Za każdym razem, gdy zdarzy mi się coś zamawiać w restauracji, spędzam pół godziny nad modzeniem co by tutaj spróbować.. zupełna strata czasu - i tak zawsze biorę nieszczęsną sałatkę grecką, ewentualnie w porywie z kurczakiem. Tego ostatniego dziś brak, ale postanowiłam spróbować wykorzystać naturalne tofu, które udało mi się niedawno zdobyć, całkiem zdało egzamin.
Sałatka z tofu w imbirowym sosie z chili i fetą
Drukuj przepisSkładniki
- 5 dużych liści sałaty
- 1/2 średniej czerwonej cebuli
- 3 łyżki kukurydzy
- kilka pasków czerwonej papryki
- 30 g sera feta "light"
- 100 g naturalnego, twardego tofu
- 4 łyżki sosu imbirowego z soją i chili (użyłam Tao Tao)
- + opcjonalnie kilka oliwek
Przgotowanie
Tofu kroimy w kostkę, delikatnie solimy i zalewamy sosem, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
Warzywa dokładnie myjemy, rozdrabniamy i układamy wedle uznania 🙂
Przygotowane tofu podpiekamy na patelni bez tłuszczu i wraz fetą dodajemy do sałatki.
Dodatkowo użyłam odrobiny gotowego sosu greckiego do sałatek.
Szybko, łatwo i zdrowo, smacznego!
3 komentarze
pees
15 stycznia 2012 o 14:01niedługo też zacznę kombinować z tofu! zawsze mam ochotę zamówic takie w panierce ale się nie udawało:) może sama spróbuje? a jak nie to wykorzystam Twój przepis!
Saratelka
15 stycznia 2012 o 15:30Sałatka grecka wcale nie jest nieszczęsna 😀 Ja uwielbiam :> Ciekawa jestem jak smakuje taka sałatka z tofu. Ładnie się prezentuje, ale podejrzewam, że jako istny mięsożerca zażyczyłabym sobie jednak kurczaka! 😉
Dusia
15 stycznia 2012 o 22:29to jest niezły sposób na tofu:)