Bez kategorii

Sałatka z tofu i fetą

Za każdym razem, gdy zdarzy mi się coś zamawiać w restauracji, spędzam pół godziny nad modzeniem co by tutaj spróbować.. zupełna strata czasu - i tak zawsze biorę nieszczęsną sałatkę grecką, ewentualnie w porywie z kurczakiem. Tego ostatniego dziś brak, ale postanowiłam spróbować wykorzystać naturalne tofu, które udało mi się niedawno zdobyć, całkiem zdało egzamin.

Sałatka z tofu w imbirowym sosie z chili i fetą

Drukuj przepis

Składniki

  • 5 dużych liści sałaty
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 3 łyżki kukurydzy
  • kilka pasków czerwonej papryki
  • 30 g sera feta "light"
  • 100 g naturalnego, twardego tofu
  • 4 łyżki sosu imbirowego z soją i chili (użyłam Tao Tao)
  • + opcjonalnie kilka oliwek

Przgotowanie

1

Tofu kroimy w kostkę, delikatnie solimy i zalewamy sosem, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.

2

Warzywa dokładnie myjemy, rozdrabniamy i układamy wedle uznania 🙂

3

Przygotowane tofu podpiekamy na patelni bez tłuszczu i wraz fetą dodajemy do sałatki.

4

Dodatkowo użyłam odrobiny gotowego sosu greckiego do sałatek.

5

Szybko, łatwo i zdrowo, smacznego!

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Odpowiedz
    pees
    15 stycznia 2012 o 14:01

    niedługo też zacznę kombinować z tofu! zawsze mam ochotę zamówic takie w panierce ale się nie udawało:) może sama spróbuje? a jak nie to wykorzystam Twój przepis!

  • Odpowiedz
    Saratelka
    15 stycznia 2012 o 15:30

    Sałatka grecka wcale nie jest nieszczęsna 😀 Ja uwielbiam :> Ciekawa jestem jak smakuje taka sałatka z tofu. Ładnie się prezentuje, ale podejrzewam, że jako istny mięsożerca zażyczyłabym sobie jednak kurczaka! 😉

  • Odpowiedz
    Dusia
    15 stycznia 2012 o 22:29

    to jest niezły sposób na tofu:)

  • Napisz komentarz