Pełnoziarniste bagietki.. Ja wiem, że ideą bagietki jako takiej, jest osobliwy kształt no i chrupiąca skórka, a w środku puszek.. Zrobiłam jednak z mąki pełnoziarnistej i wyszła mięciutka i pyszna. W prawdzie troszkę za bardzo ją rozpłaszczyłam obawiając się, że wyrośnie jak szalona, ale przekrojona w pół tworzy dwie idealne "kanapki" (nie wywracają się jak łódeczki, ha!) Z góry uprzedzam, żeby nie zrobić sobie od razu zbyt wielu kanapek bo jest baaardzo sycąca 😉
Pełnoziarniste bagietki z rozmarynem i czosnkiem
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (3,5 szklanki)
- 380 ml wody
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki rozmarynu
- jajko
- 2 łyżki mleka
- 3 ząbki czosnku
Przgotowanie
Mąkę, ciepłą wodę, sól, drożdże oraz 1 łyżkę suszonego rozmarynu zagniatamy na ciasto, które następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy we względnie ciepłe miejsce. Powinno wyrastać około 1,5 godziny, po 60 minutach odgazowujemy je wbijając w nie palce.
Ciasto dzielimy na 2 porcje, z tworzymy wałki, (lekko) spłaszczamy i nadkrawamy nożem, po czym kładziemy na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozwalamy wyrastać kolejne 30 minut.
Przed włożeniem blaszki do piekarnika, w miseczce roztrzepujemy jajko z odrobiną mleka i dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, po czym mieszanką smarujemy ciasto (nie zużyjemy całego jajka) i posypujemy resztą rozmarynu.
Bagietki pieczemy w temperaturze 190'C przez 30 minut.
25 komentarzy
qwert123
17 listopada 2012 o 15:14o kurcze, te bagietki wyglądają obłędnie!:) zazdroszczę! mimo, że raptem godzine temu zjadłam obiad to mam ochotę je wysmarować masełkiem i zjeść
Anonimowy
17 listopada 2012 o 15:50bagietki wyglądają naprawdę bardzo apetycznie:) A.
brzuszkiłakomczuszki
17 listopada 2012 o 16:03jak z piekarni!
Ann
17 listopada 2012 o 16:52już wiem co jutro upiekę.. a może nawet i dziś?? Tylko spojrzę czy wszystko mam:)
Beatrice
17 listopada 2012 o 17:30Dziś tez u mnie było pieczenie 🙂 Piękne bagieteczki!
Jey
17 listopada 2012 o 17:35Mmm, uwielbiam domowy chlebek. I ten zapach roznoszący się na całe mieszkanie, jak z piekarni! Ah, dlaczego tylko tyle pracy jest przy czymś takim? 🙁
Magdalena M
17 listopada 2012 o 18:14Już czuję ich zapach, Super są<3
pees
17 listopada 2012 o 18:21ojjj nie jadłam nigdy pełnoziarnistych:>
a myślisz że z mąki żytniej by wyszły?
ankawell
18 listopada 2012 o 17:26rozmaryn i czosnek – aromat musi być zniewalający 🙂
pasjonatka
18 listopada 2012 o 18:22bosko wygladaja 😉 da sie mrozic?
Kosmetyczne Remedium
18 listopada 2012 o 19:47zjadła bym
Syll
18 listopada 2012 o 21:10masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))
basinepichcenie
24 listopada 2012 o 08:34Robię w dniu jutrzejszym, wyglądają pysznie. Dzisiaj akurat mam chlebek. Oj pycha, dziękuje
Anonimowy
27 stycznia 2013 o 22:34Zrobiłam, wcale nie jest przy tym dużo roboty. Ten zapach unoszący się w całym domu…. wyszła pyszna, już podaje dalej. Nawet moja 3,5 letnia córka sie skusiła 🙂
Anonimowy
5 maja 2013 o 19:29Rewelacja!!! Właśnie je popełniłam i zajadam z masełkiem… pycha 🙂
Anonimowy
9 maja 2013 o 15:34A ja jestem trakcie robienia, nie wiem dlaczego ale ciasto bardzo się lepi, czy tak powinno być czy zrobiłam coś zle?
Agata
9 maja 2013 o 15:36Ciasto troszkę się lepi, ale jeśli faktycznie BARDZO to możesz podsypać trochę mąką 🙂
Anonimowy
11 maja 2013 o 19:09dodałam siemie lniane i wyszły bombowe
Anonimowy
15 listopada 2013 o 14:41a czym można byłoby zastąpić rozmaryn?
Monika Grobelna
18 stycznia 2014 o 19:24Bagietki wyszły wyśmienite. Ciasto wyszło mi mega klejące, ale następnym razem lepiej sobie z nim poradzę. Zamiast rozmarynu dałam oregano. Ponieważ coś pokićkałam, czosnek wylądował w cieście – i dzięki temu bagietki były jeszcze bardziej aromatyczne. Pychota!
kathi
22 stycznia 2014 o 14:21bardzo ciekawy pomysł – uwielbiam wszystko, co pełnoziarniste, więc musze wypróbować…
Anonimowy
22 stycznia 2014 o 23:01Dlaczego w bagietkach upiekla mi sie cienka warstwa a w srodku zostalo surowe ciasto?
Paulinella
22 lutego 2014 o 10:56Bagietki wyszły płaskie, ciężkie, skórka była chrupiąca, twarda. Czy takie powinny być? W środku bardzo dobre,
Anonimowy
12 grudnia 2017 o 19:49Ile kalorii znajduje sie w 100 g bagietki? Wydaje mi się,że kiedyś informacja ta była umieszczona
Anonimowy
14 grudnia 2017 o 15:56U mnie rosną ��dołączam się do prośby o kaloryczność��