Bez kategorii

Frittata „jak zwykle dietetyczna”

Frittaty cieszą się dużą popularnością na moim blogu, sama tez je uwielbiam. Kiedy jadłam tą, pomyślałam, że chyba bardzo przypadnie Wam do gustu, bo jak tak przekroiłam ją sobie na pół to właściwie zjadłam ją.. jak pizze. Paski kurczaka ułożone wzdłuż sprawiają, że jest sztywna i można ją w domowym zaciszu zupełnie niekulturalnie wcinać "paluchami" 😉 Tak jak wcześniej zapowiadałam, do przepisu użyłam pieczonych kalafiorków, ale oczywiście można w ramach szybkościowej wersji po prostu ugotować odrobinę.

Frittata z cukinią, kurczakiem i kalafiorem

Drukuj przepis
Porcje: foremka o średnicy 20cm

Składniki

  • kalafiorki (lub zwykły ugotowany kalafior)
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małej cukinii (ok 100g)
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • ostra papryka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oregano

Przgotowanie

1

Pierś z kurczaka kroimy w cienkie, stosunkowo długie paseczki, nacieramy solą i pieprzem ziołowym i na kilka godzin zostawiamy pod przykryciem w lodówce.

2

Następnie mięso dosłownie kilka chwil podsmażamy z każdej strony na patelni i posypujemy ostrą papryką.

3

Cukinię kroimy w plasterki, które później przekrawamy na połówki.

4

W misce roztrzepujemy jajka z odrobiną soli (dodałam 1/2 łyżeczki) rozgniecionym czosnkiem oraz oregano, następnie dodajemy cukinię i całość wylewamy do foremki (silikonowej lub z papierem do pieczenia).

5

Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i kalafiora (jeżeli nie używamy kalafiorków z mojego przepisu, to kawałki gotujemy wcześniej około 10 minut w osolonej wodzie).

6

Frittatę pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku około 15 minut.

Może Ci się spodobać również

22 komentarze

  • Odpowiedz
    piekielnakuchniaanety
    29 października 2012 o 23:08

    Twoja frittata wygląda przepysznie;)

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    30 października 2012 o 04:25

    coś pysznego ,kusi swoim wyglądem ,mniam *.*

  • Odpowiedz
    whiness
    30 października 2012 o 05:12

    Frittata to świetny sposób na kombinowany obiad, a Ty zawsze tak dobrze łączysz składniki 🙂

  • Odpowiedz
    slyvvia
    30 października 2012 o 05:46

    Bardzo lubię takie dania. Świetnie wygląda 🙂

  • Odpowiedz
    Zielaczek
    30 października 2012 o 06:46

    Pycha!

  • Odpowiedz
    Veronica
    30 października 2012 o 07:37

    Pysznie, zjadłabym na lunch:)

  • Odpowiedz
    JuicyBeige
    30 października 2012 o 08:16

    Wygląda naprawdę pysznie

  • Odpowiedz
    Magda
    30 października 2012 o 08:24

    Frittata jest świetnym pomysłem na wykorzystanie różnych pozostałości a nazwa i forma taka ekskluzywna..

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 października 2012 o 09:33

    uwielbiam Twoje przepisy, frittata wygląda strasznie smakowicie:) A.

  • Odpowiedz
    HEALTHYSPORTLIFE
    30 października 2012 o 09:49

    przepysznie.. zjadam wzrokiem! 🙂

  • Odpowiedz
    cola
    30 października 2012 o 10:49

    i kto by pomyślał, że dietetyczne danie może tak obłędnie wyglądać. zamawiam dostawe jedzenia na mój adres!;)

  • Odpowiedz
    Blackdiamondin
    30 października 2012 o 14:50

    faktycznie wygląda jak pizza:)

  • Odpowiedz
    ugotujmyto.pl
    30 października 2012 o 16:53

    Pysznie wygląda:)!

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    30 października 2012 o 17:24

    Kolejny super pomysł:)apetyczna 😀

  • Odpowiedz
    asiathinksthings.com
    31 października 2012 o 13:53

    Wygląda przepysznie!!! Muszę ją wypróbować

  • Odpowiedz
    sunshine12153
    1 listopada 2012 o 19:43

    super! na pewno spróbuję 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 listopada 2012 o 20:32

    Ile około gram dałaś piersi z kurczaka?:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 kwietnia 2013 o 18:48

    Czy tylko mnie w niektórych przepisach nie włączają się kalorie 🙁

  • Odpowiedz
    Katarzyna Majdziak
    5 grudnia 2013 o 12:44

    Ja korzystam z iPada i też nie widzę kalorii 🙁

  • Odpowiedz
    Emem
    16 marca 2015 o 18:42

    Droga Agato, fritata pyszna jak zwykle, uwielbiam twoje smaki i dania, ale ile to ma kalorii? Licze je skrupulatnie każdego dnia, i jest to dla mnie ważne, nie wiem czy jeżeli policze kalorycznosc kazdego składnika i dodam do siebie to wyjdzie mi odpowiednia wartosc

  • Odpowiedz
    Natalia Brun
    23 czerwca 2015 o 13:20

    frittata zjedzona ze smakiem, bardzo pyszna

  • Napisz komentarz