"Mój faworyt", tak powiedziała dziś moja wszystko-jedząca, acz wybredna siostra. Mam nadzieje, że nie dlatego, że akurat były pod ręką jak wróciła głodna z treningu 😉 Fakt faktem, mak nadaje o tyle charakterystyczny smak bułeczek, że mają coś z drożdżówek.
Makowe bułeczki śmietankowe
Drukuj przepisSkładniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki mleka
- 25 g margaryny śmietankowej
- 3 duże łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki maku
- 25 g świeżych drożdży (lub 12g suchych)
- jajko + odrobina mleka do posmarowania bułek
Przgotowanie
Mleko podgrzewamy odrobinę, dodajemy cukier i drożdże i robimy rozczyn.
Do mąki dodajemy sól, mak, margarynę, śmietanę oraz wcześniej przygotowany rozczyn i wyrabiamy ciasto.
Po podwojeniu objętości dzielimy je na ok 10 równych części i formujemy bułeczki, które układamy na papierze do pieczenia. Znów pozwalamy im trochę wyrosnąć i dokładnie smarujemy je roztrzepanym z mlekiem jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 25 minut.
6 komentarzy
slyvvia
6 stycznia 2012 o 08:41Prześliczne. Kradnę ci przepis 🙂
Siaśka
6 stycznia 2012 o 09:42ja też kradnę przepis :S
ola
6 stycznia 2012 o 10:08A ja kradnę jedną bułeczkę 😀
soot
6 stycznia 2012 o 12:14Świetnie bułeczki! Koniecznie zrobię je w najbliższym czasie ; )
chantel
6 stycznia 2012 o 15:13ładnie wyglądają 🙂
Anonimowy
30 marca 2018 o 13:16A czy zamiast margaryny można dać masło? ��