Bez kategorii

Ananasowe ciasto bez dodatku mąki i tłuszczu

Kiedy mówiłam, że jabłkowe muffiny z otrębami, to niskokaloryczna przyjemność - tak miałam racje, ale TO jest super-niskokaloryczna super-przyjemność 😉 Jeśli ktoś jeszcze nie przygotował ciasta na dzień babci - polecam, szczególnie jeśli któraś z waszych babć boryka się z cukrzycą. Całe ciasto, które zrobiłam ma ok 1200 kalorii i ok 110 kcal w 100 gramach.

Ananasowe ciasto bez dodatku mąki i tłuszczu

Drukuj przepis

Składniki

  • 250 g chudego twarogu
  • 250 g gęstego serka homogenizowanego 0%
  • 50 g kaszy manny
  • 3 jajka
  • 40 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Puszka ananasów w syropie (syrop też będzie potrzebny)
  • Garść jagód lub wiśni
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przgotowanie

1

Łatwe, tanie, szybkie, niskokaloryczne.. czego chcieć więcej 🙂

2

Obydwa serki, jajka, cukier, proszek do pieczenia i kaszę mannę miksujemy na gładką masę, którą następnie wylewamy do wyłożonej papierem lub natłuszczonej, okrągłej formy.

3

Na wierzchu delikatnie układamy odsączone plastry ananasa, a pomiędzy nimi jagody lub wiśnie.

4

Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

5

Po wyjęciu ciasto musi całkowicie ostygnąć.

6

W między czasie odmierzamy 150 ml soku ananasowego z puszki i dodajemy 50 ml wody. Sok podgrzewamy i intensywnie mieszając rozpuszczamy w nim 2 łyżeczki żelatyny.

7

Gdy ciasto ostygnie, pędzelkiem nakładamy cienką warstwę soku z żelatyną i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut. Pu upływie tego czasu wylewamy resztę galaretki na ciasto i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

Może Ci się spodobać również

57 komentarzy

  • Odpowiedz
    Saratelka
    20 stycznia 2012 o 23:52

    O, jaki ciekawy przepis! 😀 Bardzo ładnie się prezentuje takie ciacho z cienką warstwą galaretki! Chętnie bym spróbowała :>

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 stycznia 2012 o 05:55

    Ciekawy, ciekawy przepis… Nie wiedziałam, że da się nawet zdrobić takie ciasto. 😉

  • Odpowiedz
    Miss Disorderly
    21 stycznia 2012 o 07:05

    Świetne ciasto! Chociaż przepadam za świeżym ananasem to w cieście i ten zniosę 🙂
    Podoba mi się taka niskokaloryczna słodkość 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 stycznia 2012 o 08:17

    Bardzo mi sie podoba ta idea;)

  • Odpowiedz
    monami
    21 stycznia 2012 o 09:09

    Chyba się skuszę 🙂

  • Odpowiedz
    Maja i Kamila
    21 stycznia 2012 o 12:45

    bardzo ciekawe:) będziemy zaglądać!

  • Odpowiedz
    flusso
    21 stycznia 2012 o 13:19

    Pięknie wygląda z tą glazurą 🙂

  • Odpowiedz
    Marta
    21 stycznia 2012 o 14:51

    Uwielbiam niskokaloryczne desery, nie ma nic lepszego niż słodki deser jedzony ze spokojnym sumieniem 🙂

  • Odpowiedz
    Papaya
    21 stycznia 2012 o 15:42

    świetne !

  • Odpowiedz
    Arvén
    21 stycznia 2012 o 19:19

    Ciasto odchudzone, ananas jak wiemy, zawiera szeroko znane ujemne kalorie…nic tylko grzeszyć 🙂

  • Odpowiedz
    Asia
    22 stycznia 2012 o 11:56

    Pyszne i niskokaloryczne. Czego więcej można by chcieć? 🙂
    Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 stycznia 2012 o 14:21

    Czy ananasy można zastąpić jakimiś innymi owocami?

    • Odpowiedz
      Agata
      22 stycznia 2012 o 15:13

      Jak najbardziej 🙂 Myśle, że równie pyszny byłby z owocami sezonowymi np jagody, maliny czy truskawki.
      Tak na prawde można użyć wszystkich owoców, poza kiwi, ponieważ nie zetnie się nam galaretka.

      No i oczywiscie banan i avocado już nie będą takie "lekkie" 😉

  • Odpowiedz
    Kamila
    23 stycznia 2012 o 00:11

    Dziś zrobiłam owe ciacho sernikowo- kaszkowe. Dałam świeżego ananasa, malinki, a na koniec jedynie pomyrdałam by wypełniło kratery galaretką cytrynową. BOSKIEEEE, choć ananas zrobił się troszku gorzkawy.

    • Odpowiedz
      Agata
      24 stycznia 2012 o 15:02

      U mnie był słodki – może dlatego, że z puszki 🙂 Ogromnie mi miło, że wykorzystałaś przepis, a jeszcze milej, że smakowało 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 lutego 2012 o 15:37

    Ananasowy lekki wypas! 😀

    Dobre!

  • Odpowiedz
    zufik
    8 lutego 2012 o 18:13

    U nas bylo z bananami i serek waniliowy, wyszlo pycha, poszlo jeszcze cieple i nawet nie zdazylam z zadna galaretka:) czekam na nastepne Twoje pomysly:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 lutego 2012 o 10:44

    Pycha!
    Moje ciacho miało jeszcze mniej kalorii, bo dałam tylko 2 jajka, zamiast cukru słodzik do pieczenia a do galaretki nie doczekało, bo zostało zjedzone jeszcze na ciepło 🙂
    Rewelka.
    Po zjedzeniu zrobiłam od razu następne, żeby na drugi dzień było.
    Więcej takich przepisów i życie będzie piękne.

    Pozdrawiam
    Lili

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 marca 2012 o 22:05

    Przepis jest bardzo kuszący i na pewno jutro zrobię tylko mam pytanie- można zastąpić cukier cukrem brązowym albo najlpiej słodzikiem (jeśli tak to ile?) i czy można zrezygnować z cukru waniliowego?

    • Odpowiedz
      Agata
      7 marca 2012 o 22:09

      Jeśli chodzi o cukier brązowy to oczywiście, że tak – w tej samej proporcji. Słodzików nie poleca się do pieczenia (są szkodliwe), jeśli jednak się zdecydujesz, to byłoby około 8-10 tabletek rozpuszczonych w odrobinie wody, niestety nie wiem ile potrzeba by słodzika w proszku lub w płynie.
      Z cukru waniliowego można zrezygnować lub np zastąpić aromatem.

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      12 lipca 2012 o 21:17

      zamiast cukru polecam fruktoze, niski index glikemiczny i samo zdrowie.Moze ktos wie, czym zastapic kaszke? W ojej diecie nie wolno bialej maki, oczyszczonej kaszy etc

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      12 stycznia 2014 o 17:18

      kasze manna zastąpiłam kaszką kukurydzianą , która nie zawiera glutenu . wyszło PRZEPYSZNIE ! polecam i pozdrawiam 😉

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      22 lutego 2014 o 17:23

      Ja nie polecam fruktozy, może i ma mniejszy indeks glikemiczny ale jest niezdrowa. Już zdrowszy jest słodzik albo ksylitol.

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      18 kwietnia 2014 o 16:56

      ja kaszke zastąpiłam płatkami owsianymi.. Ciasto super!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 marca 2012 o 18:20

    Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 Produkty zakupiłam i biorę się za pieczenie

  • Odpowiedz
    LaLola
    18 marca 2012 o 21:03

    chyba się skuszę;p
    jaki obłędny przepis na coś smakowitego;D

  • Odpowiedz
    Kamila Gornia
    25 marca 2012 o 18:47

    Ale to dobrze wyglada!

  • Odpowiedz
    EMINE
    3 kwietnia 2012 o 19:47

    przepysznie wyglada napewno wkrotce sprobuje

  • Odpowiedz
    kiri
    17 maja 2012 o 19:11

    Wygląda znakomicie 🙂 Mam pytanie, ile mniej więcej wychodzi z tego przepisu kawałków, i jak duże one są? (bo wagi to chyba pani nie pamieta ;))

  • Odpowiedz
    Madzia Szymik
    22 czerwca 2012 o 15:19

    Witam,
    a czy można zastąpić serek homogenizowany 0% zwykłym serkiem homogenizowanym owocowym ileś tam procentowym? Bo niestety w mojej mieścince nie znajde takiego 0% 🙁

    • Odpowiedz
      Agata
      24 czerwca 2012 o 03:28

      Tak, można, ale myśle, że lepie pasowałby jakiś neutralny smak np waniliowy lub śmietankowy 🙂

  • Odpowiedz
    Madzia Szymik
    26 czerwca 2012 o 15:38

    kupiłam waniliowy, zobaczymy co mi z tego wyjdzie 🙂 mam nadzieje, że będzie pycha, bo mam smaka na slodkie a tu dieta hehe 🙂

  • Odpowiedz
    karolciasmakuje
    12 sierpnia 2012 o 08:22

    Ciasto wygląda cudnie, pewnie też tak smakuje, muszę wypróbować;)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 października 2012 o 18:45

    Ciasto w smaku jest bardzo dobre ale niestety wizualnie wyszło mi średnio. Anananasy utopiły mi się w cieście. Pewnie dlatego, że serek homogenizowany, którego użyłam, nie był zbyt gęsty. A może za mało kaszki dodałam… Ale i tak jest dobre 🙂 I co najważniejsze – niskokaloryczne.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 listopada 2012 o 15:47

    Coz….złodziejstwo sie szerzy.Polecam poroznac daty http://blogi.szafa.pl/asarielka/post/8415-mega-dietetyczne-ciasto-ananasowe-pycha

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 grudnia 2012 o 13:15

    Ciasto pyszne 😀 cukier zastapilam miodkiem i chyba dalam go za malo ale i tak wyszedl cudowny ,z pewnoscia bede tu zagladac bo masz bardzo ciekawe pomysly. Pozdrawiam Ewa

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 stycznia 2013 o 17:20

    Właśnie piekę… 🙂 zapowiada się wspaniale.
    Pani Agato, faktycznie ktoś bezczelnie ukradł Pani przepis 🙁 nawet informacje nt. kaloryczności są żywcem z Pani opisu. (w nawiązaniu do postu jednego z Pani czytelników z 19 listopada)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 stycznia 2013 o 23:41

    Witam wiem że to pytanie już było ale nie wyświetla mi się odpowiedź nie wiem dlaczego Otóż chodzi mi o to jakim produktem można zastąpić kaszkę? I czy można zamiast serka twarogowego dodać po prostu podwójną ilość serka homogenizowanego?

    • Odpowiedz
      Agata
      22 stycznia 2013 o 07:59

      Serek homogenizowany niestety dość mocno odbiega konsystencją od twarogu – ciasto na pewno będzie miało inną konsystencję, ale powinno się zapiec i nie rozlecieć 😉 ale podwójna porcja serka homo wymagałaby również większej ilości jajek. Kaszkę można zastąpić mąką ziemniaczaną.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 lutego 2013 o 14:40

    Witam, ciasto wyszło super, ja kaszę manną zastąpiłam kaszką kukurydzianą. Mam tylko pytanie natury technicznej, jaką formę Pani użyła, chodzi mi o średnicę?

    • Odpowiedz
      Agata
      24 lutego 2013 o 18:23

      Cieszę się, że smakowało! Użyłam formy o średnicy 24 cm 🙂

  • Odpowiedz
    J.
    31 marca 2013 o 10:13

    Czy kaszę należało gotować? bo zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i widocznie nie domyslilam sie że te kaszę najpierw trzeba ugotowac bo podałam właśnie gościom ciasto wyglądające jak parmezan i o tej samej twardości…

    • Odpowiedz
      Agata
      1 kwietnia 2013 o 18:52

      Nie wiem dlaczego nie wyszło 🙁 oczywiście kaszę należało dodać na surowo, bez gotowania, aby podczas pieczenia wchłonęła wodę dzięki czemu ciasto ma stałą konsystencje. Natomiast zauważam, że kilku osobom zarówno to ciasto jak i jego pomarańczowy odpowiednik nie do końca się udały, a kasza nie spełniła swojej funkcji (podczas gdy wiem, że wielu innym czytelnikom i mnie samej też – wszystko wychodzi ok) – wydaje mi się, że może to być wina rodzaju kaszy – choć od zawsze używamy z mama kaszy manny do wszystkich serników i nie zwracamy uwagi na to czy jest to kasza błyskawiczna, czy troszkę grubsza.. Na prawdę ciężko mi wytłumaczyć efekt, który uzyskalas, mam nadzieję że kolejne wypieki będą bardziej udane!

  • Odpowiedz
    aprille
    7 kwietnia 2013 o 13:17

    właśnie siedzi w piekarniku 🙂 dam znać jak wyszło 🙂

    • Odpowiedz
      aprille
      9 kwietnia 2013 o 09:27

      wyszło bardzo dobre 🙂

  • Odpowiedz
    Velvi
    12 maja 2013 o 13:15

    Ciasto powinno mieć nazwę "Niebo w gębie" 😉 przepyszne, lekkie, słodkie pomimo niewielkiej ilości cukru, ma tylko jedną wadę – szybko znika 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 czerwca 2013 o 20:26

    Dziś po raz pierwszy zrobiłam to ciasto – wyszło niesamowite. Niewiarygodne, że wystarczy tak niewielka ilość cukru. I ten zapach pieczonego sera unoszący się w powietrzu…Pycha:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    31 października 2013 o 11:10

    Witam 🙂 Upiekłam wczoraj tego serniczka i …całkiem smaczny! Trochę płaski bo piekłam w tortownicy o średnicy ok 26 cm ale za to mam optycznie większe kawałki do zjedzenia 🙂
    Pozdrawiam serdecznie,
    Lidka

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 listopada 2013 o 15:29

    Czy z dwóch jajek też by wyszło, gdybym dodała np. łyżke więcej proszku do pieczenia albo budyń czy galaretkę?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 grudnia 2013 o 13:04

    Ciasto jest rewelacyjne! Ja pominęłam ananasy i polałam gorzką czekoladą i wyszedł pyszny serniczek:) Na prostokątną blachę zrobiłam z potrójnej porcji i dałam 7 jajek. Nie wiem czy dojedzie na wigilię 😉 Pozdrawiam i dziękuję!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 marca 2014 o 22:02

    Witam, mam pytanie, dopiero raczkuję w kategorii wypieków z serem. Czy chudy twaróg powinien być mielony – tak jak na sernik; czy może być to kostka twarogu, coś typu "klinek"?

  • Odpowiedz
    Claudia
    8 maja 2014 o 15:25

    Od pewnego czasu jest pani moim kulinarnym guru!
    Pozdrawiam 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 maja 2014 o 14:33

    Zrobiłam, zjadłam i się zachwycam !!! 🙂 super

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 maja 2014 o 13:19

    Jaki byłby czas zapiekania ciasta jeśli zrobiłabym go z 2 porcji? Planuję zrobić mały prezent mamie tylko, że jesteśmy liczną rodzinką (10 osób) i czuje, że jedna porcja mogłaby nie wystarczyć, żeby nam dogodzić 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      17 maja 2014 o 21:43

      To zależy na jakiej blaszce 🙂 jeżeli tylko powierzchniowo większa, a wysokość będzie ta sama, to czas pieczenia się nie zmieni 🙂
      Jeżeli natomiast forma podobnej wielkości a ciasto wyższe – wtedy warto dodać 10-15 minut

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      18 maja 2014 o 06:01

      Dziękuje za wskazówkę, wielkość formy pozostaje ta sama 🙂 Napisze jak wyszło!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 lipca 2014 o 07:10

    Mam pytanie, na jaką formę jest powyższy przepis? Ile cm średnicy? Będę wdzięczna za odpowiedź, bo bardzo chciałabym wykorzystać ten przepis! :))

  • Napisz komentarz