Kolejny wpis z serii raczej nie-dietetycznych, ale za to mamy do czynienia ze zdrowym tłuszczem, który bądź co bądź też jest nam potrzebny 🙂 Przepis o tyle fajny, że nie opiera się na cieście francuskim, choć takie można odnieść wrażenie kiedy już ich spróbujemy. Bardzo polecam do barszczu, jeśli ktoś jest znudzony klasycznymi pasztecikami.
Serowe paluchy z pesto
Drukuj przepisSkładniki
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500
- 15 g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Na wypełnienie:
- ok 80 gram parmezanu lub innego twardego sera żółtego (ilość i rodzaj pozostawiam Waszym preferencjom)
- 4-5 łyżeczek pesto
Przgotowanie
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem, wraz z oliwą i solą dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto, które następnie pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
W międzyczasie na najmniejszych oczkach tarki ucieramy ser żółty.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o grubości ok 3 mm (trzeba podsypać mąką, żeby się nie przykleiło).
Smarujemy prostokąt pesto, zostawiając ok 2cm dłuższych boków, aby później mogły się skleić. Następnie startym serem posypujemy połowę ciasta częścią przykrywamy równo drugą część (jednym słowem składamy na pół wzdłuż dłuższego boku).
Tak złożone ciasto znów rozwałkowujemy, po czym kroimy w 3-4 centymetrowe paski, które zwijamy w ruloniki i układamy na papierze do pieczenia.
Paluchy pieczemy w temp 180 stopni ok 25 minut, jeśli się nie zarumienią można zostawić na kolejne pięć, lub włączyć termoobieg i doglądać dość często, żeby się nie spiekły.
Podawać na ciepło, najlepiej z gorącym barszczem lub inna zupą.
21 komentarzy
Saratelka
16 stycznia 2012 o 23:17Aaaa smakowite! 😀 U mnie dzisiaj była pizza, ciasto podobne 🙂 Chętnie bym spróbowała takich paluchów wypełnionych pesto rosso 🙂
AniaM
17 stycznia 2012 o 06:39super, wyglądają!
i ten ogromny kawał sera na zdjęciu , fenomenalny:) – KobieceMysli.pl
Ewa Smaczniutkie.pl
17 stycznia 2012 o 07:04Dietetycznie, czy nie, ale za to bardzo pysznie !
Angie
17 stycznia 2012 o 07:42Wyglądaja przepysznie!
Pauli
17 stycznia 2012 o 11:22robilam takie z ciasta francuskiego. pychota (;
pees
17 stycznia 2012 o 12:58mm z tym pesto muszą być obłędne!
Miss Disorderly
17 stycznia 2012 o 13:42Uwielbiam takie bułki! Kupowałam kiedyś takie gotowe w Delimie, ale 4,50 za małą bagietkę to marnotrawstwo. Ale teraz juz wiem, że mogę sobie takie zrobić sama 😉
klliisiaa
17 stycznia 2012 o 16:18wyglądają pysznie! 🙂
Anonimowy
17 stycznia 2012 o 21:33ile sztuk z tego przepisu wychodzi?
Agata
17 stycznia 2012 o 21:50Zależnie jak grube paseczki wytniesz ok 13-15 sztuk
Kasia_h
17 stycznia 2012 o 21:48Pyszności!!! 🙂
wykrywacz smaku
18 stycznia 2012 o 12:09wyglądają naprawdę apetycznie, dziękujemy za zdjęcie!
Anonimowy
17 marca 2012 o 11:22bardzo mnie interesuje smak tych paluchów, na pewno się skusze na ich zrobienie.
B.
10 kwietnia 2012 o 17:33super pomysł! i muszą być mega pyszne!
zapraszam również do siebie! allepysznie.blogspot.com
littleMissSissi
10 kwietnia 2012 o 18:29Niestety nie mam dostępu do świeżych drożdży. Jak to wyglada z suszonymi? Pozdrawiam
Agata
10 kwietnia 2012 o 19:38Około 7 g 🙂
littleMissSissi
10 kwietnia 2012 o 22:29Dziękuje! Jutro zrobię:) pozdrawiam
andzia
12 kwietnia 2012 o 21:32mega są! dziś rano zobaczyłam przepis, popołudniu już je robiłam 🙂
Małgosia
2 września 2012 o 07:56swietne sa 🙂 na pewno wykorzystam przepis – dziekuje 🙂
Paulina M
19 grudnia 2012 o 18:05wyglądają fantastycznie 😉
Anonimowy
30 listopada 2013 o 12:24Czy można zamiast pszennej zrobić pół na pół z pszenną razową? 🙂