Bez kategorii

Serowe paluchy z pesto

Kolejny wpis z serii raczej nie-dietetycznych, ale za to mamy do czynienia ze zdrowym tłuszczem, który bądź co bądź też jest nam potrzebny 🙂 Przepis o tyle fajny, że nie opiera się na cieście francuskim, choć takie można odnieść wrażenie kiedy już ich spróbujemy. Bardzo polecam do barszczu, jeśli ktoś jest znudzony klasycznymi pasztecikami.

Serowe paluchy z pesto

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na około 12 paluchów

Składniki

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Na wypełnienie:
  • ok 80 gram parmezanu lub innego twardego sera żółtego (ilość i rodzaj pozostawiam Waszym preferencjom)
  • 4-5 łyżeczek pesto

Przgotowanie

1

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem, wraz z oliwą i solą dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto, które następnie pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

2

W międzyczasie na najmniejszych oczkach tarki ucieramy ser żółty.

3

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o grubości ok 3 mm (trzeba podsypać mąką, żeby się nie przykleiło).

4

Smarujemy prostokąt pesto, zostawiając ok 2cm dłuższych boków, aby później mogły się skleić. Następnie startym serem posypujemy połowę ciasta częścią przykrywamy równo drugą część (jednym słowem składamy na pół wzdłuż dłuższego boku).

5

Tak złożone ciasto znów rozwałkowujemy, po czym kroimy w 3-4 centymetrowe paski, które zwijamy w ruloniki i układamy na papierze do pieczenia.

6

Paluchy pieczemy w temp 180 stopni ok 25 minut, jeśli się nie zarumienią można zostawić na kolejne pięć, lub włączyć termoobieg i doglądać dość często, żeby się nie spiekły.

7

Podawać na ciepło, najlepiej z gorącym barszczem lub inna zupą.

Może Ci się spodobać również

21 komentarzy

  • Odpowiedz
    Saratelka
    16 stycznia 2012 o 23:17

    Aaaa smakowite! 😀 U mnie dzisiaj była pizza, ciasto podobne 🙂 Chętnie bym spróbowała takich paluchów wypełnionych pesto rosso 🙂

  • Odpowiedz
    AniaM
    17 stycznia 2012 o 06:39

    super, wyglądają!

    i ten ogromny kawał sera na zdjęciu , fenomenalny:) – KobieceMysli.pl

  • Odpowiedz
    Ewa Smaczniutkie.pl
    17 stycznia 2012 o 07:04

    Dietetycznie, czy nie, ale za to bardzo pysznie !

  • Odpowiedz
    Angie
    17 stycznia 2012 o 07:42

    Wyglądaja przepysznie!

  • Odpowiedz
    Pauli
    17 stycznia 2012 o 11:22

    robilam takie z ciasta francuskiego. pychota (;

  • Odpowiedz
    pees
    17 stycznia 2012 o 12:58

    mm z tym pesto muszą być obłędne!

  • Odpowiedz
    Miss Disorderly
    17 stycznia 2012 o 13:42

    Uwielbiam takie bułki! Kupowałam kiedyś takie gotowe w Delimie, ale 4,50 za małą bagietkę to marnotrawstwo. Ale teraz juz wiem, że mogę sobie takie zrobić sama 😉

  • Odpowiedz
    klliisiaa
    17 stycznia 2012 o 16:18

    wyglądają pysznie! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 stycznia 2012 o 21:33

    ile sztuk z tego przepisu wychodzi?

    • Odpowiedz
      Agata
      17 stycznia 2012 o 21:50

      Zależnie jak grube paseczki wytniesz ok 13-15 sztuk

  • Odpowiedz
    Kasia_h
    17 stycznia 2012 o 21:48

    Pyszności!!! 🙂

  • Odpowiedz
    wykrywacz smaku
    18 stycznia 2012 o 12:09

    wyglądają naprawdę apetycznie, dziękujemy za zdjęcie!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 marca 2012 o 11:22

    bardzo mnie interesuje smak tych paluchów, na pewno się skusze na ich zrobienie.

  • Odpowiedz
    B.
    10 kwietnia 2012 o 17:33

    super pomysł! i muszą być mega pyszne!
    zapraszam również do siebie! allepysznie.blogspot.com

  • Odpowiedz
    littleMissSissi
    10 kwietnia 2012 o 18:29

    Niestety nie mam dostępu do świeżych drożdży. Jak to wyglada z suszonymi? Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    littleMissSissi
    10 kwietnia 2012 o 22:29

    Dziękuje! Jutro zrobię:) pozdrawiam

  • Odpowiedz
    andzia
    12 kwietnia 2012 o 21:32

    mega są! dziś rano zobaczyłam przepis, popołudniu już je robiłam 🙂

  • Odpowiedz
    Małgosia
    2 września 2012 o 07:56

    swietne sa 🙂 na pewno wykorzystam przepis – dziekuje 🙂

  • Odpowiedz
    Paulina M
    19 grudnia 2012 o 18:05

    wyglądają fantastycznie 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 listopada 2013 o 12:24

    Czy można zamiast pszennej zrobić pół na pół z pszenną razową? 🙂

  • Napisz komentarz