Rok temu w szwedzkim second handzie zdobyłam nowe foremki na domowe lody w uroczych, pastelowych kolorach. Sezon na moje letnie, słodkie słabości zdążył się dawno skończyć, a ja nawet ich nie rozpakowałam z folii. Parę dni temu zachęcona wręcz "letnią" pogodą stwierdziłam, że już czas na mrożone eksperymenty! Padło oczywiście na leżącego na wierzchu banana, aromatyczny miód kasztanowy i garść rodzynek. Chociaż lody nie robione za pomocą maszyny, a dodatkowo z małą ilością tłuszczu dość mocno się krystalizują, to i tak są pyszne i orzeźwiające 🙂
Lody bananowe z bakaliami
Drukuj przepisSkładniki
- 150 ml pełnego mleka
- 1 banan (100g)
- 100 g lekkiego serka wiejskiego
- 2 łyżeczki miodu kasztanowego
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- (opcjonalnie) odrobina sproszkowanej wanilii
Przgotowanie
Do przygotowania lodów potrzebujemy dosłownie 2 minut, blendera i foremek.
W naczyniu miksujemy mleko, kawałki banana, miód oraz serek wiejski (odlewamy "śmietankę" i pozostawiamy same granulki).
Uzyskaną masę przelewamy do foremek i do każdej dodajemy kilka rodzynek i kawałków orzechów (za pomocą łyżeczki lub słomki możemy im odrobinę "pomóc" równomiernie się rozłożyć).
Mrozimy przed spożyciem co najmniej kilka godzin 🙂
34 komentarze
Anonimowy
6 maja 2013 o 14:41bez wątpliwości – to będzie pierwsza letnia przekąska, jaką zrobię 😉 i może też znajdę takie foremki
Ewa Okrzeja
22 lipca 2014 o 16:18Ja identyczne kupiłam w IKEI 🙂
Panthher
6 maja 2013 o 14:47@nestle kupiłam w zesżłym roku w Ikei za bodajże 12 zł 🙂 A jak nie, to identyczne sa dostępne na allegro w podobnej cenie:)
Iv
6 maja 2013 o 14:50super pomysł!;)
Orkiszowa Kuchnia Anny
6 maja 2013 o 14:52Dla moich dzieci jak znalazł 🙂
Woogie Boogie
6 maja 2013 o 15:17Pomysł fajny, ale jeszcze nigdzie nie widziałam na żywo takich foremek 🙁
Anonimowy
23 lipca 2014 o 10:52Takie foremki można kupić praktycznie we wszystkich sklepach z gadżetami kuchennymi.
setterka
6 maja 2013 o 15:18Ciekawe:) Ja robiłam lody z jogurtu naturalnego no i oczywiście dodatki wedle upodobań:)
Anstahe
6 maja 2013 o 15:25Dzieki za przepis. Wnuki bedą szczęśliwe. Teraz poszukam foremek. Pozdrawiam.
mlodaAmbitna
6 maja 2013 o 15:27Jeśli chodzi o foremki to polecam Sklep Ikea lub Flo 🙂
Agata Z
6 maja 2013 o 15:43Świetne te foremki. Nie widzaiałam w żadnym sklepie ale widzę, że poprzedniczki juz dały znać gdzie można znaleźć takie cuda. Perzpis też bardzo mi się podoba:)
Karolina Kołodziej
6 maja 2013 o 16:07Ahh, wspaniale te lody wyglądają 🙂 Dobrze, że jestem po kolacji to przynajmniej ślinka mi nie cieknie 🙂
Joanna
6 maja 2013 o 16:50Świetny pomysł! Sama muszę sprawić sobie takie foremki i przygotować lody 🙂 Nie wiem, gdzie ich szukać, bo w ikei nie widziałam, a byłam niedawno, ale coś się skombinuje 😉 Przypominają mi się danonki z patyczkami do mrożenia :))
Pozdrawiam
Ervisha
6 maja 2013 o 17:15Jak prosto i smacznie ;D
whipped cream
6 maja 2013 o 17:46śliczne masz te foremki do lodów 😉 a bananowe to moje ulubione 😉
Capacitier
6 maja 2013 o 18:05Genialne takie domowe lody! 😀
Daria (Dietetycznie. Moja rzeczywistość.)
6 maja 2013 o 18:23na bank zrobię! ;D wczoraj kupiłam sobie takie pojemniczki do lodów! ;D
a dziś robiłam inne lody bananowe, ale nie na patyku 😉
Magdalena M
6 maja 2013 o 18:25Świetne, muszę zrobić, tylko foremek nie mam :/
cote
6 maja 2013 o 19:10Rewelacja 🙂
Nena
6 maja 2013 o 20:29Mam foremki z Ikei i na pewno wypróbuję tą lodową propozycję 🙂
MartynCia ^^
6 maja 2013 o 20:31Koniecznie musze się wybrać do Ikei po te foremki do lodów! 😉
Zrzuć Brzuch!!!
7 maja 2013 o 00:28Czy te foremki na pewno są dostępne w ikei ? Bo coś wczoraj nie mogłam znaleźć :/
teenager ;)
7 maja 2013 o 03:53bananowe lody – pycha !! te foremki akurat mam w domu ,więc chętnie zrobię domowe lody 😉
Beata
7 maja 2013 o 08:11Ach, widzę, że w tamtejszej ikei były takie piękne pastelowe kolorki tych foremek 🙂 Jak mam identyczne, ale intensywnie różowe połączone z żółtym.
Eat-and-get-fit
7 maja 2013 o 10:33mniaam..:) właśnie czekam na tartę z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi z Twojego bloga..jeszcze 30 min! 😀
Eveline
7 maja 2013 o 12:46Super pomysł:)
Eveline
7 maja 2013 o 12:51Zostaję u Ciebie:)
agneslook
8 maja 2013 o 05:27takiego bloga właśnie potrzebowałam dzięki
Martha O
9 maja 2013 o 18:57Też mam takie foremki z Ikei, już próbowałam robić w nich truskawkowe i malinowe sorbety, z powodzeniem. : )
Pozdrawiam
Agnieszka
10 maja 2013 o 18:19Musze kupić taki foremki i zrobic lody 🙂
Zapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
Anonimowy
12 maja 2013 o 19:27Chciałabym wypróbować ten przepis, ale nie mam pojęcia gdzie kupić miód kasztanowy? Nigdzie takiego nie widziałam:/ Monika
anemone
22 czerwca 2013 o 17:08pyszne pyszne! u nas były jeszcze dodatkowo ze skórką pomarańczową <3 Perfekcyjne!
anusiaaa
29 kwietnia 2014 o 13:38Bosko! Ja własnie zrobiłam z truskawek, jogurtu i miodu. Następne będą Twoje 🙂
A foremki kupiłam kiedyś w Biedronie – super sprawa 🙂
Anonimowy
29 kwietnia 2014 o 14:19http://m.avital.pl/wp-content/uploads/2010/05/2008022916_serek_wiejski_lekki.jpg O taki serek chodzi w przepisie? 🙂