Różne cuda ludzie robią na święta, każdy ma swoją tradycję. Jeśli o wypieki chodzi, to oczywiście popularne są serniki, mazurki, makowce.. ale ona jest zawsze! Babka - taka czy inna być musi. W oryginale jest bardzo tłusta, ale postarałam się ją nieco zmodyfikować.
Niskotłuszczowa babka marmurkowa z otrębami orkiszowymi
Drukuj przepisSkładniki
- 350 g mąki pszennej
- 3 jaja
- szczypta soli
- 60 g cukru
- 60 ml oleju rzepakowego
- 60 ml śmietany 12%
- 200 ml mleka
- 10 g naturalnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 15 g otrębów orkiszowych
Przgotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, olej, aromat, śmietanę oraz proszek do pieczenia, a następnie 3/4 porcji mleka (150 ml). Całość miksujemy na wysokich obrotach, dodając następnie po jednym jajku wciąż miksując.
Po otrzymaniu jednolitej masy, połowę przelewamy do osobnego naczynia, do którego dodajemy otręby, kakao i resztę mleka - miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Gdy obie masy będą gotowe nalewamy na zmianę jasną i ciemną małymi porcjami do keksówki, którą wcześniej delikatnie natłuszczamy olejem (przy użyciu pędzelka, by warstwa była naprawdę cienka)
Pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut - do tzw "suchego patyczka"
15 komentarzy
Saratelka
17 marca 2012 o 23:36O, u Ciebie już świątecznie się robi 😀 Fajnie wygląda takie ciacho 🙂
Karmel-itka.
17 marca 2012 o 23:46ja akurat w moim domu nie spotykam babki w wydaniu tłustym, jak to ujęłaś. jednak nie powiem, Twoja wersja jest jeszcze bardziej "chudsza" od tej, którą znam z domowych wypieków.
Łakomczuch
18 marca 2012 o 00:10apetyczna babka :)wczoraj robiłam ciasteczka owsiane według Twojego przepisu – wyszły przepyszne 🙂
Agata
18 marca 2012 o 08:59Bardzo się cieszę :))
Mirabelka
18 marca 2012 o 08:23Fajne ciasto. Polecam używać papieru do pieczenia, wtedy nie trzeba niczym smarować foremki 🙂
Jednak nie mogę przyjąć tego przepisu do akcji, ponieważ nie posiada, zgodnie z zasadami, banerka lub linku do akcji w przepisie. Dodaj jedno z powyższych, a z przyjemnością zaakceptuję przepis 🙂
pozdrawiam 🙂
Agata
18 marca 2012 o 09:00Jasne, już dodaję, jakoś z przyzwyczajenia wrzuciłam baner na kolumnę 🙂
soot
18 marca 2012 o 11:26Świetne ciasto. Do wypróbowania w święta albo nawet i przed : )
Bernadeta
18 marca 2012 o 11:56ekstra, robiłam ostatnio bardzo podobną, ten marmurek robi wrażenie.
Arvén
18 marca 2012 o 14:11Już wiem co sobie upiekę na święta! Koniecznie zapisuję i na pewno wykorzystam 🙂 Świetne zdjęcia!
slyvvia
18 marca 2012 o 15:22Z chęcią wypróbuję, bo tradycyjną ubóstwiam 🙂
magda k.
20 marca 2012 o 15:14nie wiedziałam, że to się da lightowo 🙂 fantastyczny pomysł 🙂
Pati
25 marca 2012 o 18:15Ale pysznie wygląda 🙂 Chyba się skuszę i zrobię w tym tygodniu 🙂 Tylko czy mogę użyć olej słonecznikowy i otręby owsiane? I jeszcze, jeśli byś mogła podać wymiary Twojej keksówki, byłoby miło, bo ja mam dosyć dużą formę 35×11 i nie wiem, czy zwiększać składniki. Pozdrawiam 🙂
Agata
25 marca 2012 o 18:25Moja jest chyba 26 cm i nie wyrosła poza formę, zdecydowanie możesz zwiększyć składniki x 1,5 🙂
Olej słonecznikowy daje bardzo charakterystyczny posmak, ale jeśli go lubisz to oczywiście nie ma problemu, otręby owsiane również mogą być 🙂 powodzenia!
Bożena
22 kwietnia 2012 o 16:33Ciekawy przepis i fajna babka..dziękuję za udział w akcji i proszę o dodanie chociaż linku do akcji.
Smak Poznania
4 kwietnia 2014 o 13:18No i niedługo się przyda przepis, mam nadzieję że będzie rodzinie smakować, już od jakiegoś czasu mam przepis na oku 🙂