Bez kategorii

Marmurek „light” na święta

Różne cuda ludzie robią na święta, każdy ma swoją tradycję. Jeśli o wypieki chodzi, to oczywiście popularne są serniki, mazurki, makowce.. ale ona jest zawsze! Babka - taka czy inna być musi. W oryginale jest bardzo tłusta, ale postarałam się ją nieco zmodyfikować.

Niskotłuszczowa babka marmurkowa z otrębami orkiszowymi

Drukuj przepis
Porcje: (100 gram ciasta tj mniej więcej 2 kawałki ciasta - dostarcza około 370 kalorii)

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 60 ml śmietany 12%
  • 200 ml mleka
  • 10 g naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 15 g otrębów orkiszowych

Przgotowanie

1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, olej, aromat, śmietanę oraz proszek do pieczenia, a następnie 3/4 porcji mleka (150 ml). Całość miksujemy na wysokich obrotach, dodając następnie po jednym jajku wciąż miksując.

2

Po otrzymaniu jednolitej masy, połowę przelewamy do osobnego naczynia, do którego dodajemy otręby, kakao i resztę mleka - miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

3

Gdy obie masy będą gotowe nalewamy na zmianę jasną i ciemną małymi porcjami do keksówki, którą wcześniej delikatnie natłuszczamy olejem (przy użyciu pędzelka, by warstwa była naprawdę cienka)

4

Pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut - do tzw "suchego patyczka"

Dodaję do:

Może Ci się spodobać również

15 komentarzy

  • Odpowiedz
    Saratelka
    17 marca 2012 o 23:36

    O, u Ciebie już świątecznie się robi 😀 Fajnie wygląda takie ciacho 🙂

  • Odpowiedz
    Karmel-itka.
    17 marca 2012 o 23:46

    ja akurat w moim domu nie spotykam babki w wydaniu tłustym, jak to ujęłaś. jednak nie powiem, Twoja wersja jest jeszcze bardziej "chudsza" od tej, którą znam z domowych wypieków.

  • Odpowiedz
    Łakomczuch
    18 marca 2012 o 00:10

    apetyczna babka :)wczoraj robiłam ciasteczka owsiane według Twojego przepisu – wyszły przepyszne 🙂

  • Odpowiedz
    Mirabelka
    18 marca 2012 o 08:23

    Fajne ciasto. Polecam używać papieru do pieczenia, wtedy nie trzeba niczym smarować foremki 🙂
    Jednak nie mogę przyjąć tego przepisu do akcji, ponieważ nie posiada, zgodnie z zasadami, banerka lub linku do akcji w przepisie. Dodaj jedno z powyższych, a z przyjemnością zaakceptuję przepis 🙂
    pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      18 marca 2012 o 09:00

      Jasne, już dodaję, jakoś z przyzwyczajenia wrzuciłam baner na kolumnę 🙂

  • Odpowiedz
    soot
    18 marca 2012 o 11:26

    Świetne ciasto. Do wypróbowania w święta albo nawet i przed : )

  • Odpowiedz
    Bernadeta
    18 marca 2012 o 11:56

    ekstra, robiłam ostatnio bardzo podobną, ten marmurek robi wrażenie.

  • Odpowiedz
    Arvén
    18 marca 2012 o 14:11

    Już wiem co sobie upiekę na święta! Koniecznie zapisuję i na pewno wykorzystam 🙂 Świetne zdjęcia!

  • Odpowiedz
    slyvvia
    18 marca 2012 o 15:22

    Z chęcią wypróbuję, bo tradycyjną ubóstwiam 🙂

  • Odpowiedz
    magda k.
    20 marca 2012 o 15:14

    nie wiedziałam, że to się da lightowo 🙂 fantastyczny pomysł 🙂

    • Odpowiedz
      Pati
      25 marca 2012 o 18:15

      Ale pysznie wygląda 🙂 Chyba się skuszę i zrobię w tym tygodniu 🙂 Tylko czy mogę użyć olej słonecznikowy i otręby owsiane? I jeszcze, jeśli byś mogła podać wymiary Twojej keksówki, byłoby miło, bo ja mam dosyć dużą formę 35×11 i nie wiem, czy zwiększać składniki. Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      25 marca 2012 o 18:25

      Moja jest chyba 26 cm i nie wyrosła poza formę, zdecydowanie możesz zwiększyć składniki x 1,5 🙂
      Olej słonecznikowy daje bardzo charakterystyczny posmak, ale jeśli go lubisz to oczywiście nie ma problemu, otręby owsiane również mogą być 🙂 powodzenia!

  • Odpowiedz
    Bożena
    22 kwietnia 2012 o 16:33

    Ciekawy przepis i fajna babka..dziękuję za udział w akcji i proszę o dodanie chociaż linku do akcji.

  • Odpowiedz
    Smak Poznania
    4 kwietnia 2014 o 13:18

    No i niedługo się przyda przepis, mam nadzieję że będzie rodzinie smakować, już od jakiegoś czasu mam przepis na oku 🙂

  • Napisz komentarz