Bez kategorii

Kurczak faszerowany pieczarkami i cukinią

Bardzo polubiłam ostatnio faszerowane, pieczone mięso. Może jest z nim odrobinę więcej pracy niż z typowym filetem "wrzuconym" na patelnie, ale za to mamy wielkie pole do popisu w wymyślaniu nowych  pomysłów na nadzienie i sosy 🙂 Tym razem mam dla Was na prawdę pyszną propozycję z pieczarkami, jeszcze nigdy nie jadłam tak miękkiego kurczaka, wyszedł nieziemski! Mięso praktycznie gotuje się w lekkim, pomidorowym sosie przez co  pozostaje bardzo soczyste. O ile się nie mylę, niektórym przyda się tan przepis w diecie Dukana 😉

Kurczak faszerowany pieczarkami i cukinią

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 6 porcji obiadowych

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka (około 750g)
  • 1 łyżeczka łagodnej papryki + 1/2 łyżeczki ostrej
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/2 małej cukinii (ok 150g)
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 szklanki listków bazylii
  • 1 puszka pomidorów (lub ok 400g domowego puree)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 duża cebula

Przgotowanie

1

Kilka godzin przed pieczeniem mięsa nacieramy je dokładnie solą i mieszanką łagodnej i ostrej papryki, a następnie wstawiamy do lodówki.

2

Pieczarki kroimy w kostkę (nie zbyt drobną), a cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

3

Gdy cukinia i grzyby będą już miękkie, ściągamy pokrywkę i odparowujemy wodę, a następnie dodajemy posiekane listki bazylii oraz doprawiamy pieprzem i solą.

4

Farsz przekładamy do miseczki, gdy odrobinę przestygnie dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy całość.

5

Przygotowane piersi z kurczaka nacinamy szerokim nożem tworząc duże kieszonki i za pomocą małej łyżeczki nakładamy do środka pieczarkowy farsz.

6

Następnie przygotowujemy sos: Blendujemy pomidory z przyprawami po czym dodajemy posiekaną dość drobno cebulę.

7

Odrobinę sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, wkładamy przygotowane mięso, zalewamy resztą pomidorów, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 'C

8

Pieczemy przez 60 minut, po czym kolejne 15 minut bez przykrycia.

No to do dzieła! 🙂

Może Ci się spodobać również

20 komentarzy

  • Odpowiedz
    anusiaaa
    29 kwietnia 2013 o 10:49

    To musi być pyszne 🙂 Zrobie w długi weekend na pewno!

  • Odpowiedz
    http://pastawithapplepie.blogspot.com/
    29 kwietnia 2013 o 11:55

    😉 swietnie wygląda ! sama często robie takie faszerowane piersi 😉

  • Odpowiedz
    Jolka
    29 kwietnia 2013 o 12:19

    Mniam mniam mniam!
    Już wiem, co będzie jutro na obiad! 😉

  • Odpowiedz
    Malwinka
    29 kwietnia 2013 o 13:11

    Wygląda niesamowicie apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    29 kwietnia 2013 o 14:40

    pyszny pomysł na kurczaka ;D

  • Odpowiedz
    Karolaa
    29 kwietnia 2013 o 17:06

    Pysznie wygląda!

  • Odpowiedz
    andzia
    29 kwietnia 2013 o 19:39

    aż mi ślinka pociekła! 🙂

  • Odpowiedz
    Justyna W.
    29 kwietnia 2013 o 19:45

    gdzie kurczak + pieczarki tam i ja ! 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 kwietnia 2013 o 14:02

    Długo szukać nie musiałam! Pomysł na jutrzejszy obiad jest, zaraz lecę do sklepu 🙂

  • Odpowiedz
    Capacitier
    1 maja 2013 o 06:11

    O, podoba mi się, w sam raz na ten aktualny czas ;d

  • Odpowiedz
    lisa is cooking
    1 maja 2013 o 19:28

    This stuffing sounds great with chicken! Looks like a terrific meal.

  • Odpowiedz
    Nat.
    29 czerwca 2013 o 18:02

    witam serdecznie!
    Faszerowany kurczaczek wylądował dzisiaj na moim stole i muszę powiedzieć, że był przepyszny! cała porcja zniknęła błyskawicznie i smakowało nawet osobom, które na co dzień nie przepadają za dietetycznymi posiłkami;)
    Także polecam wszystkim bo naprawdę warto takiego kurczaczka spróbować!
    Pozdrawiam:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 września 2013 o 08:11

    mam pytanie czy liście świeżej bazylii można zastąpić suszoną? i w jakich proporcjach? 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 grudnia 2014 o 08:33

    a mnie ciekawi jak Pani nacinała te piersi, że tak ładnie wygląda i farsz nie wyleciał:P całe wzdłuż ?

    • Odpowiedz
      Agata
      23 grudnia 2014 o 11:45

      Nie całe, wbijam nóż do środka i robię możliwie największą "kieszeń" 🙂

  • Odpowiedz
    Margarita
    31 stycznia 2015 o 18:04

    kolejny Pani przepis wyprobowany;) kolejny pyszny obiad;) dziekuje

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 kwietnia 2015 o 13:09

    wyprobowalam,ale nie przypadl mi do gustu

  • Odpowiedz
    Paula
    8 grudnia 2016 o 10:04

    Muszę tu częściej zaglądać po takie dietetyczne i pyszne przepisy <3 jak będę się tak stołować to może i mój trener nie będzie mi już potrzebny 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 grudnia 2018 o 21:07

    Musze powiedziec ze zapowiadało sie ciekawiej a wyszedl obiad-mamałyga jak ja to mowie. Ale zeżre sie, wiadomo. 😉

  • Napisz komentarz