Bez kategorii

Lekki sernik dyniowy na otrębowym spodzie

Zanudzę Was chyba w tym sezonie dyniowymi przepisami 🙂 Mam na nią jeszcze naście pomysłów, ale już mam wyrzuty, że jestem monotematyczna! Dla usprawiedliwienia powiem, że mam już w zanadrzu przepis na dietetyczny piernik, więc powoli przygotowuje się do świątecznych przepisów. W temacie ciasta pozostając, to wyszedł mi całkiem przyjazny fit sernik dyniowy z rodzynkami na lekko alternatywnym - otrębowym spodzie.

Lekki sernik dyniowo - bananowy na otrębowym spodzie

Drukuj przepis
Porcje: przepis na formę 22 max 24 cm, 100g ciasta dostarcza średnio: 

Wartości odżywcze

  • 138 Kalorie
  • 19g Węglowodany
  • 2,2g Tłuszcze
  • 10,5g Białko

Składniki

  • spód:
  • 3/4 szklanki otrębów pszennych (30g)
  • 2/3 szklanki otrębów owsianych (50g)
  • 2 łyżki płatków owsianych (20g)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 30 g rodzynek
  • 25 g cukru waniliowego
  • masa twarogowa:
  • 500 g chudego, mielonego twarogu
  • 200 g dyni hokkaido lub piżmowej
  • 1 dojrzały banan (100g)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
  • 25 g rodzynek
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Przgotowanie

1

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i przygotowujemy małą tortownicę o średnicy 24 cm - wykładamy jej dno papierem do pieczenia.

2

W misce mieszamy składniki na spód, następnie przenosimy masę do formy i za pomocą łyżki rozprowadzamy ją po całym dnie tortownicy po czym wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez około 15 minut.

3

W między czasie w wysokim naczyniu blendujemy ugotowaną dynię, banana, żółtka jaj oraz cukier (z waniliowym włącznie). Gdy uzyskamy jednolitą masę, mieszamy ją dokładnie za pomocą miksera z twarogiem i dorzucamy rodzynki.

4

W osobnej misce ubijamy białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę, którą następnie za pomocą łyżki delikatnie łączymy z masą twarogową, przelewamy do tortownicy i od razu wkładamy do piekarnika.

5

Sernik pieczemy przez 70 minut po czym zostawiamy do ostygnięcia w piecu.

6

Ciasto na początku wyrośnie sporo poza foremkę, ale gdy ostygnie to całkowicie opadnie.


Fit sernik dyniowy
———

Może Ci się spodobać również

35 komentarzy

  • Odpowiedz
    Jula G.
    2 listopada 2013 o 18:22

    wygląda pysznie! muszę spróbować 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 listopada 2013 o 18:45

    te 100g to jaka czesc ciasta

  • Odpowiedz
    Eveline
    2 listopada 2013 o 20:32

    Uwielbiam wszystko co dyniowe! Wczoraj robiłam tort z kremem dyniowym i muffinki:)

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    2 listopada 2013 o 22:02

    Też właśnie niedawno robiłam dyniowy sernik z dodatkiem bananów. Mój był jendak na spodzie a'la cienkie brownie 😉

  • Odpowiedz
    Kamciss
    2 listopada 2013 o 22:16

    Apetyczny pomysł i spód 🙂

  • Odpowiedz
    Myfinity
    2 listopada 2013 o 23:10

    Wygląda pięknie 🙂 Na pewno podkradnę przepis na święta, właśnie zaczęłam kompletować listę dietetycznych dań na święta 🙂
    A co do dyni wczoraj zrobiłam dyniową zupę i wyszła przepyszna 🙂

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    3 listopada 2013 o 04:55

    dyniowy sernik to dla mnie jeden z idealnych deserów na jesień! ten wygląda cudnie 🙂

  • Odpowiedz
    Veggie
    3 listopada 2013 o 06:55

    Super przepis, dynia nigdy mi się nie znudzi 🙂

  • Odpowiedz
    Asia
    3 listopada 2013 o 08:06

    czy można czymś zastąpić dynię ?

    • Odpowiedz
      Agata
      3 listopada 2013 o 16:19

      Dynie można w ogóle pominąć lub np dodać dodatkowego banana – po prostu nie będzie już sernikiem dyniowym, więc możesz skorzystać z innych przepisów na sernik, które znajdziesz u mnie na blogu 😉

  • Odpowiedz
    EM
    3 listopada 2013 o 12:19

    wyglada apetycznie 😉 w wolnej chwili zapraszamy do nas 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 listopada 2013 o 15:42

    ile ma kcal 100g kawałek ?

    • Odpowiedz
      Agata
      3 listopada 2013 o 15:45

      Tyle ile pokazuje tabelka, 119 kcal.

  • Odpowiedz
    Dorota Jodko
    3 listopada 2013 o 17:29

    Moze glupie pytanie, ale w jaki sposob ugotowac dynie?

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    3 listopada 2013 o 18:53

    Super wygląda 🙂

  • Odpowiedz
    Na zdrowie
    4 listopada 2013 o 07:17

    O nie!!!
    Sernik?
    Co ja bym dał za kawałek tego sernika.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 listopada 2013 o 07:00

    witam, małe pytanie: można spód podpiec wcześniej, np. wieczór przed robieniem reszty?

  • Odpowiedz
    Weronika Różycka
    9 grudnia 2013 o 21:18

    Czy sernik bez margaryny w masie serowej różni się znacznie o takiego z margaryną? Czy istnieje możliwość, że przez brak margaryny sernik nie wyjdzie? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź 😉

    • Odpowiedz
      Agata
      9 grudnia 2013 o 21:43

      Moim zdaniem dodawanie tłuszczu (masła/margaryny) do sernika jest zupełnie zbędne 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 grudnia 2013 o 14:54

    powielam pytanie – czy mogę upiec spód dzień wcześniej? 🙂 będę wdzięczna za odpowiedź

    • Odpowiedz
      Agata
      22 grudnia 2013 o 16:44

      Tak możesz 🙂 Przepraszam za brak odzewu!

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      22 grudnia 2013 o 17:10

      super dzięki, już się zabieram 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 grudnia 2013 o 17:47

    ok jeszcze jedno pytanko: czy twaróg może być niemielony? nie mam maszynki do mielenia 🙁 a twarogu mielonego nie kupię…

    • Odpowiedz
      Agata
      22 grudnia 2013 o 19:58

      Tak tylko rozkrusz go dobrze, albo przetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      23 grudnia 2013 o 06:04

      ok super dzięki bardzo mi pomogłaś, życzę smacznych i wesołych świąt 😉

  • Odpowiedz
    nechebet
    22 grudnia 2013 o 22:03

    A jak mam już gotowe puree z dyni pieczonej w zamrażarce to ile go dać?

    • Odpowiedz
      Agata
      22 grudnia 2013 o 22:11

      Tyle samo, 200 g czyli mniej więcej szklankę:-)

    • Odpowiedz
      nechebet
      23 grudnia 2013 o 06:22

      Dzięki. Dziś robię 🙂

  • Odpowiedz
    nechebet
    28 grudnia 2013 o 15:29

    Wyszedł fantastyczny! Przepis podaję dalej 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    31 sierpnia 2014 o 21:50

    Robiłam rok temu i wczoraj aż zatarłam ręce, jak zobaczyłam w sklepie pierwsze dynie 😀 Czas powtórzyć przepis!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 października 2014 o 16:37

    Naprawdę pyszny. Posmakował nawet zagorzałemu przeciwnikowi serników, także coś w nim jest. Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Amelie
    19 września 2017 o 10:23

    czy obejdzie sie bez zoltek?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 grudnia 2017 o 10:39

    Czy można upiec sernik bez spodu? Z góry dziękuję za odpowiedź

  • Odpowiedz
    An nn
    4 stycznia 2018 o 16:48

    To jest hit naprawdę. Robie go regularnie i zawsze wychodzi super 🙂 Wczoraj upiekłam ponownie, ale zamiast puree z dyni dodałam mus jabłkowy 🙂 Nic się nie stało 😀 Wyszło jak zawsze, pozdrawiam 🙂

  • Napisz komentarz