Bez kategorii

Lekki i puszysty sernik pomarańczowy z galaretką

Kocham serniki.  Maminy sernik z czekoladą do końca życia będzie mi się śnił po nocach. Ale nie tylko on!  Podjęłam niedawno kolejną próbę stworzenia ciasta lekkiego jak chmurka i.. ..no nie wiem, chyba popadnę w samozachwyt. Sernik wyszedł cudownie puszysty, wilgotny, optymalnie słodki i "niezamulający" do tego bardzo ładny i taki mmm.. letni? Słoneczny?

Sernik pomarańczowy lekki jak chmurka

Drukuj przepis

Składniki

  • 300 g chudego twarogu
  • 250 g gęstego serka homogenizowanego 0%
  • 60 g kaszy manny
  • 20 g cukru pudru
  • 25 g miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat pomarańczowy
  • 1 duża pomarańcz
  • 20 g rodzynek
  • 1 galaretka cytrynowa

Przgotowanie

1

Do miski wkruszamy twaróg, dodajemy serek homogenizowany oraz żółtka (białka wbijamy do drugiego naczynia).

2

Ser miksujemy z żółtkami, następnie dodajemy cukier, miód, proszek do pieczenia, kasze mannę i aromat.

3

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i przygotowujemy formę - ja użyłam tortownicy o średnicy 25 centymetrów, którą wyłożyłam papierem do pieczenia.

4

Następnie do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę, którą przelewamy do wcześniej przygotowanej masy - całość miksujemy (bardzo krótko).

5

Gotowe ciasto wlewamy do formy, układamy na nim plastry pomarańczy oraz posypujemy po wierzchu rodzynkami.

6

Pieczemy 45 minut (powinno się wyraźnie zarumienić).

7

W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę (w nieco mniejszej ilości wody niż jest w przepisie) i odstawiamy do ostygnięcia.

8

Gdy wyjmiemy sernik z piekarnika musimy poczekać aż całkowicie ostygnie, a galaretka będzie już na pograniczu ścięcia - wtedy wlewamy ją do formy i wstawiamy do lodówki.

9

Po paru godzinach możemy cieszyć się pysznym deserem. Przed wyjęciem ciasta z formy odkrawamy je nożem od ścianek.

Może Ci się spodobać również

34 komentarze

  • Odpowiedz
    Daria
    19 czerwca 2012 o 23:39

    sernik jest swietny i na szczescie mam dane produkty w domu, wiec na pewno skorzystam 🙂

  • Odpowiedz
    Fuchsia
    20 czerwca 2012 o 05:11

    Wygląda bardzo słonecznie 🙂 aż chce się sięgnąć po kawałek. Dziękuję za udział w akcji 🙂

  • Odpowiedz
    Ale babka i robi to co lubi
    20 czerwca 2012 o 06:43

    wspaniały! muszę spróbować zrobić bo jeszcze ani jeden dietetyczny sernik mi nie przypadł do gustu:) ten chyba to zmieni!

  • Odpowiedz
    Angie
    20 czerwca 2012 o 07:41

    Świetna propozycja!

  • Odpowiedz
    Lektura Smaku
    20 czerwca 2012 o 07:47

    Śliczne wygląda z tymi pomarańczami… Mogę sobie tylko wyobrazić, jak musi ten sernik pachnieć 🙂

  • Odpowiedz
    Gosia
    20 czerwca 2012 o 08:00

    świetny, chyba sobie zafunduję podobny 🙂

  • Odpowiedz
    Meg
    20 czerwca 2012 o 08:24

    Boski ten Twój sernik! Chyba pokonam w końcu swoj lęk przed pieczenim serników…. ehh 🙂

  • Odpowiedz
    Maggie
    20 czerwca 2012 o 08:29

    Prezentuje sie pysznie! Musze tylko wykombinowac, czym zastapic twarog i serek homogenizowany 🙂

  • Odpowiedz
    Antenka
    20 czerwca 2012 o 09:11

    wygląda fantastycznie!

  • Odpowiedz
    pees
    20 czerwca 2012 o 09:22

    ;D
    pyszności!

  • Odpowiedz
    oliwek
    20 czerwca 2012 o 10:09

    to no pięknie wymyśliłaś 🙂 wygląda obłędnie!

  • Odpowiedz
    GrowingUp
    20 czerwca 2012 o 13:10

    Ja też przeuwielbiam serniki, mojej babci jest genialny, z kokosową chmurką, którą zawsze wyjadałam ze wszystkich kawałków…
    Moja mama za bardzo nie lubi piec, gotować, więc ma zawsze spokój w kujchni:D
    Zapraszam do siebie;)

  • Odpowiedz
    Paula
    20 czerwca 2012 o 13:39

    ale piękny i lekki 🙂

  • Odpowiedz
    Aleksandra K
    20 czerwca 2012 o 17:14

    dietetyczny sernik? tzn teraz moge sobie jesc je non stop? 😉 Twoj wyglada oblednie slonecznie , wlasnie takiego cudu potrzebuje tutaj w UK 🙂
    Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    JAGA
    20 czerwca 2012 o 19:00

    o jaaaaa… wygląda przepysznie! wypróbuję już w sobotę! 😀

  • Odpowiedz
    Neddle
    21 czerwca 2012 o 07:17

    och trzeba wypróbować, dodaje blog do obserwowanych. chyba znajde u Ceibie coś dla siebie 🙂

  • Odpowiedz
    ugotujmyto.pl
    22 czerwca 2012 o 16:58

    Smaczny i dietetyczny….? Fantastycznie:))!!!

  • Odpowiedz
    zufik
    22 czerwca 2012 o 20:52

    Przypomina ciacho które kiedyś piekłam z Twojego przepisu, z ananasem, wyszło pycha wiec to na pewno tez! wtedy tylko nie zdążyłam z galaretką bo domownicy pochłonęli;)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 czerwca 2012 o 22:01

    Świetny przepis! Zrobiłam dziś z małymi modyfikacjami, pierwsza to dodanie slodzika oprócz podanej ilości cukru i miodu ( smakowalam surowe ciasto i dla mnie było za mało słodkie), druga zaś to posypanie wierzchu jagodami przed wstawieniem do piekarnika zamiast galaretki.

    Jestem sernikozercą! Uwielbiam je pod każdą postacią jednak sernik niesłusznie traktowany jest jako ciasto bardzo kaloryczne, co widać na zaliczone obrazku. Brak tłuszczu spowodował niesamowita lekkość ciasta i zaślepił moje sumienie, bo większość blaszki opróżniłam sama….

    Dzięki za świetny blog z apetycznym przepisami:)
    Pozdrawiam Karolina

  • Odpowiedz
    Inka
    27 czerwca 2012 o 07:04

    świetnie ten sernik wygląda, mogę się tylko domyślać jak nieziemsko smakuje :)))

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 listopada 2012 o 18:04

    Właśnie się piecze 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 lutego 2013 o 10:15

    Em, bardzo lubię zaglądać na Twojego bloga, masz fajne pomysły, jednak muszę wyrazić rozczarowanie tym sernikiem.
    Po pierwsze w blaszcze 25cm wyszedł okropnie niski, po drugie kasza manna popsuła strukrutę masy, nie wchłonęła wody i jakoś tak chrzęści w zębach;)
    Muszę też dodać, że mimo iż nie jem słodyczy i jestem przeczulona na słodki smak, próbując masy doszłam do wniosku, że bez dodatkowej łyżki cukru pudru się nie obejdzie – inaczej nikt prócz mnie by się nie skusił.
    Oczywiście nie spodziewałam się niczego w styl sernika wiedeńskiego, jednak coś mi tu nie zagrało.
    Pozdrawiam i życzę dalszych ciekawych pomysłów 🙂
    -G

    • Odpowiedz
      Agata
      2 lutego 2013 o 10:52

      Ojej to nie dobrze! Ale zupełnie mnie zdziwiłaś – akurat ten sernik to jeden z przepisów, z którego wiem, że już wiele osób korzystało i wszystko było dobrze..
      Ciężko mi zwalać na coś winę, ale może to ta kasza manna – od zawsze dajemy ją z mamą do sernika, nie tylko w tej dietetycznej wersji i jest okej 🙂
      Nie mniej jednak mam nadzieje, że następne próby z moimi przepisami będą bardziej udane, dzięki za uwagi! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 marca 2013 o 10:52

    Czy zamiast aromatu pomarańczowego mogę dodac świeżo z tartą skórkę pomarańczy ?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 marca 2013 o 19:39

    Mnie nie zachwycił. Serowa ciapa z surową kaszą.,która chrzęści w zębach i niestety zupełnie nie słodka.

  • Odpowiedz
    kokosanka
    22 kwietnia 2013 o 18:07

    jestem w szoku jak malo kcal ma porcja! sernik wyglada cudownie, jutro go robie koniecznie. czy ten ukrojony kawalek na drugim zdjeciu to jest wlasnie ta porcja co ma tylko 135 kcal? 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 listopada 2013 o 10:51

    zrobie!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 listopada 2013 o 10:53

    Zrobiłam serniczek, dodałam 600 gram twarogu i 500 serka homogenizowanego i 6 jajek, ponieważ mam takiego żarłoka w domu, że robienie ciasta z połowy produktów nie miałoby sensu 🙂 więc jak trochę ostygło wstawiłam je wieczorem do lodówki. Rano chciałam wziąć kawałek do pracy i już nie było pół blachy !

    Następnym razem jak będę robić nie dodam proszku do pieczenia, bo wyczuwam jego smak, i musiałam dodać trochę więcej cukru, bo dałam brązowy i dodatkowo rozpuściłam jeszcze słodzik i dorzuciłam i był idealnie słodki.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 listopada 2013 o 10:53

    Zrobiłam serniczek, dodałam 600 gram twarogu i 500 serka homogenizowanego i 6 jajek, ponieważ mam takiego żarłoka w domu, że robienie ciasta z połowy produktów nie miałoby sensu 🙂 więc jak trochę ostygło wstawiłam je wieczorem do lodówki. Rano chciałam wziąć kawałek do pracy i już nie było pół blachy !

    Następnym razem jak będę robić nie dodam proszku do pieczenia, bo wyczuwam jego smak, i musiałam dodać trochę więcej cukru, bo dałam brązowy i dodatkowo rozpuściłam jeszcze słodzik i dorzuciłam i był idealnie słodki.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 grudnia 2013 o 19:45

    Właśnie poszłam zobaczyć jak się piecze sernik i po 30 minutach cały na górze jest spalony !!
    190 stopni, czy to nie przesada??

  • Odpowiedz
    Kera Sherton
    20 kwietnia 2014 o 16:33

    CUDO! serniczek wyszedł świetnie, przepyszny, aż nie mogę uwierzyć że jest tak mało kaloryczny 😀 Uwielbiam twoje przepisy!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 kwietnia 2014 o 08:01

    postanowiłam wykorzystać Twój przepis w te święta i muszę przyznać wyszedł dość ciekawie 😉 chociaż następnym razem spróbuję zamienić proszek do pieczenia i aromat pomarańczowy na coś bardziej naturalnego..wyczuwalna jest ta chemia. Dodaję przepis do wypróbowanych 😉 pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Joanna Stankiewicz
    23 stycznia 2016 o 15:45

    Zrobiłam dzisiaj ten sernik. Bardzo dobry. Zamiast cukru i miodu dałam słodzik. Następnym razem upiekę na mniejszej blaszce gdyż na rozmiarze 25 cm jest dość niski. Polecam ten przepis.

  • Napisz komentarz