Muszę się Wam pochwalić (jak zawsze zresztą nieskromnie to czynię w takich przypadkach), że poniższe danie wyszło mi wyjątkowo pysznie! Już dawno się do niego zabierałam, ale że do najkrótszych czasowo w przygotowaniu nie należy, to trochę mi zeszło, zanim się zmobilizowałam i znalazłam odrobinę więcej wolnego czasu. Chciałam również w tym miejscu odpowiedzieć na zadawane mi często pytanie - tak jem gluten 🙂 Kasza jaglana jest jednak ostatnio moją nową miłością i spore jej ilości przewijają się w moich daniach. Ten przepis możecie oczywiście modyfikować używając innych warzyw, np obecnie dyni czy bakłażana - na pewno również wyjdzie pysznie, a warto korzystać z sezonowych warzyw 🙂
Pieczony kurczak z warzywami na musie jaglano - kalafiorowym
Drukuj przepisSkładniki
- 40 g kaszy jaglanej
- 100 g kalafiora
- 1 mały ząbek czosnku
- 2/3 łyżeczki soli do gotowania kaszy
- 120 g piersi z kurczaka
- garść liści bazylii
- 1/2 dużego pomidora
- 1/3 czerwonej papryki
- 1/2 małej cebuli
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
Przgotowanie
Kurczaka kroimy w paski i nacieramy odrobiną soli oraz ostrej papryki, posypujemy bazylią i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po upływie 60 minut wrzucamy mięso do woreczka do pieczenia, dodajemy ćwiartki pomidora, paprykę pokrojoną w paski, świeże liście bazylii oraz cebulę (piórka, plastry).
Wszystkie składniki w woreczku posypujemy przyprawą garam masala, zawiązujemy i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180'C.
Kaszę jaglaną opłukujemy, zalewamy wrzątkiem (przy tej ilości kaszy około 250 ml), dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut, a następnie odstawiamy i czekamy aż kasza wchłonie cały płyn.
W między czasie gotujemy kalafior do miękkości, odcedzamy.
Kaszę i kalafior wraz z czosnkiem blendujemy na głodki mus, który nakładamy do głębokiego talerza/miseczki.
Gdy mięso z warzywami już się upiecze, odlewamy z woreczka nadmiar wody i przekładamy jego zawartość na przygotowany mus jaglany, danie podajemy w towarzystwie świeżych ziół 🙂
15 komentarzy
Klaudia Cebula
1 listopada 2014 o 18:39dla mnie rewelacja 🙂
Kinga Łucja
1 listopada 2014 o 18:58Smakowicie 🙂
Natalia Nowakowska
1 listopada 2014 o 20:58Nie wiem czemu jest tu wzmianka o tym ze jesz gluten przy kaszy jaglanej – przeciez ona jest bez glutenu 😀
Agata
2 listopada 2014 o 08:03No właśnie – to kolejny bezglutenowy przepis, więc rozwiewam podejrzenia o to, że niej jem glutenu 🙂
Natalia Nowakowska
2 listopada 2014 o 08:38Bardzo dobrze ze jest wiecej takich przepisow. U mnie na blogu takze takie zamieszczam bo nie dosc ze zdrowe, pyszne to i "bezglutu" 😀
Magda Lena
1 listopada 2014 o 21:56Wygląda bardzo smakowicie! A pomysł z musem z kaszy i warzyw genialny 🙂
Kamciss
1 listopada 2014 o 21:56Apetycznie 🙂
Ania Mii
2 listopada 2014 o 12:17wygląda pysznie i zachęcająco 🙂
Aleksandra.
2 listopada 2014 o 21:14Wygląda super, będzie trzeba wypróbować przepis 🙂 Wszystkie dania, które wykonywałam z Twojego bloga wyszły mi rewelacyjnie, więc myślę, że i ten też tak będzie:)
studentka_na_diecie
3 listopada 2014 o 18:55Muszę koniecznie kiedyś taki mus sobie zrobić 🙂
Iza Kapis
6 listopada 2014 o 07:06Wczoraj robilam… Smakuje przepysznie! Zrobilam też dla mojej mamy, byłyśmy najedzone i szczęśliwe po obiedzie 🙂 puree było obledne!
Jałowczyk
12 listopada 2014 o 18:39Ja też skorzystałam, chociaż mus zrobiłam na bazie dyni a nie kalafiora – wyszedł przepyszny, chociaż trochę mi nie pasował do mięsa, pewnie z kalafiorem lepiej się komponuje. Niemniej jednak – polecam!
Sawa
20 stycznia 2015 o 19:19Bardzo dobre połączenie kalafiora z pomidorem 🙂
Ludwina
20 stycznia 2015 o 21:23Wygląda apetycznie, mam nadzieje, że smakuje tak dobrze, jak inne dania wykonane według Twoich przepisów.
Anonimowy
25 października 2015 o 16:35Wyszło pyszne! Dawno nie jadłam tak soczystego i miękkiego kurczaka, a mus z kalafiora i kaszy jaglanej mile mnie zaskoczył 🙂