, że zamiast czekać na wszystkich, wyjadam ją z garnka<3
Monika Grobelna
14 grudnia 2013 o 17:26Zupa przepyszna i mega rozgrzewająca – idealna na zimę i pełna smaku.