Bez kategorii

Pieczony kurczak z warzywami na musie jaglano – kalafiorowym

Muszę się Wam pochwalić (jak zawsze zresztą nieskromnie to czynię w takich przypadkach), że poniższe danie wyszło mi wyjątkowo pysznie! Już dawno się do niego zabierałam, ale że do najkrótszych czasowo w przygotowaniu nie należy, to trochę mi zeszło, zanim się zmobilizowałam i znalazłam odrobinę więcej wolnego czasu. Chciałam również w tym miejscu odpowiedzieć na zadawane mi często pytanie - tak jem gluten 🙂 Kasza jaglana jest jednak ostatnio moją nową miłością i spore jej ilości przewijają się w moich daniach. Ten przepis możecie oczywiście modyfikować używając innych warzyw, np obecnie dyni czy bakłażana - na pewno również wyjdzie pysznie, a warto korzystać z sezonowych warzyw 🙂

Pieczony kurczak z warzywami na musie jaglano - kalafiorowym

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 1 porcję

Składniki

  • 40 g kaszy jaglanej
  • 100 g kalafiora
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2/3 łyżeczki soli do gotowania kaszy
  • 120 g piersi z kurczaka
  • garść liści bazylii
  • 1/2 dużego pomidora
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala

Przgotowanie

1

Kurczaka kroimy w paski i nacieramy odrobiną soli oraz ostrej papryki, posypujemy bazylią i odstawiamy na godzinę do lodówki.

2

Po upływie 60 minut wrzucamy mięso do woreczka do pieczenia, dodajemy ćwiartki pomidora, paprykę pokrojoną w paski, świeże liście bazylii oraz cebulę (piórka, plastry).

3

Wszystkie składniki w woreczku posypujemy przyprawą garam masala, zawiązujemy i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180'C.

4

Kaszę jaglaną opłukujemy, zalewamy wrzątkiem (przy tej ilości kaszy około 250 ml), dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut, a następnie odstawiamy i czekamy aż kasza wchłonie cały płyn.

5

W między czasie gotujemy kalafior do miękkości, odcedzamy.

6

Kaszę i kalafior wraz z czosnkiem blendujemy na głodki mus, który nakładamy do głębokiego talerza/miseczki.

7

Gdy mięso z warzywami już się upiecze, odlewamy z woreczka nadmiar wody i przekładamy jego zawartość na przygotowany mus jaglany, danie podajemy w towarzystwie świeżych ziół 🙂




Nie dajcie się zwieść małej ilości kaszy jaglanej.. danie jest bardzo sycące 🙂
 
ps. Pamiętajcie o KONKURSIE !
 
 

Może Ci się spodobać również

15 komentarzy

  • Odpowiedz
    Klaudia Cebula
    1 listopada 2014 o 18:39

    dla mnie rewelacja 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    1 listopada 2014 o 18:58

    Smakowicie 🙂

  • Odpowiedz
    Natalia Nowakowska
    1 listopada 2014 o 20:58

    Nie wiem czemu jest tu wzmianka o tym ze jesz gluten przy kaszy jaglanej – przeciez ona jest bez glutenu 😀

    • Odpowiedz
      Agata
      2 listopada 2014 o 08:03

      No właśnie – to kolejny bezglutenowy przepis, więc rozwiewam podejrzenia o to, że niej jem glutenu 🙂

    • Odpowiedz
      Natalia Nowakowska
      2 listopada 2014 o 08:38

      Bardzo dobrze ze jest wiecej takich przepisow. U mnie na blogu takze takie zamieszczam bo nie dosc ze zdrowe, pyszne to i "bezglutu" 😀

  • Odpowiedz
    Magda Lena
    1 listopada 2014 o 21:56

    Wygląda bardzo smakowicie! A pomysł z musem z kaszy i warzyw genialny 🙂

  • Odpowiedz
    Kamciss
    1 listopada 2014 o 21:56

    Apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    Ania Mii
    2 listopada 2014 o 12:17

    wygląda pysznie i zachęcająco 🙂

  • Odpowiedz
    Aleksandra.
    2 listopada 2014 o 21:14

    Wygląda super, będzie trzeba wypróbować przepis 🙂 Wszystkie dania, które wykonywałam z Twojego bloga wyszły mi rewelacyjnie, więc myślę, że i ten też tak będzie:)

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    3 listopada 2014 o 18:55

    Muszę koniecznie kiedyś taki mus sobie zrobić 🙂

  • Odpowiedz
    Iza Kapis
    6 listopada 2014 o 07:06

    Wczoraj robilam… Smakuje przepysznie! Zrobilam też dla mojej mamy, byłyśmy najedzone i szczęśliwe po obiedzie 🙂 puree było obledne!

  • Odpowiedz
    Jałowczyk
    12 listopada 2014 o 18:39

    Ja też skorzystałam, chociaż mus zrobiłam na bazie dyni a nie kalafiora – wyszedł przepyszny, chociaż trochę mi nie pasował do mięsa, pewnie z kalafiorem lepiej się komponuje. Niemniej jednak – polecam!

  • Odpowiedz
    Sawa
    20 stycznia 2015 o 19:19

    Bardzo dobre połączenie kalafiora z pomidorem 🙂

  • Odpowiedz
    Ludwina
    20 stycznia 2015 o 21:23

    Wygląda apetycznie, mam nadzieje, że smakuje tak dobrze, jak inne dania wykonane według Twoich przepisów.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    25 października 2015 o 16:35

    Wyszło pyszne! Dawno nie jadłam tak soczystego i miękkiego kurczaka, a mus z kalafiora i kaszy jaglanej mile mnie zaskoczył 🙂

  • Napisz komentarz