Zanudzę Was chyba w tym sezonie dyniowymi przepisami 🙂 Mam na nią jeszcze naście pomysłów, ale już mam wyrzuty, że jestem monotematyczna! Dla usprawiedliwienia powiem, że mam już w zanadrzu przepis na dietetyczny piernik, więc powoli przygotowuje się do świątecznych przepisów. W temacie ciasta pozostając, to wyszedł mi całkiem przyjazny fit sernik dyniowy z rodzynkami na lekko alternatywnym - otrębowym spodzie.
Lekki sernik dyniowo - bananowy na otrębowym spodzie
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 138 Kalorie
- 19g Węglowodany
- 2,2g Tłuszcze
- 10,5g Białko
Składniki
- spód:
- 3/4 szklanki otrębów pszennych (30g)
- 2/3 szklanki otrębów owsianych (50g)
- 2 łyżki płatków owsianych (20g)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 30 g rodzynek
- 25 g cukru waniliowego
- masa twarogowa:
- 500 g chudego, mielonego twarogu
- 200 g dyni hokkaido lub piżmowej
- 1 dojrzały banan (100g)
- 50 g cukru trzcinowego
- 15 g cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
- 25 g rodzynek
- 3 jajka
- szczypta soli
Przgotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i przygotowujemy małą tortownicę o średnicy 24 cm - wykładamy jej dno papierem do pieczenia.
W misce mieszamy składniki na spód, następnie przenosimy masę do formy i za pomocą łyżki rozprowadzamy ją po całym dnie tortownicy po czym wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez około 15 minut.
W między czasie w wysokim naczyniu blendujemy ugotowaną dynię, banana, żółtka jaj oraz cukier (z waniliowym włącznie). Gdy uzyskamy jednolitą masę, mieszamy ją dokładnie za pomocą miksera z twarogiem i dorzucamy rodzynki.
W osobnej misce ubijamy białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę, którą następnie za pomocą łyżki delikatnie łączymy z masą twarogową, przelewamy do tortownicy i od razu wkładamy do piekarnika.
Sernik pieczemy przez 70 minut po czym zostawiamy do ostygnięcia w piecu.
Ciasto na początku wyrośnie sporo poza foremkę, ale gdy ostygnie to całkowicie opadnie.
35 komentarzy
Jula G.
2 listopada 2013 o 18:22wygląda pysznie! muszę spróbować 😉
Anonimowy
2 listopada 2013 o 18:45te 100g to jaka czesc ciasta
Agata
2 listopada 2013 o 19:30mniej więcej 1/12
Eveline
2 listopada 2013 o 20:32Uwielbiam wszystko co dyniowe! Wczoraj robiłam tort z kremem dyniowym i muffinki:)
Kinga Kornacka
2 listopada 2013 o 22:02Też właśnie niedawno robiłam dyniowy sernik z dodatkiem bananów. Mój był jendak na spodzie a'la cienkie brownie 😉
Kamciss
2 listopada 2013 o 22:16Apetyczny pomysł i spód 🙂
Myfinity
2 listopada 2013 o 23:10Wygląda pięknie 🙂 Na pewno podkradnę przepis na święta, właśnie zaczęłam kompletować listę dietetycznych dań na święta 🙂
A co do dyni wczoraj zrobiłam dyniową zupę i wyszła przepyszna 🙂
teenager ;)
3 listopada 2013 o 04:55dyniowy sernik to dla mnie jeden z idealnych deserów na jesień! ten wygląda cudnie 🙂
Veggie
3 listopada 2013 o 06:55Super przepis, dynia nigdy mi się nie znudzi 🙂
Asia
3 listopada 2013 o 08:06czy można czymś zastąpić dynię ?
Agata
3 listopada 2013 o 16:19Dynie można w ogóle pominąć lub np dodać dodatkowego banana – po prostu nie będzie już sernikiem dyniowym, więc możesz skorzystać z innych przepisów na sernik, które znajdziesz u mnie na blogu 😉
EM
3 listopada 2013 o 12:19wyglada apetycznie 😉 w wolnej chwili zapraszamy do nas 😉
Anonimowy
3 listopada 2013 o 15:42ile ma kcal 100g kawałek ?
Agata
3 listopada 2013 o 15:45Tyle ile pokazuje tabelka, 119 kcal.
Dorota Jodko
3 listopada 2013 o 17:29Moze glupie pytanie, ale w jaki sposob ugotowac dynie?
studentka_na_diecie
3 listopada 2013 o 18:53Super wygląda 🙂
Na zdrowie
4 listopada 2013 o 07:17O nie!!!
Sernik?
Co ja bym dał za kawałek tego sernika.
Anonimowy
10 listopada 2013 o 07:00witam, małe pytanie: można spód podpiec wcześniej, np. wieczór przed robieniem reszty?
Weronika Różycka
9 grudnia 2013 o 21:18Czy sernik bez margaryny w masie serowej różni się znacznie o takiego z margaryną? Czy istnieje możliwość, że przez brak margaryny sernik nie wyjdzie? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź 😉
Agata
9 grudnia 2013 o 21:43Moim zdaniem dodawanie tłuszczu (masła/margaryny) do sernika jest zupełnie zbędne 🙂
Anonimowy
22 grudnia 2013 o 14:54powielam pytanie – czy mogę upiec spód dzień wcześniej? 🙂 będę wdzięczna za odpowiedź
Agata
22 grudnia 2013 o 16:44Tak możesz 🙂 Przepraszam za brak odzewu!
Anonimowy
22 grudnia 2013 o 17:10super dzięki, już się zabieram 😀
Anonimowy
22 grudnia 2013 o 17:47ok jeszcze jedno pytanko: czy twaróg może być niemielony? nie mam maszynki do mielenia 🙁 a twarogu mielonego nie kupię…
Agata
22 grudnia 2013 o 19:58Tak tylko rozkrusz go dobrze, albo przetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach 🙂
Anonimowy
23 grudnia 2013 o 06:04ok super dzięki bardzo mi pomogłaś, życzę smacznych i wesołych świąt 😉
nechebet
22 grudnia 2013 o 22:03A jak mam już gotowe puree z dyni pieczonej w zamrażarce to ile go dać?
Agata
22 grudnia 2013 o 22:11Tyle samo, 200 g czyli mniej więcej szklankę:-)
nechebet
23 grudnia 2013 o 06:22Dzięki. Dziś robię 🙂
nechebet
28 grudnia 2013 o 15:29Wyszedł fantastyczny! Przepis podaję dalej 🙂
Anonimowy
31 sierpnia 2014 o 21:50Robiłam rok temu i wczoraj aż zatarłam ręce, jak zobaczyłam w sklepie pierwsze dynie 😀 Czas powtórzyć przepis!
Anonimowy
19 października 2014 o 16:37Naprawdę pyszny. Posmakował nawet zagorzałemu przeciwnikowi serników, także coś w nim jest. Pozdrawiam!
Amelie
19 września 2017 o 10:23czy obejdzie sie bez zoltek?
Anonimowy
2 grudnia 2017 o 10:39Czy można upiec sernik bez spodu? Z góry dziękuję za odpowiedź
An nn
4 stycznia 2018 o 16:48To jest hit naprawdę. Robie go regularnie i zawsze wychodzi super 🙂 Wczoraj upiekłam ponownie, ale zamiast puree z dyni dodałam mus jabłkowy 🙂 Nic się nie stało 😀 Wyszło jak zawsze, pozdrawiam 🙂