Frittaty cieszą się dużą popularnością na moim blogu, sama tez je uwielbiam. Kiedy jadłam tą, pomyślałam, że chyba bardzo przypadnie Wam do gustu, bo jak tak przekroiłam ją sobie na pół to właściwie zjadłam ją.. jak pizze. Paski kurczaka ułożone wzdłuż sprawiają, że jest sztywna i można ją w domowym zaciszu zupełnie niekulturalnie wcinać "paluchami" 😉 Tak jak wcześniej zapowiadałam, do przepisu użyłam pieczonych kalafiorków, ale oczywiście można w ramach szybkościowej wersji po prostu ugotować odrobinę.
Frittata z cukinią, kurczakiem i kalafiorem
Drukuj przepisSkładniki
- kalafiorki (lub zwykły ugotowany kalafior)
- 1/2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małej cukinii (ok 100g)
- sól
- pieprz ziołowy
- ostra papryka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oregano
Przgotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w cienkie, stosunkowo długie paseczki, nacieramy solą i pieprzem ziołowym i na kilka godzin zostawiamy pod przykryciem w lodówce.
Następnie mięso dosłownie kilka chwil podsmażamy z każdej strony na patelni i posypujemy ostrą papryką.
Cukinię kroimy w plasterki, które później przekrawamy na połówki.
W misce roztrzepujemy jajka z odrobiną soli (dodałam 1/2 łyżeczki) rozgniecionym czosnkiem oraz oregano, następnie dodajemy cukinię i całość wylewamy do foremki (silikonowej lub z papierem do pieczenia).
Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i kalafiora (jeżeli nie używamy kalafiorków z mojego przepisu, to kawałki gotujemy wcześniej około 10 minut w osolonej wodzie).
Frittatę pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku około 15 minut.
22 komentarze
piekielnakuchniaanety
29 października 2012 o 23:08Twoja frittata wygląda przepysznie;)
teenager ;)
30 października 2012 o 04:25coś pysznego ,kusi swoim wyglądem ,mniam *.*
whiness
30 października 2012 o 05:12Frittata to świetny sposób na kombinowany obiad, a Ty zawsze tak dobrze łączysz składniki 🙂
slyvvia
30 października 2012 o 05:46Bardzo lubię takie dania. Świetnie wygląda 🙂
Zielaczek
30 października 2012 o 06:46Pycha!
Veronica
30 października 2012 o 07:37Pysznie, zjadłabym na lunch:)
JuicyBeige
30 października 2012 o 08:16Wygląda naprawdę pysznie
Magda
30 października 2012 o 08:24Frittata jest świetnym pomysłem na wykorzystanie różnych pozostałości a nazwa i forma taka ekskluzywna..
Anonimowy
30 października 2012 o 09:33uwielbiam Twoje przepisy, frittata wygląda strasznie smakowicie:) A.
HEALTHYSPORTLIFE
30 października 2012 o 09:49przepysznie.. zjadam wzrokiem! 🙂
cola
30 października 2012 o 10:49i kto by pomyślał, że dietetyczne danie może tak obłędnie wyglądać. zamawiam dostawe jedzenia na mój adres!;)
Blackdiamondin
30 października 2012 o 14:50faktycznie wygląda jak pizza:)
ugotujmyto.pl
30 października 2012 o 16:53Pysznie wygląda:)!
Magdalena M
30 października 2012 o 17:24Kolejny super pomysł:)apetyczna 😀
asiathinksthings.com
31 października 2012 o 13:53Wygląda przepysznie!!! Muszę ją wypróbować
sunshine12153
1 listopada 2012 o 19:43super! na pewno spróbuję 🙂
Anonimowy
10 listopada 2012 o 20:32Ile około gram dałaś piersi z kurczaka?:)
Agata
12 listopada 2012 o 20:52około 80 g 🙂
Anonimowy
19 kwietnia 2013 o 18:48Czy tylko mnie w niektórych przepisach nie włączają się kalorie 🙁
Katarzyna Majdziak
5 grudnia 2013 o 12:44Ja korzystam z iPada i też nie widzę kalorii 🙁
Emem
16 marca 2015 o 18:42Droga Agato, fritata pyszna jak zwykle, uwielbiam twoje smaki i dania, ale ile to ma kalorii? Licze je skrupulatnie każdego dnia, i jest to dla mnie ważne, nie wiem czy jeżeli policze kalorycznosc kazdego składnika i dodam do siebie to wyjdzie mi odpowiednia wartosc
Natalia Brun
23 czerwca 2015 o 13:20frittata zjedzona ze smakiem, bardzo pyszna