Suszone pomidory prześladują mnie już od dłuższego czasu, a dokładnie od kiedy zaczęłyśmy ich często używać na zajęciach z gotowania. To pieczony indyk z suszonymi pomidorami, a to sos.. Pojawiły się też pierogi! To właśnie ich nadzienie było inspiracją do mojego przepisu, do którego ochoczo zabrałam się w ten "piękny", ulewny dzień, a mama była tak miła, że zajęła się klejeniem. Pierożki - jak to mawia mój Tomek "jak zwykle z jakieś dziwnej mąki", a dokładnie rzecz ujmując - tym razem z razowej, orkiszowej, do tego lekki jogurtowy sos, pycha!
Orkiszowe, pełnoziarniste pierogi z twarogiem i suszonymi pomidorami
Drukuj przepisSkładniki
- Na ciasto:
- 350 g razowej mąki orkiszowej
- 250 ml bardzo ciepłej wody
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- Na farsz:
- 250 g chudego twarogu
- 300 g mielonego chudego twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 100 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki suszonej bazylii
- świeżo zmielony pieprz
- 3/4 łyżeczki soli
- Na sos:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mieszanki Kamis - suszone pomidory/bazylia/czosnek
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- odrobina soli
Przgotowanie
Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Obydwa rodzaje twarogu wkładamy do sporej miski i dodajemy jogurt.
Do naczynia wrzucamy również posiekane drobno suszone pomidory, szczypiorek, wciskamy czosnek oraz dodajemy przyprawy (na końcu pieprz, próbując czy serek jest odpowiednio pikantny). Całość dokładnie mieszamy
Następnie przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, czosnek, stopniowo dodajemy bardzo ciepłą wodę, a na końcu odrobinę oliwy i zagniatamy ciasto, które powinno być raczej luźne i miękkie.
Przed rozwałkowaniem stolnicę należy podsypać obficie mąką. Ciasto rozwałkowujemy na 2-3 mm placek i sporą szklanką wycinamy koła, na które nakładamy porcje farszu. Zlepiamy wedle domowego sposobu, lub prosimy mamę o pomoc 😉
Gotowe pierożki układamy na ściereczce lub posypanej mąką stolnicy.
Gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie (wrzucone na wrzątek).
26 komentarzy
Olcik
3 maja 2013 o 17:49mniam same zdrowe pyszności!
kuchenny bałagan
3 maja 2013 o 17:51działają na wyobraźnię te Twoje pierożki 🙂
Kropka
3 maja 2013 o 17:52kocham pierogi <3
Kamciss
3 maja 2013 o 18:07Pyszny farsz! 🙂
whipped cream
3 maja 2013 o 18:23pycha! super przepis 😉
Anonimowy
3 maja 2013 o 18:38ale pyszności, aż zgłodniałam:) A.
Anonimowy
3 maja 2013 o 19:11chyba niedługo zrobię swoje pierwsze pierogi! nie mogę się oprzeć, patrząc na te zdjęcia*.*
Agata Z
3 maja 2013 o 22:50Fajne połączenie. Pierogi to dla mnie wyższa szkoła jazdy:)
teenager ;)
4 maja 2013 o 03:44świetne pierożki , bardzo lubię takie smakowite nadzienia 😉
bartoldzik
4 maja 2013 o 07:07Z suszonymi pomidorkami każdą potrawę zjadam w ciemno 🙂
Justyna Kaźmierczak
4 maja 2013 o 11:55AAAAAAAAA KOOOCHAM PIEROOOGII! 😀
Beatrice
4 maja 2013 o 12:53Super wyglądają! ja się zastanawiam jakie zrobię i może właśnie takie? 🙂
Magdalena M
4 maja 2013 o 16:56Jak obłędnie wyglądają przepysznie, wiosennie wręcz! Aż smaka mi narobiłaś:)
Wera
4 maja 2013 o 17:17Polecam robienie pierogów zamiast kupowania tych świństw z białej mąki ze sklepu! To proste i jak duma rozpiera, kiedy już goszczą na talerzu! ;D
Justyna W.
5 maja 2013 o 01:04kurde, to musi być boskie ! <3
Rynn
5 maja 2013 o 13:19Ciekawe, że mąka orkiszowa zmienia kolor na jaśniejszy, hm 🙂 u mnie też ostatnio suszone pomidory do pierożków zawędrowały.
Capacitier
5 maja 2013 o 16:55Z dziwnej czy nie, ważne że smaczne, ciekawie i zdrowe w dodatku! 🙂
Justin&Dorothy
6 maja 2013 o 18:53Wyglądają bosko!! Koniecznie musimy wypróbować 🙂
wykrywacz smaku
7 maja 2013 o 11:43nadzienie wygląda przepysznie!Dziękujemy za dołączenie do konkursu i życzymy powodzenia!
Di Sze
28 maja 2013 o 11:45Dziś właśnie je zrobiłam i wyszło mi więcej i zabrakło farszu, ale mrożone jagody mnie uratowały! Ciasto super wyszło 🙂 Mniam
studentka na diecie.
1 czerwca 2013 o 23:45Wyglądają mega! A połączenie sera z suszonymi pierogami musi być dopiero rewelacyjne 😀
Anonimowy
7 sierpnia 2013 o 19:57Mam pytanie, jaka jest różnica miedzy chudym twarogiem i zmielonym chudym twarogiem, bo zrozumiałam że część mam zmielić a część nie… Dobrze rozumkuję???
Gentlewoman
15 marca 2014 o 12:38ile wychodzi mniej wiecej pierogów z tego przepisu?
Ania 🙂
Emem
16 marca 2014 o 14:29Mega pyszne pierogi!
Robiłam z mąki razowej, ale strasznnie mi się rozklejały podczas gotowania, ciasto bylo bardzo delikatne :/ może zrobiłam mu złe proporcje.
Anonimowy
23 kwietnia 2016 o 00:41Na pewno dobre ciasto wychodzi Ci z tych proporcji? Na innych stronach znalazłam proporcje 1/4 l wody na 1/2 kg mąki i zrobione z tych proporcji wyszło idealne. Dodałam też więcej oleju (rzepakowego zimnotłoczonego) – 2 łyżki na 1/2 kg mąki. Może dlatego Emem się rozklejały pierogi, że ciasto było za rzadkie?
Agata
23 kwietnia 2016 o 08:07Piergoi ze 100% mąki razowej to wyzwanie, potrzebują więcej wody niż standardowe 🙂 zawsze zapisuję w przepisie dokładnie to co wcześniej przygotowałam, więc u mnie było ok 🙂