Bez kategorii

Makowe bułeczki śmietankowe

"Mój faworyt", tak powiedziała dziś moja wszystko-jedząca, acz wybredna siostra. Mam nadzieje, że nie dlatego, że akurat były pod ręką jak wróciła głodna z treningu 😉 Fakt faktem, mak nadaje o tyle charakterystyczny smak bułeczek, że mają coś z drożdżówek.

Makowe bułeczki śmietankowe

Drukuj przepis

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 25 g margaryny śmietankowej
  • 3 duże łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki maku
  • 25 g świeżych drożdży (lub 12g suchych)
  • jajko + odrobina mleka do posmarowania bułek

Przgotowanie

1

Mleko podgrzewamy odrobinę, dodajemy cukier i drożdże i robimy rozczyn.

2

Do mąki dodajemy sól, mak, margarynę, śmietanę oraz wcześniej przygotowany rozczyn i wyrabiamy ciasto.

3

Po podwojeniu objętości dzielimy je na ok 10 równych części i formujemy bułeczki, które układamy na papierze do pieczenia. Znów pozwalamy im trochę wyrosnąć i dokładnie smarujemy je roztrzepanym z mlekiem jajkiem.

4

Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 25 minut.

 

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Odpowiedz
    slyvvia
    6 stycznia 2012 o 08:41

    Prześliczne. Kradnę ci przepis 🙂

  • Odpowiedz
    Siaśka
    6 stycznia 2012 o 09:42

    ja też kradnę przepis :S

  • Odpowiedz
    ola
    6 stycznia 2012 o 10:08

    A ja kradnę jedną bułeczkę 😀

  • Odpowiedz
    soot
    6 stycznia 2012 o 12:14

    Świetnie bułeczki! Koniecznie zrobię je w najbliższym czasie ; )

  • Odpowiedz
    chantel
    6 stycznia 2012 o 15:13

    ładnie wyglądają 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 marca 2018 o 13:16

    A czy zamiast margaryny można dać masło? ��

  • Napisz komentarz