Tak wiem, że strasznie dużo muffinek tu u mnie.. ale cóż poradzę, że jak się kończą, to tato robi się nerwowy 🙂 Dzisiaj jakoś nie miałam weny na buszowanie w książkach z przepisami, więc tak jakoś eksperymentalnie stworzyłam "coś z niczego", a raczej z owsianki, otrębów i odrobiny mąki..
Pomarańczowo-makowe muffiny na owsiance
Drukuj przepisSkładniki
- 60 g płatków owsianych górskich
- 40 g otrębów pszennych
- 150 g mąki pszennej typ 500
- 1 jajo
- 40 g cukru + 10 g cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 ml oleju roślinnego
- sok z połowy dużej pomarańczy
- skórka z całej dużej pomarańczy
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 5 łyżeczek maku
Przgotowanie
Płatki owsiane gotujemy w 400 ml wody, aż ulegną całkowitemu rozklejeniu. Zostawiamy je w garnuszku jeszcze na ok 15 min, aby do końca wchłonęły wodę + lekko się ostudziły
W między czasie pomarańczę obieramy ze skórki, z połowy wyciskamy sok, a drugą połowę.. hmm zjadamy 🙂
Skórkę gotujemy ok 10 minut aż zmięknie, następnie wykrawamy możliwie dużo reszty białej części, która została pod nią i kroimy w drobną kostkę.
Wszystko razem z pozostałymi składnikami łączymy w jednej misce - gdyby masa wyszła za rzadka można dodać więcej mąki.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
15 komentarzy
Anonimowy
15 stycznia 2012 o 23:17Hej, Twoje muffiny sa kuszące, niestety nie mam do nich formy jak na razie, ale zamierzam kupić. Mogłabyś powiedzieć jaka forma jest najlepsza? Silikonowa czy ta taka zwykła? W jakim sklepie najbardziej się opłaca ją kupić? Widziałam w Duce i ceny dość wysokie..
Agata
15 stycznia 2012 o 23:33Ja najbardziej lubie moje silikonowe pojedyncze foremki, mam też całą blaszkę teflonową na 12 muffinek, ale zdecydowanie zgrabniejsze i łatwiejsze w użyciu i czyszczeniu są te silikonowe.
Swoje kupiłam za grosze w tesco, ale wiem, że potrafią byc drogie, poszukaj na allegro 🙂
Saratelka
15 stycznia 2012 o 23:47Ja tam nie mam nigdy dość muffinów, piecz je do woli, nie przestanę zaglądać! ;P Podoba mi się ta wersja, na pewno są bardzo syte i nie trzeba dużo wcinać, żeby się nimi nacieszyć! Super 😀
Anonimowy
16 stycznia 2012 o 05:22Prezentują się całkiem obiecująco. 🙂 Lekkie, smaczne i… poniekąd świąteczne?
slyvvia
16 stycznia 2012 o 05:38Wchodzę patrzę, a tu muffiny jak moje dzisiejsze śniadanie 😀 Pomarańcza i mak to świetne połączenie.
Aga w kuchni
16 stycznia 2012 o 09:32wyglądają wspaniale 🙂
Angie
16 stycznia 2012 o 10:56Zdecydowanie to coś dla mnie! Same tu u Ciebie zdrowe pyszności! Zostaje na dłużej 🙂
Miss Disorderly
16 stycznia 2012 o 12:36Jeszcze nie robiłam muffinów z płatków owsianych, ale myślę, że to najwyższy czas 🙂
klliisiaa
16 stycznia 2012 o 15:30ale pysznie sie zapowiada 😀
Sue
16 stycznia 2012 o 16:01Rozumiem tatę, sama mam do nich słabość! 🙂
Tyna
16 stycznia 2012 o 20:23Nie wiedziałam, że można zrobić muffinki na owsiance. Zapowiadają się smakowicie:)
Piotr Piątek
16 stycznia 2012 o 21:54cudnie to wygląda, a smakuje jeszcze lepiej 🙂
dezemka
21 stycznia 2012 o 17:00O jaaacie, jak się cieszę że tu trafiłam 🙂 Robię jutro muffinki!
Natalia W
5 lipca 2013 o 14:36Wyszły pyszne, tylko trochę mokre. Tak ma być, czy zrobiłam coś nie tak?
Agata
6 lipca 2013 o 02:30Nie wiem jak bardzo mokre, ale tak, muffiny wychodzą dość ciężkie i wilgotne 🙂