Bez kategorii

Pełnoziarniste bagietki z rozmarynem i czosnkiem

Pełnoziarniste bagietki.. Ja wiem, że ideą bagietki jako takiej, jest osobliwy kształt no i chrupiąca skórka, a w środku puszek.. Zrobiłam jednak z mąki pełnoziarnistej i wyszła mięciutka i pyszna. W prawdzie troszkę za bardzo ją rozpłaszczyłam obawiając się, że wyrośnie jak szalona, ale przekrojona w pół tworzy dwie idealne "kanapki" (nie wywracają się jak łódeczki, ha!) Z góry uprzedzam, żeby nie zrobić sobie od razu zbyt wielu kanapek bo jest baaardzo sycąca 😉

Pełnoziarniste bagietki z rozmarynem i czosnkiem

Drukuj przepis

Składniki

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (3,5 szklanki)
  • 380 ml wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki rozmarynu
  • jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 3 ząbki czosnku

Przgotowanie

1

Mąkę, ciepłą wodę, sól, drożdże oraz 1 łyżkę suszonego rozmarynu zagniatamy na ciasto, które następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy we względnie ciepłe miejsce. Powinno wyrastać około 1,5 godziny, po 60 minutach odgazowujemy je wbijając w nie palce.

2

Ciasto dzielimy na 2 porcje, z tworzymy wałki, (lekko) spłaszczamy i nadkrawamy nożem, po czym kładziemy na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozwalamy wyrastać kolejne 30 minut.

3

Przed włożeniem blaszki do piekarnika, w miseczce roztrzepujemy jajko z odrobiną mleka i dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, po czym mieszanką smarujemy ciasto (nie zużyjemy całego jajka) i posypujemy resztą rozmarynu.

4

Bagietki pieczemy w temperaturze 190'C przez 30 minut.

Może Ci się spodobać również

25 komentarzy

  • Odpowiedz
    qwert123
    17 listopada 2012 o 15:14

    o kurcze, te bagietki wyglądają obłędnie!:) zazdroszczę! mimo, że raptem godzine temu zjadłam obiad to mam ochotę je wysmarować masełkiem i zjeść

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 listopada 2012 o 15:50

    bagietki wyglądają naprawdę bardzo apetycznie:) A.

  • Odpowiedz
    brzuszkiłakomczuszki
    17 listopada 2012 o 16:03

    jak z piekarni!

  • Odpowiedz
    Ann
    17 listopada 2012 o 16:52

    już wiem co jutro upiekę.. a może nawet i dziś?? Tylko spojrzę czy wszystko mam:)

  • Odpowiedz
    Beatrice
    17 listopada 2012 o 17:30

    Dziś tez u mnie było pieczenie 🙂 Piękne bagieteczki!

  • Odpowiedz
    Jey
    17 listopada 2012 o 17:35

    Mmm, uwielbiam domowy chlebek. I ten zapach roznoszący się na całe mieszkanie, jak z piekarni! Ah, dlaczego tylko tyle pracy jest przy czymś takim? 🙁

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    17 listopada 2012 o 18:14

    Już czuję ich zapach, Super są<3

  • Odpowiedz
    pees
    17 listopada 2012 o 18:21

    ojjj nie jadłam nigdy pełnoziarnistych:>
    a myślisz że z mąki żytniej by wyszły?

  • Odpowiedz
    ankawell
    18 listopada 2012 o 17:26

    rozmaryn i czosnek – aromat musi być zniewalający 🙂

  • Odpowiedz
    pasjonatka
    18 listopada 2012 o 18:22

    bosko wygladaja 😉 da sie mrozic?

  • Odpowiedz
    Kosmetyczne Remedium
    18 listopada 2012 o 19:47

    zjadła bym

  • Odpowiedz
    Syll
    18 listopada 2012 o 21:10

    masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))

  • Odpowiedz
    basinepichcenie
    24 listopada 2012 o 08:34

    Robię w dniu jutrzejszym, wyglądają pysznie. Dzisiaj akurat mam chlebek. Oj pycha, dziękuje

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 stycznia 2013 o 22:34

    Zrobiłam, wcale nie jest przy tym dużo roboty. Ten zapach unoszący się w całym domu…. wyszła pyszna, już podaje dalej. Nawet moja 3,5 letnia córka sie skusiła 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 maja 2013 o 19:29

    Rewelacja!!! Właśnie je popełniłam i zajadam z masełkiem… pycha 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 maja 2013 o 15:34

    A ja jestem trakcie robienia, nie wiem dlaczego ale ciasto bardzo się lepi, czy tak powinno być czy zrobiłam coś zle?

    • Odpowiedz
      Agata
      9 maja 2013 o 15:36

      Ciasto troszkę się lepi, ale jeśli faktycznie BARDZO to możesz podsypać trochę mąką 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      11 maja 2013 o 19:09

      dodałam siemie lniane i wyszły bombowe

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 listopada 2013 o 14:41

    a czym można byłoby zastąpić rozmaryn?

  • Odpowiedz
    Monika Grobelna
    18 stycznia 2014 o 19:24

    Bagietki wyszły wyśmienite. Ciasto wyszło mi mega klejące, ale następnym razem lepiej sobie z nim poradzę. Zamiast rozmarynu dałam oregano. Ponieważ coś pokićkałam, czosnek wylądował w cieście – i dzięki temu bagietki były jeszcze bardziej aromatyczne. Pychota!

  • Odpowiedz
    kathi
    22 stycznia 2014 o 14:21

    bardzo ciekawy pomysł – uwielbiam wszystko, co pełnoziarniste, więc musze wypróbować…

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 stycznia 2014 o 23:01

    Dlaczego w bagietkach upiekla mi sie cienka warstwa a w srodku zostalo surowe ciasto?

  • Odpowiedz
    Paulinella
    22 lutego 2014 o 10:56

    Bagietki wyszły płaskie, ciężkie, skórka była chrupiąca, twarda. Czy takie powinny być? W środku bardzo dobre,

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 grudnia 2017 o 19:49

    Ile kalorii znajduje sie w 100 g bagietki? Wydaje mi się,że kiedyś informacja ta była umieszczona

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 grudnia 2017 o 15:56

    U mnie rosną ��dołączam się do prośby o kaloryczność��

  • Napisz komentarz