Bez kategorii

Pomarańczowo-makowe muffiny na owsiance

Tak wiem, że strasznie dużo muffinek tu u mnie.. ale cóż poradzę, że jak się kończą, to tato robi się nerwowy 🙂 Dzisiaj jakoś nie miałam weny na buszowanie w książkach z przepisami, więc tak jakoś eksperymentalnie stworzyłam "coś z niczego", a raczej z owsianki, otrębów i odrobiny mąki..

Pomarańczowo-makowe muffiny na owsiance

Drukuj przepis

Składniki

  • 60 g płatków owsianych górskich
  • 40 g otrębów pszennych
  • 150 g mąki pszennej typ 500
  • 1 jajo
  • 40 g cukru + 10 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 ml oleju roślinnego
  • sok z połowy dużej pomarańczy
  • skórka z całej dużej pomarańczy
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 5 łyżeczek maku

Przgotowanie

1

Płatki owsiane gotujemy w 400 ml wody, aż ulegną całkowitemu rozklejeniu. Zostawiamy je w garnuszku jeszcze na ok 15 min, aby do końca wchłonęły wodę + lekko się ostudziły

2

W między czasie pomarańczę obieramy ze skórki, z połowy wyciskamy sok, a drugą połowę.. hmm zjadamy 🙂

3

Skórkę gotujemy ok 10 minut aż zmięknie, następnie wykrawamy możliwie dużo reszty białej części, która została pod nią i kroimy w drobną kostkę.

4

Wszystko razem z pozostałymi składnikami łączymy w jednej misce - gdyby masa wyszła za rzadka można dodać więcej mąki.

5

Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Może Ci się spodobać również

15 komentarzy

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 stycznia 2012 o 23:17

    Hej, Twoje muffiny sa kuszące, niestety nie mam do nich formy jak na razie, ale zamierzam kupić. Mogłabyś powiedzieć jaka forma jest najlepsza? Silikonowa czy ta taka zwykła? W jakim sklepie najbardziej się opłaca ją kupić? Widziałam w Duce i ceny dość wysokie..

  • Odpowiedz
    Agata
    15 stycznia 2012 o 23:33

    Ja najbardziej lubie moje silikonowe pojedyncze foremki, mam też całą blaszkę teflonową na 12 muffinek, ale zdecydowanie zgrabniejsze i łatwiejsze w użyciu i czyszczeniu są te silikonowe.
    Swoje kupiłam za grosze w tesco, ale wiem, że potrafią byc drogie, poszukaj na allegro 🙂

  • Odpowiedz
    Saratelka
    15 stycznia 2012 o 23:47

    Ja tam nie mam nigdy dość muffinów, piecz je do woli, nie przestanę zaglądać! ;P Podoba mi się ta wersja, na pewno są bardzo syte i nie trzeba dużo wcinać, żeby się nimi nacieszyć! Super 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 stycznia 2012 o 05:22

    Prezentują się całkiem obiecująco. 🙂 Lekkie, smaczne i… poniekąd świąteczne?

  • Odpowiedz
    slyvvia
    16 stycznia 2012 o 05:38

    Wchodzę patrzę, a tu muffiny jak moje dzisiejsze śniadanie 😀 Pomarańcza i mak to świetne połączenie.

  • Odpowiedz
    Aga w kuchni
    16 stycznia 2012 o 09:32

    wyglądają wspaniale 🙂

  • Odpowiedz
    Angie
    16 stycznia 2012 o 10:56

    Zdecydowanie to coś dla mnie! Same tu u Ciebie zdrowe pyszności! Zostaje na dłużej 🙂

  • Odpowiedz
    Miss Disorderly
    16 stycznia 2012 o 12:36

    Jeszcze nie robiłam muffinów z płatków owsianych, ale myślę, że to najwyższy czas 🙂

  • Odpowiedz
    klliisiaa
    16 stycznia 2012 o 15:30

    ale pysznie sie zapowiada 😀

  • Odpowiedz
    Sue
    16 stycznia 2012 o 16:01

    Rozumiem tatę, sama mam do nich słabość! 🙂

  • Odpowiedz
    Tyna
    16 stycznia 2012 o 20:23

    Nie wiedziałam, że można zrobić muffinki na owsiance. Zapowiadają się smakowicie:)

  • Odpowiedz
    Piotr Piątek
    16 stycznia 2012 o 21:54

    cudnie to wygląda, a smakuje jeszcze lepiej 🙂

  • Odpowiedz
    dezemka
    21 stycznia 2012 o 17:00

    O jaaacie, jak się cieszę że tu trafiłam 🙂 Robię jutro muffinki!

  • Odpowiedz
    Natalia W
    5 lipca 2013 o 14:36

    Wyszły pyszne, tylko trochę mokre. Tak ma być, czy zrobiłam coś nie tak?

    • Odpowiedz
      Agata
      6 lipca 2013 o 02:30

      Nie wiem jak bardzo mokre, ale tak, muffiny wychodzą dość ciężkie i wilgotne 🙂

    Napisz komentarz