Bez kategorii

Orkiszowe pierogi z twarogiem i suszonymi pomidorami

Suszone pomidory prześladują mnie już od dłuższego czasu, a dokładnie od kiedy zaczęłyśmy ich często używać na zajęciach z gotowania. To pieczony indyk z suszonymi pomidorami, a to sos.. Pojawiły się też pierogi!  To właśnie ich nadzienie było inspiracją do mojego przepisu, do którego ochoczo  zabrałam się w ten "piękny", ulewny dzień, a mama była tak miła, że zajęła się klejeniem. Pierożki - jak to mawia mój Tomek "jak zwykle z jakieś dziwnej mąki", a dokładnie rzecz ujmując - tym razem z razowej, orkiszowej, do tego lekki jogurtowy sos, pycha!

Orkiszowe, pełnoziarniste pierogi z twarogiem i suszonymi pomidorami

Drukuj przepis

Składniki

  • Na ciasto:
  • 350 g razowej mąki orkiszowej
  • 250 ml bardzo ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • Na farsz:
  • 250 g chudego twarogu
  • 300 g mielonego chudego twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3/4 łyżeczki soli
  • Na sos:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mieszanki Kamis - suszone pomidory/bazylia/czosnek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • odrobina soli

Przgotowanie

1

Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Obydwa rodzaje twarogu wkładamy do sporej miski i dodajemy jogurt.

2

Do naczynia wrzucamy również posiekane drobno suszone pomidory, szczypiorek, wciskamy czosnek oraz dodajemy przyprawy (na końcu pieprz, próbując czy serek jest odpowiednio pikantny). Całość dokładnie mieszamy

3

Następnie przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, czosnek, stopniowo dodajemy bardzo ciepłą wodę, a na końcu odrobinę oliwy i zagniatamy ciasto, które powinno być raczej luźne i miękkie.

4

Przed rozwałkowaniem stolnicę należy podsypać obficie mąką. Ciasto rozwałkowujemy na 2-3 mm placek i sporą szklanką wycinamy koła, na które nakładamy porcje farszu. Zlepiamy wedle domowego sposobu, lub prosimy mamę o pomoc 😉

5

Gotowe pierożki układamy na ściereczce lub posypanej mąką stolnicy.

6

Gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie (wrzucone na wrzątek).

Podajemy polane sosem przygotowanym z podanych składników oraz posypujemy 
świeżym szczypiorkiem 🙂

Może Ci się spodobać również

26 komentarzy

  • Odpowiedz
    Olcik
    3 maja 2013 o 17:49

    mniam same zdrowe pyszności!

  • Odpowiedz
    kuchenny bałagan
    3 maja 2013 o 17:51

    działają na wyobraźnię te Twoje pierożki 🙂

  • Odpowiedz
    Kropka
    3 maja 2013 o 17:52

    kocham pierogi <3

  • Odpowiedz
    Kamciss
    3 maja 2013 o 18:07

    Pyszny farsz! 🙂

  • Odpowiedz
    whipped cream
    3 maja 2013 o 18:23

    pycha! super przepis 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 maja 2013 o 18:38

    ale pyszności, aż zgłodniałam:) A.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 maja 2013 o 19:11

    chyba niedługo zrobię swoje pierwsze pierogi! nie mogę się oprzeć, patrząc na te zdjęcia*.*

  • Odpowiedz
    Agata Z
    3 maja 2013 o 22:50

    Fajne połączenie. Pierogi to dla mnie wyższa szkoła jazdy:)

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    4 maja 2013 o 03:44

    świetne pierożki , bardzo lubię takie smakowite nadzienia 😉

  • Odpowiedz
    bartoldzik
    4 maja 2013 o 07:07

    Z suszonymi pomidorkami każdą potrawę zjadam w ciemno 🙂

  • Odpowiedz
    Justyna Kaźmierczak
    4 maja 2013 o 11:55

    AAAAAAAAA KOOOCHAM PIEROOOGII! 😀

  • Odpowiedz
    Beatrice
    4 maja 2013 o 12:53

    Super wyglądają! ja się zastanawiam jakie zrobię i może właśnie takie? 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    4 maja 2013 o 16:56

    Jak obłędnie wyglądają przepysznie, wiosennie wręcz! Aż smaka mi narobiłaś:)

  • Odpowiedz
    Wera
    4 maja 2013 o 17:17

    Polecam robienie pierogów zamiast kupowania tych świństw z białej mąki ze sklepu! To proste i jak duma rozpiera, kiedy już goszczą na talerzu! ;D

  • Odpowiedz
    Justyna W.
    5 maja 2013 o 01:04

    kurde, to musi być boskie ! <3

  • Odpowiedz
    Rynn
    5 maja 2013 o 13:19

    Ciekawe, że mąka orkiszowa zmienia kolor na jaśniejszy, hm 🙂 u mnie też ostatnio suszone pomidory do pierożków zawędrowały.

  • Odpowiedz
    Capacitier
    5 maja 2013 o 16:55

    Z dziwnej czy nie, ważne że smaczne, ciekawie i zdrowe w dodatku! 🙂

  • Odpowiedz
    Justin&Dorothy
    6 maja 2013 o 18:53

    Wyglądają bosko!! Koniecznie musimy wypróbować 🙂

  • Odpowiedz
    wykrywacz smaku
    7 maja 2013 o 11:43

    nadzienie wygląda przepysznie!Dziękujemy za dołączenie do konkursu i życzymy powodzenia!

  • Odpowiedz
    Di Sze
    28 maja 2013 o 11:45

    Dziś właśnie je zrobiłam i wyszło mi więcej i zabrakło farszu, ale mrożone jagody mnie uratowały! Ciasto super wyszło 🙂 Mniam

  • Odpowiedz
    studentka na diecie.
    1 czerwca 2013 o 23:45

    Wyglądają mega! A połączenie sera z suszonymi pierogami musi być dopiero rewelacyjne 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 sierpnia 2013 o 19:57

    Mam pytanie, jaka jest różnica miedzy chudym twarogiem i zmielonym chudym twarogiem, bo zrozumiałam że część mam zmielić a część nie… Dobrze rozumkuję???

  • Odpowiedz
    Gentlewoman
    15 marca 2014 o 12:38

    ile wychodzi mniej wiecej pierogów z tego przepisu?
    Ania 🙂

  • Odpowiedz
    Emem
    16 marca 2014 o 14:29

    Mega pyszne pierogi!
    Robiłam z mąki razowej, ale strasznnie mi się rozklejały podczas gotowania, ciasto bylo bardzo delikatne :/ może zrobiłam mu złe proporcje.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 kwietnia 2016 o 00:41

    Na pewno dobre ciasto wychodzi Ci z tych proporcji? Na innych stronach znalazłam proporcje 1/4 l wody na 1/2 kg mąki i zrobione z tych proporcji wyszło idealne. Dodałam też więcej oleju (rzepakowego zimnotłoczonego) – 2 łyżki na 1/2 kg mąki. Może dlatego Emem się rozklejały pierogi, że ciasto było za rzadkie?

    • Odpowiedz
      Agata
      23 kwietnia 2016 o 08:07

      Piergoi ze 100% mąki razowej to wyzwanie, potrzebują więcej wody niż standardowe 🙂 zawsze zapisuję w przepisie dokładnie to co wcześniej przygotowałam, więc u mnie było ok 🙂

    Napisz komentarz